Απόσπασμα από το «MIGOZARAD»
Ο διοικητής του Ρωσικού Στόλου στη Μεσόγειο,
που ζήτησε να γίνει φαροφύλακας στην Κρήτη!

[…] Δεν φαίνεται να μοιάζουν με την ιστορία εκείνου του αξιωματικού τού Ρωσικού πολεμικού ναυτικού που βρήκε αποκούμπι στην πατρίδα μας, πρόσφυγας το 1920, ο οποίος ζήτησε μόνος του από τις Ελληνικές αρχές να δουλέψει ως φαροφύλακας. Αρνήθηκε να διατηρήσει τον τίτλο του ευγενή και την καλή ζωή που ο στρατιωτικός βαθμός και η αστική του καταγωγή θα μπορούσαν άνετα να του είχαν εξασφαλίσει. Είναι γνωστή γενικά αυτή η ιστορία. Την αυγή του εικοστού αιώνα ένα Αυστροουγγρικό υπερωκεάνιο έπεσε σε ύφαλο μέσα σε μια άγρια θαλασσοταραχή, κοντά στην Ελαφόνησο στην Κρήτη. Φάρος δεν υπήρχε τότε να φυλάει από τις κακοτοπιές. Χτίστηκε αμέσως μετά το ναυάγιο. Αρκετοί άνθρωποι πνίγηκαν και πολλοί άλλοι όμως σώθηκαν καθώς ένα Ρωσικό καταδρομικό που έπλεε στην περιοχή, περισυνέλλεξε τους ναυαγούς. Καπετάνιος του ήταν ο Ν. Φιλοσοφώφ, ο οποίος υπηρετούσε στην Κρήτη ως επικεφαλής του Τσαρικού πολεμικού ναυτικού που ελλιμενιζόταν σε εφαρμογή διεθνών συνθηκών στο νησί. Αφού πραγματοποιήθηκε η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, ο πλοίαρχος επέστρεψε στην πατρίδα του, βραβεύτηκε και ανέβηκε στην ιεραρχία. Έφτασε μάλιστα να διοικεί τον Ρωσικό στόλο του Εύξεινου Πόντου και της Μεσογείου.
Μόλις ξέσπασε η Οκτωβριανή επανάσταση στην Ρωσία το 1917, ο Φιλοσοφώφ έμεινε πιστός στο πλευρό του Τσάρου. Στον εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε την επέμβαση των ξένων δυνάμεων στη Ρωσία, έχασε από τις κακουχίες την γυναίκα του. Ο μικρός γιος του σκοτώθηκε στο μέτωπο κι ο μεγάλος του γιος αυτοκτόνησε. Έτσι, κι ενώ πλέον είχε περάσει τα πενήντα, έφτασε ολομόναχος στην Κωνσταντινούπολη. Από εκεί κατάφερε να φτάσει στην Αθήνα, ένα ανθρώπινο ράκος. Μαζί του έφερε ορισμένες αναμνηστικές φωτογραφίες από το καταδρομικό το οποίο κυβερνούσε την εποχή του ναυαγίου της Κρήτης, καθώς και ιδιόχειρες αφιερώσεις του Τσάρου. Αφιερώσεις-διαπιστευτήρια που του έδιναν τη δυνατότητα να γίνει δεκτός στις βασιλικές αυλές της Ευρώπης, αν δεχόταν όμως να γίνει μαριονέτα σε πολιτικά και άλλα τέτοια παιχνίδια. Κανείς δεν μπορούσε να του αρνηθεί υψηλές απολαβές και μια ζωή αντάξια του βαθμού και της αριστοκρατικής του καταγωγής. Έτσι το παλάτι τον τίμησε δεόντως δίνοντάς του στέγη και προνόμια. Εκείνος όμως δεν είχε σκοπό να περάσει τη ζωή του σαν δολοπλόκος σε βάρος της πατρίδας του, ούτε και δέχτηκε να υπηρετήσει τα όποια σχέδια κατέστρωνε η βασιλική οικογένεια.
Έτσι και αφού χτυπήθηκε δεύτερη φορά σκληρά από τη μοίρα θρηνώντας την απώλεια της δεύτερης Ρωσίδας συζύγου του, με την οποία παντρεύτηκε όσο διάστημα έζησε στην Αθήνα, αποφάσισε να ζητήσει την Ελληνική υπηκοότητα και τον διορισμό του σαν ταπεινός φαροφύλακας. Τοποθετήθηκε στο Φάρο της Ελαφονήσου στην Κρήτη λέγοντας πως «εκεί που έσωσα τόσους και τόσους ναυαγούς, σώζομαι κι εγώ, ένας ναυαγός της ζωής». Έζησε εκεί πλήρως απομονωμένος για δύο ολόκληρα χρόνια κι έπειτα μετατέθηκε στον Φάρο των Αντικυθήρων, όπου παντρεύτηκε για τρίτη φορά, γάμος από τον οποίο απέκτησε ένα παιδί. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα πέρασε στα Κύθηρα, χωρίς ποτέ να διαφημίσει το παρελθόν του, χωρίς να καμώνεται τον σπουδαίο. Μετά τον θάνατό του, η γυναίκα του βρήκε σε ένα μπαούλο στο υπόγειο τις αναμνηστικές φωτογραφίες από το Ρωσικό πλοίο, στο οποίο ήταν κυβερνήτης, καθώς και τις ιδιόχειρες αφιερώσεις με τις σφραγίδες και τα εμβλήματα του τσαρικού θρόνου…
Κάποιος έγραψε τη λέξη «Migozarad» στον τοίχο ενός καφενείου, πέρα στη μακρινή Καμπούλ του Αφγανιστάν, που σημαίνει «θα περάσει». Μα δεν περνά! Αντίθετα, οι μέρες μας βυθίστηκαν μέσα στους ατμούς και στο βαθύ μπλε της θάλασσας… Η μέσα μας προσφυγιά συναντιέται με τους κυνηγημένους του πολέμου και η ιστορία ενός μικρού, ασυνόδευτου πρόσφυγα από το Αφγανιστάν αφυπνίζει. Μπλέκεται με τις διηγήσεις ναυαγών στις αρχές του αιώνα στα ανοιχτά της Κρήτης, με τη διαχρονική περιπλάνηση ενός λαού που ξέρει καλά, μα ταυτόχρονα λησμονεί, τι θα πει πρόσφυγας. Από την πόλη των καταυλισμών ο μικρός Φαζίλ στέλνει το δικό του μήνυμα. Ένας Έλληνας δημοσιογράφος στήνει το δικό του ρεπορτάζ και στροβιλίζεται βαθιά στις μνήμες της ψυχής του. Στην «εποχή των υπερπολιτισμένων πιθήκων» που ανατέλλει, η ιστορία παίζει περίεργα παιχνίδια…
Μπορείτε να ζητήσετε το «Migozarad» στα βιβλιοπωλεία «ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ», «ΙΑΝΟΣ», καθώς και σε όλα τα συνεργαζόμενα βιβλιοπωλεία.
Για παραγγελίες του βιβλίου συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας ή καλέστε στο 6983 091 058
Τιμή βιβλίου: 10,90 (περιέχει και το ΦΠΑ 6%)
Αγορά με εξόφληση μέσω τράπεζας*: κόστος αποστολής 3,00 ευρώ.
Αγορά με αντικαταβολή: κόστος αποστολής 3,00 + κόστος αντικαταβολής 2,00
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ με αγορές άνω των 30 ευρώ.
*[Λογαριασμοί κατάθεσης]
–Εθνική: 836/370245-69 και IBAN
GR0601108360000083637024569
–Πειραιώς: 6569-102972-851 και IBAN
GR24 0171 5690 0065 6910 2972 851