Ντοκουμέντα. Ένας μύθος και η ιστορία του (τελευταίο μέρος και βιβλιογραφία)

Η «επιχείρηση Μπαρμπαρόσα»

Στο συλλογικό έργο «Η ιστορία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης» που εκδόθηκε το 1980 από τη «Σύγχρονη Εποχή» (μετάφραση της Ρωσικής έκδοσης του 1978) αναφέρονται τα εξής:

«Έπαιξαν το ρόλο τους και οι λανθασμένοι υπολογισμοί στην εκτίμηση του χρόνου της πιθανής επίθεσης της Γερμανίας εναντίον μας και τα λάθη που συνδέονται με την προετοιμασία της απόκρουσης των πρώτων χτυπημάτων.

Operation_Barbarossa_corrected_borderlowΥπήρχαν αξιόπιστα στοιχεία για τη συγκέντρωση γερμανικών στρατευμάτων στα σοβιετικά σύνορα για την προετοιμασία της επίθεσης. Παρ’ όλα αυτά όμως τα στρατεύματα των δυτικών στρατιωτικών περιοχών της ΕΣΣΔ δεν είχαν τεθεί σε κατάσταση πλήρους πολεμικής ετοιμότητας. Ο Στάλιν απέφευγε να δώσει στους γερμανούς φασίστες αφορμή για επίθεση (!!!), σκοπεύοντας με διπλωματικές διαπραγματεύσεις να επιβραδύνει τη σύγκρουση».

Λίγο πριν από τη επίθεση των Ναζί ο διοικητής του Ειδικού Στρατιωτικού Τομέα του Κιέβου έγραψε στον Στάλιν ότι γερμανικές μεραρχίες έφτασαν στον ποταμό Μπουγκ και προετοιμάζονται για εισβολή.

Η απάντηση του Στάλιν ήταν πως «πρόκειται για προβοκάτσια και να  μη γίνει καμία προπαρασκευαστική ενέργεια στα σύνορα για να μη δώσουμε το πρόσχημα για έναρξη πολεμικών επιχειρήσεων!».

 

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

One thought

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s