Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος

Ντοκουμέντα. Ένας μύθος και η ιστορία του (τελευταίο μέρος και βιβλιογραφία)

Η «επιχείρηση Μπαρμπαρόσα»

Στο συλλογικό έργο «Η ιστορία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης» που εκδόθηκε το 1980 από τη «Σύγχρονη Εποχή» (μετάφραση της Ρωσικής έκδοσης του 1978) αναφέρονται τα εξής:

«Έπαιξαν το ρόλο τους και οι λανθασμένοι υπολογισμοί στην εκτίμηση του χρόνου της πιθανής επίθεσης της Γερμανίας εναντίον μας και τα λάθη που συνδέονται με την προετοιμασία της απόκρουσης των πρώτων χτυπημάτων.

Operation_Barbarossa_corrected_borderlowΥπήρχαν αξιόπιστα στοιχεία για τη συγκέντρωση γερμανικών στρατευμάτων στα σοβιετικά σύνορα για την προετοιμασία της επίθεσης. Παρ’ όλα αυτά όμως τα στρατεύματα των δυτικών στρατιωτικών περιοχών της ΕΣΣΔ δεν είχαν τεθεί σε κατάσταση πλήρους πολεμικής ετοιμότητας. Ο Στάλιν απέφευγε να δώσει στους γερμανούς φασίστες αφορμή για επίθεση (!!!), σκοπεύοντας με διπλωματικές διαπραγματεύσεις να επιβραδύνει τη σύγκρουση».

Λίγο πριν από τη επίθεση των Ναζί ο διοικητής του Ειδικού Στρατιωτικού Τομέα του Κιέβου έγραψε στον Στάλιν ότι γερμανικές μεραρχίες έφτασαν στον ποταμό Μπουγκ και προετοιμάζονται για εισβολή.

Η απάντηση του Στάλιν ήταν πως «πρόκειται για προβοκάτσια και να  μη γίνει καμία προπαρασκευαστική ενέργεια στα σύνορα για να μη δώσουμε το πρόσχημα για έναρξη πολεμικών επιχειρήσεων!».

Στην περίφημη «Μυστική έκθεση» που διαβάστηκε στο 20ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ αναφέρεται κατά λέξη:

«Τα σύνορά μας έμειναν έτσι χωρίς την αναγκαία προπαρασκευή για την απόκρουση του εχθρού. Αλλά και όταν τα φασιστικά στρατεύματα είχαν ήδη εισβάλλει στο σοβιετικό έδαφος, έφτασε από τη Μόσχα διαταγή να μην απαντήσουμε στους πυροβολισμούς. Γιατί; Γιατί ο Στάλιν έκρινε ότι όλα αυτά δεν ήταν ακόμη πόλεμος αλλά προβοκάτσια ορισμένων απείθαρχων τμημάτων του γερμανικού στρατού και ότι αν απαντήσουμε τούτο θα χρησιμεύσει σαν αιτία έναρξης πολέμου!!».

Τα γερμανικά στρατεύματα είχαν προελάσει 100 χιλιόμετρα μέσα στο σοβιετικό έδαφος μέχρι να πεισθεί ο Στάλιν ότι ο Χίτλερ παραβίασε τη συμφωνία!

Υπενθυμίζουμε πως ο Χίτλερ, και πριν πάρει την εξουσία και μετά, διεκήρυττε με απόλυτη σαφήνεια το στόχο του για συντριβή της ΕΣΣΔ.

Στις 3 Απρίλη του 1941 ο Τσώρτσιλ ενημερώνει προσωπικά τον Στάλιν, μέσω του Κριπς (ο πρεσβευτής της Αγγλίας στη Μόσχα), ότι τα γερμανικά στρατεύματα έχουν πάρει διάταξη επίθεσης ενάντια στην Σοβιετική Ένωση.

Ναζιστικά στρατεύματαΜα κι αυτή η προειδοποίηση να μην υπήρχε, είναι δυνατόν να σκεφτεί κανείς πώς γίνεται 124 μεραρχίες-εκ των οποίων οι 12 μηχανοκίνητες-να περάσουν απαρατήρητες; Είναι ποτέ δυνατόν μια τέτοια συγκέντρωση πυρός να μην γίνει γνωστή στις σοβιετικές υπηρεσίες;

Νέο τηλεγράφημα από τον Τσώρτσιλ φτάνει στις 18 Απριλίου αλλά ο Στάλιν δίνει εντολή να μην λαμβάνονται υπόψη τέτοιες πληροφορίες για να μη δώσει το πρόσχημα γι έναρξη πολεμικών επιχειρήσεων!

Οι Σοβιετικές διπλωματικές και στρατιωτικές υπηρεσίες κατακλύζονται από μηνύματα που προειδοποιούν για την επερχόμενη εισβολή.

Στις 6 Μαΐου ο σοβιετικός στρατιωτικός ακόλουθος στο Βερολίνο τηλεγραφεί:

«Σοβιετικός πολίτης μας ενημέρωσε ότι σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμου γερμανού αξιωματικού, προετοιμάζεται γερμανική επίθεση κατά της ΕΣΣΔ μέσω Φινλανδίας, Βαλτικών χωρών και Λετονίας».

Στις 22 Μαΐου του 1941, ένα περίπου μήνα πριν από την επίθεση, ο αναπληρωτής στρατιωτικός ακόλουθος στο Βερολίνο τηλεγραφεί:

Ρώσοι«Η επίθεση των γερμανικών στρατευμάτων έχει ορισθεί για τις 15 Ιουνίου, ενδέχεται όμως και πιο σύντομα».

Την παραμονή της επίθεσης ένας γερμανός στρατιώτης περνά τα σύνορα κι ενημερώνει για την επίθεση. Το μήνυμα μεταφέρθηκε στον Στάλιν. Το αποτέλεσμα; Ο φαντάρος εκτελέστηκε σαν «πράκτορας του εχθρού!».

Δεν πάρθηκαν τα αναγκαία μέτρα λοιπόν. Κι όχι μόνο αυτό. Υπάρχει πλήρη αποδιοργάνωση και αιφνιδιασμός σε όλο το μέτωπο. Κάκιστος εξοπλισμός, ανεπαρκείς ποσότητες πυρομαχικών, πυροβολικού, τανκς, αεροπλάνων, αντιαρματικών βλημάτων.

Όπως γράφει ο ιστορικός Ρίτσαρντ Όβερι στο βιβλίο του «Ο Πόλεμος της Ρωσίας»:

«Τόσο πολύ επέμενε ο Στάλιν οτι η Γερμανία δεν θα επιτιθόταν εκείνο το καλοκαίρι, ώστε ακόμα και οι στοιχειώδεις προφυλάξεις είχαν παραμεληθεί: Τα μαχητικά αεροπλάνα ήταν τοποθετημένα στη σειρά, χωρίς καμουφλάζ έτοιμα να γίνουν στόχος στα αεροδρόμια. Τουλάχιστον 1200 καταστράφηκαν σε 66 βάσεις μέσα στις πρώτες ώρες της επίθεσης, τα πιο πολλά στο έδαφος. Πολλές μονάδες της πρώτης γραμμής δεν διέθεταν πυρομαχικά.».

Μόνο μέσα στις δέκα πρώτες μέρες σκοτώθηκαν 40.000 Σοβιετικοί και πιάστηκαν αιχμάλωτοι πάνω από 250.000 άνθρωποι. Οι γερμανοί προέλαυναν ανενόχλητοι, καταστρέφοντας όχι μόνο πόλεις και χωριά αλλά και τις μισές περίπου βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Ένα από τα επιχειρήματα των «υπερασπιστών» του Συμφώνου είναι πως δήθεν έτσι κερδήθηκε χρόνος για την μεταφορά των βιομηχανικών εγκαταστάσεων.

Όμως αποδεικνύεται ότι αυτή η μεταφορά έγινε ουσιαστικά μετά την ναζιστική εισβολή.

Η ουσία είναι πως η ΕΣΣΔ βρέθηκε από την ανεπάρκεια του Στάλιν και των ανθρώπων του σε μία τρομερά δύσκολη θέση, από τη οποία για να βγει, έδωσε ποτάμια αίματος στον πόλεμο κι ακόμη περισσότερες θυσίες για να ανορθωθεί μεταπολεμικά.

Δεν ήταν προδιαγεγραμμένη η θυσία εκατομμυρίων ανθρώπων.θηριωδίες των ναζί

Θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί και παράλληλα να ηττηθεί εν τη γενέσει η γερμανική επίθεση. Αυτά όμως με την προϋπόθεση πως δεν θα δολοφονούνταν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι-για να στεριώσει ο Στάλιν την εξουσία του-και θα προετοιμαζόταν η χώρα για την επερχόμενη επίθεση. Έτσι δεν θα έχανε δύο χρόνια, δεν θα μέτραγε εκατομμύρια νεκρούς, δεν θα πάθαινε τις τεράστιες υλικές καταστροφές. Αποτελέσματα της πρώτης φάσης της γερμανικής επίθεσης.

Κάτω από αυτό το πρίσμα αποκτάει τεράστια αξία η γενναιότητα του Σοβιετικού λαού που κατάφερε κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες να αναποδογυρίσει την κατάσταση. Γιατί… για τον προβεβλημένο ηγέτη της μιλάνε καλύτερα οι ίδιες οι ιστορικές πηγές:

  • Προφορικές μαρτυρίες του Μολότοφ και του στρατηγού Βοροσίλοφ, αποκαλύπτουν ότι ο Στάλιν «δεν μπορούσε να συνέλθει από τον αιφνιδιασμό επί τέσσερις ημέρες, (…) είχε μείνει κλεισμένος στο μικρό γραφείο του (…) στο Κρεμλίνο. Απρόσιτος».
  • Στην «Μυστική έκθεση» αναφέρεται πως «θα ήταν λάθος να μην καταγράψουμε το γεγονός ότι ο Στάλιν ύστερα από τις πρώτες βαριές ήττες και αποτυχίες μας στα μέτωπα, πίστεψε πως ήρθε το τέλος. Σε μια συζήτηση εκείνες τις μέρες είπε: Όλα όσα δημιούργησε ο Λένιν τ’ αφήσαμε και χάθηκαν για πάντα.»
  • Σοβιετικοί στρατιωτικοί (Μπαγκραμιάν, Βασιλέφσκι, Πόντλας, Ζούκωφ και άλλοι) αναφέρουν πλήθος περιστατικών όπου ο Στάλιν ανακατευόταν στην πορεία των πολεμικών επιχειρήσεων, επιμένοντας σε ολοφάνερα λανθασμένες εντολές, με συνέπεια να δίνονται αλλοπρόσαλλες διαταγές κι αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες ανθρώπινες απώλειες, που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.
    • Έως τον Δεκέμβριο του 1941 οι νεκροί του σοβιετικού στρατού είχαν φτάσει τους 2.663.000 και οι αιχμάλωτοι τους 3.350.000. Η αναλογία με τις απώλειες των γερμανικών στρατευμάτων ήταν 20 προς 1!

 

Χρήστος Τσαντής Απρίλης 2013

 Βιβλιογραφία

Βλαντάς, Δ. (2007). «Ημερολόγιο 1947-1949». Αθήνα: Εκδόσεις Βιβλιοπωλείων της Εστίας.

Boyer, R. O. & More, H. M. (1993). «Η άγνωστη ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ».

Cartier, R. (1964). «Ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου». Αθήνα: Εκδόσεις Πάπυρος.

Cliff, T. (2005). «Κρατικός καπιταλισμός στη Ρωσία. Μια μαρξιστική ανάλυση των Σταλινικών καθεστώτων». Αθήνα: Εκδόσεις Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο.

Dimitrov, G. (1973). «Ο Φασισμός». Αθήνα: Εκδόσεις Αρίων.

Δρίτσιος, Θ. (1983). «Γιατί με σκοτώνεις σύντροφε». Αθήνα: Εκδόσεις Γλάρος.

Ευσταθιάδης, Σ. (2009). «70 χρόνια από το σύμφωνο Ρίμπεντρομπ-Μολότοφ». Στην εφημερίδα «Το Βήμα», 28/8/2009.

Hobsbawm, Ε. (2003). «Συναρπαστικά χρόνια. Μια ζωή στον 20ο αιώνα». Αθήνα: Εκδόσεις Θεμέλιο.

Haynes, M. (2002). «Russia, Class and Power 1917-2000». London: Bookmarks Publications Ltd.

Κεντρική Επιτροπή ΚΚΕ, (2011). «Η 7η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ. 18-24 Φλεβάρη 1957. Πρακτικά.» Αθήνα: Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή.

Keegan, G. (2010). «Intelligence in War». Random House.

Krivitski, W. G. (1939). «In Stalin’s secret service: An Expose of Russia’s Secret Policies by the Former Chief of the Soviet Intelligence in Western Europe».New York: Harper Brothers. Retrieved September 11, 2010.

Khruschev, Ν. (1989). «Η Μυστική Έκθεση στο 20ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ». Αθήνα: Εκδόσεις Θεμέλιο.

Lenin, V. I. (1977). «Τελευταία Γράμματα και Άρθρα». Αθήνα: Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή.

Lucacs, G. (1987). «Αστική και Σοσιαλιστική Δημοκρατία». Αθήνα: Εκδόσεις Κριτική.

Παπαρήγας, Θ. (1996). «Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Σκέψεις για μερικές πλευρές του». Αθήνα: Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή.

Magenheimer, H. (2000). «Hitler’s War: Germany’s Key Strategic Decisions, 1940-1945». Cassell Military.

Overy, R. J. (1999). «Russia’s war». Penguin. 

Ροδάκης, Π. & Γραμμένος, Μ. (1988). «Ντοκουμέντο. 3η Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ. 10-14/10/1950. Τα άγνωστα πρακτικά μιας σκηνοθετημένης δίκης εναντίον των πρώτων κομμουνιστών της αμφισβήτησης.» Αθήνα: Εκδόσεις Γλάρος.

Ρούσης, Γ. (1991). «Κομουνισμός τέλος; Ή η αρχή της ιστορίας;». Αθήνα: Εκδόσεις Στάχυ.

Rutchengo, N. (1975). «Ο Στάλιν και το Χιτλερικό καθεστώς». Στο περιοδικό «Ιστορία», Τεύχος 86, Αύγουστος 1975. Αθήνα: Εκδόσεις Πάπυρος Πρες.

Stalin, J. V. (2011). «Άπαντα, Τόμος 12». Αθήνα: Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή.

Stalin, J. V. (2009). «Η δεξιά παρέκκλιση στο ΚΚ (Μπ.) της ΕΣΣΔ». Αθήνα: Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή».

 –Συλλογικό έργο, (1978). «Η ιστορία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης». Αθήνα: Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή.

Συλλογικό έργο, (2005). «60 χρόνια από τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών. Έπος και διδάγματα». Αθήνα: Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή.

Uboldi, R. (1980). «Θάνατος αντί για αρχηγία στον Ν. Μπουχάριν». Στο περιοδικό «Ιστορία», Τεύχος 143, Μάιος 1980, Αθήνα: Εκδόσεις Πάπυρος Πρες.

1 reply »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s