Εθνική Μειοδοσία η προβλεπόμενη μετατροπή μουσείων σε ΝΠΔΔ – Μαιριλή Κορφιάτη

Photo by Jose Antonio Gallego Vu00e1zquez on Pexels.com

Η πολυδιαφημισμένη υπεράσπιση της εθνικής ασφάλειας της χώρας από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με αιχμές το τουρκικό – μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα είναι ένα πυροτέχνημα προεκλογικό διαρκείας. Η μειοδοτική πολιτική της Δεξιάς στην Ελλάδα έναντι των Μεγάλων Δυνάμεων της Δύσης σταθερά στα πλαίσια των μεταπολεμικών συμφωνιών της Ευρωατλαντικής αμυντικής συμμαχίας με το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. αφήνει μηδενικά περιθώρια ελιγμών και διαφοροποιήσεων από τους διεθνείς σχεδιασμούς των Συμμάχων μας. Τελευταία απόδειξη η αυτόματη συστράτευση της Ελλάδας με τις Ευρω- ατλαντικές Δυνάμεις στον σύγχρονο Ρωσο-ουκρανικό πόλεμο το 2022. Χωρίς προηγούμενη δημοκρατική διαβούλευση με τις άλλες ελληνικές πολιτικές δυνάμεις για αυτό το κρίσιμο θέμα, πραξικοπηματικά, απωλέσθη η ουδετερότητα της Ελλάδας μέσα σε αυτήν την νέα παγκόσμια σύρραξη στην Ευρώπη μεταξύ Ανατολής και Δύσης 109 χρόνια από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και 83 χρόνια από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Εκτεθειμένη κι ακάλυπτη η Ελλάδα στον καταιγισμό νέων κρίσιμων προβλημάτων, το Ενεργειακό, ελλείψεις σε βασικά φάρμακα και άλλα κύρια προϊόντα στην αγορά, οικονομική κρίση, ακρίβεια, πληθωρισμός, και φυσικά η ανεργία που υποσκάπτει βαθύτερα το σαθρό ήδη έδαφος στην ελληνική κοινωνία.

Σε αυτό το αποσταθεροποιημένο σκηνικό το Υπουργείο Πολιτισμού προτείνει ένα νέο νομοσχέδιο ανατροπής του καθεστώτος που διέπει τη λειτουργία των αρχαιολογικών και βυζαντινών Μουσείων της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, καθώς και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου: Αλλαγή του νομικού καθεστώτος των δημόσιων μουσείων σε καθεστώς ιδιωτικού δικαίου. Τι σημαίνει στην πράξη για τα πέντε μεγάλα και μοναδικά Μουσεία αυτή η μεταβολή; Απογύμνωση από όλες τις προστατευτικές ρήτρες που αφορούν το πολύτιμο μοναδικό περιεχόμενο τους, το οποίο αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα στην άναρχη νεοφιλελεύθερη αγορά σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία δεν αλλάζει την αποικιοκρατική της φύση, τουναντίον, χωρίς προσποιήσεις αποκαλύπτει την λαιμαργία της να αρπάξει τους πολύτιμους εθνικούς θησαυρούς του πολιτισμού μας χωρίς όπλα αλλά με ανταλλαγή εκθεμάτων των ξένων μουσείων (που μπορεί να είναι λαθραία προϊόντα αρχαιοκαπηλίας). Η προβλεπόμενη διάρκεια του «δανείου» μετά την Υπαγωγή των δημόσιων Μουσείων στην απαράδεκτη Διάταξη Εξαγωγής Αρχαιοτήτων είναι, μάλιστα, πενήντα (50) χρόνια! Ποιος ζει και ποιος πεθαίνει…

Η Άλωση που οργανώνεται ισοδυναμεί με πλιάτσικο μη αναστρέψιμο. Το status των μουσείων από την ζωντανή καρδιά του πολιτισμού της ελληνικής κοινωνίας που κτυπά αιώνες και χιλιετηρίδες τώρα σε αυτήν την χώρα θα σιγήσει! Οι μελλοντικές γενεές Ελλήνων δεν θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν και να παρατηρήσουν την αρχαία κληρονομιά ζωντανά και ad hock στο ίδιο μέρος που γεννήθηκαν και ζουν, παρά μόνο στα αντίστοιχα βιβλία απαθανατισμένα και αποθησαυρισμένα ως αντικείμενο μελέτης και όχι ως ανεξίτηλο μοναδικό βίωμα της ίδιας της ιστορία τους!

Πρόοδος και εξέλιξη στην λειτουργία των πέντε ελληνικών Μουσείων καμία: Το αντίθετο! Αποκοπή και υπονόμευση από τον ενιαίο χαρακτήρα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Διάλυση και μετατροπή των Μουσείων σε κυβερνητικά υποχείρια με καλοπληρωμένα Διοικητικά Συμβούλια και διευθυντές υπηρεσιακούς χωρίς επιστημονικά κριτήρια αλλά πολιτικά!
Αποδυνάμωση του παιδευτικού και επιστημονικού ρόλου των Μουσείων μέσω της ιδιωτικοποίησης, παράλληλα με την κατάργηση των δωρεάν παροχών σε μορφωτικά προγράμματα. Μείωση εσόδων που αποκαλύπτει το κλείσιμο ήδη μικρότερων μουσείων λόγω ανύπαρκτης χρηματοδότησης και διάψευση της δήθεν οικονομικής αυτοτέλειας, όπως υποδηλώνει ήδη η συστηματική χρηματοδότηση ιδιωτικών μουσείων και ιδρυμάτων.
Επιβάρυνση του Δημόσιου Ταμείου από το μεγάλο κόστος για την συντήρηση των δεκάδων αναμενόμενων νεοδιορισμένων υψηλόμισθων κυβερνητικών στελεχών.

Η φημολογούμενη εξωστρέφεια με ευρύ πολιτιστικό έργο των Μουσείων διαψεύδεται στην πράξη από το παράδειγμα εδώ και δύο χρόνια του ΑΚΡΟΠΟΛ – ΑΚΡΟΣ που παραμένει κλειστό. Όσο για την αξιοκρατία, κριτήριο είναι οι απευθείας αναθέσεις σε φίλους του ΥΠΠΟ όπως ο διορισμός του πρώην υφυπουργού Διαματάρη (με το ψεύτικο βιογραφικό) και της Μαριάννας Βαρδινογιάννη στο Δ.Σ. της Ακρόπολης.

Πηγή: efsyn.gr\17.01.2023\ Μαζικές αντιδράσεις εργαζομένων ΥΠΠΟΑ και αρχαιολόγων για τη μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s