Η εκπομπή του molto-radio.com περιλαμβάνει: ρεπορτάζ από τις πρώτες παραστάσεις του θεατρικού έργου «Νεραντζάκι με αγκάθια», βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Γιώργου Βαγιωνή, νέα από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς, αφιέρωμα στις ποιητικές συλλογές «Σαν Μαντινάδα», του Θεοχάρη Φραγκιουδάκη & «Όχι για σας, για κάποιους άλλους, δεν τους ξέρετε», της Αγγελικής Μανίτη. Ακούγονται: η φιλόλογος Μαρία Καλουδάκη, η Ειρήνη-Φωτεινή Βιλτανιώτη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αρχαίας Φιλοσοφίας, η ποιήτρια Αγγελική Μανίτη, η ηθοποιός Φανή Γεωργακάκη και η πολιτισμολόγος-αρθρογράφος Άννα Μουσογιάννη. Την εκπομπή παρουσιάζει κάθε Τρίτη στις 8 μ.μ., ο Χρήστος Τσαντής.
ΣΑΝ ΜΑΝΤΙΝΑΔΑ – Θεοχάρης Φραγκιουδάκης
Η παρούσα στιχουργική – δεν θα αποτολμούσα τον χαρακτηρισμό ποιητική – προσπάθεια είναι αιρετική. Από την παραδοσιακή, τη γνήσια κρητική μαντινάδα, κρατά κάποια εμφανή ή υποδόρια στοιχεία, πόρρω απέχει ωστόσο από το να χαρακτηριστεί «μαντιναδογραφία». Ο δημιουργός έχει ζήσει τη λαϊκότητα, μα τη μεταφέρει σε αυτό το έργο επιλεκτικά. Έχει επίσης επαφή με τη λογιότητα, αλλά κρατά και τις αποστάσεις του. Αγνοεί σηματοδότες και διαχωριστικές γραμμές μεταξύ μοντέρνου και παραδοσιακού και γράφει με βάση τις επιρροές του. Το «κακό» είναι πως οι επιρροές του τον έχουν αγγίξει βιωματικά, κι έτσι παρουσιάζει ως δικές του εμπειρίες που δεν του ανήκουν – όλες τουλάχιστον. Η ευγνωμοσύνη μου είναι απέραντη απέναντι σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που μου εμπιστεύθηκαν τα βάσανα, τα συναισθήματα, τις προσωπικές τους ιστορίες.
Ιστορίες αυτοτελείς που συσσωματώνονται μέσω του κοινού παρονομαστή των εννοιών – αλφαβητικά δοσμένων – σ’ αυτό το έργο.
Διαβάστε περισσότερα: https://ekdoseis-radamanthys.webnode….
Η ποιητική συλλογή της Αγγελικής Μανίτη, με τίτλο «Όχι για σας, για κάποιους άλλους, δεν τους ξέρετε», νιώθω πως φέρνει έναν άλλο αέρα στα ποιητικά μας δρώμενα. Κι αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με το ύφος ή με άλλες τεχνικές πλευρές, όσο με τη θεματική που επιλέγει και την οπτική γωνία από την οποία επιλέγει να μας την παρουσιάσει. Η δημιουργός αντλεί το θέμα της μέσα από τη σύγχρονη κοινωνική και υπαρξιακή πραγματικότητα, δημιουργώντας τις συνθήκες για την πραγμάτωση μιας ποίησης έτοιμης να μετασχηματιστεί πάνω σε μία θεατρική σκηνή. Κι εδώ ο λυρισμός υπάρχει και ανθίζει, όμως πατά σ’ ένα στέρεο υπόβαθρο, πηγάζει από μια ψυχή που θέλει να δει τη ζωή κατάματα, να ταξιδέψει… Η τέχνη, εξάλλου, στο βαθύτερο πυρήνα της εκφράζει αυτή την ανάγκη. Την ανάγκη της αλλαγής των όρων της ζωής προς το καλύτερο.
Διαβάστε περισσότερα: https://ekdoseis-radamanthys.webnode….
