«ΟΤΑΝ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΦΟΥΡΤΟΥΝΑ» στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Παρουσίαση του βιβλίου της Ηρώ Πισκοπάκη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Στις 21 Απριλίου 2021, παρουσιάστηκε και συζητήθηκε το βιβλίο της Ηρώς Πισκοπάκη Όταν έρχεται η φουρτούνα, των εκδόσεων Ραδάμανθυς (Χανιά 2020) στο πλαίσιο του μαθήματος “Κοινωνιολογία της ψυχικής υγείας” του Τμήματος Κοινωνιολογίας, το οποίο διδάσκει ο Αναπληρωτής Καθηγητής Μανόλης Τζανάκης. Το μάθημα παρακολουθούν φοιτητές και φοιτήτριες κοινωνιολογίας αλλά και ψυχολογίας. 

Δύο ομάδες φοιτητών/τριών μελέτησαν το βιβλίο της κ. Πισκοπάκη και συσχέτισαν το περιεχόμενό του, το λογοτεχνικό αλλά και το αυτοβιογραφικό, με επιστημονικές θεματικές της κοινωνιολογίας της ψυχικής υγείας από τη διεθνή βιβλιογραφία. Η προσπάθειά τους αυτή έλαβε τη μορφή εργασιών τις οποίες και υποστήριξαν δημόσια, παρουσία της κ. Πισκοπάκη, με την οποία στη συνέχεια συζήτησαν και αναπτύχθηκε ένας πολύ πλούσιος διάλογος με τη συμμετοχή των υπόλοιπων φοιτητών/τριών και του διδάσκοντα.

Η πολύ ενδιαφέρουσα ανοικτή αυτή διαδικτυακή εκδήλωση, λόγω των έκτακτων υγειονομικών μέτρων, έδωσε την ευκαιρία στους φοιτητές και στις φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Κρήτης που την παρακολούθησαν να έρθουν σε επαφή με τη δημιουργό ενός λογοτεχνικού έργου που μετουσίωσε την οδύνη από μια επώδυνη εμπειρία σε καλλιτεχνική δημιουργία. Ιδιαίτερα για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που καταπιάστηκαν πιο συστηματικά με το λογοτεχνικό πόνημα της κ. Πισκοπάκη, δόθηκε η ευκαιρία να έρθουν κοντά και να ανταλλάξουν απόψεις με έναν άνθρωπο, το έργο του οποίου μελέτησαν. Μια πολύτιμη εκπαιδευτική παρακαταθήκη για το υπόλοιπο των σπουδών τους.

Μανόλης Τζανάκης

Αναπληρωτής Καθηγητής

Τμήματος Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης


Δείτε εδώ για παραγγελία του βιβλίου: Ηρώ Πισκοπάκη – Όταν έρχεται η φουρτούνα

«Πιάνω τον εαυτό μου να περπατάει πάνω-κάτω και να απορεί: Γιατί σε μένα; Νομίζω ότι βρίσκομαι στην μέση του πουθενά χωρίς να γνωρίζω τι είναι σωστό και τι λάθος. Παρακαλούσα μια φορά να πράξω το σωστό. Πώς άλλωστε όμως, όταν συναίσθημα και λογική δεν μπορούν να συνυπάρξουν; Ειλικρινά δεν ήξερα. Δεν ήθελα όμως και να μάθω. Το ζούσα όλη μέρα μέρα-νύχτα, από πάνω μέχρι κάτω, από μέσα προς τα έξω, σαν να πενθούσα για όλο τον πλανήτη».
 
Έξι συγκλονιστικά διηγήματα και μία ποιητική συλλογή βασισμένα στην πραγματικότητα των διαταραχών διατροφής, των προκαταλήψεων και του στίγματος για την ψυχική νόσο…
Η Ηρώ Πισκοπάκη μας συστήνεται με έξι συγκλονιστικά διηγήματα και μία ποιητική συλλογή. Η συγγραφέας άντλησε από την πηγή που ρέει μέσα της, καταγράφοντας αυθεντικά τις δικές της πραγματικές συναντήσεις με τη νευρική ανορεξία, τη βουλιμία, τις προκαταλήψεις και το στίγμα για τη ψυχική ασθένεια, τις ενδοοικογενειακές συγκρούσεις, τους φόβους, τις ενοχές, την εσωτερική πάλη, και όλα όσα κάνουν παρέα στον άνθρωπο «Όταν έρχεται η φουρτούνα».
 
Επιμέλεια έκδοσης: Χρήστος Τσαντής
 
Ευχαριστούμε θερμά την Δασκάλα χορού Ρούλα Σπάρταλη, για την ευγενική παραχώρηση της φωτογραφίας που κοσμεί το εξώφυλλο, καθώς και για τη συμβολή της στην τελική επιλογή του τίτλου. 
 
Λίγα λόγια από τη συγγραφέα
Η Ηρώ Πισκοπάκη μεγάλωσε, και πολύ μάλιστα, βάλε από το 1978 που γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε οικονομικά αλλά μάλλον δεν την βοήθησε ιδιαίτερα αυτό… Τα τελευταία χρόνια ζει στο Ρέθυμνο. Λίγο η θάλασσα, λίγο το κρασί και το αγόρι της, την τράβηξαν εκεί. Αυτό είναι το πρώτο της έργο που κυκλοφορεί. Ελπίζει όχι και το τελευταίο.
όταν έρχεται η φουρτούνα
Ηρώ Πισκοπάκη – Όταν έρχεται η φουρτούνα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s