ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ – «ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΝ», της Χ. ΝΤΕΡΜΑΝΑΚΗ

5 και 6 Σεπτέμβρη 2021

Θέατρο Λενταριανών (Γεωργίου Σγουρού 31, Χανιά)

Ώρα: 21:00 – Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ

Θεατρική Διασκευή: Παναγιώτης Ζαφείρης

Σκηνοθεσία: Θεοδώρα Ζώη-Παναγιώτης Ζαφείρης

Παίζουν: Ελένη Βιγλάκη, Έφη Μαλτέζου, Ματίνα Φραγγεδάκη

Ευχαριστούμε θερμά την καλή μας φίλη Χριστίνα Βεριβάκη για τη συμβολή της στη θεατρική διασκευή του βιβλίου

Προπώληση εισιτηρίων από τη Δευτέρα 30/8 έως και την Παρασκευή 3/9 στον Πολυχώρο Ραδάμανθυς, 7-9 το απόγευμα. Εισιτήρια θα υπάρχουν και στο θέατρο Λενταριανών τις ημέρες της παράστασης. Η χρήση μάσκας προστασίας από τον Covid-19 στο χώρο του θεάτρου είναι υποχρεωτική

Θέατρο

«Κάθε γυναίκα είναι μοναδική»

Το βιβλίο της Χαρίκλειας Ντερμανάκη «Ιστορίες που δεν ήθελαν να μεγαλώσουν», που το 2018 εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς στα Χανιά, κέρδισε τις καρδιές μεγάλου μέρους του αναγνωστικού κοινού των Χανίων. Στις 5 και 6 του Σεπτέμβρη, έχοντας διασκευαστεί σε θεατρικό κείμενο από τον Παναγιώτη Ζαφείρη και με τη σκηνοθεσία της Θεοδώρας Ζώη ξεκινάει το ταξίδι του στο θέατρο.

Στον Ραδάμανθυ έχουμε ξεκινήσει μία προσπάθεια να μεταφέρουμε στο θέατρο λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις μας. Σε αυτό το πλαίσιο προχωρήσαμε στην ίδρυση Πειραματικής Σκηνής, με υπεύθυνη του εργαστηρίου την Χριστίνα Βεριβάκη, ένα εργαστήριο που θα ανοίξει τις πύλες του και επίσημα το φθινόπωρο. Ο Πολυχώρος μας, που ξεκίνησε τη λειτουργία του λίγο πριν την εισβολή του Covid-19 στη ζωή μας, φιλοξένησε τις πρόβες και την προετοιμασία, αρχικά της παράστασης «Ο μικρός πρίγκιπας συναντά τον Κύριο Καζαντζάκη στο δρόμο της αναζήτησης» σε σκηνοθεσία της Χριστίνας Βεριβάκη, και στη συνέχεια την προετοιμασία την Ομάδας Τ for Techni που ανεβάζει στο θέατρο το βιβλίο της Χαρίκλειας Ντερμανάκη «Ιστορίες που δεν ήθελαν να μεγαλώσουν».

Το συγκεκριμένο θεατρικό κείμενο φέρει τον ίδιο τίτλο με το βιβλίο. Ωστόσο το έργο εστιάζει στις ιστορίες του βιβλίου που επικεντρώνονται στη στερεοτυπική και καταπιεσμένη θέση που είχε και εξακολουθεί να έχει η γυναίκα. Στο έργο μία γυναίκα αφηγείται της ιστορίες, ενώ παράλληλα συνομιλεί, άλλοτε με τις αναμνήσεις της, άλλοτε με το λογικό και το θυμικό της, προσπαθώντας παράλληλα να τα συμβιβάσει με φόντο την κοινωνική κατασκευή του ρόλου της γυναίκας τόσο σε κοινωνικό και προσωπικό επίπεδο.

«Οι «Ιστορίες που δεν ήθελαν να μεγαλώσουν» θα μπορούσαν να αφιερωθούν στη μνήμη της Ελένης Τοπαλούδη, σαν μια μεγάλη συγνώμη εκ μέρους της κοινωνίας μας. Θα μπορούσαν όμως να αφιερωθούν και στην Έλλη Παπαεμμανουήλ, σαν ένα μεγάλο ευχαριστώ για τον τρόπο με τον οποίο τιμά την επιστήμη, την έρευνα και το γυναικείο φύλο…». Χαρίκλεια Ντερμανάκη.

Εκδόσεις Ραδάμανθυς
Χαρίκλεια Ντερμανάκη – Ιστορίες που δεν ήθελαν να μεγαλώσουν

Χαρίκλεια Ντερμανάκη «Ιστορίες που δεν ήθελαν να μεγαλώσουν»

«Σε κάθε γύρισμα της σελίδας, σε κάθε νέα ιστορία, η συγγραφέας καταφέρνει με τη γραφή της να μας δημιουργήσει συναισθήματα. Νιώθουμε το φόβο ενός μικρού παιδιού, θαυμάζουμε τη γυναίκα που κέρδισε την ευτυχία της, ζώντας πολλές μικρές και μεγάλες δυστυχίες, γευόμαστε τη γλύκα μιας σοκολάτας από τα χέρια των γιαγιάδων που την χάρισαν, καθώς και την πικρία της αγάπης όπου έμενε κρυφή, δίχως κανακέματα και συναισθηματισμούς. Συμπονούμε τη γυναίκα που κοιτάζεται στον καθρέφτη και τα είδωλα της φαίνονται μακρινά, μας θλίβει η κλειστή κοινωνία που υπογράφει την καταδίκη μιας κοπέλας μόνο και μόνο για να κλείσουν τα στόματα, μαγευόμαστε με τα λόγια ενός ερωτευμένου, θυμώνουμε με τον άντρα που σήκωνε το χέρι του, λυπόμαστε σε κάθε ματαίωση ονείρων… Και αναρωτιόμαστε. Άραγε, πόσα κλειστά παντζούρια κρατούν σιωπηλές ιστορίες που δεν μπορούν να ακουστούν», Ζαφειρία Μαμάτση, ποιήτρια.

Συντελεστές

Τίτλος: «Ιστορίες που δεν ήθελαν να μεγαλώσουν», Εκδόσεις Ραδάμανθυς, 2018

Κείμενο: Χαρίκλεια Ντερμανάκη

Θεατρική Διασκευή: Παναγιώτης Ζαφείρης

Σκηνοθεσία: Θεοδώρα Ζώη-Παναγιώτης Ζαφείρης

Παίζουν: Ελένη Βιγλάκη, Έφη Μαλτέζου, Ματίνα Φραγγεδάκη

Oμάδα: Τ for Techni

Αφίσα: Ηρακλής Παπαδάκης

Παραγωγή: Ραδάμανθυς – Xρήστος Τσαντής

Στοιχεία Παράστασης:

Χώρος: Θέατρο Λενταριανών. Γεωγ. Σγουρού 31 Χανιά

Ημερομηνία: 05-06 Σεπτεμβρίου 2021

Ώρα: 21:00

Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ 

Photo by cottonbro on Pexels.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s