«Ευελπιστούμε οι γυναίκες που βρίσκονται σε μια τέτοια συνθήκη βίας να λύσουν τα στόματά τους και να μιλήσουν…».
Προπώληση εισιτηρίων από τη Δευτέρα 30/8 έως και την Παρασκευή 3/9 στον Πολυχώρο Ραδάμανθυς, 7-9 το απόγευμα. Εισιτήρια θα υπάρχουν και στο θέατρο Λενταριανών τις ημέρες της παράστασης
-Ελένη, συμμετέχεις στη θεατρική παράσταση «Ιστορίες που δεν ήθελαν να μεγαλώσουν», που ανεβαίνει στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου στα Χανιά, στη σκηνή του Θεάτρου Λενταριανών. Πες μας δυο λόγια για το έργο.
Το έργο παρουσιάζει διάφορες ιστορίες γυναικών, ιστορίες που συμβαίνουν στην καθημερινότητά μας και έχουν πρωταγωνιστή τη γυναίκα. Περιγράφει ιστορίες από γεγονότα που συμβαίνουν μέσα στην οικογένεια, με κεντρικό ήρωα τη σύζυγο, και τις δυσκολίες που συναντώνται σε έναν γάμο, ακόμη και φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας.
-Ποιο ρόλο υποδύεσαι;
Ο ρόλος που υποδύομαι είναι «το συναίσθημα» -σαν έννοια- της ηρωίδας του έργου. Κάθε φορά, ανάλογα με την ιστορία, διαμορφώνεται αντίστοιχα και το «συναίσθημα».
-Πολύ ενδιαφέρον, αλλά και απαιτητικό, σύνθετο ακούγεται. Ποιες δυσκολίες έχει η ερμηνευτική προσέγγιση του ρόλου αυτού;
Η δυσκολία του ρόλου μου είναι ότι το «συναίσθημα», η συναισθηματική προσέγγιση των πραγμάτων, είναι ποικιλόμορφο και ακατάπαυστα συγκρουόμενο με τη λογική. Αυτή και μόνο η αέναη σύγκρουση, αυτή η διαρκώς παρούσα αντίθεση καθορίζει τις σκέψεις και τις αποφάσεις, τελικά, κάθε ηρωίδας.
-Ανεξάρτητα από τα συγκεκριμένα περιστατικά της ζωής της κάθε ηρωίδας, υπάρχει ένας κοινός τόπος, μια κοινή «μοίρα» που συνδέει τα πρόσωπα του έργου, αλλά και ένα πλέγμα αντιλήψεων, συμβάσεων, ιδιοσυγκρασιών που διαπερνάει το χαρακτήρα όλων. Υπάρχουν στοιχεία που σε κάνουν να ταυτίζεσαι με το ρόλο (τους ρόλους, για να είμαι πιο ακριβής) που ενσαρκώνεις;
Υπάρχει ένας κοινός τόπος που είναι η συζυγική κατοικία, εκεί όπου η «κοινή μοίρα» όλων των γυναικών των ιστοριών είναι η δύσκολη συμβίωση και τα προβλήματα μέσα στο γάμο. Από την πρώτη ανάγνωση του βιβλίου, ταυτίστηκα με την ιστορία της Ανέζας.
-Με ένα τέτοιο θέμα, δε θα μπορούσα να μη ρωτήσω παράλληλα τι γεύση σου έχει αφήσει η συζήτηση για το ρόλο της γυναίκας και την πολύμορφη γυναικεία κακοποίηση, έτσι όπως άνοιξε το προηγούμενο διάστημα.
Η ποικιλόμορφη γυναικεία κακοποίηση έχει έρθει στο επίκεντρο τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα τον τελευταίο χρόνο και με τον εγκλεισμό από την πανδημία του covid-19, σχεδόν καθημερινά γινόμαστε θεατές σε σκληρές εικόνες κακοποίησης γυναικών, πολλές φορές μέχρι θανάτου. Ενθαρρυντική ήταν η πρωτοβουλία και η απόφαση επώνυμων γυναικών να καταγγείλουν και να παροτρύνουν και άλλες γυναίκες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας να πράξουν το ίδιο. Υπήρξε ενημέρωση από φορείς και ευελπιστούμε οι γυναίκες που βρίσκονται σε μια τέτοια συνθήκη βίας να λύσουν τα στόματά τους και να μιλήσουν, γιατί, ευτυχώς, υπάρχει λύση και βοήθεια.
-Συνεπώς, οι σκέψεις που ούτως ή άλλως στροβιλίζονται και στο δικό σου νου για το θέμα αυτό έρχονται να εναρμονιστούν με τη θεματολογία και την όλη δομή της παράστασης. Συγκεφαλαιώνοντας, λοιπόν, γιατί να έρθει κάποιος στο θέατρο στις 5 και στις 6 του Σεπτέμβρη; Τι θα αποκομίσει; Ποιο μήνυμα ή κάλεσμα θα πάρει από την παράσταση;
Στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου αξίζει να έρθουν όλοι στο θέατρο για να ταξιδέψουν μαζί μας, για να γίνουν ηρωίδες σε κάθε μία από τις ιστορίες. Ίσως να ταυτιστούν με κάποιες από αυτές και να σκαλίσουν μαζί τη λύση που οι ηρωίδες δίνουν ή να πάρουν την απόφασή να λύσουν μια δική τους δύσκολη κατάσταση. Ο θεατής θ’ ακούσει τη λογική και το συναίσθημα, καθένα με το δικό του ύφος και τρόπο, να παίρνουν φωνή και να καθοδηγούν την ηρωίδα μας.
-Ποια είναι η διαδρομή σου ως τώρα στα θεατρικά δρώμενα;
Η διαδρομή μου στα θεατρικά δρώμενα είναι μικρή, στο γέννημά της θα τολμούσα να πω, μετρώ έξι χρόνια πορείας με συμμετοχή σε διάφορες θεατρικές ομάδες και σε αντίστοιχες θεατρικές παραστάσεις που έλαβαν χώρα στην πόλη των Χανίων, αλλά και στην υπόλοιπη Κρήτη.
-Δεν είναι και μικρή η πείρα που έχεις συγκεντρώσει. Αλήθεια, πόσο ευνοϊκή ή αποτρεπτική για ένα νέο δημιουργό, καλλιτέχνη, ηθοποιό, πιο συγκεκριμένα, είναι η πολιτιστική ατμόσφαιρα που επικρατεί στην πόλη; Τι χρειάζεται να ενισχυθεί ή ν’ αλλάξει;
Η πολιτιστική ατμόσφαιρα που επικρατεί στην πόλη μας είναι ευνοϊκή για έναν καλλιτέχνη-ηθοποιό. Στα Χανιά υπάρχουν πολλές θεατρικές ομάδες και το θεατρόφιλο κοινό έχει την ευκαιρία να απολαύσει πολλές θεατρικές παραστάσεις. Θα έλεγα να υπήρχαν περισσότεροι χώροι δημιουργίας ή προετοιμασίας των καλλιτεχνών και να συντηρούνται οι ήδη υπάρχοντες χώροι παραστάσεων.
5 και 6 Σεπτέμβρη 2021
Θέατρο Λενταριανών (Γεωργίου Σγουρού 31, Χανιά)
Ώρα: 21:00 – Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ
Θεατρική Διασκευή: Παναγιώτης Ζαφείρης
Σκηνοθεσία: Θεοδώρα Ζώη-Παναγιώτης Ζαφείρης
Παίζουν: Ελένη Βιγλάκη, Έφη Μαλτέζου, Ματίνα Φραγγεδάκη
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΛΕΝΗΣ ΒΙΓΛΑΚΗ
Η Ελένη Βιγλάκη ζει στα Χανιά. Είναι ερασιτέχνης ηθοποιός στο εργαστήρι της Μαρίας Λεκάκη και στο Σύλλογο Φίλων Θεάτρου. Έχει συμμετοχή σε πολλές παραστάσεις που ανέβηκαν στα Χανιά, αλλά και στην υπόλοιπη Κρήτη.
Συγκεκριμένα:
-2,3,4/3/2017, Θέατρο Βλησίδη: Σαλώμη, του Όσκαρ Ουάιλντ (Πολιτισμικός Νότος).
-25/3/2017, Σταθμός, Ηράκλειο: Σαλώμη.
-26/6/2017, Παράρτημα Προστασίας Παιδιών και Εφήβων, Χανιά: 2.500.000.000 sec (Πολιτισμικός Νότος)
-Ιούνιος 2018: Τα Όντα (Χριστίνα Βεριβάκη, Σύλλογος Φίλων Θεάτρου)
-Νοέμβριος 2019: Η Επανάληψη (Χριστίνα Βεριβάκη).
-2019, Δραματοποιημένη παρουσίαση του βιβλίου του Ευθύμη Λεκάκη Μια θάλασσα δρόμος στη Δημοτική Βιβλιοθήκη.
-21/8/2019, Τάφρος: Γυναικοκρατία, του Δημήτρη Βυζαντίου (Σύλλογος Φίλων Θεάτρου). Και Ρέθυμνο, Ηράκλειο το ίδιο έργο.
-22/12/2019, Χριστουγεννιάτικο παραμύθι για τα παιδιά των Αστυνομικών Χανίων, με δική της σκηνοθεσία.
-17,18,19/9/2019: Λυσιστράτη (Στέγη Τεχνών Μαρία Λεκάκη).
Τη νέα θεατρική σεζόν (2021-2022) θα συμμετάσχει σε νέες παραστάσεις.