Αναμνήσεις – Μαρία Δασκαλάκη

Μου ζήτησαν να διαλέξω μία ανάμνηση να διηγηθώ. Χωρίς κανένα περιορισμό στο είδος της.

Τόσες πολλές αναμνήσεις… Δεν θα ξεχώριζα καμία ως τη μία καλύτερη από την άλλη, καθώς χωρίς τη μία σίγουρα δεν θα είχα την άλλη. Και είναι και εκείνες οι πιο δυσάρεστες.

Δεν θα έδινα σε καμία τον τίτλο της «χειρότερης». Δεν μπορώ να ανασύρω μία επιλεκτικά, χωρίς κανένα κριτήριο. Μπορεί οι άλλες να θιχτούν και να νομίσουν πως είναι λιγότερο σπουδαίες. Αν διαλέξω μία όμορφη ανάμνηση, οι υπόλοιπες όμορφες θα αναρωτηθούν γιατί διάλεξα εκείνη, αφού δεν υπήρχε καμία προϋπόθεση. Θα φανταστούν πως μου χάρισαν κάτι λιγότερο από εκείνη. Για να μη σας πω για τις πιο άσχημες αναμνήσεις… τι θα πουν. Θα αναρωτηθούν μήπως δεν κατάλαβα το όμορφο μάθημά που μου έδωσαν ή μήπως έχω αποφευκτικά αισθήματα για εκείνες. Όχι, όχι δεν θέλω να συμβεί αυτό! Και είναι και άλλες πολλές κατηγορίες… αν το καλοσκεφτείς. Τι θα πουν οι μικρές αναμνήσεις ή οι πολύ παλιές; Τι θα πουν οι αναμνήσεις της ρουτίνας ή της ντροπής, οι αναμνήσεις της τρέλας, της μάθησης, της στοργής και χιλιάδες άλλες; Θα επαναστατήσουν όλες ζητώντας εξηγήσεις.

Μα στα αλήθεια, καμία δεν ξεχωρίζω και καμία δεν θα ‘θελα να ξεχαστεί.

 Όπως κι εκείνες δεν θέλω να ξεχάσουν εμένα…

Θυμήσου πως νιώθεις καθώς προσπαθείς να ανασύρεις μία ξεθωριασμένη μνήμη. Με τι κόπο προσπαθείς να ξεδιαλύνεις το χώρο και το χρόνο γύρω από εκείνη για να αναπνεύσει. Ζητάς μέχρι και την βοήθεια από τις υπόλοιπες εκεί γύρω κοντινές μνήμες για να σε βοηθήσουν… να την σώσουμε… να θυμηθούμε. Διότι το ζήσαμε και είναι κρίμα να χαθεί.

Μα οι αναμνήσεις γελάνε διότι γνωρίζουν πως όποια ανάμνηση «χάνεται», γίνεται ένα με εσένα·  ενσωματώνεται στην ύπαρξή σου. Γίνεται συγκάτοικος στην υποσυνείδητη ζωή σου κι έτσι καταφέρνει να γνωρίζει και να θυμάται εκείνη, περισσότερα από εσένα.

Μη λυπάσαι αν ξεχνάς εύκολα λοιπόν, να λυπάσαι που θυμάσαι αιώνια.


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΡΑΔΑΜΑΝΘΥΣ

Ο μικρός πρίγκιπας συναντά τον Κύριο Καζαντζάκη
στο δρόμο της αναζήτησης 
Χρήστος Τσαντής, (3η έκδοση)

Ο μικρός πρίγκιπας συναντά τον Κύριο Καζαντζάκη στο δρόμο της αναζήτησης – Χρήστος Τσαντής – Πίνακας εξωφύλλου: Μαρία Τσαντή

Ο μικρός πρίγκιπας επιστρέφει στη γη! Τα τριαντάφυλλό του μαραίνεται και η ισορροπία του κόσμου κινδυνεύει. Ό,τι συμβαίνει στον πλανήτη του, επιδρά σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι ήρωες του Καζαντζάκη δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια. Ανταποκρίνονται στο κάλεσμα και φεύγουν απ’ τα βιβλία τους για να βοηθήσουν. Η περιπέτειά τους μεγάλη, καθώς θα χρειαστεί να ανέβουν στις βουνοκορφές της Κρήτης, να προσπεράσουν τα εμπόδια, να βγουν με την «Οδύσεια» στη μεγάλη θάλασσα.

Την ίδια στιγμή δυο φίλοι, αναζητώντας την προσωπική τους αλήθεια, αποφάσισαν να ενσαρκώσουν ρόλους μέσα από ένα θεατρικό παιχνίδι. Ο ένας υποδύεται ήρωες του Καζαντζάκη και ο άλλος του Εξυπερύ. Έρχονται στο φως παιδικά βιώματα, συναισθήματα, προκαταλήψεις, στερεότυπα και συμπεριφορές που προβληματίζουν. Η προσπάθειά τους περνάει μέσα από το δρόμο της αναζήτησης!

Δύο εμπνευσμένοι και πρωτότυποι μύθοι συνενώνουν τις παράλληλες ιστορίες που, σαν γέφυρες, συνδέονται στενά μεταξύ τους.

Διαβάστε περισσότερα: https://ekdoseis-radamanthys.webnode.gr/products/proion-1/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s