ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ «ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ» – ΠΟΙΗΣΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΡΑΔΑΜΑΝΘΥΣ – 2020

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΙΔΟΣ: ΠΟΙΗΣΗ

Ανακοίνωση της Κριτικής Επιτροπής

Ως μέλη της κριτικής επιτροπής για το λογοτεχνικό είδος της Ποίησης, αρχικά θα θέλαμε να εκφράσουμε την χαρά μας για τον μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων στον διαγωνισμό «Νίκος Καζαντζάκης» των εκδόσεων Ραδάμανθυς που δραστηριοποιούνται άοκνα στον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών!

Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε και εξελίχθηκε εν μέσω δύσκολων κοινωνικών συνθηκών, αφού ήδη είχε ξεσπάσει η πανδημία. Γι άλλη μια φορά όμως ήρθε η Ποίηση με τους ατελείωτους δρόμους της να οδηγήσει σε ζωογόνο πράξη αντίστασης σε χαλεπούς καιρούς, όσους επιθυμούσαν να εκφράσουν το δημιουργικό τους τάλαντο!

Photo by Rakicevic Nenad on Pexels.com

Ένα μεγάλο Ευχαριστώ από καρδιάς σε όλους τους δημιουργούς που μας εμπιστεύτηκαν το πνευματικό τους έργο! Ομολογούμε ότι ήταν ιδιαίτερα δύσκολη η επιλογή και η διάκριση των κειμένων που ξεχώρισαν αφού όλα κατέθεταν με σοβαρότητα την πίστη τους στην Ποίηση! Είναι σημαντικό που οι απανταχού Έλληνες συνεχίζουν να εκφράζονται ποιητικά στη γλώσσα μας που έχει βαθιές ρίζες μέσα στους αιώνες.

Η θεματολογία και το ύφος των ποιημάτων που στάλθηκαν στον διαγωνισμό είχαν κυρίως τα χαρακτηριστικά της υπαρξιακής και εξομολογητικής γραφής με υπερρεαλιστικές καταβολές, ενώ δεν απουσίαζαν κι εκείνα με ιστορικό, μυθολογικό περιεχόμενο καθώς και η θρησκευτική ποίηση. Τα κριτήρια για την επιλογή των κειμένων που διακρίθηκαν στον παρόντα διαγωνισμό έχουν να κάνουν κυρίως με την μεστότητα του στίχου, την έλλειψη μεγαλοστομίας, την ακρίβεια και την οξύνοια της ποιητικής φράσης. Επίσης την χρήση σε κάποιες περιπτώσεις του μυθικού θέματος με απηχήσεις στο παρόν.

Επιπροσθέτως, πιστεύοντας πως η Ποίηση έχει πάντα την ανάγκη μιας καινούργιας ματιάς εκτιμήσαμε ιδιαίτερα την πρωτοτυπία όσον αφορά το θέμα ενός ποιήματος, αλλά και την ποιητική εκφορά του.

Επειδή η διεξαγωγή ενός λογοτεχνικού διαγωνισμού, όπως και κάθε μορφή τέχνης θεωρούμε ότι μπορεί να είναι μια πολιτιστική τομή, μια πρόταση με ιδιαίτερη αξία κοινωνικής έκφρασης, πρωτεύον κριτήριό μας υπήρξε η ανθρωπιστική ευαισθησία που υπήρχε στην ποιητική πρόθεση.

Και λίγο πριν την ανακοίνωση των βραβείων και των τιμητικών διακρίσεων ας θυμηθούμε την ουσιώδη παραίνεση του Rainer Maria Rilke από τα «Γράμματα σ’ ένα νέο ποιητή:

«Γι’ αυτό, φίλε Κύριε, δε μπορώ να σας δώσω παρά τούτη μόνο τη συμβουλή: βυθιστείτε στον εαυτό σας, ψάξτε στα βάθη, απ’ όπου πηγάζει η ζωή σας. Εκεί θα βρείτε την απόκριση στο ερώτημα: πρέπει να δημιουργείτε; Ίσως βγει πως η Τέχνη σας καλεί. Τότε, αγκαλιάστε αυτή τη μοίρα, κρατήστε την για πάντα απάνω σας, μ’ όλο το βάρος και το μεγαλείο της, χωρίς ποτέ ν’ αποζητήσετε καμιάν αμοιβή απ’ έξω. Γιατί ο δημιουργός πρέπει να’ ναι ένας κόσμος για τον εαυτό του, να βρίσκει τα πάντα στον εαυτό του και στη Φύση, που μαζί της είναι δεμένος…. Κι ακόμα μια φορά, ένα θέλω να σας συμβουλέψω: ν’ αναπτυχθείτε, γαλήνια και σοβαρά, σύμφωνα με το δικό σας νόμο…».

Απονέμονται τα βραβεία και οι έπαινοι για τα παρακάτω ποιήματα που διακρίθηκαν και αναμένουμε ως κριτική επιτροπή την έκδοση αυτών των κειμένων από τον εκδοτικό οίκο ΡΑΔΑΜΑΝΘΥΣ:

 ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΚΡΙΘΗΚΑΝ

1ο βραβείο:

Η χαμένη γενιά του Άμπερφαν, από την ποιητική συλλογή «Πρώτες Συγκινήσεις»

ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, Παγκράτι, Αθήνα.

Το ποίημα αναφέρεται στην τραγωδία που χτύπησε το Άμπερφαν, ανθρακοφόρο περιοχή της Ουαλίας, το πρωί της 21 Οκτωβρίου του 1966. Δύο εκατομμύρια τόνοι ανθρακόσκονης μετατοπίστηκαν λόγω διαβρώσεων από τις βροχές και καταπλάκωσαν το σχολείο και μια σειρά σπιτιών. Τα θύματα ήταν περίπου διακόσια, εκ των οποίων τα 116 μαθητές. Τα σώματά τους βρέθηκαν ανά ομάδες κρατώντας το ένα το χέρι του άλλου. Η πρωτοτυπία του θέματός του, η άριστη τεχνική του, αλλά και η ανθρωπιστική ποιητική πρόθεσή του δεν θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητη την Κριτική Επιτροπή σε μιαν εποχή μάλιστα που η Ποιητική Τέχνη εκτός από την εσωτερική αναψηλάφηση, έχει ανάγκη και την αναζήτηση του κοινωνικού της προσώπου. Το ποίημα «Η χαμένη γενιά του Άμπερφαν» αποδίδει το μέγεθος της απώλειας, αλλά και της κοινωνικής ευθύνης με σαφήνεια, λιτότητα και τη δύναμη των εικόνων. Ο ποιητικός του λόγος σφραγίζει αμετάκλητα την ιστορική μνήμη.  

2ο βραβείο:

Διάγνωση αχρωματοψίας από την ποιητική συλλογή «Εσωτερικές Υποθέσεις»

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, Πολίχνη, Θεσσαλονίκη.

 Ποίημα εσωτερικής αναζήτησης με θυμόσοφη στάση και ευφυείς εκπλήξεις στην δομή του λόγου του. Ο αυτοσαρκασμός και μια υποδόρια λεπταίσθητη ειρωνεία ανεβάζουν υψηλά το ποίημα στην κλίμακα της τεχνικής αρτιότητας.

3ο βραβείο:

Το βεστιάριον

ΜΑΡΙΝΑ ΜΕΛΙΔΟΥ, Δράμα.

Το ποίημα διακρίνεται για την οξύνοια και την ωριμότητα των ιδεών του. Με σαφήνεια και ιδιαίτερο λόγο εν είδει χρησμού υλοποιεί μιαν ευθύβολη αυτογνωσία της νεοελληνικής μας ταυτότητας, κρατώντας τον ποιητικό ρυθμό και θέτοντας καίρια ερωτήματα.

 

ΕΠΑΙΝΟΙ ΔΙΔΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ, (με αλφαβητική σειρά των τίτλων):

  • Αγέλαστος Πέτρα – ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΡΑΓΟΥΝΗ, Γλυφάδα
  • Αθώες σιωπές – ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΔΗΣ, Καλέτζι Αττικής
  • Άκαμπτη πολιτεία – ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΑΜΤΣΙΟΣ, Θεσσαλονίκη
  • Ανάδυσις – ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΣΑΝΑΪ, Λεμεσός, Κύπρος
  • Αναμνήσεις αντίκες – ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ, Αθήνα
  • Άνευ απολογίας – ΕΙΡΗΝΗ ΓΕΡΟΝΤΑΡΑ, Αντίκυρα, Βοιωτία
  • Αφροδίτη – ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΪΔΕΤΖΗΣ, Θεσσαλονίκη
  • Αχαρτογράφητοι – ΖΩΗ ΓΑΛΙΔΑΚΗ, Π. Φάληρο
  • Βεβήλωση – ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Ιωάννινα
  • Γερανοί – ΕΛΕΝΗ Σ. Ομάδα Δημιουργικής Γραφής Κέντρου Ημέρας «Λωτός» Ε.Κ.Δ.Ψ. & Π. «Κωστής Μπάλλας»
  • Διάφανο σώμα – ΧΑΡΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ, Καλλιθέα, Ν. Σμύρνη
  • Λόγος Σχηματικός – ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΛΑΜΠΡΟΓΕΩΡΓΟΥ, Ίλιον, Πετρούπολη
  • Λουλούδια – ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΚΟΓΚΑΣ, Λάρνακα, Κύπρος
  • Μικρά Απόδειπνα – ΣΟΦΙΑ ΤΣΙΑΛΙΚΗ, Κομοτηνή
  • Μόνο να νιώθω το ρυθμό σου – ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΟΤΑΚΗ, Χανιά
  • Ο γλάρος – ΑΓΓΕΛΟΣ ΛΑΠΠΑΣ, Καλαμάτα
  • Οδηγίες εκτάκτου ανάγκης – ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ, Νέα Ιωνία, Αθήνα
  • Πρόσθεση – ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΑΚΗΣ, Κάτω Τούμπα, Θεσσαλονίκη
  • Πρωί – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΥΡΟΜΑΤΑΚΗΣ, Θεσσαλονίκη
  • Σωστά τρένα λάθος θέση – ΜΑΡΙΑ ΡΕΝΤΙΦΙΔΟΥ, Αιγάλεω, Αθήνα
  • Τοπίο Φθινοπωρινό – Στον ΑΥLAN – ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗΣ, Λαμία
  • Τραπέζι – ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΑΛΙΑΜΠΑΚΟΥ, Αγία Παρασκευή, Αθήνα
  • Τώρα εδώ – ΠΕΛΑΓΙΑ ΘΕΟΧΑΡΗ, Αθήνα
  • Χαίρε γυναίκα – ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΡΟΥΜΕΛΗ, Αριδαία, Πέλλα
  • Φως είσαι – ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΑΡΑΝΔΕΙΝΟΣ, Νέα Ιωνία, Αθήνα

  

Χανιά , 26 Οκτωβρίου 2020

Με τιμή

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής:

Μαρία Κατσικανδαράκη, Νηπιαγωγός

Αργυρώ Λουλαδάκη, Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας, Ποιήτρια

Ανδρομάχη Χουρδάκη, Φιλόλογος, Ποιήτρια

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s