Με αφορμή την παράσταση «Ο μικρός πρίγκιπας συναντά τον Κύριο Καζαντζάκη στο δρόμο της αναζήτησης»
«4 αξίες πάνω στη σκηνή, έρχονται από 4 διαφορετικούς κόσμους…».
Δείτε εδώ για εισιτήρια της παράστασης
-Ανεβαίνει στο τέλος Οκτώβρη, στα Χανιά, το έργο «ο μικρός πρίγκιπας συναντά τον Κύριο Καζαντζάκη, στον δρόμο της αναζήτησης». Έχετε ξεκινήσει πρόβες αρκετό καιρό και θα ήθελα να μου πεις τις δυσκολίες με το ρόλο και τις συνθήκες.
Ν.Μ: Νομίζω ότι οι συνθήκες μπαίνουν σε πρώτο πλάνο, γιατί δεν είναι συνθήκες ατομικές, αλλά κοινωνικές, οικονομικές, συλλογικές, πρακτικές και όχι μόνο υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό, αλλά δεν είναι και στο χέρι μας να τις ελέγξουμε. Ήμασταν συνεχώς στην αμφιβολία αν θα παίξουμε ή αν δεν θα παίξουμε, αν πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Ήρθε το καλοκαίρι όπου τα πράγματα χειροτέρεψαν και αναρωτιόμασταν αν γίνεται αυτό τον Αύγουστο, τι θα γίνει το φθινόπωρο που θα παίξουμε – αν παίξουμε τελικά. Παρ΄ όλα αυτά, συνεχίσαμε γιατί πάντα πίστευα ότι αν κάτι μπορεί να μας σώζει διαχρονικά είναι η τέχνη. Οπωσδήποτε είναι και η Αγάπη, αλλά τώρα μιλάμε για την τέχνη. Θα δούμε τώρα πως θα πάνε τα πράγματα και αν τυχόν δεν παίξουμε, υπάρχει και το μέλλον. Καλά να είμαστε και σίγουρα θα βρούμε μια άλλη στιγμή. Τώρα, όσο αφορά στο ρόλο, είναι ο ρόλος του μικρού πρίγκιπα, ένας ρόλος που πολλοί θα ήθελαν να παίξουν. Το είχα στο μυαλό μου, τον αγαπάω όπως και πολύς κόσμος. Το κείμενο απελευθέρωσε το θέμα της ηλικίας μου, δεδομένου του ότι έχουμε συνηθίσει τον μικρό πρίγκιπα σαν στερεότυπο, μικρής ηλικίας. Αλλά με την απόδοση του έργου, οι χαρακτήρες δεν εμφανίζονται στο έργο ως πρόσωπα αλλά ως αξίες και αυτό σε βγάζει από το πρότυπο των ηλικιών, αν ο μικρός πρίγκιπας είναι μεγάλος, ή αν ο Καπετάν Μιχάλης είναι μικρός… Σκέφτεσαι μόνο ότι είναι 4 αξίες πάνω στη σκηνή, έρχονται από 4 διαφορετικούς κόσμους, θα συναντηθούν για ένα κοινό σκοπό ο οποίος είναι καλός και αναγκαίος στις μέρες μας και αυτό έχει σημασία. 4 πολύ σημαντικά βιβλία που έχει αγαπήσει ο κόσμος εδώ και πολλά χρόνια. Αυτά τα βιβλία έχουν τη διαχρονική αξία ότι είναι πάντα επίκαιρα. Σήμερα δε, περισσότερο από ποτέ!.
-Το καινούργιο που φέρνει αυτό το έργο στην επιφάνεια, ποιο είναι; Το στοιχείο που θα κάνει το θεατή να έρθει να το δει;

Ν.Μ: Εγώ νομίζω ότι είναι το ό,τι πρέπει πάντα να αναζητούμε, να ψαχνόμαστε πάντα και συνεχώς να εξελισσόμαστε αν θέλουμε να πάμε κάπου. Μπορεί και να μην πάμε. Αλλά σημασία έχει η εξέλιξη. Αυτή φέρνει την συνέχεια, η εξέλιξη. Καλή η σταθερότητα αλλά η στασιμότητα δεν ωφελεί. Και σαν άτομα και σαν κοινωνίες πρέπει να εξελισσόμαστε. Και νομίζω ότι οι 4 αυτοί ήρωες που φαινομενικά ανήκουν σε διαφορετικούς κόσμους αλλά τελικά είναι στον ίδιο, προς τα κει μας πάνε. Ότι η αναζήτηση δεν τελειώνει ποτέ. Ο ρόλος είναι πραγματικά μια πρόκληση, γιατί είναι πολυδιάστατος. Ένας χαρακτήρας που έχει μια αγνότητα. Καταρχήν και εγώ διατηρώ σαν άνθρωπος την παιδικότητά μου, τον ρομαντισμό μου και μια αφέλεια, που λειτουργεί και σε μένα σαν κίνητρο για να συνεχίζω. Οπότε εκεί συνδεόμαστε με τον μικρό πρίγκιπα. Προσπαθώ να βρω τα κοινά σημεία, είναι πάρα πολλά και πολύ χαίρομαι γι’ αυτό και μέσα από αυτά προσπαθώ να το αποδώσω. Δηλαδή είναι πράγματα δικά μου, θα πάρω και αυτά που δεν τάχω ή θα χρειαστεί να τα ανακαλύψω ξανά, οπότε έχει πολλή δουλειά.
-Ο Καζαντζάκης λέει σε ένα βιβλίο του ότι «ο λαός δεν σώζεται, σώζει». Αν κάνουμε τη μεταφορά στο έργο τώρα, ο μικρός πρίγκιπας σώζεται ή σώζει;
Ν.Μ: Νομίζω σώζει κι αυτός. Πιο πολύ τον ενδιαφέρει να σώσει.
-Είναι δηλαδή κάτι σαν κάλεσμα;
Ν.Μ: Μα για να υπάρξει εξέλιξη και συνέχεια, πρέπει να μας ενδιαφέρει να σώσουμε τον διπλανό μας. Γιατί έτσι θα ενδιαφερθεί κι αυτός να σώσει εμάς και υπάρχει μια αλυσίδα η οποία μεγαλώνει και όλοι μαζί προχωράμε. Το να πηγαίνει ο καθένας μόνος του δεν έχει κανένα νόημα. Γι αυτό πιστεύω ότι ο πρίγκιπας ενδιαφέρεται για το τριαντάφυλλό του, και ουσιαστικά σώζει.
-Θα μπορούσαν τα παιδιά να παρακολουθήσουν μια τέτοια παράσταση ή είναι μόνο για ενήλικες;
Ν.Μ: Ο λόγος είναι ενήλικος, αλλά οι ιδέες και οι αξίες που εκπέμπονται είναι κατανοητές και από τα παιδιά. Θα μπορούσε να προσεγγιστεί από παιδιά, από το γυμνάσιο και πάνω, πολύ εύκολα. Γιατί πρόκειται για αξίες που θα έπρεπε να κουβεντιάζονται στο σχολείο κάθε μέρα.
-Έχεις παίξει σε πολλές παραστάσεις. Από την εμπειρία σου, ο βαθμός δυσκολίας της συγκεκριμένης, ποιος είναι;
Ν.Μ: Ο βαθμός δυσκολίας έγκειται στο ότι σαν χαρακτήρες είναι γνωστοί, είναι πολυπαιγμένοι. Ο καθένας τους έχει βάλει σε ένα βάθρο και περιμένει ίσως συγκεκριμένα πράγματα. Οπότε ερμηνευτικά υπάρχει και αυτό το επίπεδο δυσκολίας. Έχουν παιχτεί από πάρα πολύ κόσμο, οπότε αυτομάτως μπορεί να γίνουν συγκρίσεις. Βέβαια, εδώ γίνεται μια φιλότιμη προσπάθεια από παιδιά αξιόλογα και ταλαντούχα και πιστεύω ότι αυτό που θα δει ο κόσμος θα του αρέσει. Ο καθένας μας έχει βάλει την προσωπικότητά του μέσα σε αυτή την προσωπικότητα που ενσαρκώνει, η οποία είναι πολύ ισχυρή έτσι κι αλλιώς. Έχει γίνει μια προσπάθεια μεγάλη. Οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες. Επίσης το γεγονός του ότι βρίσκονται σε άλλο τόπο και άλλο χρόνο. Η άλλη δυσκολία είναι ότι πρέπει να αποδοθεί ρεαλιστικά ένα κείμενο το οποίο έχει μια πιο ρομαντική χροιά, που δεν χρησιμοποιείται εύκολα στην καθομιλουμένη. Πρέπει να περάσουν στον κόσμο όλα αυτά τα ωραία ρομαντικά, μικρά ή μεγάλα λόγια. Αυτό είναι το στοίχημα.
-Εσύ εκτός από το κομμάτι του ρόλου και του ηθοποιού στο έργο είχες και ένα άλλο καθήκον. Την προσπάθειά σου να στηριχτεί η παραγωγή από φορείς και εταιρείες, από ανθρώπους που αγαπούν τον πολιτισμό εδώ στα Χανιά.
Ν.Μ: Είναι πολύ δύσκολο να κάνεις την παραγωγή και να παίζεις κιόλας. Και ξεχωριστά είναι δύσκολα τα πράγματα, αλλά μαζί είναι ακόμα πιο δύσκολο. Θα το σκεφτώ στο μέλλον αν θα το ξανακάνω, ειδικά σε τέτοιες εποχές. Έχει απίστευτο τρέξιμο, απίστευτη κούραση. Ο κόσμος νομίζει ότι ανεβήκανε στη σκηνή και είπανε πέντε λόγια. Δεν είναι έτσι. Υπάρχει πολλή δουλειά, απίστευτο τρέξιμο, συνεννόηση με πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους και πρέπει να είσαι πάντα με το χαμόγελο, την αγάπη και όλες αυτές τις αξίες που πραγματεύεται το έργο.
-Από φορείς υπήρξε ανταπόκριση και υποστήριξη;
Ν.Μ: Υπήρξε άμεση και εντυπωσιακή στήριξη από την ΜΟΒΙΑΚ και αυτό πρέπει να το επισημάνουμε. Θέλω να ευχαριστήσω και προσωπικά τον Μανώλη τον Σβουράκη, γιατί στάθηκε αλληλέγγυος αμέσως μόλις του το είπα. Μάλιστα μας θαύμαζε, που μέσα σε όλη αυτήν την κρίση προσπαθούμε να ανεβάσουμε μια παράσταση, που έχει κάτι να πει και κάτι να δώσει. Τον ευχαριστώ πράγματι θερμά για αυτή την συμπαράσταση. Αλλά υπήρξαν κι άλλες επιχειρήσεις μέσα στην πόλη, η Creta Strom, Magenta κουζίνα del sol, ζάχαρη κι αλάτι, Box coffe and more…. Οι χορηγοί επικοινωνίας επίσης ανταποκρίθηκαν αμέσως και τους ευχαριστώ για αυτό.. Το Κρήτη tv με όλα του τα μέσα, εφημερίδα Kρήτη, 9,84, portal Νέα Κρήτη.gr, και η τηλεόραση φυσικά, το Flashnews, το Zarpa και ZARPA radio, το Parakritika, Κρήτη 24, Χανιά live tv, το ΔίκτυοFm, D-code 96,2, MAX FM, και φυσικά ο Ραδάμανθυς (Εκδόσεις και Πολυχώρος).
Απομαγνητοφώνηση: Ηρακλής Παπαδάκης