Συνέντευξη με τον Κώστα Μαρκάτο

Αυτήν την παράσταση ο θεατής θα την κρατήσει μέσα του για καιρό…

Πατήστε εδώ για: Εισιτήρια για την παράσταση

– Στις 31 Οκτώβρη είναι προγραμματισμένη η πρεμιέρα του έργου «Ο μικρός πρίγκιπας συναντάει τον Κύριο Καζαντζάκη στο δρόμο της αναζήτησης», όπου και υποδύεσαι τον Ζορμπά. Ποιο είναι το θέμα του έργου;

Κ.Μ: Ναι, έχω αναλάβει να ενσαρκώσω τον Αλέξη Ζορμπά. Τον έχω μελετήσει πάρα πολύ και όλα τα παιδιά έχουμε κάνει πολύ μεγάλη προετοιμασία. Όλοι οι ρόλοι βοηθούν τον μικρό πρίγκιπα στην αναζήτησή του, βοηθώντας παράλληλα και τον θεατή στην δική του αναζήτηση. Το νόημα αυτής της παράστασης είναι πολύ σύγχρονο, ο θεατής θα δει πράγματα από την καθημερινή του ζωή, από τα προβλήματά του, τα οποία θα έρθουν στο μυαλό του με πλάγιο τρόπο. Θα έλεγα ότι μοιάζει το στήσιμο αυτής της παράστασης (και το κείμενο αλλά και η παράσταση όπως έχει στηθεί), με αρχαία τραγωδία. Με την έννοια της αρχαίας τραγωδίας στην οποία έχουμε μια εξέλιξη και στο τέλος έρχεται η κάθαρση. Φαντάζομαι ότι οι θεατές θα το νοιώσουν αυτό. Έχει η παράσταση μια άμεση απεύθυνση στο κοινό. Οι θεατές θα νοιώσουν το βλέμμα μας και πιστεύω ότι θα βοηθήσει στην προσωπική αναζήτηση καθενός. Θεωρώ ότι ο θεατής θα συσκεφθεί με τον εαυτό του, σταδιακά θα δει ότι υπάρχουν απαντήσεις σε όλα αυτά και στο τέλος θα φύγει με μια αισιοδοξία. Κι ένα άλλο που θέλω να πιστεύω, είναι ότι αυτή τη παράσταση ο θεατής θα την κρατήσει μέσα του για καιρό και θα την επεξεργάζεται. Παίρνει υλικό, περνάει μέσα του ότι δει. Στον καθένα είναι διαφορετικό αυτό που θα πάρει και θα του μείνει για αρκετό καιρό.

– Πως αισθάνθηκες όταν σου προτάθηκε να παίξεις αυτό το ρόλο;

Κ.Μ: Καταρχήν με τιμά που έγινε αυτό. Αλλά από την άλλη με ιντρίγκαρε πάρα πολύ, γιατί κακά τα ψέματα ο καθένας που ασχολείται με το θέατρο θέλει να κάνει κάτι ποιοτικό, κάτι που θα δίνει περισσότερα στον θεατή αλλά και στον εαυτό του. Εγώ αισθάνομαι ότι έχω δώσει πολλά από τον εαυτό μου. Η προσπάθειά μας μοιάζει με την εγκυμοσύνη της γυναίκας. Ξεκινάνε τα πράγματα και εξελίσσονται σιγά σιγά, φτάνουν ως τον πόνο, στην απελευθέρωση, στη γέννηση. Αυτή είναι η διαδικασία μας παράστασης που σέβεται τον εαυτό της και που θέλει να δώσει κάποια πράγματα. Νομίζω λοιπόν, πως μέσα από αυτήν την παράσταση αναγεννιόμαστε εμείς που συμμετέχουμε -πρώτα και κύρια- και εφόσον το έχουμε πετύχει, θα το δώσουμε και στους θεατές. Εγώ αισθάνθηκα πάρα πολύ ωραία στην αρχή και ακόμα καλύτερα, όσο προχωρούσαν οι πρόβες. Έκανα μεγάλη έρευνα για όλο αυτό. Το ότι έχουμε πολύ καλό κλίμα μεταξύ μας, ο τρόπος που έχουμε δέσει σαν ομάδα, με πολλές ασκήσεις και αυτοσχεδιασμούς, μας έχουν δώσει τη δύναμη να κάνουμε κάτι όμορφα δομημένο.

– Είναι ελπιδοφόρο το να γίνεται αυτή η προσπάθεια μέσα στον εγκλεισμό και ότι μέσα σε όλη αυτήν την πίεση που όλοι βιώσαμε, εσείς επιμείνατε, συνεχίσατε και δεν εγκαταλείψατε. Πώς είναι, λοιπόν, το να προσπαθείς να ετοιμάσεις μια παράσταση, ξέροντας ότι θα μπορούσε και να μην ανέβει τελικά;

Ο μικρός πρίγκιπας συναντά τον Κύριο Καζαντζάκη στο δρόμο της ανζήτησης

Κ.Μ: Είναι ένα συναίσθημα που σου δίνει δύναμη. Υπήρχε μια περίοδος της καραντίνας που κάναμε διαδικτυακά ένα πολύ μεγάλο κομμάτι προετοιμασίας, η οποία είχε να κάνει με την έρευνά μας. Αυτόν τον χρόνο τον εκμεταλλευτήκαμε. Μετά, όταν αρχίσαμε να βγαίνουμε σε χώρους, σε πλατείες, αρχίσαμε να κάνουμε κάποιες συναντήσεις, ασκήσεις αυτοσχεδιασμού και αυτό μας κράτησε. Μας έδωσε τη δύναμη να προχωρήσουμε και να καταλάβουμε ότι δεν σταματάμε. Δεν σταματάει τίποτα, ό,τι και να γίνει! Αυτό που λέω εγώ είναι ότι ο άνθρωπος έχει ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ζωής σε αυτόν τον πλανήτη, οπότε ας προσπαθήσει ο καθένας να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί στο δικό του μικρόκοσμο. Όλα αυτά που περνάμε είναι πράγματα που έχουν συμβεί και άλλες φορές στο παρελθόν -στη διάρκεια των αιώνων- και κάνουν κύκλο. Δεν είναι περίεργα πράγματα. Οπότε λοιπόν, το παίρνουμε όπως είναι. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Δεν με ξαφνιάζει όλο αυτό που συμβαίνει, οπότε προσπαθώ να ελίσσομαι και να βηματίζω μέσα σε όλο αυτό.

– Νιώσατε δηλαδή να παίρνετε δύναμη απ’ το έργο;

Κ.Μ: Δίνει πολύ μεγάλη δύναμη, πράγματι. Εγώ προσωπικά παίρνω κομμάτια από τον εαυτό μου, αυτοβελτιώνομαι. Και τα άσχημα ακόμα κομμάτια του εαυτού μου τα βάζω μέσα στο ρόλο, ώστε να μπορώ να είμαι αληθινός. Από το ρόλο να βγαίνει η αλήθεια μου, μέσα από ένα άλλο κείμενο, μέσα από μια σκηνοθεσία, αλλά πάντα είναι η προσωπική αλήθεια. Και αυτό είναι ένα είδος προσωπικής κάθαρσης. Είτε σε σκληρές, είτε σε εύκολες εποχές, είναι μια διαδικασία που βοηθάει. Το ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη συνθήκη – που δεν την θεωρώ δύσκολη- θεωρώ ότι είναι μια κατάσταση όπως όλες οι άλλες, απλά χρειάζεται να τη διαχειριζόμαστε. Αυτό το έργο, αυτή την στιγμή, ήταν μια πολύ ωραία περίοδος που ήρθε και είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι σε αυτή την ομάδα, και για την συνάντηση, και για το αποτέλεσμα που περιμένουμε να βγει. Τέτοιου τύπου παραστάσεις (που δεν είναι απλά μια εξιστόρηση γεγονότων), ακροβατούν ανάμεσα στην πραγματικότητα και το όνειρο, και αγγίζουν την ψυχή μας. Υπάρχουν αινίγματα, υπάρχουν θέματα που θα προσεγγίσουν διαφορετικά τον καθένα. Διαφορετικοί θεατές θα δουν το ίδιο πράγμα και με διαφορετικό τρόπο θα το προσλάβουν. Όλο αυτό θέλει να δώσεις ψυχή. Για μένα αυτό είναι ένα βήμα παραπάνω. Έχω βιώσει πολύ ιδιαίτερα πράγματα – δραματικά εννοώ- σχετικά με όλη την προετοιμασία και όλη τη δουλειά που έχω κάνει με όλη την ομάδα, που με έχουν κάνει να αισθανθώ ότι έχουμε ανέβει ένα σκαλοπάτι. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό για μένα. Μου έχει δώσει κάτι παραπάνω. Δεν είναι ένα ακόμα. Είναι το κάτι παραπάνω! Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για μένα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s