Μια συζήτηση με τον Δημήτρη Σόρκο, με αφορμή την παράσταση «Ο μικρός πρίγκιπας συναντά τον Κύριο Καζαντζάκη στο δρόμο της αναζήτησης»
–Θα ήθελα να μας πεις λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου που θα κάνει πρεμιέρα στις 31 Οκτωβρίου στο Βενιζέλειο Ωδείο, στα Χανιά…
Ανεβάζουμε ένα θεατρικό έργο, διασκευή της νουβέλας του Χρήστου Τσαντή, με τίτλο «Ο μικρός πρίγκιπας συναντά τον Κύριο Καζαντζάκη». Οι ήρωες του Καζαντζάκη, ο Ζορμπάς, ο Καπετάν Μιχάλης και ο Παπα-Φώτης, φεύγουν απ’ τα βιβλία τους για να βοηθήσουν τον μικρό πρίγκιπα! Πρόκειται για ένα έργο με διαχρονικά μηνύματα, και θέμα τη εσωτερική αναζήτηση του ανθρώπου. Ο μικρός πρίγκιπας είναι το όχημα στην ουσία, για να αναζητήσουμε την αλήθεια, τη δικαιοσύνη, την αξιοκρατία, όλες αυτές τις αρχές που βλέπουμε να χάνονται.
-Ποιος είναι ο δικός σου ρόλος στο έργο;
Ο ρόλος που θα προσπαθήσω να ενσαρκώσω είναι ο παπα-Φώτης, με βάση τη φιγούρα του μαχητή-ιερέα στο «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται». Το ποίμνιό του είναι πεινασμένο και κυνηγημένο και θέλει να το προστατέψει. Συναντώντας τον μικρό πρίγκιπα, τον βλέπει με στοργικότητα και αποφασίζει να τον βοηθήσει στην αναζήτησή του. Έτσι ξεκινούν μαζί ένα ταξίδι.
-Ποιες δυσκολίες συνάντησες προσπαθώντας να μπεις στο πνεύμα του ρόλου; Να περιμένουμε να δούμε έναν παπα-Φώτη κοντά στη φιγούρα του ήρωα του Ντασέν ή έχετε επιλέξει μια διαφορετική οπτική;
Όπως θα δείτε, είναι μια διαφορετική σκηνοθετική προσέγγιση. Το κείμενο είναι πολύ δυνατό, σε εμπνέει και σε βοηθά πάρα πολύ. Όλη η ομάδα ξεκίνησε να δουλεύει μέσα στην καραντίνα, μέσα σε μεγάλες δυσκολίες και προβλήματα. Φανταστείτε ότι κάναμε μέρος της προεργασίας – αναγκαστικά – με τηλεδιάσκεψη, πάντοτε όμως με σεβασμό στο κείμενο, στους δημιουργούς και στο κοινό. Η προεργασία που κάναμε μέσα στην καραντίνα βοήθησε πάρα πολύ και μόλις μας δόθηκε η ευκαιρία, ξεκινήσαμε τις πρόβες. Όσο περισσότερο διαβάζεις το κείμενο, τόσο ανακαλύπτεις καινούργια πράγματα! Με ενθουσίασε και το κείμενο και ο ρόλος! Ο παπα-Φώτης διαπιστώνει αυτά που βλέπουμε όλοι γύρω μας, την αδικία, την πείνα. Στέλνει πολλά μηνύματα το έργο και ωθεί στη εσωτερική αναζήτηση. Αυτές οι κουβέντες, η συζήτηση με τον εαυτό μας, είναι η πιο δύσκολη υπόθεση. Δεν θέλω να αποκαλύψω περισσότερα για το κείμενο, αλλά έχει μεγάλη δύναμη!
-Πόσο εύκολο είναι να κάνεις θέατρο μέσα σε αυτές τις συνθήκες;
Πιστεύω ότι όταν υπάρχει η θέληση, μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα. Σαν χαρακτήρας χρειάζομαι το έναυσμα. Μπαίνοντας λοιπόν στη διαδικασία, αγάπησα το έργο και προσπάθησα να του δώσω και να μου δώσει. Παρόλο που ήταν δύσκολες οι συνθήκες, αφιερώσαμε και αφιερώνουμε χρόνο, όσο κουρασμένοι και να είμαστε γιατί είναι κάτι που το αγαπάμε. Προσπαθούμε να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Είναι και θέμα προσωπικής βελτίωσης, και μέσα απ’ την ομάδα βελτιώνεσαι. Η ματιά της Χριστίνας Βεριβάκη, που κάνει τη σκηνοθεσία του έργου, είναι ξεχωριστή και μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ όλους, ώστε να βγάλουμε από μέσα μας πράγματα που δεν πιστεύαμε ότι τα είχαμε. Γίνεσαι καλύτερος μέσα από το έργο!
6 παραστάσεις στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων
Σάββατο – Κυριακή – Δευτέρα
31/10 1/11 2/11
7/11 8/11 9/11
Σκηνοθεσία:
Χριστίνα Βεριβάκη
Παίζουν:
Κωνσταντίνος Μαρκάτος, Νίκος Μοτάκης,
Κωνσταντίνος Μπενιουδάκης, Δημήτρης Σόρκος
Μουσική: Δημήτρης Ντρουμπογιάννης – Ηλίας Βλαμάκης
Παραγωγή: ΕΝ.σταση τέχνης