Νοέμβριος 2020 – Μάιος 2021
Δωρεάν Μάθημα γνωριμίας με τη Φαίη Ψωμαδάκη
Κυριακή 25/10 6 μμ, Πολυχώρος Ραδάμανθυς
Περιορισμένος αριθμός θέσεων
Δηλώσεις συμμετοχής, πληροφορίες, κρατήσεις θέσεων: 6977001613
- ΧΑΛΑΡΩΣΗ -ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΖΕΣΤΑΜΑ: ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΩΜΑΤΟΣ – ΦΩΝΗΣ
- ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΜΝΗΜΗ: ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΑΣΙΣΜΕΝΕΣ ΣΤΗ «METHOD ACTING» (ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ)
- ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ: ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ, ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ
- ΤΟ ΣΩΜΑ ΩΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΗΧΟΥ: ΑΡΘΡΩΣΗ – ΑΓΩΓΗ ΛΟΓΟΥ – ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΦΩΝΗΣ – ΠΡΟΒΟΛΗ
- ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ: Η ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ – Η ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟ-ΚΕΙΜΕΝΟΥ – ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΚΙΝΗΤΡΩΝ – ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΗΣ ΡΑΧΟΚΟΚΑΛΙΑΣ
- ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ: ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ – ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΣΕΙΣ
- ΑΥΘΟΡΜΗΤΙΣΜΟΣ: ΔΡΑΣΗ – ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΕ ΕΝΕΣΤΩΤΑ ΧΡΟΝΟ
- ΕΛΕΓΧΟΣ: ΣΚΗΝΙΚΗ ΣΤΑΣΗ – ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ – ΣΚΗΝΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ – ΡΥΘΜΟΣ
- ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ: ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΡΟΛΟ ΜΟΥ – ΣΤΟΧΟΣ – ΔΟΣΜΕΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ – ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
- ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΜΟΝΟΠΡΑΚΤΑ ΑΠΟ ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ
ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΘΑ ΔΩΘΟΥΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΔΙΔΑΚΤΕΑΣ ΥΛΗΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ.
Τα μαθήματα απευθύνονται σε ανθρώπους ασχολούνται ερασιτεχνικά με το θέατρο αλλά ενδιαφέρονται σοβαρά για την εξέλιξή των υποκριτικών τους δεξιοτήτων. Μέσα από έναν σωματικό και αυτοσχεδιαστικό προσανατολισμό και δρόμο, μπορεί να δημιουργήσει κάθε μαθητής-ερμηνευτής μια στέρεη προσωπική βάση, έτσι ώστε να «επιθυμεί» και να μπορεί από το μηδέν, από το τίποτα, από το πουθενά, με αποκλειστικά δικά του εργαλεία να κατασκευάζει την σκηνική του ύπαρξη. Να θέλει και να μπορεί να «αυτοσκηνοθετεί».
Πριν σκηνοθετηθείς χρειάζεται να μπορείς να τοποθετείς τον εαυτό σου σκηνικά. Αφού αρχίσεις να ψάχνεις πώς περπατάει, πώς στέκεται, πώς μιλάει, πώς τοποθετεί το σώμα του ο σκηνικός άνθρωπος που φτιάχνεις, πρέπει να μπορείς να επινοείς διάφορες δράσεις, εισόδους, εξόδους και ρυθμούς της σκηνικής ζωής του. Μέσα σε όλα αυτά πρέπει να υπάρχει το γοητευτικό στοιχείο της αντίθεσης.
Θεατρικά μαγειρέματα
Εργαλεία και υλικά, συνταγές και θερμοκρασίες για μια νόστιμη, ζουμερή, πικάντικη, τρυφερή και γαργαλιστική θεατρική αφήγηση. Σωματικές δράσεις και ασκήσεις. Σουρωτήρια και χτυπητήρια που μας επιτρέπουν, μας βοηθούν από το μηδέν και με αποκλειστικά δικά μας υλικά, να αρχίσουμε να κατασκευάζουμε τα θεατρικά μας παιχνίδια. Κείμενα και κινήσεις, χοροί και τραγούδια, αλλά και σιωπές και ακινησίες και σκόρπιοι ήχοι, ψάχνουν απεγνωσμένα τα σώματα των ηθοποιών για να ζήσουν έστω και λίγο πάνω στη σκηνή του θεάτρου.
Ας ξανά-εφευρεθούμε, ας ξανά-συστηθούμε, ας ξανά-διαπραγματευτούμε (το σημαντικό γεγονός) να κοιτάξουμε τον απέναντί μας όχι σαν αντίπαλο, ούτε καν σαν συμπαίκτη, αλλά σαν το πιο ασφαλές καταφύγιο της ματιάς και της ψυχής μας.
Μια εκδρομή είναι το θέατρο! Μια εκδρομή με φίλους καλούς!
Από την άλλη, η διδασκαλία είναι ένας τόπος σχεδόν “ιερός”, όπου οι ρόλοι δάσκαλου και μαθητή συνεχώς εναλλάσσονται, δημιουργώντας χώρο στην έμπνευση. Ακόμα θυμάμαι έναν δάσκαλο μου στο δημοτικό ο οποίος μας εξιστορούσε τα μαθήματα σαν παραμύθια. Ακόμα θυμάμαι το μάθημα του για τον ατμό, την ατμομηχανή, τα καζάνια μέσα στα οποία η θερμότητα δημιουργούσε πιέσεις τεράστιες… εικόνες παραμυθένιες φτιαγμένες από τον δάσκαλο-ηθοποιό. Η διδασκαλία, ο δάσκαλος, ο μαθητής είναι μοναχοί στον ιερό τόπο του απρόσμενου και του απροσδόκητου.
Τίποτε δεν θα μας κάνει καλύτερους ηθοποιούς παρά μόνον το προσωπικό ταξίδι. Καλός ηθοποιός είναι αυτός που διαρκώς αναρωτιέται. Κακός ηθοποιός είναι αυτός που νομίζει (ή πιστεύει στα σίγουρα) ότι είναι καλός.
Ευχαριστώ πολύ
Γεράσιμος Γεννατάς
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Ο Γεράσιμος Γεννατάς γεννήθηκε το 1961 στην Αθήνα. Είναι τελειόφοιτος του Βιολογικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και απόφοιτος της Δραματικής σχολής Βεάκη το 1991. Έκτοτε έχει συνεργαστεί με τα περισσότερα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, το εθνικό θέατρο, το κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος και με πολλά θέατρα και θιάσους εντός των Αθηνών. Έχει δουλέψει στον κινηματογράφο και έχει πρωταγωνιστήσει σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές. (ενδεικτικά: Είσαι το ταίρι μου 2001-2002, Αχ και να ‘ξερες 2002-2003, Μίλα μου Βρώμικα 2009-2010).
Το 1998 η παράσταση ‘Στην εθνική με τα μεγάλα’ του Μ. Βιρβιδάκη όπου έπαιξε τον Λόλη σε σκηνοθεσία. Ν. Μαστοράκη απετέλεσε την Ελληνική συμμετοχή στην Biennale της Βόννης.
Το 1999 τιμήθηκε με το βραβείο της Ένωσης Ελλήνων Κριτικών για την ερμηνεία του στο ρόλο του Τρουφαλντίνο στον ‘Υπηρέτη δυο Αφεντάδων’ του Κ. Γκολντονι.
Το 2004 σκηνοθέτησε την παράσταση «Βετεράνοι – Ολυμπιακές επιδείξεις καθ’ οδόν» που παίχτηκε σε δρόμους και πλατείες κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.
Το 2006 σκηνοθέτησε στο θέατρο του Νέου Κόσμου την παράσταση «7 Ρίχτερ», του Τούρκου συγγραφέα Μπεχιτς Ακ.
Συμμετείχε στο στήσιμο του θεατρικού εργαστηρίου του Δήμου Πετρούπολης όπου και δούλεψε για δυο χρονιές .
Οργάνωσε κύκλους σεμιναρίων αυτοσχεδιασμού που παρείχε το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ της Πάτρας στους τελειόφοιτους σπουδαστές του τμήματος θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου της Πάτρας.
Βιογραφικό σημείωμα Φαίη Ψωμαδάκη
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής Αθηναϊκή Σκηνή και του Υπουργείου Πολιτισμού. Φοίτησε στο Ωδείο και είναι πιανίστας.
Έχει εργαστεί σε δεκαέξι θεατρικές παραστάσεις ως ηθοποιός, εκ των οποίων οι πέντε ήταν περιοδείες σε όλη την Ελλάδα. Έχει διδάξει στην θεατρική ομάδα «Ταξιδευτές» στην Αθήνα, όπου έκανε θεατρικό παιχνίδι στο εφηβικό τμήμα, και έχει επιμεληθεί και σκηνοθετήσει δύο παραστάσεις εφηβικού τμήματος και δύο ενηλίκων.
Παράλληλα παίζει και τραγουδάει σε μουσικές σκηνές, με δύο μουσικά σχήματα, ρεμπέτικο και Jazz-Blues μουσική στην Αθήνα. Έχει ηχογραφήσει πλήκτρα και έχει κάνει live με το ελληνόφωνο rock συγκρότημα Δ.Ο.Γ.Μ.Α., παράλληλα με την κυκλοφορία του δίσκου τους «Γυμνή Αλήθεια» σε πολλά μέρη την Ελλάδας, και έχει συμμετάσχει σε τέσσερα video clip.
Στα Χανιά ξεκίνησε τις συνεργασίες της το 2017 όπου έπαιξε σε δύο θεατρικές παραστάσεις και σκηνοθέτησε την παράσταση «Η Ανεργία σε 3 πράξεις… Ανάποδα» σε συνεργασία με την Εύα Γκουντάρα.