«Το βιβλίο του Μιχάλη Τζανάκη αποτελεί φόρο τιμής τόσο στον μεγάλο αγωνιστή Μιχάλη Κόρακα και στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Πόμπια, όσο και στους αγώνες των προγόνων μας για την Λευτεριά… Οι γλαφυρές περιγραφές είναι τόσο ζωντανές που ο αναγνώστης παρακολουθεί τους πρωταγωνιστές του βιβλίου ολοζώντανους μπροστά του, βλέπει να ξεδιπλώνονται τα τοπία της Κρήτης και, θα τολμήσω να πω, να μυρίσει ακόμα και τα αρώματα της φύσης.»

Η Ιωάννα Πατσιανωτάκη, διευθύντρια του γυμνασίου της Πόμπιας
μιλά για το βιβλίο του Μιχάλη Τζανάκη
Δείτε εδώ για παραγγελία του βιβλίου: «Ο ΑΙΩΝΑΣ ΤΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΥ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΙΚΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΡΑΚΑ»
Δεν σας κρύβω ότι όταν με πήρε τηλέφωνο ο Χρήστος Τσαντής, υπεύθυνος των Εκδόσεων Ραδάμανθυς και επιμελητής της 2ης έκδοσης του βιβλίου, στην αρχή δίσταζα γιατί δεν είχα ξανακάνει παρουσίαση βιβλίου και με είχε καταβάλει το άγχος του άγνωστου. Όμως το γεγονός ότι τόσο ο συγγραφέας Μιχάλης Τζανάκης όσο και ο Μιχάλης Κόρακας κατάγονται από την Πόμπια, όπως και εγώ άλλωστε, με έκανε να δεχθώ πρόθυμα την πρόκληση. Και έτσι σήμερα, χαίρομαι ιδιαίτερα που έχω την τιμή να παρουσιάσω την Μυθιστορηματική Βιογραφία του Μιχάλη Κόρακα «Ο Αιώνας του Καπετάνιου” του Μιχάλη Τζανάκη, γιατί είναι πραγματικά ένα αξιόλογο βιβλίο…
Για να μπούμε αμέσως στο πνεύμα του βιβλίου, θα δανειστώ ένα απόσπασμα του. Στις πρώτες σελίδες λοιπόν, ο Μιχάλης Τζανάκης μας αποκαλύπτει ότι
“ … Κάποια στιγμή καθώς μεγάλωνα η συνειδητοποίηση του χρέους απέναντι στον φοβερό και τρομερό Μιχάλη Καρούζο ή Κόρακα, όπως έμεινε περισσότερο γνωστός στην Ιστορία, με ώθησε στην σκέψη να γράψω ανασυνθέτοντας μυθιστορηματικά την δράση του, αλλά και να αναδείξω το ήθος ενός ανθρώπου που τιμά τα χώματα της ιδιαίτερης πατρίδας μου, καθώς κείτεται εκεί λιπαίνοντας το με το λίπασμα της λευτεριάς και της υπερηφάνειας. Δύσκολο εγχείρημα να γραφτεί η ζωή του μ’ έναν τρόπο διαφορετικό που να συνδυάζει τους σημαντικότερους σταθμούς του βίου του, αναπλάθοντας το περιβάλλον, τον τόπο και το χρόνο που γέννησαν τόσες σπουδαίες προσωπικότητες όπως ο καπετάν – Μιχάλης Κόρακας…”.
Θέλω να σας πω ότι ο Μιχάλης Τζανάκης πέτυχε στο ακέραιο το δύσκολο αυτό εγχείρημά. Μέσα από τον μυθιστορηματικό τρόπο που επέλεξε, ο συγγραφέας κατάφερε να αναβιώσει την ιστορία της μαχόμενης Κρήτης το 19ο αιώνα, τους αγώνες του μεγάλου οπλαρχηγού της Κρήτης Μιχάλη Κόρακα και να αναδείξει την προσωπικότητά του και την προσφορά του για την απελευθέρωση της Κρήτης από τον Οθωμανικό ζυγό.
Ο «καπετάν» Μιχάλης Κόρακας
Ο «καπετάν» Μιχάλης Κόρακας, όπως είναι γνωστό σε όλους μας, γεννήθηκε το 1797 εδώ στην Πόμπια. Σε ηλικία μόλις 18 ετών σκοτώνει τον Αγά Αλήκο, γεγονός που στάθηκε η αφετηρία του χαϊνικου βίο του. Αγωνίστηκε στην Κρητική Επανάσταση του 1821, του 1841, του 1858, του 1866 και του 1878. Πολέμησε ενάντια του αιγυπτιακού και οθωμανικού στόλου στην περιοχή του Κρητικού και του Λιβυκού Πελάγους. Η δράση του Μιχάλη Κόρακα δεν περιορίστηκε στην Κρήτη αλλά συμμετείχε και σε απελευθερωτικούς αγώνες στην υπόλοιπη Ελλάδα. Τιμήθηκε από το βασιλιά Γεώργιο στην Αθήνα και τον πατριάρχη Αλεξάνδρειας. Πέθανε το Σεπτέμβριο του 1882 στην Πόμπια σε ηλικία 85 ετών.
Σήμερα κείτεται στον απέριττο τάφο του δίπλα στην εκκλησία του Αγ. Γεωργίου στην Πόμπια και το άγαλμά του, που τόσο περίτεχνα περιγράφει ο συγγραφέας στο βιβλίο του, κοσμεί, την πλατεία μπροστά από την είσοδο του σταδίου της Ελευθερίας, στο Ηράκλειο. Ελευθερία για την οποία αγωνίστηκε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του αλλά δεν πρόλαβε να γνωρίσει.
Κεντρικός ήρωας λοιπόν του βιβλίου, ο καπετάν Μιχάλη Κόρακας. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ξεδιπλώνεται έντεχνα η ζωή του αναδεικνύοντας το ήθος και την ακεραιότητα της προσωπικότητας του, τις αξίες που υπηρέτησε καθ’ όλη την διάρκεια του βίου του όπως είναι η πίστη, η τιμιότητα και ο πατριωτισμός. Ο ακέραιος χαρακτήρας του και το πνεύμα της δικαιοσύνης που τον διακατείχαν τον έκαναν σεβαστό από όλους, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους.
Βιβλίο με παιδαγωγική αξία
«Όταν διάβαζα το βιβλίο σκεφτόμουνα ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στα πλαίσια των μαθημάτων της Ιστορίας και της Λογοτεχνίας για την διδασκαλία των ενοτήτων που αναφέρονται στην εκμάθηση της τοπικής ιστορίας…».
Εκτός όμως από τον κεντρικό ήρωα, μέσω της αφήγησης των ιστορικών αγώνων, ο αναγνώστης γνωρίζει τους συναγωνιστές του όπως ήταν μεταξύ άλλων ο Μιχάλης Κουρμούλης, ο Ιωάννης Μαρκάκης ή Ξωπατέρας, ο Νικολής Μαλικούτης, και ακόμα ο Χουλογιάννης, ο Τσακίρης, ο Μαστραχάς, ονόματα που συναντάμε ακόμα και σήμερα στα μέρη μας.
Παράλληλα με τους αγώνες, ο αναγνώστης μαθαίνει για το περιβάλλον στο οποίο διαδραματίζονται, για τη ζωή και τις συνήθειες των ανθρώπων, για τα ήθη και τα έθιμα, για τους θρύλους και τις παραδόσεις. Χαρακτηριστικά γίνεται αναφορά στον πολιούχο της Πόμπιας τον Αη Γιώργη τον καβαλάρη, “πιστός φύλακας της κάτω ρίζας του κάμπου, που τήραγε την τάξη και φύλαγε τους πιστούς από ασχήμιες και συμφορές”.
Ακόμα, παρουσιάζονται σημαντικά γεγονότα όπως η σφαγή του Αγριολίδη το 1828, ο μεγάλος σεισμός του 1856 στο Ηράκλειο, η αμφισβήτηση των καπεταναίων από τις αδερφοσύνες.

Η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας είναι οικεία με ποιητική χροιά, ενεργοποιεί πραγματικά το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Οι διάλογοι είναι γραμμένοι με μια πινελιά νοσταλγίας καθώς ο Μιχάλης Τζανάκης χρησιμοποιεί τοπικούς ιδιωματισμούς που ταξιδεύουν τον αναγνώστη στο χρόνο και τον κάνουν “αυτόπτη” μάρτυρα των γεγονότων, σαν να είναι εκεί κρυμμένος σε μια γωνιά και παρακολουθεί. Οι γλαφυρές περιγραφές είναι τόσο ζωντανές που ο αναγνώστης παρακολουθεί τους πρωταγωνιστές του βιβλίου ολοζώντανους μπροστά του, βλέπει να ξεδιπλώνονται τα τοπία της Κρήτης και, θα τολμήσω να πω, να μυρίσει ακόμα και τα αρώματα της φύσης.
Όταν τελειώσει κάποιος το βιβλίο μπορεί να πει ότι το βιβλίο του Μιχάλη Τζανάκη αποτελεί φόρο τιμής τόσο στον μεγάλο αγωνιστή Μιχάλη Κόρακα και στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Πόμπια, όσο και στους αγώνες των προγόνων μας για την Λευτεριά.
Όταν διάβαζα το βιβλίο σκεφτόμουνα ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στα πλαίσια των μαθημάτων της Ιστορίας και της Λογοτεχνίας για την διδασκαλία των ενοτήτων που αναφέρονται στην εκμάθηση της τοπικής ιστορίας. Μάλιστα το έχει επισημάνει και ο κος Τσαντής σε σχετική δημοσίευση ότι δηλαδή το βιβλίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων. Άποψη την οποία συμμερίζομαι απόλυτα. Ακόμα περισσότερο η 2η έκδοση που είναι εμπλουτισμένη με φωτογραφίες και ιστορικές παραπομπές.
Σας εύχομαι καλή ανάγνωση. Και μέσα από την καρδιά μου, εύχομαι το βιβλίο ¨Ο αιώνας του Καπετάνιου” να είναι καλοτάξιδο! Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και για την παρουσία σας σε αυτή την εκδήλωση που δεν είναι απλά μια παρουσίαση βιβλίου αλλά μια εκδήλωση μνήμης, ένα είδος μνημόσυνου για τον Καπεταν Κόρακα.
Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του Πολιτιστικού συλλόγου, Μάκη Μερλέμη, που με πρότεινε για αυτή την παρουσίαση και τον Χρήστο Τσαντή, υπεύθυνο των Εκδόσεων Ραδάμανθυς, που με εμπιστεύτηκε. Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ στον συγγραφέα Μιχάλη Τζανάκη που μας διδάσκει πως …. “είναι μεγάλο χρέος η θύμηση”.
Μέσα από «τον Αιώνα του Καπετάνιου», νιώθουμε περήφανοι για την Πόμπια το χωριό μας… τον τόπο που γέννησε το αιώνιο σύμβολο του άδολου πατριωτισμού, τον άνθρωπο που
«…έπρεπε στην ψηλότερη κορφή του Ψηλορείτη το μνήμα του να γίνει
Και να αφήσουν ανοιχτή πολεμική θυρίδα,
τη νύχτα να σηκώνεται τον ύπνο του ν΄αφήνει
Και να φυλάει και νεκρός ακόμη την πατρίδα…».
Όπως χαρακτηριστικά λέει η επιγραφή πάνω στο μνήμα του.
Για παραγγελίες του βιβλίου δείτε: ΕΔΩ
