Παρουσίαση βιβλίου – ΧΡΟΝΟ-ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΟΙΚΗΣΕΩΝ ΣΤΟΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ (1030-1905), Θεοχάρης Ι. Φραγκιουδάκης

 

Χρονοϊστορικός κατάλογος οικήσεων στον νομό Χανίων

Το βιβλίο του Θεοχάρη Ι. Φραγκιουδάκη, με τίτλο «ΧΡΟΝΟ-ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΟΙΚΗΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ (1030-1905)», παρουσιάζουν οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς. Η εκδήλωση θα γίνει τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020, στις 7.30 το απόγευμα, στον πολυχώρο των Εκδόσεων Ραδάμανθυς, που βρίσκεται στην οδό Γεωργίου Ξέπαπα 7 (& Λουτρού).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Ο Κωνσταντίνος Φουρναράκης, φιλόλογος, αρχειονόμος Ιστορικού Αρχείου Κρήτης

ο Χρήστος Τσαντής, υπεύθυνος των Εκδόσεων Ραδάμανθυς

και ο συγγραφέας του βιβλίου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η παρούσα μελέτη αποτελεί παραπλήρωμα του βιβλίου «ΑΝΘΡΩΠΟ-ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ», καθώς δεν συμπληρώνει απλώς κενά και δεν διορθώνει μόνο κάποιες αβλεψίες, αλλά, κυρίως, έρχεται να φωτίσει τη χρονολογική (όχι πια την ετυμολογική) όψη του ζητήματος των οικήσεων στο δυτικότερο γεωγραφικό διαμέρισμα της Κρήτης. Έτσι, ο ενδιαφερόμενος αποκτά μια αρκετά σαφή εικόνα της ιστορικής πορείας των οικισμών ή άλλων τύπων ανθρώπινης εγκατάστασης (κάστρα, μετόχια, μοναστήρια, συνοικίες κ.λπ.) μέσα στον χρόνο, πάνω σε μια διαδρομή εννέα περίπου αιώνων. Ο παρών κατάλογος στηρίζεται μόνο σε γραπτές πηγές και συνοδεύεται από σχετική βιβλιογραφία. Το βάρος πέφτει στα έγγραφα, ενώ οι επιγραφές παρατίθενται με επιφύλαξη˙ μία χρονολογία σε έναν ναό π.χ. δεν δηλώνει κατ’ ανάγκην και ύπαρξη οίκησης. Γίνεται προσπάθεια να φανεί, στις υποσημειώσεις, η ιστορική πορεία και των γραπτών αναφορών (όχι μόνο των οικήσεων), αφού, συχνά, από το σήμερα και μέχρι την πρωτογενή εγγραφή μεσολαβούν πολλοί μελετητές, των οποίων η μνεία αποτελεί υποχρέωση για κάθε νεότερο… (Από την Εισαγωγή του βιβλίου).

Άνοιξε την πύλη του χρόνου, κατέβα τα σκαλοπάτια του κι ύστερα ξανανέβα τα. Χίλια χρόνια, χίλιες φορές, χίλια ονόματα. Ο τόπος γίνεται χρόνος. Ο χρόνος γίνεται τόπος. Αν αγαπάς τον τόπο αυτόν, θα καταφέρεις εύκολα να τον περιδιαβείς. Αν καταφέρεις – δύσκολα – να τον περιδιαβείς, χωρίς να τον αγαπάς, τότε ίσως και να τον αγαπήσεις.

Λίγα λόγια από τον συγγραφέα

Γεννήθηκα το 1970 στα Χανιά. Έμαθα τα πρώτα μου γράμματα από τον παππού μου και, κατόπιν, σε μονοθέσιο δημοτικό σχολείο. Σπούδασα φιλολογία στην Αθήνα την περίοδο 1988-1992 με ειδικότητα στη Μεσαιωνική-Νεοελληνική Φιλολογία. Εργάστηκα 12 χρόνια στη φροντιστηριακή εκπαίδευση. Τα τελευταία 14 χρόνια εργάζομαι ως καθηγητής σε δημόσια σχολεία. Το 2014 εξέδωσα το πρώτο βιβλίο μου, με τίτλο: «ΑΝΘΡΩΠΟ-ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ», ενώ ασχολούμαι και με τη φιλολογική επιμέλεια τοπικών εκδόσεων.

Τιμή βιβλίου: 14,90 (περιέχει και το ΦΠΑ)

  • Αγορά με εξόφληση μέσω τράπεζας: κόστος αποστολής 2,90 ευρώ.
  • Αγορά με αντικαταβολή: κόστος αποστολής: 3,00 για τον νομό Χανίων, 5,00 για την Κρήτη, 6,00 για την υπόλοιπη Ελλάδα. (Ισχύει για παραγγελίες με συνολικό βάρος έως 2 κιλά).
  • Λογαριασμός κατάθεσης

Εθνική: 489/006615-04

και IBAN GR95 0110 4890 0000 4890 0661 504

4 XANIA ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΙΚΗ ΠΟΡΤΑ - FRID BOISSONNAS 1920

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s