Φωτογράφος συναισθημάτων – Χαρίκλεια Ντερμανάκη

Γιάννης Κουτσομύτης, Σκεύω Μπιζιώτη, Ευαγγελία Σχοιναράκη, Μιχάλης Τζανάκης και  Χρήστος Τσαντής, μιλούν για το βιβλίο της Χαρίκλειας Ντερμανάκη

«Ιστορίες που δεν ήθελαν να μεγαλώσουν»

Μιχάλης Τζανάκης – Ο καθημερινός ηρωισμός της γυναίκας

Με ιδιαίτερη χαρά φιλοξενούμε την Χανιώτισσα συγγραφέα Χαρίκλεια Ντερμανάκη και το υπέροχο βιβλίο της που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς. Μία συλλογή διηγημάτων που έχουν ως κοινό παρανομαστή τον καθημερινό ηρωισμό της γυναίκας, της γυναίκας που αντιστέκεται, της γυναίκας που επιμένει, παραφράζοντας τους στίχους του Σαββόπουλου.

Θέλω με την ευκαιρία να ευχαριστήσω τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς, που αποτελούν μια όαση της λογοτεχνικής παραγωγής στο νησί μας τα τελευταία δύσκολα χρόνια και έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων βοηθώντας στην ευόδωση των προσπαθειών των δημιουργών.

 

Χρήστος Τσαντής – Η συγγραφέας λειτουργεί σαν φωτογράφος συναισθημάτων

Εκδόσεις Ραδάμανθυς

Οι ιστορίες της Λίας είναι φωτογραφικές αποτυπώσεις στιγμιότυπων της ζωής. Η συγγραφέας λειτουργεί σαν φωτογράφος συναισθημάτων, συναισθηματικών καταστάσεων, με πυρήνα τη γυναίκα. Τη γυναίκα της καθημερινότητας, της διπλανής πόρτας, τη γυναίκα που πολλές φορές είναι αόρατη.

Μέσα στις «Ιστορίες που δεν ήθελαν να μεγαλώσουν» υπάρχουν και κάποια κείμενα πρωτοποριακά θα έλεγα, που τα βάζουν με ορισμένα πολύ δυνατά στερεότυπα της ελληνικής κοινωνίας. Και μόνο για αυτό, θα της έλεγα μπράβο γιατί τόλμησε να αναδείξει πλευρές που συνήθως αποσιωπώνται. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι η γραφή της, ο λυρισμός και ο ρεαλισμός της, είναι ο τρόπος με τον οποίο συνδέει βιώματα, καταστάσεις, συναισθήματα και μυθοπλασία σε μία νέα σύνθεση.

Βαγγελιώ Σχοιναράκη – Ένα βιβλίο με διηγήματα βγαλμένα απ’ τη ζωή

Γνώρισα τη Λία μέσα από παλιότερα κείμενά της. Μου κίνησε περισσότερο ενδιαφέρον ένα γραπτό της κείμενο που είχε να κάνει με τη φοιτητική ζωή στη Θεσσαλονίκη. Εκεί έκανε αναφορά στις παρέες της, στις παρέες που έκαναν παιδιά που βρέθηκαν από την Κρήτη και από άλλες περιοχές στη Θεσσαλονίκη, και πως πανηγύριζαν όταν έφτανε ένα δέμα από την Κρήτη… Θεώρησα αρχικά ότι η Λία σπούδαζε φιλόλογος και γι’ αυτό το λόγο είχε μια τέτοια πένα που αποτύπωνε με τον καλύτερο τρόπο τα συναισθήματα που βίωναν ως φοιτητές και φοιτήτριες στη Θεσσαλονίκη, όλες εκείνες τις λεπτομέρειες της καθημερινότητάς τους, της φοιτητικής και της κοινωνικής ζωής. Διαπίστωσα τότε ότι η Λία ήταν φοιτήτρια Φυσικής Αγωγής… Ειλικρινά διαβάζοντας τις ιστορίες της Λίας, βλέπεις πως γράφει σας ένας φωτογράφος συναισθημάτων, όπως είπε και ο κ. Τσαντής.

Το βιβλίο της  «Ιστορίες που δεν ήθελαν να μεγαλώσουν», είναι ένα βιβλίο με μικρά διηγήματα βγαλμένα από τη ζωή. Όπως είπε και ο κ. Τζανάκης, τα 21 διηγήματα αναφέρονται στις γυναίκες και μόνο ένα θα έλεγα ότι αναφέρονται σε άνδρα. Τα θέματά τους είναι παρμένα από τα προηγούμενη χρόνια αλλά και από την καθημερινότητα της σημερινής εποχής. Η Λία Ντερμανάκη έχει γράψει ιστορίες από την καθημερινότητα των γυναικών που συνεχίζουν να παλεύουν αλλά και ιστορίες που ενώ θα περίμενε κανείς ότι έχουν διαδραματιστεί τον προηγούμενο αιώνα, είναι καθημερινές, σύγχρονες… Αυτές οι γυναίκες προσπαθούν, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο, να αλλάξουν τα δεδομένα της εποχής και της ζωής γιατί ακριβώς θέλουν να είναι δυναμικά στο προσκήνιο, θέλουν να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής της καθημερινότητάς τους, πολλές φορές μόνες τους, ή να γίνουν το εφαλτήριο προκειμένου τα παιδιά τους να δουν μια καλύτερη ζωή…

DSCN0133

Σκεύω Μπιζιώτη – Χείμαρρος συναισθημάτων

Έχω την τύχη να γνωρίζω τη συγγραφέα μέσα από τις ιστορίες του βιβλίου της «Ιστορίες που δεν ήθελαν να μεγαλώσουν» και να κάνω ένα υπέροχο ταξίδι στο χρόνο… Η συγγραφέας εξυμνεί την αγάπη που δεν μετριέται με λόγια, αλλά αρκεί να νιώθεις μέσα σου την αληθινή της μαγεία…

Χείμαρρος συναισθημάτων στην αφήγηση της Λίας Ντερμανάκη. Συναισθήματα που ξυπνούν μνήμες, ζωντανεύουν και χορεύουν μαζί μας… Η συγγραφέας περιγράφει με γλαφυρό τρόπο τα έργα και τις ημέρες και των ηρώων της.

Γιάννης Κουτσομύτης – Ένα βιβλίο αληθινά ανθρώπινο

Αυτό το βιβλίο με συγκίνησε γιατί είναι αληθινό. Δεν είναι ένα κατασκεύασμα εγκεφαλικό ενός λογοτέχνη που κλείστηκε στο σπίτι του και είπε θα κάτσω να γράψω μια νουβέλα ή ορισμένα διηγήματα. Για μένα είναι ένα πραγματικά, αληθινά ανθρώπινο προϊόν πόνου, συναισθήματος και εμπειριών, αφηγημάτων από παλιούς και ιστοριών που τείνουν να χαθούν αλλά ζουν μέσα μας, μέσα στα κύτταρά μας…

Χαρίκλεια Ντερμανάκη

Οι «Ιστορίες που δεν ήθελαν να μεγαλώσουν» θα μπορούσαν να αφιερωθούν στη μνήμη της Ελένης Τοπαλούδη, σαν μια μεγάλη συγνώμη εκ μέρους της κοινωνίας μας. Θα μπορούσαν όμως να αφιερωθούν και στην Έλλη Παπαεμμανουήλ, σαν ένα μεγάλο ευχαριστώ για τον τρόπο με τον οποίο τιμά την επιστήμη, την έρευνα και το γυναικείο φύλο. 


ΦΟΡΜΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ

Τιμή βιβλίου: 11,90 (περιέχει και το ΦΠΑ)

  • Αγορά με εξόφληση μέσω τράπεζας: κόστος αποστολής 2,90 ευρώ.
  • Αγορά με αντικαταβολή: κόστος αποστολής 5,00 για την Κρήτη, 6,00 για την υπόλοιπη Ελλάδα. (Ισχύει για παραγγελίες με συνολικό βάρος έως 2 κιλά).
  • Λογαριασμός κατάθεσης

Εθνική: 489/006615-04

και IBAN GR95 0110 4890 0000 4890 0661 504

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΡΑΔΑΜΑΝΘΥΣ
Τηλέφωνο: 6983 091058
email: ekd.radamanthys@gmail.com

Εκδόσεις Ραδάμανθυς
Φωτογραφία: Χρήστος Τσαντής

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s