ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΡΑΔΑΜΑΝΘΥΣ
Ένα βιβλίο-στολίδι για την ελληνική, παιδική και νεανική, λογοτεχνία
Η Ζωή Σκαλίδη δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Το πλούσιο συγγραφικό, θεατρικό, και καλλιτεχνικό της έργο είναι γενικά γνωστό, όπως επίσης και η αγάπη με την οποία προσεγγίζει τα παιδιά. Καταφέρνει όμως με το καινούργιο της έργο, με τίτλο «Η ζωή μου μ’ έναν κουκλοπαίκτη», να αγγίξει κάθε άνθρωπο που αισθάνεται νέος στην ψυχή.
Όταν διάβασα το χειρόγραφό της, ταξίδεψα και γνώριμα, όμορφα συναισθήματα ήρθαν κοντά μου, ίδια με εκείνα που νιώθω κάθε φορά που διαβάζω τον «μικρό πρίγκιπα» τού Εξυπερύ. Ο «Ξυλένιος», ο πρωταγωνιστής του βιβλίου της Ζωής Σκαλίδη, ένας μικρός πρίγκιπας κι αυτός, έρχεται από τον αληθινό κόσμο της μαριονέτας και των καλλιτεχνών του δρόμου, για να μας υπενθυμίσει – χωρίς ίχνος διδακτισμού – αξίες, όνειρα και ιδανικά.
Έρχεται για να μας πάρει από το χέρι και να ταξιδέψουμε μαζί του σε κόσμους μαγικούς, σε κόσμους που πολλές φορές μπορεί και να ονειρευτήκαμε, αλλά ξέρουμε καλά πως μόνο μέσα από τις σελίδες ενός πολύ καλού βιβλίου, μπορούμε να τους προσεγγίσουμε. Και ίσως – πού ξέρεις; – μέσα από κάτι τέτοια όνειρα πολλές φορές, ανακαλύπτουμε ξεχασμένα κομμάτια του ίδιου μας του εαυτού. Είναι τότε που είμαστε στα καλύτερά μας, τότε που η ψυχή μας μοιάζει με σύννεφο πάνω από την πόλη, ένα μεγάλο άσπρο σύννεφο που παίζει με τα παιδιά, δημιουργώντας σχέδια και σχηματισμούς, ζωγραφίζοντας στους ουρανούς ένα πλατύ ανοιξιάτικο χαμόγελο.
Το βιβλίο της Ζωής Σκαλίδη «Η ζωή μου μ’ έναν κουκλοπαίκτη» δεν είναι ένα ακόμη βιβλίο που κυκλοφορεί. Είναι ένα βιβλίο πραγματικό στολίδι για τη λογοτεχνία μας και, παράλληλα, ένα βιβλίο-σύμμαχος για την παιδαγωγική, για την εκπαίδευση αλλά και για την οικογένεια.
Χρήστος Τσαντής, συγγραφέας-σύμβουλος ψυχικής υγείας
Σκληρόδετο βιβλίο – ISBN 978-618-5356-15-6 – Επιμέλεια έκδοσης: Χρήστος Τσαντής
Επιμέλεια κειμένου: Φωτεινή Τσάμπρα – Σελιδοποίηση: Χρήστος Τσαντής
Ζωγραφιά εξωφύλλου: Ίρις Σαμαρτζή – Εικόνες στο εσωτερικό: Ζωή Σκαλίδη
ΦΟΡΜΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ
Τιμή βιβλίου: 14,90 (περιέχει και το ΦΠΑ)
- Αγορά με εξόφληση μέσω τράπεζας: ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ.
- Αγορά με αντικαταβολή: κόστος αποστολής 5,00 για την Κρήτη, 6,00 για την υπόλοιπη Ελλάδα. (Ισχύει για παραγγελίες με συνολικό βάρος έως 2 κιλά).
[Λογαριασμός κατάθεσης]
–Εθνική: 489/006615-04
και IBAN GR95 0110 4890 0000 4890 0661 504
Μπορείτε να ζητήσετε το βιβλίο και μέσα από το δίκτυο συνεργατών μας: ΙΑΝΟΣ, (Αθήνα – Θεσ/νίκη), ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ (Αθήνα-Θεσ/νίκη -Πάτρα), ΠΑΡ’ ΗΜΙΝ (Τζανακάκης-Αθήνα), Κυριάκης Μανώλης (Ηράκλειο). Χανιά: Koukoubook, Librairie, Μυθολογία, Πετράκη, Το βιβλίο. Θεοδωράκη Καλλιόπη (Κάτω Δαράτσο), Το τρενάκι (Κουνουπιδιανά, Χανιά), Αικ. Φιλιππάκη (Καστέλι Κίσσαμος), Ξυπολιτάκη-Χοχλάκη Ιωάννα (Καστέλι Κίσσαμος), ΚΛΑΨΙΝΑΚΗ (Ρέθυμνο), Καρτέρη (Άγιος Νικόλαος Λασιθίου), Περίπου (Άγιος Νικόλαος Λασιθίου), Αερόστατο, Παπαδάκης Κ. (Σητεία, Λασιθίου).
Και με παραγγελία σε όλα τα βιβλιοπωλεία
Δείτε τη συζήτηση για το βιβλίο με τη Ζωή Σκαλίδη και τον Χρήστο Τσαντή, στην εκπομπή της Νέας Τηλεόρασης Κρήτης «Στο Κόκκινο», με τη Γωγώ Καληδονάκη
Το βιβλίο παρουσιάστηκε πρόσφατα με μεγάλη συμμετοχή των φίλων του βιβλίου, σε μία πολύ όμορφη εκδήλωση στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων, με εξαιρετικές ομιλίες από τη Γιούλα Κανιτσάκη, την Μαρία Κληματσάκη και την Μαρία Μιχελογιάννη, με ένα υπέροχο δρώμενο από το εργαστήρι της Ζωής Σκαλίδη με εμψύχωση αντικειμένων, καθώς και με τη δραματοποίηση του έργου από το Σύλλογο Φίλων Θεάτρου Χανίων και την Μαρία Ραμουτσάκη.
Αφήγηση: Κατερίνα Μουτσάκη. Εμψύχωση αντικειμένων: Μαρία Βλαχάκη, Ελένη Καλαθάκη, Δήμητρα Κουμουρίδη, Τόνια Ζαφειράκη. Σκηνοθεσία: Ζωή Σκαλίδη.
Δραματοποίηση – Παίξιμο ρόλων
Παππούς: Ευτύχης Κανδανολέων, Ξυλένιος: Σπύρος Κοσμάς, Λευτέρης: Γιάννης Πατεράκης , Σελήνη: Ελίνα Ζωϊδάκη, Καλλιτέχνες: Ελίνα Ζωϊδάκη, Γιούλα Κανιτσάκη, Γιάννης Πατεράκης, Μαρία Ραμουτσάκη, Μαρία Μιχελογιάννη. Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασαν: Χριστίνα Βεριβάκη, Γιούλα Κανιτσάκη, Ντένια Καραβασιλειάδη, Φωτογραφίες βιντεοπροβολέα: Γιάννης Πατεράκης. Επιμέλεια μουσικής: Γιάννης Πατεράκης, Μαρία Ραμουτσάκη. Σκηνοθεσία: Μαρία Ραμουτσάκη.
Πιο αναλυτικά για την εκδήλωση, σε επόμενες δημοσιεύσεις.
Η Ζωή Σκαλίδη γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης. Σπούδασε Κοινωνική Λειτουργός στην Αθήνα. Είναι επίσης πτυχιούχος του τμήματος Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου της Σχολής του Λυκούργου Σταυράκου. Ως Κοινωνική Λειτουργός εργάστηκε με παιδιά όλων των ηλικιών, φοιτητές, ενήλικες, άτομα με ιδιαίτερες ικανότητες, ηλικιωμένους και ψυχικά ασθενείς. Ως Σκηνοθέτης εργάστηκε σε ταινίες μικρού μήκους, σε τηλεοπτικές παραγωγές, σκηνοθέτησε θεατρικές παραστάσεις για παιδιά και ενήλικες σε θέατρα της Αθήνας, όπως, το «Ξύλο βγήκε από τον παράδεισο» του Αλέκου Σακελλάριου παρόντος του ίδιου, τον «Μορμόλη» του Ράινερ Χάχφελντ , την «Αλίκη στην χώρα των ψαριών» των Γ. Κατσαρού – Γ. Ξανθούλη, «Οι αρραβώνες, ο γάμος και το διαζύγιο του Καραγκιόζη» του Θανάση Σπυρόπουλου, το «Ανέβα στη στέγη να φάμε το σύννεφο» των Γ. Κατσαρού – Γ. Ξανθούλη, την «Ντενεκεδούπολη» του Γιάννη Μαρκόπουλου, τον «Μάγο με τα Χρώματα» των Γ. Κατσαρού – Γ. Ξανθούλη, την «Φρουτοπία» του Ευγένιου Τριβιζά.
Από το 1983 ως το 2004, εργάστηκε ως ανώτερο στέλεχος των κατασκηνώσεων του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας και ειδικότερα ασχολήθηκε με την επινόηση προγραμμάτων σε παιδικές εξοχές του Υ.Υ.Π.Κ.Κ.Α στο ΠΙΚΠΑ Χανίων Κρήτης, στο ΠΙΚΠΑ Καστελλίου Χανίων Κρήτης, στην Π.Ε. Κοκκίνη Χάνι Ηρακλείου Κρήτης, στην Η΄Π.Ε Κλημεντίου Κορινθίας, στην Β΄Π.Ε. Καμμένων Βούρλων Φθιώτιδος, στην κατασκήνωση Συλλόγου Υπαλλήλων Αγίου Ανδρέα Αττικής, στην Π.Ε Πρινίων Σάμου, στην ιδιωτική κατασκήνωση Ράδου, στην ιδιωτική κατασκήνωση ΚΟΡΕΛΚΟ, στην ιδιωτική κατασκήνωση Χρυσή Ακτή, με ειδίκευση στους τομείς: Ψυχαγωγία, συντονισμός κατασκήνωσης και επινόηση πρωτότυπων προγραμμάτων για παιδιά.
Έχει συνεργαστεί σε μεγάλες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις με καλλιτέχνες, όπως κλόουν, ζογκλέρ, ταχυδακτυλουργούς, κουκλοπαίκτες, μίμους, ζωγράφους, τραγουδιστές, μουσικούς, σκηνογράφους, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, παρουσιαστές, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το 1994 ανέλαβε την εκπαίδευση στελεχών παιδικών εξοχών του Υπουργείου Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην Δ΄ Παιδική εξοχή Αγίου Ανδρέα Αττικής, στο μάθημα της ψυχαγωγίας.
Το 1996 έως και το 1998 εργάστηκε ως συνοδός ατόμων με ειδικές ανάγκες στην κατασκήνωση Αγίου Ανδρέα που οργάνωσε η Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.Μ.Ε.Α υπό την αιγίδα και τη συνεργασία του Υπουργείου Υγείας Πρόνοιας.
Το 1999 πήρε μέρος ως εμψυχώτρια παιδιών και ενηλίκων στο πρόγραμμα των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων του «1ου Φεστιβάλ Κλόουν» στο Άλσος Αιγάλεω που οργάνωσε ο Δημοτικός Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Αιγάλεω.
Το 1999-2000 συνεργάστηκε ως εισηγήτρια με το Κ.Ε.Κ Αθηνών Ν. Αυγερινοπούλου Ε.Π.Ε στο σεμινάριο «Εκπαίδευση στελεχών για την δημιουργική απασχόληση παιδιών σε τοπικές κοινωνίες» που έγινε στα Κύθηρα, με αντικείμενα διδασκαλίας «Θεατρικό παιχνίδι και παιδί» και «Ψυχοκινητική Αγωγή του παιδιού».
Το 2000 συνεργάστηκε ως εισηγήτρια με το Κ.Ε.Κ Μ.Ι.Τ Α.Ε πιστοποιημένο κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης ως εισηγήτρια, στα πλαίσια Π.Ε.Π ΑΤΤΙΚΗΣ «Συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση και προώθηση της απασχόλησης» με θεματικό αντικείμενο τα «Κατασκηνωτικά στελέχη».
Το 2000 απασχολήθηκε ως εισηγήτρια από τη Διαδημοτική Επιχείρηση – Κ.Ε.Κ «Κέντρο νέων ευκαιριών και υποστήριξης γυναικών Δυτικής Αθήνας» με αντικείμενο διδασκαλίας τα «Ψυχαγωγικά μέσα εκδηλώσεων».
Το 2000 παρουσίασε το αποκριάτικο καρναβάλι «ΚΟΥΛΟΥΜΑ 2000» του Δήμου Ερέτριας.
Εδώ και καιρό, γράφει στίχους για παιδικά τραγούδια, επινοεί ομαδικά και επιτραπέζια παιχνίδια και ασχολείται με τη συγγραφή παραμυθιών, θεατρικών έργων και βιβλίων για παιδιά. Έχουν εκδοθεί περισσότερα από 50 βιβλία της.