Ο Πύργος του Β

Μια μαθηματική περιπέτεια

Το μυθιστόρημα του Σάκη Ροδίτη κυκλοφόρησε

Ένα συναρπαστικό μαθηματικό ταξίδι στη νήσο «ΑΙΦΟΣ» (αναγραμματισμός της λέξης ΣΟΦΙΑ). Ο μυθικός Πύργος του Β περιμένει δυο ανήσυχους νέους που ρίχνονται σε ένα απίστευτο ταξίδι διατρέχοντας την ιστορία των μαθηματικών. Οι δύο φίλοι περνούν τις δοκιμασίες μέσα στις αίθουσες του πύργου, των αριθμών, του Θαλή-Πυθαγόρα, την αίθουσα του “π”, των γρίφων, των παιχνιδιών και των κατασκευών.

Τα μαθηματικά, η μουσική, η αστρονομία, παλιότερες και σύγχρονες ανακαλύψεις, παιχνίδια με αριθμούς, ο μηχανισμός των Αντικυθήρων και πολλά άλλα συνταιριάζουν με το βίο και την πολιτεία μεγάλων προσωπικοτήτων των μαθηματικών. Ένα ταξίδι στο χρόνο όπου ζωντανεύουν οι αρχαίες ελληνικές πολιτείες, η πολιορκία των Συρακουσών.

Οι μεγαλύτεροι κλασικοί φιλόσοφοι του αρχαίου κόσμου ανταμώνουν. Οι δύο νέοι βρίσκουν εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης προβλημάτων, τέτοιους που να τους επιτρέπουν να προσεγγίζουν σύνθετες μαθηματικές έννοιες χρήσιμες στη ζωή και την εκπαίδευση, με απλά υλικά και κατανοητά βήματα. Ένα παιδαγωγικό παιχνίδι μύησης στη μαγεία των αριθμών και της γεωμετρίας, στην εξέλιξη της ανθρώπινης σκέψης μέσα από την ιστορία των μαθηματικών.

«Εμείς με εργαλείο τα μαθηματικά και το μαθηματικό τρόπο σκέψης, θέλουμε να καταφέρουμε να ανακαλύψουμε κάτι από τη βαθύτερη σοφία του ανθρώπινου μυαλού και να γνωρίσουμε τους εαυτούς μας σ’ ένα αλλιώτικο πλαίσιο, έτσι που να πλησιάσουμε το νόημα της ζωής ή ίσως πιο σωστά να βρει ο καθένας μας το δικό του νόημα»… 

«Ο Πύργος του Β – Μια μαθηματική περιπέτεια», είναι ο τίτλος του βιβλίου που αγαπήθηκε από όλους εμάς οι οποίοι ασχοληθήκαμε με τη λογοτεχνική επιμέλεια και την τεχνική προετοιμασία του. Με τη φροντίδα και τη στοργή που προσεγγίζει κάποιος ένα παιδί, έτσι και ο συγγραφέας του βιβλίου, ο Σάκης Ροδίτης, μας αφήνει στα χέρια των δύο φίλων και του άρχοντα του Πύργου, στα χέρια των σοφών της αρχαιότητας και των μαθηματικών γρίφων, και μας χαρίζει ένα μαγικό ταξίδι στον μυθικό κόσμο της ιστορίας των μαθηματικών και των εφαρμογών τους. Παράλληλα μας δίνει θεατρικά κείμενα, διηγείται μύθους και ιστορίες άγνωστες, ενώ – με τρόπο που αγγίζει ακόμα και τον αναγνώστη που δεν έχει μαθηματικές γνώσεις – ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας στη… «νήσο Αίφος».

Το βιβλίο του Σάκη Ροδίτη, όπως και κάθε καλό βιβλίο, δεν χωράει σε κατηγορίες και σε «κουτάκια». Τροφοδοτεί προβληματισμούς, κάνει τον αναγνώστη συμμέτοχο στην πλοκή, δίνει ιδέες για εφαρμογές, από την Παιδαγωγική έως και το Θεατρικό Παιχνίδι, ενώ διαβάζεται από μικρούς και μεγάλους, από γνώστες των μαθηματικών, μέχρι και από ανθρώπους που δεν ασχολήθηκαν ποτέ με τα μαθηματικά. 

Εξίσου σημαντική είναι η δουλειά του Μιχάλη Ροδίτη, ο οποίος δίνει εξαιρετικά δείγματα γραφής με την εικονογράφηση που στολίζει τις σελίδες του βιβλίου (200 περίπου σχέδια, μακέτες και εικόνες), καθώς και με την άρτια επεξεργασία της σελιδοποίησης και της μακέτας. Ευχαριστούμε την Αθηνά Θανοπούλου και την Άννα Ροδίτη που έκαναν την πρώτη ανάγνωση, με διορθώσεις και παρατηρήσεις, την Ευγενία Πουλημένου και όλους τους φίλους και συνεργάτες που συμμετείχαν στην προσπάθεια της ετοιμασίας του βιβλίου.

Για παραγγελίες του βιβλίου συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας:

Διαστάσεις του βιβλίου: 17 Χ 24, Σελίδες: 376, με πλούσια εικονογράφηση

Τιμή: 17,4

+έξοδα αποστολής

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Σάκης Ροδίτης, μαθηματικός και βραβευμένος συγγραφέας από το Υπουργείο Παιδείας για το βιβλίο «Τα μαθηματικά και ο χαρταετός», επιστρέφει με ένα νέο συναρπαστικό μυθιστόρημα. Άνθρωπος με έντονη κοινωνική δράση και με συμβολή στα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά δρώμενα, έχει διατελέσει επιμορφωτής εκπαιδευτικών, με έμφαση στην εμψύχωση ομάδων παιδιών και στη βιωματική εκπαίδευση.

Απόφοιτος της Βαρβάκειου και του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών, έχει παρακολουθήσει ετήσια και πολύμηνα εκπαιδευτικά σεμινάρια, μεταπτυχιακό-επιμορφωτικό πρόγραμμα συμβουλευτικής για τον Σχολικό Επαγγελματικό Προσανατολισμό, σεμινάρια εκπαίδευσης, εμψύχωσης νέων, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, θεατρικού παιχνιδιού, καθώς και σεμινάρια καρναβαλικών κατασκευών, μάσκας κ.λπ.

Ο Σάκης Ροδίτης είχε πάρει μέρος στην ομάδα εργασίας του Τομέα Παιδαγωγικής, Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών, για τη συγγραφή Λογισμικού Διδασκαλίας Πιθανοτήτων και Στατιστικής με Η/Υ σε σχολεία, σε συνεργασία με την «KEYSTONE». Είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Πάτρας και από το 2000 πρόεδρος του συλλόγου «Α.Σ.Τ.Ο-Επικοινωνούμε». Υπήρξε μέλος πολλών πολιτιστικών συλλόγων στην Αθήνα και την Πάτρα, καθώς και της ομάδας εποπτικών μέσων της Μαθηματικής Εταιρείας της Πάτρας. Από το 1991 μέχρι το 2000 ήταν μέλος της επιτροπής λειτουργίας του Κ.Δ.Α. της κίνησης Πρόταση κατά των ναρκωτικών στην Πάτρα. Διετέλεσε επίσης μέλος στο Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Αχαΐας.

Εργάζεται στη Δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από το 1981 και από το 1985 στο 17ο γυμνάσιο Πάτρας, ως μαθηματικός και σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού.

Ο πύργος του β

Λογοτεχνική Επιμέλεια του βιβλίου: Χρήστος Τσαντής

Μακέτα – Εικαστικό εξώφυλλου – Εικονογράφηση: Μιχάλης Ροδίτης

Σελιδοποίηση: Μιχάλης Ροδίτης, Άννα Ροδίτη

ISBN: 978-618-82572-0-7

Διαστάσεις: 17 Χ 24

Σελίδες: 376

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s