Ο Λευτέρης Φοδελιανάκης και τα παιδιά του ΣΤ2 του 15ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου, για τον Ήρωα της Θάλασσας, της Ελευθερίας Τσικαλά

«Μου άρεσε γιατί μιλάει για το πιο πολύτιμο πράγμα στην Ελλάδα τη θάλασσα και επειδή ενώ είναι μικρός ήθελε ν’ αλλάξει τη ζωή των μεγάλων».

(Από σκέψεις παιδιών του ΣΤ2, του 15ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου, για το παραμύθι Ο ήρωας της θάλασσας).

Το κείμενο της ομιλίας του Λευτέρη Φοδελιανάκη στην παρουσίαση του βιβλίου που έγινε στον Ι. Ν. Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων στο Ρέθυμνο

Λευτέρης Φοδελιανάκης, Ελευθερία Τσικαλά
Λευτέρης Φοδελιανάκης, Ελευθερία Τσικαλά

Ο Δημήτρης είναι ένα μικρό αγόρι που δεν πηγαίνει ακόμα σχολείο. Τόσο μικρό που δεν ξέρει ακόμα να μιλάει τη γλώσσα των μεγάλων. Ζει ευτυχισμένος με την οικογένειά του, τους γονείς και τον μεγάλο του αδελφό, που είναι πολύ σκανταλιάρης και τον θαυμάζει πάρα πολύ, στο όμορφο σπιτάκι τους που βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα. Η σιγουριά του λιμανιού της προστατευτικής του οικογένειας και του σπιτιού του όμως, δεν καλύπτουν τις ανθρώπινες ανησυχίες του και γεμάτος περιέργεια αποφασίζει να εξερευνήσει τον κόσμο. Μια βόλτα έξω από το ασφαλές του σπίτι αρκεί για να γνωρίσει τους κινδύνους αλλά κυρίως να καταλάβει το πόσο κινδυνεύει αυτός ο κόσμος από την απληστία και την ανοησία  των μεγάλων.

Έχοντας φτάσει ως τη θάλασσα, στην πρώτη αναγνωριστική βόλτα της ζωής του, δε θα αργήσει να γίνει φίλος με πολλούς θαυμαστούς κατοίκους του βυθού της, όπως τη Φαίδρα τη Γαριδούλα, τον Δάκη τον Χταποδάκη, τον Σάκη τον Μεδουσάκη, τον κ. Αστέρη Δήμαρχο της θαλασσοπεριφέρειας και να γνωρίσει τόσους άλλους ξεχωριστούς οργανισμούς της απέραντης θάλασσας. Βάζει λοιπόν ένα μεγάλο σκοπό, να σώσει τα πλάσματα της θάλασσας που κινδυνεύουν με αφανισμό, λόγω της ανεξέλεγκτης και άμετρης αλίευσης και της εγκληματικά εγωιστικής συμπεριφοράς των ανθρώπων.

DSCN3361Ο στόχος φαντάζει πολύ φιλόδοξος έως απραγματοποίητος, οι δυσκολίες ανυπέρβλητες και οι δυνάμεις του μικρού Δημήτρη τόσο μικρές. Δρώντας όμως με οργανωμένο σχέδιο, με εφευρετικότητα, θέληση και επιμονή καταφέρνει εντέλει να επιτύχει τον στόχο του, έχοντας συμπαραστάτες την απεριόριστη δύναμη του παραμυθιού και κυρίως τη θεϊκή παρέμβαση,  που δρα λυτρωτικά όταν το δυσεπίλυτο κουβάρι του προβλήματος δείχνει ότι δύσκολα μπορεί να ξεπλέξει, μονάχα με τις ανθρώπινες πεπερασμένες δυνάμεις.

Όσο για τον «Ήρωα της θάλασσας» της Ελευθερίας Τσικαλά, πιο κατάλληλα να μιλήσουν είναι τα παιδιά της τάξης μου, ΣΤ2 του 15ου δημοτικού σχολείου της πόλης μας, που όταν τους το διάβασα στο σχολείο, το αυθόρμητο χειροκρότημά τους στο τέλος και τα παιδικά προσωπάκια τους που λάμπανε από ένα πλατύ χαμόγελο σχηματισμένο πάνω τους, φανέρωνε τα ευχάριστα συναισθήματα  που τους προκάλεσε η ακρόαση του παραμυθιού.

ΑΝΝΑ: «Μου άρεσε γιατί ήταν πολύ ωραίο και είχε πολλή φαντασία».

ΑΜΑΛΙΑ από Αγγλία: «Μου άρεσε γιατί μιλάει για το πιο πολύτιμο πράγμα στην Ελλάδα τη θάλασσα και επειδή ενώ  είναι μικρός ήθελε ν’ αλλάξει τη ζωή των μεγάλων».

ΧΡΗΣΤΟΣ: « Μου άρεσε που ήταν ειλικρινής απέναντι στα πλάσματα της θάλασσας».

ΜΕΛΙΝΑ η Ελληνοσουηδέζα μας: «μου άρεσε γιατί τα αδελφάκια ζούσαν πολύ αγαπημένα και ο Δημήτρης θαύμαζε τόσο τον μεγάλο του αδελφό».

ΜΑΡΙΑ: « Μού άρεσε γιατί είχε πολύ χιούμορ, είχε πολύ πλάκα».

ΕΥΑ: « Μου άρεσε γιατί έγινε τελικά, αυτό που ήθελε στο όνειρο του ο Δημήτρης».

ΑΓΓΕΛΟΣ: « Μου άρεσε γιατί είχε γίνει ένα θαύμα».

ΜΕΛΙΝΑ: « Μου άρεσε γιατί ο Δημήτρης κάνει τη γκάφα να πει στον Δάκη τον Χταποδάκη, ότι έχει φάει χταπόδι στα κάρβουνα και ήταν πεντανόστιμο, κάνοντας τον να ντραπεί και να κοκκινίσει από την ενοχή του».  

Και μερικά συμπεράσματα των παιδιών:

– Να έχουμε οικολογική συνείδηση.

– Να σεβόμαστε τον άλλο όσο σημαντικός ή ασήμαντος κι αν είναι.

– Να μην υποτιμάμε τους άλλους.

– Να μην είμαστε εγωιστές.

-Να μην λέμε ψέματα και να είμαστε πάντα ειλικρινείς.

– Να μην παίρνουμε περισσότερα από αυτά που χρειαζόμαστε.

– Όταν θέτουμε στόχους μπορούμε να τους επιτύχουμε όσο δύσκολοι κι αν είναι.

Και ένα τελευταίο δικό μου: Αφού τα καταφέρνει ο μικρός Δημήτρης, καθένας μας λοιπόν, όσο μικρές κι αν φαντάζουν οι δυνάμεις του, μπορεί να κάνει πολλά για τη σωτηρία του κόσμου που μας φιλοξενεί.

Όλα αυτά θα πει κανείς, σ’ ένα μικρό παραμύθι; Κι όμως  «ο  ήρωας της θάλασσας» της Ελευθερίας, επενδυμένος με τη χαρούμενη εικονογράφηση της Ελπίδας Εγγλέζου-Τσικαλά, καταφέρνει να αναδείξει τη μοναδική και παραδοσιακή αξία της ελληνικής οικογένειας, την αξία της φιλίας, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας, της άδολης προσφοράς  προς τον άλλο, της οικολογικής συνείδησης αλλά και την βαθιά πίστη της στο θεό.

«Ο ήρωας της θάλασσας» λοιπόν, η πρώτη συγγραφική δουλειά της μικρής Ελευθερίας, που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι μονάχα 24 ετών, τελειόφοιτη της φιλοσοφικής σχολής του πανεπιστημίου Κρήτης, αποτελεί το πειστήριο, ότι το μέλλον απλώνεται λαμπρό μπροστά της, φτάνει το ταλέντο της να μπολιαστεί με πολλή δουλειά, επιμονή, υπομονή και πίστη στις δυνατότητες της.

Λευτέρης Φοδελιανάκης, δάσκαλος.

 


Για παραγγελίες του βιβλίου συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας ή καλέστε στο 6983091058

 

Τιμή βιβλίου: 5,90 ευρώ + έξοδα αποστολής

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s