Πολύκεντρο Νεολαίας Δήμου Ηρακλείου (Ανδρόγεω 4)
Δευτέρα, 23 Γενάρη 2017, στις 8 το απόγευμα
Οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς παρουσιάζουν το μυθιστόρημα του Γιώργου Ηλιάδη «Τα δυο πουγκιά»
Θεατρικά δρώμενα και αφήγηση:
Ζαχαρίας Κατσακός, ποιητής-κριτικός λογοτεχνίας
Γιώργος Ηλιάδης, ηθοποιός-συγγραφέας
Παρέμβαση: Γιώργος Περρής
Μιλά για το βιβλίο ο Χρήστος Τσαντής, συγγραφέας-σύμβουλος ψυχικής υγείας
Προβολή βίντεο, βασισμένο στα γεγονότα που περιγράφει το βιβλίο:
Η ζωή στη Σμύρνη — η εγκατάσταση των προσφύγων από τη Μικρασία στο Ηράκλειο — η κατοχή στο Ηράκλειο, ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, η ζωή…
Μετά από τις εκδηλώσεις για την παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα, στον Άγιο Νικόλαο και στα Χανιά… «Τα δυο πουγκιά» επί σκηνής στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου.
Δευτέρα, 23 Γενάρη 2017, στις 8 το απόγευμα
Ένα roman á clef είναι το βιβλίο του Γιώργου Ηλιάδη, ένα μυθιστόρημα που αξιοποιεί αληθινά γεγονότα και πρόσωπα για να υπηρετήσει το μυθοπλαστικό του σκοπό.

«Τα δύο πουγκιά» είναι ένα κινηματογραφικό μυθιστόρημα με ολοζώντανους διαλόγους. Μια περιήγηση στη ζωή δύο οικογενειών που είδαν τις σχέσεις τους να δοκιμάζονται με φόντο το καμίνι των γεγονότων του εικοστού αιώνα.
Ο Γιώργος Ηλιάδης με τον δικό του ιδιαίτερο αλλά και πρωτότυπο αφηγηματικό λόγο, μας μεταφέρει μέσα στην καρδιά των ταξιδιών που περιγράφει, από τον Ατλαντικό Ωκεανό ως το Αιγαίο και από το μακρινό Μπουένος Άιρες έως το Βενεράτο και το Ηράκλειο της Κρήτης.
Με μαεστρία, χιούμορ και ευφάνταστες σκηνές, μας χαρίζει ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα που καλύπτει χρονικά την περίοδο από το 1910 μέχρι και σήμερα. Με μοναδικό αφηγηματικό λόγο μας παρασέρνει στη ροή των βιωμάτων των πρωταγωνιστών της ιστορίας. Με κινηματογραφική ματιά και με ρεαλιστικούς διαλόγους ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας την περιπετειώδη διαδρομή δύο οικογενειών, οι οποίες έζησαν στο Ηράκλειο και στο Βενεράτο της Κρήτης σε ταραγμένα χρόνια.
Στο προσκήνιο έρχονται οι ανθρώπινες σχέσεις, οι ανάγκες της καθημερινότητας, η αγάπη, η λύτρωση, η συγχώρεση, η σχέση γονιών και παιδιών, η πορεία στο δρόμο προς την αυτογνωσία και την προσωπική ανάπτυξη. Γεγονότα του αιώνα που πέρασε, όπως η Μικρασιατική Καταστροφή, τα ταξίδια των μεταναστών στην μακρινή Αργεντινή και στις Η.Π.Α., η Μάχη της Κρήτης, ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, η Γιάλτα, ο Εμφύλιος, η δικτατορία, παρουσιάζονται με γλαφυρότητα και αμεσότητα.
Ο συγγραφέας ταξιδεύει στις θάλασσες της ψυχή μας. Με «όπλο» του τη σάτιρα, την αλληγορία και την ιδιαίτερη γραφή του, καταφέρνει να κεντρίσει τον αναγνώστη και να τον κάνει συνταξιδιώτη του αναζητώντας… τα δυο χαμένα πουγκιά.
Ρεπορτάζ από την παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα
& Σχόλια Αναγνωστών
Το μυθιστόρημα του Γιώργου Ηλιάδη παρουσιάστηκε στις 14/12/2016 στον πολυχώρο πολιτισμού «Διέλευση». Οι φίλοι του βιβλίου γέμισαν από νωρίς την υπέροχη θεατρική σκηνή στην Κυψέλη, αλλά και όλοι οι συντελεστές της εκδήλωσης κατέθεσαν την αλήθεια της ψυχής τους σε μια συνάντηση αλληλεπίδρασης και δημιουργικής έκφρασης.

Η εκδήλωση άνοιξε με ένα σύντομο θεατρικό μονόλογο του συγγραφέα και ηθοποιού Γιώργου Ηλιάδη που με αυτόν τον τρόπο μας μύησε στη διαδικασία μέσα από την οποία προέκυψε το μυθιστόρημα «Τα δυο πουγκιά».
Ο εκπαιδευτικός Μάκης Πέτσας με την αμεσότητα του λόγου του και τις καίριες παρεμβάσεις του για το βιβλίο, ανέδειξε πτυχές του έργου με διεισδυτική ματιά στο ιστορικό-κοινωνικό και ψυχολογικό πλαίσιο στο οποίο διαδραματίζεται σαν κινηματογραφική ταινία το μυθιστόρημα. Ανέδειξε επίσης την παιδαγωγική του αξία και τις δυνατότητες που δίνει αν αξιοποιηθεί από τους εκπαιδευτικούς για μια διαφορετική προσέγγιση στην ιστορία και στη λογοτεχνία.
Ο επιμελητής του βιβλίου Χρήστος Τσαντής έκανε την εισαγωγή στο ταξίδι της αφήγησης που συνεχίστηκε με την ερμηνεία της Μάνιας Παπαδημητρίου. Η καταξιωμένη ηθοποιός αφηγήθηκε αποσπάσματα από το βιβλίο και μας έβαλε στην ατμόσφαιρα του έργου. Ακούγοντας τη φωνή της, λύσαμε κι εμείς τους κάβους μαζί με το «Μπολώνια» στις αρχές του 20ου αιώνα, με το πλοίο δηλαδή που μετέφερε έναν από τους πρωταγωνιστές του βιβλίου από τον Πειραιά στην Αργεντινή. Ζήσαμε τις σκηνές στην προκυμαία της Σμύρνης στην καταστροφή του 1922. Ταξιδέψαμε με την αφήγηση έως τα πρόθυρα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου για να κάνουμε μια στάση στην παγωμένη καγκελαρία, στο Βερολίνο.
Εκεί, ο Χίτλερ (Ανδρέας Μαυραγάνης) συνομιλούσε με τον Γκαίρνγκ (Γιώργος Ηλιάδης) σε έναν κινηματογραφικό διάλογο που εξηγεί πως και γιατί οι Γερμανοί έβαλαν στο στόχαστρο την Ελλάδα και τι ήταν αυτό που τελικά τους έφερε στην Κρήτη!

Η σάτιρα και ο σαρκασμός έδωσαν ξανά τη θέση τους στη συγκλονιστική αφήγηση της Μάνιας. Τώρα το σκηνικό άλλαξε. Οι ψυχές των νεκρών στρατιωτών συναντήθηκαν στο Μάλεμε, στο μνημόσυνο για τους πεσόντες, και ο Γιώργος Ηλιάδης με τον Ανδρέα Μαυραγάνη επί σκηνής, έστειλαν μακριά, μα πολύ μακριά, το δικό τους μήνυμα ενάντια στον πόλεμο και στα ανθρωποσφαγεία.
Η Μάνια Παπαδημητρίου κάθισε στο πιάνο και ξεκίνησε να παίζει και να τραγουδά. Η μελωδία της ταξίδεψε από στόμα σε στόμα κι ολόκληρη η θεατρική σκηνή της «Διέλευσης» τραγούδησε μαζί της, μέχρι που και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές του βιβλίου του Γιώργου Ηλιάδη άκουσαν τη μελωδία και πήραν κι εκείνοι μέρος στη γιορτή. Γιατί τελικά, σε μία γιορτή εξελίχθηκε η εκδήλωση-παρουσίαση του μυθιστορήματος του Γιώργου Ηλιάδη. Σε μία γιορτή που έκλεισε με τους πρωταγωνιστές επί σκηνής, με τους αναγνώστες και τους φίλους του βιβλίου που κατέθεσαν έτσι τη δική τους οπτική, μοιράστηκαν τις δικές τους σκέψεις και συνομίλησαν με το συγγραφέα σε ένα διάλογο που… συνεχίζεται!
Σχόλια αναγνωστών
Ευσταθία Δουκατά, Καισαριανή:
Υπάρχει ένα ράφι, στη βιβλιοθήκη, που ονομάζω «ράφι πρώτων βοηθειών». Εκεί κρατώ τα βιβλία που αγαπώ, τα βιβλία στα οποία προστρέχω κάθε φορά που τραβάω ζόρια, κάθε φορά που χρειάζομαι να γεμίσω τις μπαταρίες για να κάνω επανεκκίνηση. Εδώ και μερικές μέρες, στο ράφι αυτό πήραν τη θέση τους και «τα δυο πουγκιά», του Γιώργου Ηλιάδη. Γλώσσα, που κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει, με χιούμορ κι ευφυΐα ζηλευτή. Ένα ταξίδι στον χωροχρόνο, που ομολογώ πως το είχα μεγάλη ανάγκη αυτόν τον καιρό. Μα πάνω απ’ όλα, φίλε Γιώργο, άγγιξαν την ψυχή μου, τα πουγκιά σου, την αλάφρωσαν, της έδωσαν φτερά να πετάξει για να ξεμουδιάσει, να θυμηθεί, να στοχαστεί, να ευχαριστηθεί. Μην τεμπελιάσεις λοιπόν, έχει κι άλλες κενές θέσεις το ράφι.
Δημήτρης Σπυρόπουλος, Αθήνα:
Πολύ το χάρηκα και νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω δημόσια τον Γιώργη τον Ηλιάδη που μου το πρόσφερε. Θεωρώ όχι απλά ότι είναι συγγραφέας, αλλά ένας πολύ καλός συγγραφέας. Ας μας λέει πως «Το μόνον άρτιό μου έργο είναι». Είμαι σίγουρος πως πολύ σύντομα θα αφήσει πίσω του το πρώτο σκαλί και δυο-δυο θα τα δρασκελάει με τη φρεσκάδα της γραφής του, ανεβαίνοντας μια κλίμακα που δεν έχει τέλος. Γιώργο Ηλιάδη, αφού σε ευχαριστήσω για άλλη μια φορά, το μόνο που έχω να προσθέσω είναι: «Εδώ που έφθασες, λίγο δεν είναι· τόσο που έκαμες, μεγάλη δόξα».
Χρυσούλα Αλιφραγκή, Καλαμάτα:
O Μήτσος τελείωσε, όπως έγραψε παραπάνω για «τα δυο πουγκιά» του Γιώργου Ηλιάδη, ένα ωραίο ταξίδι. Εγώ είμαι σε μια φάση του βιβλίου που διαβάζω σελίδα και το αφήνω. Όχι γιατί δεν μου αρέσει, αλλά γιατί άθελά μου τα μάτια μου υγραίνονται και δεν βλέπω. Μη θαρρείτε ότι είναι δακρύβρεχτο, ίσα-ίσα το ύφος του είναι γλαφυρό, με χιούμορ και με μια ελαφράδα που χτυπάει κατευθείαν στο θυμικό αλλά και στο μυαλό γιατί σου προκαλεί πολλούς προβληματισμούς. Είναι και η νόσος που με κάνει υπερ ευσυγκίνητη… Έτσι απολαμβάνω διπλά: Και μυθιστόρημα και εκτονώνομαι για όλα τα άδικα του κόσμου ετούτου. Να είσαι καλά βρε Γιώργη! Μου χρωστάς δυο ντουζίνες χαρτομάντιλα!
Μανώλης Κλόντζας:
Ο Γιώργος Ηλιάδης, μετρ της αλληγορίας και της σάτιρας για όσους τον ξέρουν, έγραψε ένα μυθιστόρημα: Τα Δυο Πουγκιά. Σε εποχές κρίσεων (από αρχαιοτάτων χρόνων) εκτός από τη σαχλαμάρα που κυριαρχεί πάντα, υπάρχουν και οι θετικές εκπλήξεις που πάνε την κοινωνία μπροστά. Μία τέτοια έκπληξη είναι και ο Γιώργος για τα δεδομένα του Αγίου Νικολάου και της Κρήτης.
Δέσποινα Ρέντα, Αθήνα:
Νομίζω πως ήμουν από τους πρώτους που πήραν στα χέρια τους «Τα δυο πουγκιά» του Γιώργου Ηλιάδη. Το διάβασα αμέσως, όχι τόσο γρήγορα όσο θα ήθελα γιατί δεν είχα χρόνο. Χτες ολοκληρώθηκε και σήμερα που άρχισα να διαβάζω κάτι άλλο, έχω ακόμα τα πουγκιά στο μυαλό μου. Σαν να ήμουν εκεί και τα έζησα, σαν να είδα μια ταινία. Ζωντανές, ολοζώντανες ήταν οι περιγραφές και οι διάλογοι, δίπλα ήμουν και τα παρακολουθούσα. Κάτι κι απ’ το παρελθόν της δικής μου οικογένειας, τις μικρές ιστορίες όλων μας με τις μικρές χαρές και τις πολλές πίκρες. Απλός, γλαφυρός, σεναριακός ο λόγος και μέσα απ’ την καρδιά. Κι όπως χαριτολογώντας λες Γιώργο, μάλλον πρέπει να σε αναγκάσουμε να συνεχίσεις. Τραβάτε με κι ας κλαίω δηλαδή, γιατί ήδη έχεις αφήσει εκκρεμότητες στις τελευταίες σελίδες! Καλά ταξίδια λοιπόν
Νίκος Τσόχλας:
Μόλις πριν λίγο, ρούφηξα τις τελευταίες σταγόνες – αράδες, από «τα δύο πουγκιά», το εξαιρετικό βιβλίο του αγαπητού fbκικού φίλου Γιώργου Ηλιάδη. Αν και το περίμενα από αυτόν, «τα δύο πουγκιά». ξεπέρασαν κάθε προσδοκία μου. Για όσους αγαπούν το διάβασμα «τα δύο πουγκιά» είναι πρώτη επιλογή. Για τους άλλους, που δεν τους αρέσει, είναι η καλύτερη αφορμή για να το αγαπήσουν.
Για παραγγελίες του βιβλίου συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας
ή καλέστε στο 6983 091058
Τιμή βιβλίου: 14,4 ευρώ + έξοδα αποστολής
Δωρεάν αποστολής για παραγγελίες βιβλίων άνω των 30 ευρώ