Ο Πύργος του Β – Το αληθινό νόημα είναι η διαδρομή

…Άλλαξε λοιπόν τον εαυτό σου. Άλλαξε τον κόσμο!

roditis1…Κατά την αφήγησή μου ελπίζω να μην παρασυρθώ σε υπερβολές. Είναι αλήθεια πως πιάνω τον εαυτό μου να αφήνεται στη γοητεία κάποιων ρόλων, με τέτοιο τρόπο που οι ρόλοι να αυτονομούνται και να γράφουν μιαν άλλη ιστορία ακολουθώντας μια εντελώς αυτόνομη, δική τους διαδρομή. Θα σας μιλήσω για όλα όσα είδαμε ο φίλος μου κι εγώ. Για όλα όσα ονειρευτήκαμε. Έτσι που λέγοντάς τα να ξανανιώσω κάτι από τη μαγεία εκείνης της διαδρομής. Τότε μπορούσαμε μόνο με ένα σιωπηλό χαμόγελο να τα πούμε όλα. Πού ξέρεις; Ίσως αυτή να είναι η αφορμή να ξαναπάρει μπροστά η εδώ και κάμποσο χρόνο, ξεχασμένη μηχανή της περιπέτειας. Πολύ περισσότερο που τελευταία όλο και πιο πολύ, πιάνω τον εαυτό μου να τρέχει με πειραγμένη πυξίδα και ανησυχώ πολύ.

Έχω μερικά χρόνια που με απασχολεί το θέμα παιδεία. Η παιδεία για μένα δεν είναι μια διαδικασία όπου η αυθεντία γεμίζει ένα άδειο τσουβάλι ή γράφει κάτι πάνω σε ένα λευκό χαρτί. Η παιδεία απλά είναι το άναμμα μιας φωτιάς. Κι αυτό το άναμμα δυστυχώς δεν γίνεται στη σχολική τάξη και συχνά ούτε στο πανεπιστημιακό αμφιθέατρο. Γεμάτο το μυαλό μου από διάφορες σκέψεις και εντολές: «Κατάλαβε τον κόσμο. Παρακολούθησε την ανθρώπινη σκέψη. Οι άνθρωποι δεν αλλάζουν». Στο βαθμό που αλλάζουν όμως, αλλάζει και ο κόσμος. Άλλαξε λοιπόν τον εαυτό σου. Άλλαξε τον κόσμο!

Κάπως έτσι πιστεύω πως γίνεται πάντα. Βάζεις κάποιο στόχο. Τον παλεύεις. Τον κατακτάς και στο τέλος αυτό που κερδίζεις δεν είναι απλά και μόνο ο στόχος που είχες βάλει και τον κατάφερες, αλλά είναι κάτι που σίγουρα αξίζει πολύ περισσότερο από το άθροισμα όλων των επιμέρους. «Η μάθηση χωρίς σκέψη είναι χαμένος κόπος. Και η σκέψη χωρίς μάθηση είναι επικίνδυνη», έλεγε ο Κομφούκιος.

Πάντα μου άρεσε να φιλοσοφώ. Επηρεαζόμουν από κάποιο πρόσφατο ανάγνωσμά μου και στρίμωχνα με τσιτάτα το φίλο μου τον Αλ δοκιμάζοντας την ίδια ώρα τη δυνατότητά μου να αφομοιώνω, όσο και να παράγω σκέψη. Πρέπει λοιπόν, για να μπορέσω να αρθρώσω σκέψη, να στηρίζομαι σε μια όσο το δυνατόν πιο βαθιά γνώση της ιστορίας. Παράλληλα, για να υπάρχει εξέλιξη πρέπει να δω τη ζωή από την οπτική γωνία της ανατροπής. Η αναπόληση δεν είναι αρκετή και σίγουρα δεν οδηγεί στο μέλλον. Αφορά μόνο τη στενή, μικροαστική οπτική μας γωνία.

roditis42Άραγε μπορεί κάποιος να δει την ομοιότητα της εβραϊκής αντιστοίχισης του ονόματος του Θεού, YHVH (Yaweh) με την Πυθαγόρεια Τετρακτίνα (1+2+3+4=10);

Αν όμως είχε την τύχη να κάνει ένα ταξίδι όπως αυτό που έκανα εγώ με το φίλο μου, ίσως και να την έβλεπε. Ελπίζω στο τέλος να συμφωνήσετε πως άξιζε τον κόπο. Ξέροντας πως το πιο σημαντικό από όλα είναι το ίδιο το ταξίδι. Οι μαθηματικοί άλλωστε αγαπούν τα ταξίδια και τις προκλήσεις. Η διαδρομή του Πυθαγόρα φτάνει για να το καταλάβεις. Αγαπούν τα άλυτα προβλήματα. Παραφράζοντας τον στίχο του Καβάφη θα έλεγα: «Το κάστρο σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξίδι. Χωρίς αυτό δε θα ‘βγαινες στο δρόμο, άλλα δεν έχει να σε δώσει πια». Τα μαθηματικά λοιπόν, ήταν απλά και μόνο η αφορμή. Το αληθινό νόημα είναι η διαδρομή. Από τον προσδιορισμό έως και την κατάκτηση του στόχου.

[Απόσπασμα από την Εισαγωγή του συγγραφέα Σάκη Ροδίτη στο βιβλίο: «Ο Πύργος του Β – Μια μαθηματική περιπέτεια»].

Για παραγγελίες του βιβλίου συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας

ή επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 6983 091058

Τιμή βιβλίου: 17,4 ευρώ + έξοδα αποστολής.

Δωρεάν αποστολή με παραγγελίες βιβλίων, άνω των 30 ευρώ

Δείτε εδώ περισσότερα

Ο Πύργος του Β - Μια μαθηματική περιπέτεια
Σ.Ροδίτης, Ο Πύργος του Β, μαθηματική περιπέτεια

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s