Η Αθηνά Γαλανάκη για το βιβλίο: Ο μικρός πρίγκιπας συναντά τον Κύριο Καζαντζάκη

Η παιδική μας η ψυχή, η αρετή, η αλήθεια, η ελευθερία, η αναζήτηση, ανταμώνουν με την μαεστρία της πτήσης και της πλεύσης, σε αχαρτογράφητα πελάγη, σε νέους ουρανούς…

«Ο μικρός πρίγκιπας συναντά τον Κύριο Καζαντζάκη στο δρόμο της αναζήτησης»,

Χρήστος Τσαντής, Εκδόσεις Ραδάμανθυς 

Από την εκδήλωση στον ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων – Νεώριο Μόρο*

Αφίσα Χανιά-Χρήστος ΤσαντήςΤο κείμενο με τα βασικά σημεία από την παρουσίαση της Αθηνάς Γαλανάκη. Η ομιλία συνδυάστηκε με την εξαιρετική αφήγηση από τον ηθοποιό Λευτέρη Μποτωνάκη.

Αγαπητοί φίλοι,
Στα χέρια μου έχω εδώ και καιρό, ένα βιβλίο ανεκτίμητο θεωρώ, του συγγραφέα  Χρ. Τσαντή.
Πρόκειται για μια νουβέλα, πλημμυρισμένη με Κρήτη, ένα μωσαϊκό χαρακτήρων και ηρώων αγαπημένων μας βιβλίων, μια νουβέλα γεμάτη φαντασία χωρίς χειροπέδες. Όμορφες σκέψεις στο χαρτί, που ακουμπούν τα συναισθήματα μας, που αγγίζουν τις καρδιές μας και συνάμα ταράζουν τη γαλήνη και τη μακάρια ησυχία μας…

Η νουβέλα στηρίζεται σε δύο παράλληλες ιστορίες.

Η πρώτη ιστορία λαμβάνει χώρα σε ένα φανταστικό πλαίσιο, με φόντο μία θεατρική σκηνή, η οποία εμφανίζεται σαν σύνορο ανάμεσα στον κόσμο τον πραγματικό και τον κόσμο του ονείρου. Εδώ ο μικρός πρίγκιπας, ντυμένος με κομμάτια από ρούχα πολύχρωμα και μια τσάντα στην πλάτη, περιπλανιέται για 2η φορά στη γη, γιατί η ζωή στο άστρο του μαραίνεται. Αναπολεί με νοσταλγία το πρώτο του ταξίδι, τη συνάντησή του μ’ έναν πιλότο, τον SAINT EXUPERY σε κάποια έρημο, εκείνον τον άνθρωπο που του σχεδίασε πρόθυμα ένα αρνάκι χωρίς να τον ρωτήσει πως και γιατί… Μόνο που ετούτη τη φορά, έχει να κάνει πάνω στη γη με θηρία, τέρατα, κυνηγούς, καβαλάρηδες, Τούρκους, θανατικά, άγριες θάλασσες, ζωές σε βράχους, σε σπηλιάρια, ανθρώπους γίγαντες, ανθρώπους βασιλιάδες του εαυτού τους, φιγούρες επικές, ήρωες και λογοτέχνες…

Ετούτη τη φορά, δε γυρεύει σωτηρία… κουβαλά μεγάλο ΧΡΕΟΣ: Ψάχνει για χώμα εύφορο, για να ξανανιώσει η γη στον πλανήτη του… γιατί ό,τι γίνεται στον πλανήτη του επιδρά και στον υπόλοιπο κόσμο κι έτσι «η ισορροπία του κόσμου κρέμεται από ένα τριαντάφυλλο».

Λ.ΜΠΟΤΩΝΑΚΗΣ (αφήγηση αποσπασμάτων του βιβλίου)…
«Είπες (ρωτά ο παπά-Φώτης τον μικρό πρίγκιπα)… καλά άκουσα; Θέλεις να σώσεις το τριαντάφυλλο σου; Ένα λουλούδι δηλαδή;»
«Το μοναδικό μου λουλούδι. Το τριαντάφυλλό μου».
«Μόνο αυτό υπάρχει δηλαδή;»
«Μόνο για αυτό υπάρχω στη ζωή. Αν χαθεί, θα χαθώ κι εγώ μαζί του. Πώς να στο εξηγήσω;»
«Με λόγια! Σ’ ακούω».
«Ό,τι γίνεται σ’ ετούτο τον κόσμο επηρεάζει και τ’ άστρο μου. Αυτή είναι η αλήθεια αφού θέλεις να στα πω όλα. Αλλά συμβαίνει και το ανάποδο. Ό,τι γίνεται στον δικό μου πλανήτη έχει το αντίχτυπό του κι εδώ».
«Ό,τι γίνεται εδώ το ξέρω καλά! Έξω από εδώ, ομολογώ, δεν έχω γνώση».
«Στον δικό μου πλανήτη δεν φυτρώνει τίποτα πλέον. Το χώμα σώθηκε. Η γη έμεινε στέρφα. Παλιότερα περνούσαν διάφοροι και στα ταξίδια τους έφερναν και μια χούφτα χώμα. Αυτό έφτανε για αρκετό καιρό. Ύστερα σταμάτησαν τα ταξίδια. Δεν ήξερα τι είχε συμβεί. Λες κι έπαψαν οι ταξιδιώτες τις αναζητήσεις και τις αποστολές. Σαν κάποιος να τους εμπόδιζε να φτάσουν σ’ εμένα. Έτσι δεν υπήρχε άλλη λύση. Έπρεπε να το κάνω μόνος μου. Είχα ξανάρθει και παλιότερα βέβαια. Εδώ στη γη έβρισκα πάντα αυτό που χρειαζόμουν. Πολλές φορές κουραζόμουν από το ταξίδι και στεκόμουν για λίγο να ξαποστάσω. Έτσι έμαθα κι εσάς, τους ανθρώπους αυτού του τόπου. Δεν σταματούσα ποτέ το ταξίδι όμως. Εσείς δεν ξέρω τι πάθατε και σταματήσατε!».
«Τι θες να πεις; Μίλα ξεκάθαρα».
«Το χώμα, στον πλανήτη μου, έπαψε να δίνει τροφή και το τριαντάφυλλο μου μαραίνεται. Αν αυτό συνεχιστεί θα πεθάνει. Και τότε ο αστερισμός μου θα χαθεί. Κι άλλα πολλά αστέρια θα σβήσουν. Μα πιο πολύ με νοιάζει για το τριαντάφυλλο μου γιατί αν σβήσει αυτό… ε τότε πάει! Όλα θα χαθούν μαζί του κι εγώ δεν θ’ αντέξω. Αν δεν καταφέρω να πάω το καινούργιο χώμα στο άστρο μου, θα γίνει μεγάλο κακό!»
«Από ένα τριαντάφυλλο δηλαδή κρέμεται η ισορροπία του κόσμου;» είπε τρομαγμένος ο παπά-Φώτης.
Ο μικρός πρίγκιπας συναντά τον Κύριο Καζαντζάκη στο δρόμο της αναζήτησης Χρήστος Τσαντής

Αυτή η πνευματική αναζωογόνηση που την έχει ανάγκη ο μικρός πρίγκιπας κι η εποχή μας, κάνει πιο επίκαιρη από ποτέ τη φωνή του Νίκου Καζαντζάκη. Έτσι ανταμώνουν το πνεύμα του Αντουάν Ντε Σαιντ Εξυπερύ, ενός ακούραστου πιλότου στον ουρανό της αναζήτησης, μέσα από τη συμβολική μορφή του μικρού πρίγκιπα, του μικρού ήρωα-θεού που κρύβει ο καθένας μέσα μας, μια συνάντηση της παιδικής μας της ψυχής, με τη φωνή του στοχασμού, της ώριμης αναζήτησης, της ελευθερίας, με τη φωνή της συνείδησης που εκφράζεται στο συγκεκριμένο έργο από μυθικές μορφές της διαχρονικής δημιουργίας του Νίκου Καζαντζάκη.

Ένα βιβλίο ανεκτίμητο, ένα άριστο εργαλείο στα χέρια του εκπαιδευτικού

Η παιδική μας η ψυχή, η αρετή, η αλήθεια, η ελευθερία, η αναζήτηση, ανταμώνουν με την μαεστρία της πτήσης και της πλεύσης, σε αχαρτογράφητα πελάγη, σε νέους ουρανούς, εκεί όπου μπορεί να φτάσει κανείς, αφού πρώτα:
(αφήγηση) Λ.ΜΠΟΤΩΝΑΚΗΣ:
«… αυτός που ξεχώρισα, μπορεί να φορούσε τα πρόσωπα των χαρακτήρων του, μα κάθε φορά ήταν ο ίδιος παρών. Ήταν όσα έζησε, όσα πίστευε κι ό,τι ένιωθε. Τον έβλεπα να κάθεται σκεφτικός στο βράχο του, να ταξιδεύει σε μια Οδύσσεια λουσμένος στο φως, μπροστά σε μια θάλασσα από σύμβολα αρχέγονα, παμπάλαια, μα και συνάμα μπροστά απ’ την εποχή του, κι απ’ τη δική μας ακόμα. Τον είδα κυνηγημένο, διωκόμενο, ήσυχο και γαλήνιο. Τον είδα να κρατά το κεφάλι του βυθισμένος σε ένα πέλαγο συναισθημάτων με μόνο του σωσίβιο τις λέξεις. Να εξετάζει τα μυστήρια του κόσμου, αβόλευτο κι ανήσυχο, χωρίς ποτέ να παρασταίνει πως τα έμαθε ή τα γνώρισε όλα…
…Τον είδα να σκορπίζει στον αγέρα κάθε πίστη, ακόμα και την δική του. Κάθε ιδέα. Κάθε πλάνη. Ανεμίζοντας ένα μοναχά φλάμπουρο, αυτό του ταξιδιού και της αναζήτησης. Και τώρα; Πώς να παίξω έναν τέτοιο ρόλο; Ένας μικρός Θεός στο μπόι του ανθρώπου. Αν μ’ άκουγε τώρα μπορεί και να μ’ έβριζε! «Κολακείες!» ίσως και να έλεγε εκνευρισμένος, μα μπορεί και να του άρεσε η απόπειρα.
«Φόρος τιμής» θα του έλεγα «υπόκλιση της γενιάς μου στο αύριο, όπως εγώ το καταλαβαίνω. Γιατί μονάχα εμένα εκπροσωπώ. Και συγχώρα με για το ατόπημα αλλά θέλω να σου πω κάτι. Ίσως εσύ που ξέρεις τι σημαίνει να παίρνεις φόρα απ’ τον πάτο της κόλασης για να μπορέσεις κάποτε να πετάξεις, ίσως να μας βοηθήσεις με τις σκέψεις σου, να βρούμε τον δρόμο, να πάμε τον ανήφορο, να τον διαβούμε κι εμείς!».
Ο μικρός πρίγκιπας συναντά τον Κύριο Καζαντζάκη στο δρόμο της αναζήτησης Χρήστος Τσαντής

Κάθε γενιά, θα μου πεις, χαράζει τα δικά της μονοπάτια. Δεν μπορώ να σε αγνοήσω όμως. Θέλω να μάθω. Πήρα τα πρόσωπα λοιπόν, δανεικά. Κάποια από τα πρόσωπα. Είπα να ντυθώ για λίγο με τις δικές τους φορεσιές. Λίγο απ’ τον Καπετάν-Μιχάλη και την Εμινέ, λίγο απ’ τον Αλέξη Ζορμπά και τη Χήρα, τον παπά-Φώτη κι όλους τους κυνηγημένους Χριστούς. Λίγο απ’ τον Οδυσσέα και τους Μεσσίες, τα πνεύματα που τον τριγύριζαν τις νύχτες και του μιλούσαν-είτε μέσα στη σιγαλιά της μοναχικότητάς του, είτε στα πολύβουα μελίσσια των πόλεων του κόσμου-κάνοντάς τον να χάνει τον ύπνο του και να βρίσκει τη ζωή. Τι ήταν για εκείνον ιερό και όσιο; Τι ήταν μη ανθρώπινο ή απαράβατο να αγγιχτεί; «

Ένα απροσδόκητο ραντεβού είναι η συνάντηση του μικρού πρίγκιπα με τον παπά-Φώτη (από το «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται»), με τον Καπετάν-Μιχάλη, με τον Αλέξη Ζορμπά. Τα σύννεφα, τον φέρνουν τυχαία στην Κρήτη. Οι ήρωες του Νίκου Καζαντζάκη είναι εκεί. Για άλλη μια φορά καλούνται να μιλήσουν, να δράσουν κι έτσι, χωρίς να το πολυσκεφτούν, ανεβαίνουν και πάλι στη σκηνή. Στέκονται συνοδοιπόροι του μικρού πρίγκιπα στην προσπάθεια του να φτάσει στην πηγή. Μαζί θα αντιμετωπίσουν τους «Τούρκους» (ως σύμβολα) που κυνηγούν και τρομοκρατούν τις ψυχές των ανθρώπων, «εμποδίζοντας τα λουλούδια που κρύβουν στις ψυχές τους ν’ ανθίσουν». Διασχίζουν την Κρήτη, ανεβαίνουν στην κορφή της Σελένας, περνάνε από το Δικταίο Άντρο (όπου κατοικεί ο Ζορμπάς), φτάνουν στη θάλασσα με βάρκα την «Οδύσσεια», μάχονται, αναζητούν. Ένας δρόμος δίχως τελειωμό. Ένα ταξίδι με Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες, με Ιθάκες και ανήφορους, ένα ταξίδι που κρατά ίσαμε την τελευταία ανάσα…
Ολόκληρη η νουβέλα διακατέχεται από μια έντονη και γλαφυρή εικόνα της Κρήτης….

Στη δεύτερη ιστορία, δύο φίλοι εμπνευσμένοι από μία ιδέα για ένα θεατρικό παιχνίδι, δε φοβούνται να καταπιαστούν με τα ιερά και τα όσια της παγκόσμιας λογοτεχνίας, υποδυόμενοι τον «μικρό πρίγκιπα» ο ένας, και τον Ν. Καζαντζάκη ο άλλος (μέσα από βασικούς τους ήρωες), ιχνηλατώντας τον δικό τους εσωτερικό κόσμο. Οι ρόλοι τούς ωθούν σε μία ενδοσκόπηση και προσεγγίζουν τα σύγχρονα υπαρξιακά αδιέξοδα που βιώνει ο άνθρωπος στην εποχή της μεγάλης κρίσης αξιών στην οποία ζούμε.
Ο μικρός πρίγκιπας συναντά τον Κύριο ΚαζαντζάκηΟ έρωτας, η αγάπη, το πάθος, η γυναίκα, οι ανθρώπινες σχέσεις, ο χωρισμός, η μοναξιά, η απογοήτευση, η θυσία, η αξία του γέλιου, η αναζήτηση για το χαμένο νόημα της ζωής, μέσα από τα συναισθήματα, τις αναμνήσεις, τις αλληγορικές ιστορίες των χρυσανθέμων και των γιασεμιών, κι έπειτα, ο άνθρωπος, οι δάσκαλοι, οι θρησκείες και τα δόγματα, οι δρόμοι που ξανοίγονται μπροστά μας. Ο Χριστιανισμός, η άγνοια, η πολιτική, η τυραννία, οι «συνταγές» και τα κηρύγματα των ιθυνόντων, τα «ζιζάνια», τα συμφέροντα και οι υπηρέτες, οι μεγάλες ιδέες. Τα «θέλω» και τα «πρέπει», η σκλαβιά, η κατοχή κι ο εχθρός, ο θάνατος και η ουσία της ζωής, σχολιάζονται με καυστικούς διαλόγους και μαεστρία στο έργο του συγγραφέα. Τέλος, η κρίση, η κατρακύλα, η ευθύνη, η ιστορία και η πορεία της Ελλάδας μέσα σε αυτό το περιβάλλον, φορτισμένη με μύθους και προσδοκίες, ανταμώνουν τις μεγάλες ιδέες του αιώνα που πέρασε αλλά και τη λευτεριά, την πίστη, τη γένεση, το φως, τον αγώνα για επιβίωση. Οι δυο φίλοι συνομιλούν με τον Μενέλαο Λουντέμη, τον Έρενμπουργκ, τον Κώστα Ουράνη, τον Καβάφη, προσπαθούν να ξαναφέρουν στο προσκήνιο τον μικρό θεό που κρύβει κάθε άνθρωπος μέσα του.

Οι δύο ιστορίες τέμνονται στις διηγήσεις του Μικρού Πρίγκιπα, οι οποίες είναι κοινές, στο φανταστικό θέατρο και στο σανίδι της πραγματικότητας. Ουσιαστικά πρόκειται για θέατρο μέσα στο θέατρο. Η θεατρική του διασκευή έχει ήδη ολοκληρωθεί. Η αλήθεια όμως είναι ότι, όπως κάθε τι νέο και καινοτόμο, δύσκολα κατατάσσεται σε συγκεκριμένη κατηγορία. Είναι ένα κείμενο με έντονο λυρισμό και συναίσθημα, που αγγίζει τον αναγνώστη και τον μεταφέρει με όλες του τις αισθήσεις στον κόσμο των πρωταγωνιστών του, στον κόσμο που τελικά γίνεται δικός του, αφού ταυτίζεται μαζί τους σε αυτή την μάχη μέσα στα «βουνά», στο «εργαστήριο» και στο «πέλαγος».

Eίναι θεωρώ ένα άριστο εργαλείο στα χέρια ενός εκπαιδευτικού που θέλει να μυήσει τους μαθητές του στην ανάγνωση του έργου του μεγάλου μας Κρητικού συγγραφέα!

Σε αυτό το σημείο και πριν δώσουμε το λόγο στον ίδιο τον συγγραφέα, θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για την άψογη συνεργασία του και την εμπιστοσύνη που μου έδειξε από την πρώτη στιγμή, στο να παρουσιάσω το έργο του.

Για παραγγελίες του βιβλίου συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας

Τιμή βιβλίου: 9,90 ευρώ (περιέχει και το ΦΠΑ 6%) + έξοδα αποστολής 

  • Αγορά με αντικαταβολή: κόστος αποστολής 5,00
  • Αγορά με εξόφληση μέσω τράπεζας: κόστος αποστολής 2,50 ευρώ.

[Λογαριασμοί κατάθεσης]

Εθνική: 489/006615-04

και IBAN GR95 0110 4890 0000 4890 0661 504

Πειραιώς: 6569-102972-851 και IBAN GR24 0171 5690 0065 6910 2972 851


Φωτογραφίες: Αθηνά Γαλανάκη

Λευτέρης Μποτωνάκης και Αθηνά Γαλανάκη, φώτο από την παρουσίαση της νουβέλας "Ο μικρός πρίγκιπας συναντά τον Κύριο Καζαντζάκη στο δρόμο της αναζήτησης"
Λευτέρης Μποτωνάκης και Αθηνά Γαλανάκη, φώτο από την παρουσίαση της νουβέλας «Ο μικρός πρίγκιπας συναντά τον Κύριο Καζαντζάκη στο δρόμο της αναζήτησης»

*Η Αθηνά Γαλανάκη (εκπαιδευτικός-φιλόλογος) παρουσίασε τη νουβέλα του Χρήστου Τσαντή στην εκδήλωση που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων και η Επιτροπή Χανίων της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαρτίου 2014 στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων στο Παλιό λιμάνι (Νεώριο Μώρο).

Την εκδήλωση άνοιξε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων κ. Ποντικάκης ο οποίος επισήμανε ιδιαίτερα την δυνατότητα αξιοποίησης του βιβλίου ως εκπαιδευτικού εργαλείου στα χέρια των δασκάλων. Στη συνέχεια μίλησε ο κ. Μιχελογιάννης πρόεδρος της Επιτροπής Χανίων της ΔΕΦΝΚ. Aκολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου από την Αθηνά Γαλανάκη και τον ηθοποιό Λευτέρη Μποτωνάκη, ο οποίος αφηγήθηκε αποσπάσματα από τη νουβέλα.

Στις 6 Μαρτίου είχε προηγηθεί βιωματικό σεμινάριο με τίτλο: «Παίζοντας με νοήματα, λέξεις και εικόνες δημιουργικής συν-ύπαρξης», βασισμένο πάνω στο βιβλίο του Χρήστου Τσαντή. Το βιωματικό σεμινάριο διοργανώθηκε από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων με σκοπό την ενίσχυση των εκπαιδευτικών εργαλείων ενάντια στη σχολική βία και τον εκφοβισμό.

παρουσίαση βιβλίου
Από την παρουσίαση της νουβέλας του Χ. Τσαντή «ο μικρός πρίγκιπας συναντά τον κύριο Καζαντζάκη στο δρόμο της αναζήτησης» που έγινε τον Δεκέμβρη στην Αθήνα, μαζί με την Δανάη Χορομίδου.

One thought

  1. μεγάλη μου τιμή Χρήστο!!έκανες σπουδαία δουλειά!!σ΄ευχαριστώ πολύ!!

    όμορφο δέσιμο με τις φωτό… νάσαι καλά και εις άλλα με υγεία!!

    Στις 11:02 π.μ. Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2014, ο/η Χρηστος Τσαντης έγραψε: WordPress.com tsantis posted: «Η Αθηνά Γαλανάκη (εκπαιδευτικός-φιλόλογος) παρουσίασε τη νουβέλα του Χρήστου Τσαντή στην εκδήλωση που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων και η Επιτροπή Χανίων της Διεθνούς Εταιρείας Φίλ»

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s