Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος

Ντοκουμέντα. Ένας μύθος και η ιστορία του -Τρίτο μέρος

Αποκεφαλισμός του στρατεύματος

Οι άνθρωποι που έκαναν πράξη την Οκτωβριανή Επανάσταση δολοφονούνταν ένας-ένας. Μα δεν ήταν μόνο τα πολιτικά στελέχη που εξοντώθηκαν. Μαζί τους, βάδισαν προς το θάνατο, ένας μεγάλος αριθμός στρατιωτικών στελεχών «από λοχαγούς και ταγματάρχες-φτάνοντας ως τις κορυφές της στρατιωτικής ιεραρχίας συμπεριλαμβανομένου και του στρώματος των ηγετικών στελεχών που είχαν αποκτήσει ορισμένες εμπειρίες από τη διεξαγωγή του πολέμου στην Ισπανία και την Άπω Ανατολή-εξοντώθηκαν με βάση συκοφαντικές κατηγορίες.» (από την «Μυστική Έκθεση» που διαβάστηκε στο 20ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ).

Μπουχάριν

Ο Μπουχάριν μιλάει σε συγκέντρωση των Μπολσεβίκων

Τα αποτελέσματα ήταν τραγικά και φάνηκαν σε όλη τους την έκταση στην πρώτη φάση της γερμανικής εισβολής-όπως θα δούμε με στοιχεία αργότερα-με συνέπεια: βαρύ φόρο αίματος από την πλευρά του σοβιετικού λαού και τεράστιες καταστροφές.

Συνολικά έγιναν 9.500 συλλήψεις αξιωματικών από την μυστική αστυνομία, μόνο ανάμεσα στο 1937 και στο 1938.

Φαίνεται επίσης-από στοιχεία-ότι ο Στάλιν έπεσε θύμα της «οξυδέρκειάς» του!

Συγκεκριμένα, αποκαλύφθηκε ότι οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν καταστρώσει ένα καλοδουλεμένο σχέδιο με το οποίο φρόντιζαν να ενοχοποιήσουν για πράξεις δήθεν «αντισοβιετικές», μεγάλο μέρος της ηγεσίας του «Κόκκινου Στρατού».

Γερμανοί πράκτορες, που μεταπολεμικά πέρασαν στην υπηρεσία της CIA και των αγγλικών μυστικών υπηρεσιών, διοχέτευσαν τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν αυτόν τον ισχυρισμό. Η πλεκτάνη στήθηκε μέσω Γαλλίας και Σουηδίας από όπου και «διέρρευσαν» έγγραφα του σοβιετικού στρατού με στοιχεία που αφορούσαν την πολεμική του ετοιμότητα, τα επιχειρησιακά του σχέδια, τα εξοπλιστικά του μέσα και άλλα.

Τα έγγραφα ήταν πλαστά. Αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον Στάλιν να εξοντώσει, με  πρόσχημα τις δήθεν διαρροές, τους «ενοχλητικούς αξιωματικούς» που θα μπορούσαν ίσως σε μια πορεία, μαζί με τα πολιτικά και κομματικά στελέχη που δολοφονήθηκαν, να δημιουργήσουν εμπόδια στην πολιτική και την εξουσία του ή να αμφισβητήσουν τις επιλογές του.

Η «προετοιμασία» για πόλεμο λοιπόν-κατά τον Στάλιν-απαιτούσε τη εξόντωση του 70% της ηγεσίας των μπολσεβίκων επί Λένιν και τη δολοφονία του μεγαλύτερου ποσοστού των αξιωματικών του «Κόκκινου Στρατού».

 ΙσπανίαΑπό το 1935 έως και το 1940,  1.000.000 μέλη του κόμματος πέρασαν την πόρτα της φυλακής. Χτυπήθηκαν επίσης άγρια οι μαχητές των «Διεθνών Ταξιαρχιών» μετά από την επιστροφή τους.

Κάποιοι από τους οπαδούς του στην Ελλάδα έφεραν ξανά στην επιφάνεια τη θεωρία περί «5ης φάλαγγας των Ναζί, που έπρεπε να εξολοθρευτεί». Το επιχείρημά όμως δεν είναι ούτε καινούργιο ούτε δικό τους. Είναι η άποψη την οποία εξέφρασε ο αμερικανός πρεσβευτής στη Μόσχα, ο κύριος Νταίηβις, που παρακολούθησε τη δίκη του Μπουχάριν.

Ο αμερικάνος πρεσβευτής φυσικά και γνώριζε πως μαζί με τον Μπουχάριν, για παράδειγμα, διώκονταν η γυναίκα του κι ο γιός του οι οποίοι συνελήφθησαν ως «συγγενείς των εχθρών του λαού(!!)» και στάλθηκαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Φυσικά και γνώριζε ότι ίδια ήταν η μοίρα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που είχαν την «ατυχία» να είναι «συγγενείς των εχθρών του λαού».

Δεν είναι λίγο περίεργη η «ανησυχία» του αμερικανικού παράγοντα για τα εμπόδια που έθεταν οι «αντιπολιτευόμενοι» στην πορεία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης; 

Την συγκεκριμένη περίοδο που εκτυλίσσονται τα γεγονότα, όχι μόνο δεν καταγγέλλονται οι διώξεις αλλά αντίθετα εκτυλίσσονται με την παρουσία μάλιστα και με τις ευχές του αμερικανού πρέσβη.

Οι διωγμοί αυτοί δεν έμειναν μόνο μέσα στο εθνικό πλαίσιο της Σοβιετικής Ένωσης. Δολοφονήθηκε ολόκληρη σχεδόν η ηγεσία του Κ.Κ. της Πολωνίας.

Στελέχη και μέλη του Κ.Κ. της Γερμανίας που βρέθηκαν εξόριστοι και κυνηγημένοι στην Ε.Σ.Σ.Δ. εκτελέστηκαν.

Αλλά και στην Ελλάδα ήταν συστηματικές οι παρεμβάσεις του στο Κομμουνιστικό Κόμμα, σε σημείο να καθορίζει όχι μόνο την πολιτική του κόμματος, με τραγικά αποτελέσματα, μα να φτάνει να τοποθετεί ακόμα και τα στελέχη που θα το διευθύνουν.

Μέλος του ΚΚΣΕ που διορίστηκε στην ηγεσία του ΚΚΕ, θύτης αλλά και θύμα των σταλινκών πρακτικών.

Ο Ν. Ζαχαριάδης, μέλος του ΚΚΣΕ που διορίστηκε στην ηγεσία του ΚΚΕ, θύτης αλλά και θύμα των σταλινικών πρακτικών.

Ορισμένοι τοποθετημένοι «πιστοί μαθητές» του Στάλιν έχουν παραδεχθεί κατά καιρούς-σε ομιλίες και κείμενά τους δημοσιευμένα στα επίσημα ντοκουμέντα του Κόμματος-την ύπαρξη βασανιστηρίων.

Έχουν παραδεχθεί τις δολοφονίες μαχητών, το εσωτερικό «ξεκαθάρισμα», το στήσιμο χαλκευμένων κατηγοριών που οδήγησε στη δολοφονία μελών και στελεχών του διαχρονικά. Γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Κατοχή, αμέσως μετά την απελευθέρωση, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου αλλά κι έπειτα από τον πόλεμο στην Σοβιετική Ένωση και στις «Λαϊκές Δημοκρατίες», στις συνθήκες της πολιτικής προσφυγιάς. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι «δικαιολογίες» που χρησιμοποιούν στις ομιλίες τους είναι αντίστοιχες με εκείνου του ανεκδιήγητου ανακριτή Ρόντος στην Σοβιετική Ένωση (αναφέρθηκε στο β΄μέρος), ο οποίος απολογήθηκε, όταν κλήθηκε να λογοδοτήσει στην Επιτροπή του ΚΚΣΕ που εξέτασε ορισμένα από τα εγκλήματα, λέγοντας πως: «Μου είπαν πως οι… είναι εχθροί του λαού κι εγώ σαν ανακριτής πρέπει να αποσπάσω απ’ αυτούς την ομολογία ότι είναι εχθροί»!!

 

Χρήστος Τσαντής Απρίλης 2013

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s