Το μυθιστόρημα «Νεραντζάκι με αγκάθια», του Γιώργου Βαγιωνή, γίνεται θεατρική παράσταση (audio)

Συζήτηση με την Χριστίνα Βεριβάκη και την Φωτεινή Καπνισάκη

Στην εκπομπή «Με τα φτερά των βιβλίων ταξιδεύουμε», με τον Χρήστο Τσαντή, στο molto-radio.com

Η θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος του Γιώργου Βαγιωνή «Νεραντζάκι με αγκάθια«, (Εκδόσεις Ραδάμανθυς) βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης στη 10η εκπομπή «Με τα φτερά των βιβλίων ταξιδεύουμε», που παρουσιάζει ο Χρήστος Τσαντής στο molto-radio.com, κάθε Τρίτη, 8 με 9 μ.μ.. Συνταξιδιώτες η Χριστίνα Βεριβάκη (υπογράφει τη θεατρική διασκευή και τη σκηνοθεσία) και η Φωτεινή Καπνισάκη (πρωταγωνίστρια). Στην εκπομπή ακούγεται και το ηχητικό μήνυμα του παιδοψυχίατρου Γιώργου Βαγιωνή, συγγραφέα του βιβλίου. Το έργο θα κάνει πρεμιέρα στα Χανιά, στα τέλη Ιανουαρίου του 2023.

«Με μία σύγχρονη λογοτεχνική οπτική και τεχνική, ο Γιώργος Βαγιωνής εστιάζει στις ανθρώπινες σχέσεις. Με ρεαλιστικό τρόπο προσεγγίζει τον συναισθηματικό κόσμο των ηρώων του, των ανθρώπων της διπλανής πόρτας, και ξεδιπλώνει την ιστορία του αποκαλύπτοντας σταδιακά στον αναγνώστη τα μυστικά που κρύβει. Πρόκειται για ένα βιβλίο με έντονα θεατρικά στοιχεία, το οποίο κερδίζει τον αναγνώστη με την αλήθεια του»… Χρήστος Τσαντής, επιμελητής της έκδοσης.

Θέλουμε να θέσουμε στο επίκεντρο το ζήτημα της γυναικείας κακοποίησης και των ψυχικών διαταραχών, και στοχεύουμε στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας γύρω από τα ζητήματα αυτά

«Ένα βιβλίο που ήθελε να γίνει θεατρική παράσταση»

Το μυθιστόρημα «Νεραντζάκι με αγκάθια» του Γιώργου Βαγιωνή ανεβαίνει στο θέατρο Βλησίδης, στα τέλη Γενάρη του 2023.

Σκηνοθεσία – θεατρική διασκευή: Χριστίνα Βεριβάκη

Παίζουν: Φωτεινή Καπνισάκη, Νίκος Δεσποτάκης, Χριστίνα Βεριβάκη

Μία παραγωγή των Εκδόσεων Ραδάμανθυς

Λίγα λόγια για τους στόχους αυτής της παράστασης:

Η κεντρική ιδέα της δράσης πηγάζει μέσα από το βιβλίο του παιδοψυχίατρου Γιώργου Βαγιωνή «Νεραντζάκι με αγκάθια», στο οποίο αποτυπώνεται η επίδραση της κακοποίησης στον ανθρώπινο ψυχισμό. Το έργο εστιάζει στη γυναικεία κακοποίηση, στις ψυχικές διαταραχές που αυτή επιφέρει, ενώ παράλληλα θέτει στο «μικροσκόπιο» το πλαίσιο που ορίζει τις ανθρώπινες σχέσεις στο σύγχρονο κόσμο. Με ρεαλιστικό τρόπο ο συγγραφέας προσεγγίζει τον συναισθηματικό κόσμο των ηρώων του, των ανθρώπων της διπλανής πόρτας, και ξεδιπλώνει την ιστορία του αποκαλύπτοντας σταδιακά στον αναγνώστη τα μυστικά που κρύβει.

Πρόκειται για ένα λογοτεχνικό βιβλίο με έντονα θεατρικά στοιχεία, το οποίο κερδίζει τον αναγνώστη με την αλήθεια του, το οποίο έχει διασκευάσει ειδικά για το θέατρο η Χριστίνα Βεριβάκη.

Με άξονα το έργο και το βιβλίο θα πραγματοποιηθούν μία σειρά από δράσεις που θα εστιάζουν στην ίδια θεματολογία και επικεντρώνουν στην ευαισθητοποίηση και στην έκφραση συναισθημάτων και σκέψεων μέσα από την τέχνη και τον πολιτισμό. Σύνθετη πολυμορφική δραστηριότητα, με θεατρική παράσταση βασισμένη σε διασκευή λογοτεχνικού έργου, και εργαστήρια Ψυχοδράματος, Δημιουργικής Γραφής, Θεατρικού Παιχνιδιού και Αυτογνωσίας

Θέλουμε να θέσουμε στο επίκεντρο το ζήτημα της γυναικείας κακοποίησης και των ψυχικών διαταραχών, και στοχεύουμε στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας γύρω από τα ζητήματα αυτά. Ως μέσο σε αυτή την κατεύθυνση θα αξιοποιήσουμε τη θεατρική παράσταση, βασισμένη στη θεατρική διασκευή του λογοτεχνικού έργου του Γιώργου Βαγιωνή «Νεραντζάκι με αγκάθια», την οποία έχει ετοιμάσει η Χριστίνα Βεριβάκη.

Γύρω από τον ίδιο άξονα θα κινηθούν και τα βιωματικά εργαστήρια που θα  πραγματοποιηθούν πριν από την παράσταση. Πιο συγκεκριμένα σχεδιάζουμε να οργανωθούν βιωματικά εργαστήρια θεατρικού παιχνιδιού, καθώς και εργαστήρι δημιουργικής γραφής και αυτογνωσίας εστιασμένο στα συγκεκριμένα ζητήματα. Επίσης, κάποιες από τις πρόβες θα είναι ανοιχτές στο κοινό, ώστε να έρθουν και οι ίδιοι οι θεατές πιο κοντά στη θεατρική πράξη, προσεγγίζοντας το έργο με έναν πρωτότυπο και διαφορετικό, βιωματικό τρόπο.

Η δράση είναι ομαδοσυνεργατική, συνθετική και πολυμορφική, ως εκ τούτου δεν έχει έναν δημιουργό, αλλά ένα σύνολο ανθρώπων που συνεργάζονται στις Εκδόσεις Ραδάμανθυς και στην Πειραματική Σκηνή, ώστε να υλοποιηθεί το πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί. Συνεργάζονται άμεσα ο συγγραφέας Γιώργος Βαγιώνης (με την μοντέρνα λογοτεχνική του αφήγηση), η σκηνοθετική ματιά της Χριστίνας Βεριβάκη (που σκέφτεται πάντα έξω καλούπια και στερεότυπα), η οποία φρόντισε και για τη θεατρική διασκευή του βιβλίου, ο Χρήστος Τσαντής στην παραγωγή, εκδότης και επιμελητής του βιβλίου. Θα παίξουν οι ηθοποιοί Φωτεινή Καπνισάκη, Νίκος Δεσποτάκης και Χριστίνα Βεριβάκη.

Στην Κρήτη και ειδικότερα στο Δήμο Χανίων καταγράφονται γυναικοκτονίες και πολλά περιστατικά κακοποίησης γυναικών, παιδιών και ενδοοικογενειακής βίας. Υπάρχουν και δραστηριοποιούνται σύλλογοι και φορείς που αναδεικνύουν αυτά τα ζητήματα, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει σημαντικό και αξιόλογο καλλιτεχνικό δυναμικό που μπορεί να ενισχύσει και να δράσει υποστηρικτικά σε τέτοιες δράσεις ευαισθητοποίησης. Πιστεύουμε ότι οι δράσεις που προγραμματίζουμε μπορούν να συμβάλλουν θετικά και σημαντικά σε αυτές τις διεργασίες κοινωνικής αλληλεγγύης και ευαισθητοποίησης και ταυτόχρονα να δώσουν την ευκαιρία σε πολλούς ανθρώπους να επεξεργαστούν ζητήματα που τους προβληματίζουν μέσα από τη συμμετοχή τους στα εργαστήρια, δίνοντας έτσι ώθηση στις εσωτερικές τους διεργασίες προσωπικής ανάπτυξης.

Ανοίγεται ένα ευρύ πεδίο συνεργασιών, με άξονα την παράσταση, τα εργαστήρια και τις ομάδες προσωπικής ανάπτυξης που μπορούν να αγκαλιάσουν ένα σημαντικό κομμάτι των δημοτών της πόλης μας, να τους ευαισθητοποιήσουν ακόμα περισσότερο και να τους ενεργοποιήσουν. Παράλληλα, θα είναι μία σημαντική ευκαιρία για πολλούς ανθρώπους να δώσουν ώθηση στην προσωπική τους ανάπτυξη, καθώς θα μπορέσουν να επεξεργαστούν σημαντικά ζητήματα που τους απασχολούν, μέσα από τη συμμετοχή τους στα βιωματικά εργαστήρια. Ταυτόχρονα, τα εργαστήρια έχουν και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, καθώς γίνεται εισαγωγή στο Θεατρικό παιχνίδι, στη θεατρική πράξη και στη Δημιουργική Γραφή. Επίσης από τις δράσεις που θα εξελιχθούν είναι πολύ πιθανό να προκύψουν και νέα, πρωτότυπα καλλιτεχνικά έργα από τους συμμετέχοντες.

Οι μήνες Νοέμβριος, Δεκέμβριος και Ιανουάριος θα είναι το διάστημα μέσα στο οποίο θα ξετυλιχθούν οι δράσεις, οι οποίες θα κορυφωθούν με τη θεατρική παράσταση στα τέλη Ιανουαρίου στο θέατρο Βλησίδης.

Δείτε ΕΔΩ για παραγγελίες του βιβλίου

Γιώργος Βαγιωνής – Νεραντζάκι με αγκάθια

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s