Γνώμες για τον Ειρηναίο Γαλανάκη (Video)

Στις 29 Μαΐου του 2019 έγινε στο Πνευματικό Κέντρο της Ι.Α.Κ., σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς, η παρουσίαση του βιβλίου του Ειρηναίου Γαλανάκη «Επανάσταση των Συνειδήσεων».

Μετά από τις εισηγήσεις που έγιναν και πριν ξεκινήσει την παρέμβασή του ο τότε Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, πήραν το λόγο άνθρωποι από το κοινό εκφράζοντας τη δική τους γνώμη για τον Ειρηναίο Γαλανάκη. 

«Ο Ειρηναίος για μένα ήταν ο τρίτος μεγάλος άνδρας που ανέδειξε η Κρήτη: ο Βενιζέλος στην πολιτική, ο Καζαντζάκης στα γράμματα, ο Ειρηναίος στην εκκλησία».

«Εγώ ήμουν αρκετά μικρός και δεν τον γνώρισα από κοντά. Όμως τον γνώρισα μέσα από τα γραπτά του και από ανθρώπους που τον έζησαν. Τον Ειρηναίο μπορούσες να τον δεις τη μια να κάνει εκπομπή στο σταθμό της εκκλησίας και να αναλύει θεολογικά κείμενα, και την άλλη να σηκώνει τη λάσπη με το τσιμέντο».

«Για όλο τον κόσμο ήταν ένας πατέρας».

Δείτε το βίντεο παρακάτω:

Και εδώ μπορείτε να δείτε τη σημαντική παρέμβαση του τότε Αρχιεπισκόπου Ειρηναίου στην εκδήλωση για τον Ειρηναίο Γαλανάκη:

  Εδώ, μπορείτε να δείτε τη συζήτηση του Σήφη Μιχελογιάννη και του Χρήστου Τσαντή, με τη Γωγώ Καληδονάκη, στην εκπομπή της Νέας Τηλεόρασης Κρήτης «Στο Κόκκινο»:


ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ ΓΑΛΑΝΑΚΗΣ – ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Το βιβλίο αυτό είναι το σημαντικότερο ντοκουμέντο του μακαριστού Ειρηναίου Γαλανάκη», Προκόπης Παυλόπουλος, τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

«Τέτοιους Ιεράρχες χρειάζεται η Εκκλησία μας, όπως αυτόν: αληθινούς, εργατικούς, δραστήριους, ακούραστους, αφοσιωμένους στο Θεό και στον άνθρωπο…   Πρέπει να είμαστε σαν αυτόν. Είναι πολύ σημαντικό να μιμούμαστε τους Αγίους, αλλά μαζί με τους Αγίους να μιμούμαστε και αυτόν τον άνθρωπο…», Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος. 

Η φιλοσοφική σκέψη του μακαριστού Ειρηναίου Γαλανάκη, και κυρίως η πράξη του, έχουν διαχρονική αξία και πανανθρώπινο περιεχόμενο. Απευθύνεται στις καρδιές και στο νου των ανθρώπων που δεν σκιάζονται να ανθρωπέψουν… Χρήστος Τσαντής, υπεύθυνος των Εκδόσεων Ραδάμανθυς. 

Η «Επανάσταση των Συνειδήσεων» δεν είναι μόνο η δική του ΑΣΚΗΤΙΚΗ, κείμενο προτροπή για ενδοσκόπηση και προσωπική κριτική των πράξεων και των διαπροσωπικών μας σχέσεων, αλλά συνοδεύεται και από μια συνεχή ακολουθία πράξεων, ένα πλήθος, πρωτοβουλιών προς το ποίμνιο ώστε αυτό να βελτιώσει συλλογικά την θέση του αξιοποιώντας την δύναμη της ατομικής προσπάθειας, της συλλογικής δράσης, την λαϊκή σοφία και το μεγαλείο του παρελθόντος της φυλής. Μεταγράφει το αρχαιοελληνικό «γνώθι σ΄αυτόν» στο χριστιανικό «αγαπάτε αλλήλους». Από την ατομική υποχρέωση γνωριμίας με το βαθύτερο εγώ μας, στην βελτίωση της κοινωνίας με την επανάσταση των συνειδήσεων. Θέση του, διακηρυγμένη με πάθος στον επανεθρονιστήριο λόγο του στο Καστέλι το 1981, αμέσως μετά την επιστροφή του, ήταν ότι «Όταν ο λαός δεν πηγαίνει στην εκκλησία, η Εκκλησία πηγαίνει στο Λαό», Αντώνης Σχετάκης, τέως Δήμαρχος Κισσάμου

…Ζούμε σ’ έναν κόσμο που απειλεί τόσο τη φυσική μας ύπαρξη, όσο και την πνευματική μας υπόσταση. Εξωτερικά, μας απειλούνε τα τρομερά πυρηνικά όπλα, η μόλυνση του περιβάλλοντος και η σπατάλη των αγαθών της δημιουργίας. Και εσωτερικά μας υποσκάπτει η αμφιβολία, η άρνηση, ο μηδενισμός, το μέγα ψυχικό κενό.
«Γεννηθήκαμε», λέει ο Καζαντζάκης, «σε μια εποχή γεμάτη αλλοπρόσαλλες συγκρούσεις και περιπέτειες. Η γαλήνη, η αμέριμνη χαρά, η λεγόμενη ευτυχία, ανήκουν σε άλλες εποχές, περασμένες ή μελλούμενες και όχι στη δική μας. Μπήκαμε και ’μεις στον αστερισμό της Αγωνίας»…
Ειρηναίος Γαλανάκης
Ειρηναίος Γαλανάκης – Επανάσταση των συνειδήσεων


Διαβάστε περισσότερα: https://ekdoseis-radamanthys.webnode.gr/products/eirinaios-galanakis-epanastasi-ton-syneidiseon/

ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ ΓΑΛΑΝΑΚΗΣ – ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

«Επί τον Ποταμόν Ρήνον»

«Στη δυτική πλευρά του στρατοπέδου Νταχάου υψώνεται σήμερα ένα πανύψηλο κυκλικό κτίριο, κτισμένο κι αυτό από τους μελλοθάνατους με στρογγυλές πέτρες. Λένε μάλιστα πως όσο κτιζόταν κάθε μέρα, το γκρεμίζανε τη νύχτα οι Ναζήδες για να μην τελειώσει ποτέ…».

Κείμενα από τη Γερμανία

Ο Ειρηναίος Γαλανάκης, όπως σε όλα τα κείμενά του, γράφει με τα γράμματα της ψυχής του. Η διαφορά με το «Επί τον Ποταμόν Ρήνον» είναι ότι εδώ αποκαλύπτονται άγνωστες πτυχές από την απόφαση της ιεραρχίας της εκκλησίας να τον στείλει στη Γερμανία, απόφαση που όπως όλα δείχνουν δεν πάρθηκε με θρησκευτικά κριτήρια. Έρχεται στο φως, επίσης, η κοινωνική δράση του Ειρηναίου στη Γερμανία, αλλά και οι σκέψεις, οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί του για τα κοινωνικοπολιτικά δρώμενα της εποχής. Ιδέες που δεν έχουν χάσει τη ζωτικότητά τους και παραμένουν επίκαιρες. Το συγκεκριμένο βιβλίο, μαζί με το έργο του «Επανάσταση των Συνειδήσεων», που επίσης κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς, συμπυκνώνουν σε μεγάλο βαθμό τη σκέψη του σπουδαίου αυτού ιεράρχη, κοινωνικού αγωνιστή και φιλοσόφου, ενώ παράλληλα αναδεικνύουν και τη μεγάλη προσφορά του στο λαό και στον τόπο.

«Στις 17 Δεκεμβρίου 1971 μου ήλθε στο Καστέλι Κισσάμου το τηλεγράφημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου: «Εξελέγητε παμψηφεί Μητροπολίτης Γερμανίας. Συγχαρητήρια, Πατριάρχης Αθηναγόρας». Το τηλεγράφημα αυτό έφερε αναστάτωση στην ψυχή μου και στις Επαρχίες Κισάμου και Σελίνου. Διαμαρτυρήθηκα, γιατί χωρίς τη δική μου θέληση και χωρίς καμιά προειδοποίηση έγινε αυτή η «επιστράτευσή» μου. […] Αργότερα, βέβαια, ανακάλυψα πως υπήρχαν κι άλλες υστεροβουλίες και «σκοπιμότητες» στην επιστράτευση αυτή. […] Από τις πρώτες μέρες της ποιμαντορίας μου στη Μητρόπολη της Γερμανίας, είδα τους Έλληνες Μετανάστες όχι μόνο στις εκκλησίες, αλλά και στις φάμπρικες που δουλεύανε και στα σπίτια που μένανε, στα νοσοκομεία, στους δρόμους που γυρίζανε και τους πόνεσε η ψυχή μου. Τους έβλεπα σαν ένα Λαό, που αυτοεξορίστηκε για ένα κομμάτι ψωμί σε ξένα κλίματα και ζούσε όλα τα βάσανα και όλες τις πίκρες της ξενιτιάς…«.

«Δεν είμαστε οι σκλάβοι των μάρκων και των μηχανών της Ευρώπης. Κι αν είμαστε εργάτες, είμαστε Έλληνες και έχομε στο αίμα και το Πνεύμα μας πολιτισμούς και ανθρωπιά, λεβεντιά και περηφάνια.

Δεν είμαστε οι σκλάβοι της καπνιάς και της μουτζούρας των εργοστασίων της Ευρώπης. Κι αν είμαστε εργάτες, κτίζομε με τη δουλειά μας το σπίτι και τον τόπο μας, τη Γερμανία και την Ευρώπη.

Πολεμούμε και μεις σαν τους προγόνους μας να αναστήσωμε την Ελλάδα και να της χαρίσωμε προκοπή. Οι χιλιάδες των Ελλήνων της Γερμανίας δεν είμαστε ένα μπουλούκι αθλίων και αχρείων μεταναστών. Είμαστε μια στρατιά τιμίων ανθρώπων και δίνομε μια μάχη για την τιμή και την προκοπή της πατρίδας μας και της χώρας που μας φιλοξενεί.


Διαβάστε περισσότερα: https://ekdoseis-radamanthys.webnode.gr/products/eirinaios-galanakis-keimena-apo-ti-germania/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s