Ειρηναίος Γαλανάκης (1982) – Επανάσταση των Συνειδήσεων

Από το βιβλίο: Ειρηναίος Γαλανάκης – Επανάσταση των Συνειδήσεων

«…Οι διάφορες επαναστάσεις, κοινωνικές, οικονομικές, τεχνικές, κ.λπ., που επιχείρησε η ανθρωπότητα τους δύο τελευταίους αιώνες, δεν έφεραν τα αποτελέσματα που περιμέναμε και οδηγούμαστε από διάψευση σε διάψευση. Γιατί εποχές και καταστάσεις που χαρακτηρίζονται σαν κρίση και αδιέξοδα πολιτισμού δεν θεραπεύονται μόνο με κοινωνικές επαναστάσεις αλλά υπερνικούνται με μεγάλες αναγεννητικές δημιουργίες που ξεκινούνε από τα βάθη του ανθρώπου, από τη συνείδησή του…», Ειρηναίος Γαλανάκης.

(Πρώτη δημοσίευση στην περιοδική έκδοση της Ιεράς Μητρόπολης Κισσάμου και Σελίνου «Χριστός και Κόσμος» τεύχος 3/1982, σελ. 33-34).

Πεντηκοστήν εορτάζομεν… Η Πεντηκοστή του 33 μ.Χ. στα Ιεροσόλυμα σφράγισε το μεγάλο κύκλο της Χριστιανικής Αποκάλυψης. Ο Παράκλητος, για τον οποίο μίλησε ο Χριστός στους μαθητές τους, όταν τους αποχαιρετούσε στο Μυστικό Δείπνο και στην Ανάληψή του ήλθε «εν είδει πυρήνων γλωσσών» και τους εξαπέστειλε Πάνσοφους Αποστόλους του Ευαγγελίου του, στα πέρατα του κόσμου. Η πρώτη χριστιανική Εκκλησία θεμελιώθηκε την ημέρα εκείνη και μια καινούργια ανθρωπότητα έκανε σιγά-σιγά την εμφάνισή της στον τότε κόσμο. Σ’ έναν κόσμο που είχε τα σημάδια της πτώσης και της παρακμής του σημερινού μας κόσμου.

Απιστία – σκληρότητα και αβεβαιότητα για το μέλλον: Όλοι οι Ιστορικοί συμφωνούν πως οι τελευταίοι αιώνες του Ελληνορωμαϊκού κόσμου ήταν μια εποχή αποσύνθεσης και παρακμής. Ο χριστιανισμός όμως με την εμφάνισή του έφερε ένα καινούργιο προζύμι και ανάπλασε μια νέα ανθρωπότητα. Τοποθέτησε πάλι τον άνθρωπο στη θέση του «σαν εικόνα και ομοίωση του Θεού», έδωσε νόημα στη ζωή και ανύψωσε τις κοινωνικές της δομές. Έφερε μια νέα δημιουργία, μια «καινή κτίση» στον κόσμο.

Αλλά και η εποχή μας, κατά την ομολογία των προφητών της, (κοινωνιολόγων, ψυχολόγων, ιστορικών, κ.λπ.) είναι εποχή πτώσης και παρακμής. Η καταστροφή της ανθρώπινης προσωπικότητας, η αλλοτρίωση του ανθρώπου, όπως ονομάζουμε την καταστροφή αυτή στην εποχή μας, έχει οδηγήσει σε μια κρίση όλων των αξιών και όλων των κοινωνικών δομών. Βρισκόμαστε σε ένα πρωτοφανές για την Ιστορία αδιέξοδο, και το μέλλον της ανθρωπότητας γίνεται όχι μόνο άγνωστο αλλά και απειλητικό.

Οι διάφορες επαναστάσεις, κοινωνικές, οικονομικές, τεχνικές, κ.λπ., που επιχείρησε η ανθρωπότητα τους δύο τελευταίους αιώνες, δεν έφεραν τα αποτελέσματα που περιμέναμε και οδηγούμαστε από διάψευση σε διάψευση. Γιατί εποχές και καταστάσεις που χαρακτηρίζονται σαν κρίση και αδιέξοδα πολιτισμού δεν θεραπεύονται μόνο με κοινωνικές επαναστάσεις αλλά υπερνικούνται με μεγάλες αναγεννητικές δημιουργίες που ξεκινούνε από τα βάθη του ανθρώπου, από τη συνείδησή του. Ας γυρίσουμε λοιπόν και πάλι στα βάθη του ανθρώπου, ας ξανά–ανακαλύψουμε τη συνείδησή του κι από κει ας προχωρήσουμε στην «αναδόμηση» της νέας κοινωνίας.

Στον αιώνα της ατομικής έκρηξης προτείνουμε την αφύπνιση της ατομικής και της παγκόσμιας συνείδησης, σαν βάση και αφετηρία ενός καλύτερου κόσμου. Ολόκληρη η Χριστιανική Ιστορία είναι μια αδιάκοπη Πεντηκοστή και μπορεί σε κρίσιμες ώρες να φέρει μια νέα «πνοή», μια πύρινη φλόγα στη ζωή του κάθε χριστιανού και όλης μαζί της ανθρωπότητας.


Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς

Με σπάνια ντοκουμέντα του μακαριστού Ειρηναίου Γαλανάκη

Επιλεγόμενα, ανθολόγηση, φωτογραφίες και σχολιασμός κειμένων:
Σταμάτης Α. Αποστολάκης, δάσκαλος-λαογράφος
Επιμέλεια έκδοσης: Χρήστος Τσαντής
Με την υποστήριξη της οικογένειας Γαλανάκη

«Το βιβλίο αυτό είναι το σημαντικότερο ντοκουμέντο του μακαριστού Ειρηναίου Γαλανάκη», Προκόπης Παυλόπουλος, τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

«Τέτοιους Ιεράρχες χρειάζεται η Εκκλησία μας, όπως αυτόν: αληθινούς, εργατικούς, δραστήριους, ακούραστους, αφοσιωμένους στο Θεό και στον άνθρωπο…   Πρέπει να είμαστε σαν αυτόν. Είναι πολύ σημαντικό να μιμούμαστε τους Αγίους, αλλά μαζί με τους Αγίους να μιμούμαστε και αυτόν τον άνθρωπο…», Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος. 

Διαβάστε περισσότερα εδώ για παραγγελίες του βιβλίου: https://ekdoseis-radamanthys.webnode.gr/products/eirinaios-galanakis-epanastasi-ton-syneidiseon/

ή εναλλακτικά, καλέστε στο: 6983 091 058

Ειρηναίος Γαλανάκης
Ειρηναίος Γαλανάκης – Επανάσταση των συνειδήσεων

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s