«ΕΠΙ ΑΣΠΑΛΑΘΩΝ» Ή «ΑΣ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΧΟΡΟΙ»; ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΖΑΝΑΚΗ

Ώστε διακόσια χρόνια ελεύθεροι αλλά όχι «ανεξάρτητοι». Παράξενο συναίσθημα αυτό. Πριν μισό αιώνα εορτάστηκαν τα εκατόν πενήντα χρόνια της επανάστασης. 25/03/1971! Την ημέρα που ο Νομπελίστας ποιητής μας αποφεύγοντας να συμμετάσχει στον «θρίαμβο» και τις παράτες κατέφυγε στο Σούνιο και ευκαιρίας δοθείσης έγραψε το «επί Ασπαλάθων».

Τελικά αυτά τα «πανηγύρια» λειτουργούν διαφορετικά στον καθένα άνθρωπο, ειδικά όταν εκείνος έχει κάποιες ιστορικές γνώσεις και στοιχειώδη ιστορική συνείδηση. Το εσχάτως εθνικό μας άσμα «ας κρατήσουν οι χοροί» αναδείχτηκε μείζον εθνικό μας πρόβλημα τα τελευταία διακόσια χρόνια. Κάπως έτσι σκέφτονταν από την εποχή του Όθωνα και του Κωλέττη μέχρι σήμερα. Αυτοί οι «χοροί» μας έφερναν διαρκώς πίσω στην ουρά της Ευρώπης.

Για όποιον έχει διαβάσει το ποίημα του Σεφέρη ίσως σκεφτεί αν αυτός ο μισός αιώνας οδηγήσει και όλους εμάς να οδηγηθούμε στους ίδιους συνειρμούς με τον ποιητή. Αλλά όλα αυτά είναι «επίπονα» και δύσκολα! Ευκολότερο είναι να στηθούμε ολημερίς κι ολονυχτίς να δούμε τις «πριγκίπισσες» και τους «πρίγκιπες» που θα αναφωνήσουν ελληνηστί «Ζήτω η Ελλάς», αυτής της χώρας που πλιατσικολόγησαν τον εθνικό πολιτιστικό της πλούτο και τον εκθέτουν ως «σωτήρες» του, θα καμαρώσουμε τις «υπέρκομψες» «πρώτες ή δεύτερες» κυρίες στις προπόσεις των επίσημων δείπνων που τα δημοσιογραφικά τζιμάνια θα μας ενημερώσουν πλήρως για το μενού και τα γαστρονομικά σχόλια των συμμετεχόντων σ’ αυτά!

Η πρωτεύουσα έβαλε τα «γιορτινά» της, ως είθισται σε τέτοιου είδους φολκλορικά θεάματα. Και μη μου πείτε πως δεν είναι φολκλόρ τα τσαντάκια-τσαρούχια και οι φουστανελοφόροι παρελαύνοντες που δεν έχουν διαβάσει τρεις αράδες ελληνικής ιστορίας; Ωστόσο, πολύ ορθά τιμούμε τους απογόνους των Προστατών μας. Ως προς αυτό τουλάχιστον δεν είμαστε αχάριστοι! Δικαιούνται ένα γεμάτο τριήμερο εορταστικό εν μέσω πανδημίας για τις τόσο πολύτιμες υπηρεσίες που μας πρόσφεραν τότε και τώρα!

Επίσης εξαιρετικής «αισθητικής» τα διάφορα «αφιερώματα» της ιστορικής διαδρομής μας τα τελευταία διακόσια χρόνια. Βιντεάκια και γραφικά από ένδοξους θριάμβους, από ηρωικούς πολεμιστές και μεγαλοϊδεάτες πολιτικούς, από φιγούρες αθλητών και καλλιτεχνών μας υπενθυμίζουν το πόσο σπουδαία πορευτήκαμε όλα αυτά τα χρόνια. Πάντα βέβαια υπό την μουσική υπόκρουση του εθνικού μας άσματος «ας κρατήσουν οι χοροί». Σε κανένα «αφιέρωμα» προφανώς δεν είδα κάποια αναφορά στους λίβελους του Κοραή κατά του Καποδίστρια, της δολοφονίας του Κυβερνήτη από τους εγκάθετους των Αγγλογάλλων, τον «ατυχή» -έτσι τον χαρακτηρίζουν- πόλεμο του 1897, τον εθνικό Διχασμό, τον νέο «Παρθενώνα» της Μακρονήσου, τα αναθέματα και τους αφορισμούς, τα Τάγματα Ασφαλείας, τους βασανιστές της Μπουμπουλίνας, τα μνημόνια των αυτοκτονιών και της μαζικής φυγής των νέων στο εξωτερικό. Όλα αυτά θα μου πείτε «εξαιρέσεις»!

Τελικά η επίγνωση της εθνικής μας συνείδησης τι ακριβώς είναι και πού ακριβώς έγκειται; Μια πλάνη επανάληψης του «ας κρατήσουν οι χοροί»; Τα «τσαντάκια-τσαρούχια» των υπέρκομψων; Τα επίσημα «δείπνα» μετά προπόσεων και αποφωνήσεων; Τα ρίγη που θα προκαλέσει ο πιλότος του F-16.

Ίσως ο Σεφέρης «την μέρα εκείνη του Ευαγγελισμού» έπραξε ορθότερα! Οι «κολόνες» στο Σούνιο σαν «χορδές μιας άρπας αντηχούν ακόμη»…

Και δικαίως τον παρέπεμψε στον Αρδιαίο…   


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΡΑΔΑΜΑΝΘΥΣ

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΙΚΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΡΑΚΑ

Κυκλοφόρησε η 2η έκδοση

Η 2η έκδοση της συναρπαστικής μυθιστορηματικής βιογραφίας του Καπετάν Κόρακα, του συγγραφέα Μιχάλη Τζανάκη, κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς. Ο Μιχάλης Τζανάκης συνδυάζει με αριστοτεχνικό τρόπο το αφηγηματικό του ταλέντο, με τα στοιχεία που συγκέντρωσε κατά τη διάρκεια πολύχρονης και συστηματικής ιστορικής έρευνας για τον σπουδαίο αγωνιστή της Ελευθερίας Μιχάλη Καρούζο ή Κόρακα. Στις σελίδες του βιβλίου ζωντανεύει η μαχόμενη Κρήτη που παλεύει να ξεσκλαβωθεί από τα δεσμά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, η ζωή και οι συνήθειες των κατοίκων, γεγονότα και περιοχές, θρύλοι και πραγματικά περιστατικά. 

«Το βιβλίο του Μιχάλη Τζανάκη για τη ζωή του καπετάν Κόρακα είναι ένα σπουδαίο ιστορικό μυθιστόρημα, που άνετα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και σε προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων με σκοπό την προσέγγιση των μαθητών – φοιτητών στην τοπική Ιστορία. Η 2η έκδοσή του εμπλουτίστηκε με φωτογραφίες και αρχειακό υλικό, καθώς και μια σειρά από ιστορικές σημειώσεις», Χρήστος Τσαντής, επιμελητής της 2ης έκδοσης


«Το βιβλίο του καθηγητή φιλολογίας Μιχάλη Τζανάκη «Ο Αιώνας του Καπετάνιου—Μυθιστορηματική Βιογραφία του Μιχάλη Κόρακα«, είναι ένα χρέος τιμής του συγγραφέα με τρείς αποδέκτες: την ιδιαίτερη πατρίδα του την Πόμπια, η οποία είναι ο τόπος καταγωγής του Μιχάλη Καρούζου ή Κόρακα, την Κρήτη και την Ελλάδα. Αυτή η αξιέπαινη προσπάθεια διάσωσης και διάδοσης της ιστορικής μνήμης πραγματοποιείται μέσα από ένα πρωτότυπο λογοτεχνικό έργο, καθώς είναι η πρώτη φορά που γράφεται βιβλίο γι’ αυτή την σημαντική ιστορική προσωπικότητα. Το εγχείρημα είναι δύσκολο καθώς, όπως είναι γνωστό, οι πηγές είναι ελάχιστες, πληροφορίες έχουν χαθεί και οι προφορικές μαρτυρίες πολλές φορές αποδεικνύονται ανακριβείς. Εντούτοις, ο συγγραφέας πετυχαίνει τους στόχους, τους οποίους έχει θέσει, δηλαδή το σεβασμό στην ιστορική αλήθεια, την ολοκληρωμένη και πολυδιάστατη παρουσίαση της προσωπικότητας του Μιχάλη Κόρακα, την διδαχή μεγάλου μέρους της κρητικής ιστορίας κατά τον 19ο αιώνα, καθώς και την τέρψη του αναγνώστη. Αυτό οφείλεται στη σωστή επιλογή της τεχνικής αφήγησης, καθώς και στην ολοκληρωμένη δομή του μυθιστορήματος…».

Αγησίλαος Κ. Αλιγιζάκης

«Το βιβλίο του Μιχάλη Τζανάκη αποτελεί φόρο τιμής τόσο στον μεγάλο αγωνιστή Μιχάλη Κόρακα και στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Πόμπια, όσο και στους αγώνες των προγόνων μας για την Λευτεριά… Οι γλαφυρές περιγραφές είναι τόσο ζωντανές που ο αναγνώστης παρακολουθεί τους πρωταγωνιστές του βιβλίου ολοζώντανους μπροστά του, βλέπει να ξεδιπλώνονται τα τοπία της Κρήτης και, θα τολμήσω να πω, να μυρίσει ακόμα και τα αρώματα της φύσης», Ιωάννα Πατσιανωτάκη, διευθύντρια του γυμνασίου της Πόμπιας

Διαβάστε περισσότερα: https://ekdoseis-radamanthys.webnode.gr/products/leonidas-kakarogloy-sto-leyko-toy-vythoy/

Ο αιώνας του καπετάνιου - Μιχάλης Τζανάκης
Ο αιώνας του καπετάνιου – Μιχάλης Τζανάκης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s