ΣΤΙΣ ΕΠΑΛΞΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΝ (1957) – ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ ΓΑΛΑΝΑΚΗΣ

Eφημερίδα «Κήρυξ», 8/3/1957

«…Οι δύο τελευταίοι Παγκόσμιοι πόλεμοι έδειξαν όλη την άβυσσο και το χάλασμα που υπάρχει στη συνείδηση του καθενός μας χωριστά. Γιατί η σημερινή ανθρωπότητα ενώ φωνάζει για Ειρήνη ετοιμάζει τον πόλεμο. Προπαγανδίζει το Δίκαιο και την Ισότητα, και κάνει φοβερές αδικίες. Υπογράφει σύμφωνα τιμής, φιλίας και συνεργασίας, και την άλλη μέρα τα ξεσκίζει αναιδέστατα κι ένα αίσθημα τρομερής καχυποψίας βασιλεύει στις σχέσεις όλων των λαών. Και η περίφημη διπλωματία, που ασκείται τάχα για να λύνει τα προβλήματα και να διευκολύνει τις σχέσεις των εθνών, στηρίζει την επιτυχία της σε ανομολόγητες απάτες που πληγώνουν βαθιά την ειλικρίνεια και την αμοιβαία εμπιστοσύνη. Κι όλα αυτά καθώς μεταδίδονται από τα ραδιόφωνα και τον τύπο και στην τελευταία γωνιά της Γης, γκρεμίζουν στις συνειδήσεις των ανθρώπων κάθε πίστη, κάθε αρετή και κάθε εμπιστοσύνη…», Ειρηναίος Γαλανάκης.

Από το βιβλίο «ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΝ» 

Ανθολόγηση: Σταμάτης Αποστολάκης – Επιμέλεια: Χρήστος Τσαντής 

 

Η εποχή μας αληθινά είναι εποχή χαλασμού. Ο καθένας μας, λίγο ή πολύ, έχει μέσα στη συνείδησή του ένα εικονοστάσι που φυλάει τις εικόνες των ωραίων και τιμίων πραγμάτων της ζωής (τα ιδανικά της), δηλ. την πίστη μας στην αλήθεια, στο δίκαιο, στην ελευθερία, στην ειλικρίνεια, στον ανθρωπισμό, γενικά στο σεβασμό του Θεού και του ανθρώπου. Όμως ένας φουρτουνιασμένος αέρας περνά από την εποχή και την ψυχή μας και γκρεμίζει όλες αυτές τις εικόνες.

Βέβαια η θύελλα αυτή του σημερινού χαλασμού είναι πολύ παλιά. Αρχίζει σχεδόν από την ανθρωποκεντρική φιλοσοφία στην Αναγέννηση, μεγαλώνει με την άρνηση και τον υπέρμετρο ορθολογισμό του 17ου και του 18ου αιώνα και φτάνει σ’ αυτό που γίνεται σήμερα, στο μηδενισμό δηλαδή του 20ου αιώνα.

Οπωσδήποτε τα φαινόμενα του χαλασμού στην εποχή μας είναι τρομακτικά. Οι δύο τελευταίοι Παγκόσμιοι πόλεμοι έδειξαν όλη την άβυσσο και το χάλασμα που υπάρχει στη συνείδηση του καθενός μας χωριστά. Γιατί η σημερινή ανθρωπότητα ενώ φωνάζει για Ειρήνη ετοιμάζει τον πόλεμο. Προπαγανδίζει το Δίκαιο και την Ισότητα, και κάνει φοβερές αδικίες. Υπογράφει σύμφωνα τιμής, φιλίας και συνεργασίας, και την άλλη μέρα τα ξεσκίζει αναιδέστατα κι ένα αίσθημα τρομερής καχυποψίας βασιλεύει στις σχέσεις όλων των λαών. Και η περίφημη διπλωματία, που ασκείται τάχα για να λύνει τα προβλήματα και να διευκολύνει τις σχέσεις των εθνών, στηρίζει την επιτυχία της σε ανομολόγητες απάτες που πληγώνουν βαθιά την ειλικρίνεια και την αμοιβαία εμπιστοσύνη. Κι όλα αυτά καθώς μεταδίδονται από τα ραδιόφωνα και τον τύπο και στην τελευταία γωνιά της Γης, γκρεμίζουν στις συνειδήσεις των ανθρώπων κάθε πίστη, κάθε αρετή και κάθε εμπιστοσύνη. Γιατί αρχίζουν και οι πιο απλοί και καθαροί άνθρωποι να πιστεύουν ότι δεν υπάρχει ούτε αλήθεια ούτε αρετή, ούτε δίκαιο, και πως όλα τούτα είναι προσχήματα και καμουφλάρισμα των δυνατών και των συμφεροντολόγων για να ξεγελούν τους μικρούς και τους αδυνάτους κι αρχίζουν και αυτοί ύστερα να κάνουν τα ίδια στη ζωή τους.

Να προσποιούνται δηλαδή πίσω από γλυκόλογα, να πονηρεύονται στις σχέσεις και στις συναλλαγές τους και να εγκωμιάζουνε την εξυπνάδα και την ικανότητα τους στην παραγκώνιση και στην εξόντωση των συνανθρώπων τους.

Καθημερινά κάτι γκρεμίζεται μέσα μας και ολόγυρά μας, κι ένας αληθινός πανικός κατέχει τις συνειδήσεις και τη ζωή των ανθρώπων. Κάθε φορά που διαβάζουμε στις εφημερίδες ή που ακούμε κάπου πως ένας μεγάλος λαός έκαμε τούτο ή εκείνο σ’ ένα μικρό, ή πως ο δείνα άνθρωπος έκαμε τούτο το έγκλημα ή εκείνη την κατάχρηση, αμέσως γενικεύουμε τις αρχές και τις συνέπειες των γεγονότων αυτών και τρέχουμε πρώτοι εμείς να προσαρμοστούμε σ’ αυτή την άρρωστη λογική και φιλοσοφία της ζωής, πως τάχα δεν υπάρχει στον κόσμο καμιά ηθική αξία κι ο μοναδικός νόμος που την κατευθύνει είναι το δίκαιο του ισχυρότερου.

Υπάρχει λέγω ένας τέτοιος πανικός σήμερα στη συνείδηση των περισσοτέρων ανθρώπων όπου όταν κάπου γύρω τους ακούν ή βλέπουν κάποιο γκρέμισμα, τρέχουν κι αυτοί να γκρεμίσουν ό,τι καλό υπάρχει στη ψυχή τους, για να προφτάσουν και να μπούνε στην πρωτοπορία εκείνων που γκρεμίζουν και λερώνουν τη ζωή.

Όμως όλοι, ωστόσο, δεν είναι χαλασμένοι και πάρα πολλοί είναι εκείνοι που φωνάζουν γι’ αυτό το κατρακύλισμα. Θέλουμε λοιπόν όλοι αυτοί, όποιοι κι αν είναι, μικροί ή μεγάλοι, σοφοί ή αγράμματοι, άνδρες ή γυναίκες, να σηκώσουν το ανάστημά τους και ν’ αντισταθούνε στον πανικό που φοβερίζει τη συνείδηση του σημερινού ανθρώπου.

Θέλουμε τους ανθρώπους αυτούς που πιστεύουνε στο καλό να σταθούν δυνατοί και γενναίοι στις επάλξεις των συνειδήσεών τους και να πολεμήσουνε και για την ίδια τη συνείδησή τους και για τη συνείδηση των άλλων που είναι δειλοί, κουρασμένοι και νικημένοι.

Ξεχωριστά απευθύνουμε το σύνθημά μας αυτό σε εκείνους που κατέχουν αξιώματα, σε κείνους που με ένα οποιοδήποτε έργο μπορούνε να συμβουλεύουν, να διευθύνουνε και να επηρεάζουν τη ζωή και τη ψυχή των άλλων: Να σταθούν όλοι στις επάλξεις των συνειδήσεών τους και με τα λόγια τους και με τα έργα τους να εμποδίσουνε το κατρακύλισμα και να ενθαρρύνουν τον άνθρωπο της εποχής μας στην αλήθεια, στην ελευθερία, στη δικαιοσύνη, στην ειλικρίνεια, στην αγάπη και την καλοσύνη. Σε όλα αυτά τα τίμια και υψηλά πράγματα που πρέπει να έχει η ζωή μας για να είναι ζωή και κοινωνία ανθρώπων και όχι ζωή και κοινωνία άγριων θηρίων.   

 

Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Γαλανάκης,

 8/3/1957


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΡΑΔΑΜΑΝΘΥΣ

Τηλέφωνο για παραγγελία του βιβλίου: 6983 091058

Ειρηναίος Γαλανάκης – Επανάσταση των Συνειδήσεων

«Το βιβλίο αυτό είναι το σημαντικότερο ντοκουμέντο του μακαριστού Ειρηναίου Γαλανάκη», Προκόπης Παυλόπουλος, τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

«Τέτοιους Ιεράρχες χρειάζεται η Εκκλησία μας, όπως αυτόν: αληθινούς, εργατικούς, δραστήριους, ακούραστους, αφοσιωμένους στο Θεό και στον άνθρωπο…   Πρέπει να είμαστε σαν αυτόν. Είναι πολύ σημαντικό να μιμούμαστε τους Αγίους, αλλά μαζί με τους Αγίους να μιμούμαστε και αυτόν τον άνθρωπο…», Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος. 

Η φιλοσοφική σκέψη του μακαριστού Ειρηναίου Γαλανάκη, και κυρίως η πράξη του, έχουν διαχρονική αξία και πανανθρώπινο περιεχόμενο. Απευθύνεται στις καρδιές και στο νου των ανθρώπων που δεν σκιάζονται να ανθρωπέψουν… Χρήστος Τσαντής, υπεύθυνος των Εκδόσεων Ραδάμανθυς.

Διαβάστε περισσότερα: https://ekdoseis-radamanthys.webnode.gr/products/eirinaios-galanakis-epanastasi-ton-syneidiseon/

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s