ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΥΠΟΙ ΗΤΑΝ ΑΧΩΡΙΣΤΟΙ ΦΙΛΟΙ – ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΒΕΡΙΒΑΚΗ

Εισαγωγή, πρόλογος, κύριο θέμα, επίλογος. Όχι. Τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι χρήσιμα πια. Οι κανόνες και οι τύποι δεν υπάρχουν πουθενά και γιατί άλλωστε, να υπάρχουν; Τι σημαίνει να ακολουθείς τους κανόνες και τους τύπους; Ποιος τους ορίζει; Ποιος τους αξιολογεί; Ποιους σκοπούς εξυπηρετούν; Εξυπηρετούνται ή μήπως υπηρετούνται τυφλά και αλόγιστα; Ποιος θα εξηγήσει με υπευθυνότητα και με επιχειρήματα, τους λόγους που οφείλει η μάζα να ακολουθεί τους κανόνες και τους τύπους;

Ένα σωρό ερωτήσεις που οι απαντήσεις δίνονται με τρόπο βίαιο, γρήγορο και απερίσκεπτο. Εισαγωγή, πρόλογος, κύριο θέμα, επίλογος κατάντησαν ζητιάνοι, για λίγες λέξεις και σημεία στίξης. 

Εισαγωγή, για ένα θέμα, για μια ιστορία, για μια εξομολόγηση.

Εισάγεις με έντεχνο και περιληπτικό λόγο το νόημα όσων θα ακολουθήσουν. Εισάγεις, το νόημα για να γίνεις κατανοητός, με την ελπίδα ο συνομιλητής να αφουγκραστεί όσα πασχίζεις να πεις και να εκδηλώσεις. Εισάγεις με δεξιοτεχνία και με τρόπο απαλό το νόημα, που για τον καθένα διαφέρει. Δεν υπάρχει κοινό νόημα, στην αντίληψη, στο συναίσθημα, στην αισθητική. Εισάγεις, για να μην πονέσεις την στιγμή της αμφισβήτησης και της απόρριψης, διότι ένα είναι το σίγουρο και το απόλυτο. Θα έρθει η στιγμή του χρόνου που θα αμφισβητηθείς και θα απορριφθείς. Εισάγεις το πρόθεμα για να μην πληγωθεί το δικό σου γόητρο, που είναι καμουφλαρισμένο από στερεότυπα, ανελεύθερες ιδέες και αδόκιμους παραλογισμούς. Σωστό, λάθος, ήθος, αξίες, ανήλεο μίσος, πάθος, μένος, ομορφιά, ασχήμια, όλα και άλλα τόσα μπερδεμένα μεταξύ τους.

Πλουραλισμός παλαιών και νέων εννοιών που δεν είναι αντιληπτές, αναγνωρίσιμες ή προσφιλείς με τον Εαυτόν. Για κάθε τι που μοιάζει ακατανόητο γεννιέται η ανάγκη για νέα συνθήκη θωράκισης και τακτοποίησης του, σε ορισμένο τόπο, χρόνο και χώρο.

Γεννιέται η ανάγκη για τον κανόνα. Για έναν κανόνα που θα έχει συγκεκριμένο χρωμόσωμα, συγκεκριμένη μάζα, συγκεκριμένα θετικά και αρνητικά φορτία. Η δημιουργία ενός κανόνα μοιάζει με την γέννηση ενός νέου σώματος. Θα τολμήσω να πω, ενός νέου ακαθόριστου αντικειμένου που λειτουργεί ως αφοπλιστικός μοχλός των σκέψεων, των νέων βημάτων και των τολμηρών ενεργειών που δωρίζουν τον τίτλο του Γενναίου.

Αυτό είναι ο κανόνας. Ένα συνονθύλευμα μαθηματικών, χημικών και βιολογικών εξισώσεων που αθροίζονται στη μια και αδιάσπαστη μάζα, που πλανάται ανάμεσα μας με βαρύ ενεργειακό φορτίο. Και έρχεται η ώρα τις σύγκρουσης των πολλών κανόνων και των διαφορετικών τύπων. Δημιουργείται κάτι χειρότερο από το χάος. Το ονομάζω σκιά. Στη σκιά χάνεσαι, μπερδεύονται οι αισθήσεις και τα μαγνητικά πεδία. Απορρυθμίζονται οι σκέψεις, οι ιδέες, οι ικανότητες και οι δεξιότητες. Στη σκιά γίνεσαι ένα μ’ αυτήν, σε καταπίνει όπως η κινούμενη άμμος το θύμα της. Είναι ύπουλη η σκιά. Δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες εξάρτησης και δέσμευσης. Στο τέλος την παντρεύεσαι. Η σκιά έχει τον τρόπο να απλώνεται παντού. Πίσω της αφήνει τα χνάρια της και αυτή είναι η μεγάλη της αδυναμία. Τα αποτυπώματά της. Εντόπισε τα και άλλαξε δρόμο. Μην ακολουθήσεις τις πατημασιές της σκιάς. Απομακρύνεσαι από το Φως, που είναι ο Δημιουργός σου.  

Μην αναζητείς την κατάλληλη εισαγωγή, για να προλογίσεις το κύριο θέμα που σε απασχολεί. Μην ντύνεις τον επίλογο με πανάκριβα κοστούμια. Μην ακολουθείς τον κανόνα για το τέλειο κείμενο, που ελευθερώνει τις ανάσες. Σε κάθε αναπνοή υπάρχει Ζωή, μην την οδηγείς στη σκιά.

 Καλλιέργησε στον βαλλόμενο Εαυτόν την ανάγκη να είναι συνεπής με τον εσωτερικό του ορισμό.

 Ο Άνθρωπος γεννιέται για να ολοκληρωθεί σε μια αδιάλειπτη, αδιαίρετη και μοναδική έννοια, που θα αντέχει στην υποκειμενικότητα του χρόνου.

ΧΡΙΣΤΊΝΑ ΒΕΡΙΒΑΚΗ

ΧΑΝΙΑ 4/1/2021


Τα όντα – Χριστίνα Βεριβάκη

[…] Εκεί, όπου η ασημαντότητα γίνεται σπουδαιότητα με ρυθμό άλογο και επαναληπτικό. Εκεί, όπου η πλοκή χάνει την δομή της. Εκεί, όπου σε πρίσματα τεθλασμένα αντανακλάται το χάος επισκιάζοντας την κοσμική αρμονία. Εκεί, όπου η Έντεχνη Κοινωνία έχει Ημερομηνία Λήξης, θα συναντηθείς με τα Όντα. […]

[…] Τι είναι πιο τρομακτικό;
Η ειλικρίνεια ή η σιωπή;
Και όταν η ειλικρίνεια αποφασίσει να μιλήσει, πόσες αλήθειες λέει τελικά; […]


Διαβάστε περισσότερα: https://ekdoseis-radamanthys.webnode.gr/products/christina-verivaki-ta-onta1/

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s