ΙΣΑΛΟΣ ΓΡΑΜΜΗ

ΜΙΑ ΝΟΥΒΕΛΑ—ΣΑΛΠΙΣΜΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΖΩΗΣ

ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΡΙΤΑΚΗ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Οι γραμμές αυτού του βιβλίου, έχουν έντονο άρωμα γιαγιάς! Αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας, όμως κάποιες λεπτομέρειες έχουν την αλήθειά τους. Κάθε τι το οποίο αναφέρεται στην γιαγιά Δέσποινα είναι αληθινό. Υπάρχει όμως και άλλη μια, την οποία αγαπούσα εξίσου. Είναι κρυμμένη μέσα στις σελίδες αυτές, είναι η κρητικιά γιαγιά με τις  μακριές πλεξούδες  κάτω από το μαύρο τσεμπέρι που φορούσε πάντα στο κεφάλι της. Είναι αυτή που πορεύτηκε με ήθος και αξιοπρέπεια στη ζωή της. Είναι η ίδια που φορούσε πάντα μια ποδιά στη μέση της, είναι η ίδια που απ’ όταν ήμουν παιδί θαύμαζα τη νοικοκυροσύνη της, είναι αυτή που μου έμαθε τα πρώτα μυστικά της κουζίνας και του κεντήματος, που μου έλεγε: «Πρώτα θα στένεις το τσουκάλι σου, και μετά θα κάνεις τα υπόλοιπα. Ο νεροχύτης σου και η αυλή σου να είναι πάντα καθαρά…» και πολλά πολλά ακόμη.

Το δεύτερο κομμάτι, το οποίο προσεγγίζουν αυτές οι γραμμές, είναι εκείνο της κλιματικής αλλαγής και η ανάγκη για την προστασία του περιβάλλοντος. Η «Ίσαλος Γραμμή» δημιουργήθηκε τη χρονική περίοδο που το νησί της Κρήτης είχε πληγεί από έντονα καιρικά φαινόμενα, τον Φεβρουάριο του 2019. Άνθρωποι νεκροί, κατεστραμμένα ιστορικά μνημεία, ανυπολόγιστες ζημιές στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο του νησιού, καταστροφές σε ζωικό κεφάλαιο, σε περιουσίες ανθρώπων…. Όλα αυτά που τώρα συμβαίνουν στην Κρήτη, αύριο θα συμβούν κάπου αλλού, χθες έγιναν σε κάποια άλλη γωνιά του πλανήτη, είτε κοντά είτε πιο μακριά από εμάς. Το «μακριά» όμως, είναι σχετικό.

Λίγους μήνες νωρίτερα είχε φυτευτεί ο σπόρος, μέσα από το Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής και Αυτογνωσίας, των Εκδόσεων Ραδάμανθυς. Κείμενα αυτοτελή τα οποία περίμεναν καρτερικά το έναυσμα, ώστε να ενωθούν και να δώσουν το αποτέλεσμα αυτό το οποίο κρατάτε στα χέρια σας.

 «Τόσα αστέρια, μια κουκίδα κι εμείς κάπου στο σύμπαν…. Αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα…», σκεφτόμουν. Άνθρωποι που προσπάθησαν να γλιτώσουν απ’ τον εφιάλτη του πολέμου και άνοιξαν τα σπασμένα τους φτερά για να φύγουν μακριά του, είχαν φέρει βροχή δακρύων στα μάτια μου, καθώς μέσα στα φοβισμένα μάτια ενός μικρού παιδιού, είχα δει τη φρίκη του πολέμου. Όλοι είμαστε εν δυνάμει πρόσφυγες, μια ίσαλος γραμμή, μας ενώνει όλους τελικά. «Αγάπα τον άνθρωπο γιατί είσαι εσύ», είχε γράψει κάποτε ο Ν. Καζαντζάκης. «Αγάπα το περιβάλλον γιατί είσαι εσύ», θα συμπληρώσω από την πλευρά μου.

Τέσσερις γυναίκες: Κορίνα, Λεμονιά, Δέσποινα, Φραντζέσκα.
Τι κοινό μπορούν να έχουν και ποια γραμμή ενώνει τις ζωές τους;
Ιστορίες προσφυγιάς, απ’ την Κρήτη προς τη Σύρο, στα τέλη του 19ου αιώνα, ενώνουν με μια «Ίσαλο Γραμμή», την προσφυγιά του σήμερα, απόρροια της κλιματικής αλλαγής και των πολέμων στη Μεσόγειο. Πόσο διαφορετικές και πόσο ίδιες μπορούν να γίνουν οι ιστορίες των ανθρώπων που βρέθηκαν μεσοπέλαγα ψάχνοντας για τη δική τους «Ιθάκη»…

Μπορείτε να παραγγείλετε το βιβλίο, με έκπτωση 25%, εδώ:

ΙΣΑΛΟΣ ΓΡΑΜΜΗ

Ίσαλος Γραμμή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s