Μια σύντομη αναφορά στο έργο του Ειρηναίου Γαλανάκη

Αποσπάσματα από την ομιλία του Παντελή Κατάκη στην εκδήλωση – συζήτηση:

Ειρηναίος Γαλανάκης «Η Επανάσταση των Συνειδήσεων»

Από τη θεωρία στην πράξη 

Καλησπέρα σας,

Ειρηναίος ΓαλανάκηςΧαιρετίζω την εκδήλωση αυτή με θέμα “η επανάσταση των συνειδήσεων”, πάντα επίκαιρη, του Μακαριστού Ειρηναίου Γαλανάκη γιατί όπως γράφει στο συγκεκριμένο βιβλίο: “Ζούμε σε ένα κόσμο, που απειλεί τόσο τη φυσική μας ύπαρξη, όσο και την πνευματική μας υπόσταση. Εξωτερικά μας απειλούνε τα τρομερά πυρηνικά όπλα, η μόλυνση του περιβάλλοντος και η σπάταλη των αγαθών της δημιουργίας. Και εσωτερικά μας υποσκάπτει η αμφιβολία, η άρνηση, ο μηδενισμός, το μέγα ψυχικό κενό”.

Συγχαίρω τον κ. Τσαντή για τον καλαίσθητο πολυχώρο που προσφέρει μάθηση και πολιτισμό. Σας ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία με λίγα λόγια να σας παρουσιάσω τον εκθεσιακό χώρο, με προσωπικά αντικείμενα και διάφορα άλλα σπουδαία εκθέματα του αείμνηστου Μητροπολίτη Ειρηναίου, τον οποίο δημιουργήσαμε στην Κίσσαμο και ο οποίος είναι συνεχώς σε λειτουργία και σχεδόν καθημερινά επισκέψιμος. Ο χώρος δημιουργήθηκε από την Ένωση Προβολής του έργου του Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίου και εγκαινιάστηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο το έτος 2009, ως ελάχιστος φόρος τιμής και ευγνωμοσύνης στο πρόσωπο και το διαχρονικό έργο του φωτισμένου Ιεράρχη Ειρηναίου Γαλανάκη, αλλά και ως μία προσπάθεια προβολής και διάδοσης του πολύπλευρου, σύνθετου και αξιόλογου έργου του. Ενός πνευματικού ανθρώπου με ανάστημα, ο οποίος στήριξε, με το λόγο και το έργο του χιλιάδες ανθρώπων… Θέλουμε γονείς και παππούδες, με τα παιδιά και τα εγγόνια τους, να επισκέπτονται το Μουσείο «Ειρηναίος Γαλανάκης», από το οποίο έχουν πολλά να διδαχθούν. Ενδεικτικά παραθέτω παρακάτω ορισμένα από τα σπουδαιότερα έργα του Μητροπολίτη Ειρηναίου, για τα οποία εκτίθενται διάφορα αντικείμενα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό στο Μουσείο.

1) Οικοτροφεία Αρρένων – Θηλέων

Από τα πρώτα του έργα, μετά την ενθρόνιση του στο Καστέλι, ήταν η δημιουργία Οικοτροφείων για μαθητές και μαθήτριες των Γυμνασίων. Τα επόμενα χρόνια ακολούθησε η δημιουργία παρόμοιων Οικοτροφείων στο Κολυμπάρι, στις Βουκολιές, στην Κάντανο και στην Παλαιόχωρα. Αργότερα ίδρυσε Οικοτροφείο και για φοιτητές και στην Αθήνα. Από τα Ιδρύματα αυτά αποφοίτησαν άνθρωποι που καταξιώθηκαν, πρόσφεραν και προσφέρουν πάρα πολλά στο κοινό καλό και στον τόπο.

2) Σύλλογοι Γυναικών

Ίδρυσε τους Συλλόγους Κυριών και Δεσποινίδων και δραστηριοποίησε κάθε χωριό, να διοργανώνει εκδηλώσεις, συναντήσεις, ομιλίες, γιορτές, καθώς και πολλές άλλες δραστηριότητες, οι οποίες σκοπό έχουν να αναβαθμίσουν τη θέση της γυναίκας στην ύπαιθρο και παράλληλα να διατηρήσουν τα όμορφα ήθη και έθιμα των Επαρχιών μας.

3) Οικοκυρική σχολή

Μάζεψε κοπέλες ιδίως από το ανατολικό Σέλινο και τα Εννιά Χωριά, όπου εκείνη την εποχή δεν υπήρχε ούτε ηλεκτρικό ρεύμα και ούτε καν δρόμος, για να μπορέσουν να μεταφερθούν σε διάφορα σχολεία. Σκοπός του, η μάθηση και η δημιουργία μιας χριστιανικής οικογένειας με τις σωστές βάσεις, από την «πετσέτα στο τραπέζι έως και την κουβέρτα στο κρεβάτι» η μάθηση διαφόρων χορών και η διδασκαλία της ιστορίας της Ελλάδος αλλά και του Πολιτισμού μας.

4) Άγιος Οικουμένιος

Ο Ειρηναίος προκειμένου να ανεγείρει έναν μικρό Ναό μέσα στους χώρους της Μητρόπολης, εμπνέεται την ιδέα της οικουμενικότητας. Ξεκινά την ανέγερση το 1960, με τη συμπαράσταση και τη συμμετοχή πολλών παιδιών από διαφορετικά μέρη του κόσμου. Όπως την απεικονίζει ο Αγιογράφος κ. Νίκος Γιαννακάκης, δείχνει να κρατά την εκκλησία στα χέρια του και με τη χάρη του Χριστού την οδηγεί σε σωστό δρόμο.

5) Υπαίθριες ομιλίες

Θέλοντας να μεταδώσει Πίστη και Πολιτισμό, προχωράει σε κινήσεις ταπεινές και χριστιανικές, οργανώνοντας ομιλίες από διάφορα παραθαλάσσια μέρη έως και τις ψηλές Μαδάρες, όπου τελούσε υπαίθριες Λειτουργίες, ομιλίες και διάφορες άλλες εκδηλώσεις. Με αυτόν τον τρόπο του δίνεται η ευκαιρία να συναντήσει και να συνομιλήσει από βοσκούς στον Ψηλορείτη έως και ψαράδες στα παραθαλάσσια μέρη των Επαρχιών μας.

Ειρηναίος Γαλανάκης
Φωτογραφία από την πρώτη παρουσίαση του βιβλίου στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, με τον παραδοσιακό μουσικό σύλλογο Αποκορώνου «Ο Χαρίλαος» να μελοποιεί στίχους του Ειρηναίου Γαλανάκη

 

6) Σχολές Κωφαλάλων & Φιλαρμονικής

Α) Ο Ειρηναίος δεν ασχολήθηκε μόνο με ανθρώπους που από την φύση τους είχαν διάφορα χαρίσματα και ικανότητες, αλλά και με ανθρώπους που γεννήθηκαν με ιδιαιτερότητα και διαφορετικότητα και μέσω εκπαιδευμένων δασκάλων και καθηγητών, φρόντισε να ενταχθούν στο σύνολο μιας πολιτισμένης Κοινωνίας. Δεν άφησε στο περιθώριο ανθρώπους με διάφορα προβλήματα, αλλά πάσχισε για ένα καλύτερο μέλλον και γι’ αυτούς.

Β) Το 1961 εμπνεύστηκε την δημιουργία της Φιλαρμονικής μπάντας, που ελάχιστες πόλεις σε όλη την Κρήτη είχαν την τύχη να έχουν. Σκοπός του ήταν, την 28η Οκτωβρίου και την 25η Μαρτίου, στις εθνικές αυτές επετείους, αλλά και σε διάφορες άλλες εκδηλώσεις, να ξυπνά τον Λαό των Επαρχιών και να θυμίζει το χρέος όλων έναντι των προγόνων μας για τις θυσίες τους, για την Ελευθερία και την Δημοκρατία.

7) Ορθόδοξη Ακαδημίας Κρήτης

Ο Ειρηναίος και ο μαθητής του Αλέξανδρος Παπαδερός, συνεργάστηκαν εντατικά κατά τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1960, προκειμένου να ετοιμασθεί η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, ως ιδέα και τρόπος δράσης, ταυτόχρονα δε να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι για τη δημιουργία και λειτουργία της. Η Ιερά Μονή Γωνιάς διέθεσε έκταση 60 στρεμμάτων, η οποία χαρακτηρίστηκε με Νόμο ως τόπος εξαίρετου φυσικού κάλλους. Η Ευαγγελική Εκκλησία της Γερμανίας θέλησε να συνδράμει στον Κρητικό λαό – δείγμα μετάνοιας και καταλλαγής απέναντι σ’ έναν τόπο έντονα δεμένο με την Μάχη της Κρήτης και την Αντίσταση και με τις βαρύτατες θυσίες του για την ελευθερία και την αξιοπρέπειά του… Εγκαινιάστηκε το 1968 με την συμμετοχή όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, άλλων χριστιανικών Δογμάτων και Οργανισμών, των Πανεπιστημίων της χώρας και πλήθους λαού της Κρήτης. Στην τότε, καταναγκαστική ατμόσφαιρα του μονολόγου η Εκκλησία, δια της Ορθοδόξου Ακαδημίας, αντέταξε τον διάλογο. Σε αυτό το χώρο διοργανώνονται παγκόσμια συνεδρία και μέσω αυτών προβάλλονται ο πολιτισμός και η ιστορία της χώρας σε ανθρώπους με υψηλή μόρφωση ανά τον κόσμο και με παγκόσμια ακτινοβολία.

8) Αγγειοπλαστική & Ξυλογλυπτική Σχολή

Ίδρυσε την Αγγειοπλαστική σχολή στα Νοχιά Κισάμου, σε συνεργασία με τον παπά Γιώργη Αποστολάκη, και την Ξυλογλυπτική Σχολή στο Καστέλι, σε συνεργασία με τον αείμνηστο Βιολάκη Κωνσταντίνο, με σκοπό να τις παρακολουθήσουν παιδιά, με καλλιτεχνικό χάρισμα από τις δύο Επαρχίες και πέρα από επάγγελμα να καταφέρουν να μεταλαμπαδεύσουν τις αρχαίες τέχνες, που από την εποχή του Μίνωα οι Κρήτες είχαν σαν κύριο επάγγελμα.

9) Εκκλησία Γερμανίας

Το 1976 ευρισκόμενος στην Γερμανία εγκαινιάζει την εκκλησία με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου Δημητρίου. Εκεί γίνεται και η αναγνώριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Γερμανία με την υπογραφή του Προέδρου της Γερμανικής Δημοκρατίας. Καθημερινά επισκέπτεται ως Επίσκοπος όλες τις πόλεις της κεντρικής Ευρώπης έχοντας πρώτιστο μέλημά του την ανάδειξη της Πίστης και του Πολιτισμού όχι μόνο σε Έλληνες αλλά και σε Ευρωπαίους.

10) Ευρωμεσογειακό Κέντρο Νεότητας

Ακολουθεί, μετά την επάνοδο του στην Μητρόπολη Κισσάμου και Σελίνου την ίδια πορεία όπως τον Άγιο Οίκουμένιο. Κατασκευάζεται με προσωπική εργασία παιδιών απ’ όλο τον κόσμο. Σκοπός του η ένωση των παιδιών από διάφορες χώρες, η συνεργασία ανεξαρτήτου φυλής και η ομαδικότητα. Όπως και η Ακαδημία, το Ευρωμεσογειακό Κέντρο Νεότητας δημιουργήθηκε στο πιο ωραίο φυσικό τοπίο της επαρχίας. Στο χώρο αυτό διοργανώνονται θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, τοπικά παραδοσιακά έθιμα, που διατηρούν και αναδεικνύουν τον πολιτισμό και την εθνική μας κληρονομιά.

11) Ερυθρός Σταυρός (Παράρτημα Κισσάμου)

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είναι ο μεγαλύτερος, μη κυβερνητικός οργανισμός, στην Ελλάδα, με το σύνθετο έργο του να βασίζεται στην εθελοντική δράση και την άμεση ανταπόκριση των πολιτών. Κινητοποιείται στοχεύοντας πάντα στην ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου, σε περιόδους πόλεμου, αλλά και ειρήνης, στηρίζοντας τραυματίες, ασθενείς, πρόσφυγες, ηλικιωμένους ανθρώπους με οικονομικές δυσκολίες και άτομα από κάθε ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού. Η δράση του έχει συνδεθεί με την επαγρύπνηση, την αλληλεγγύη και την φιλαλληλία. Αυτό ήταν και το όραμα του Ειρηναίου, σε έναν τόπο με δυσκολίες, σε μία εποχή που η ιατρική περίθαλψη υστερούσε, με ευθύνη βέβαια της Πολιτείας. Μεριμνά για την εκπαίδευση ατόμων από ειδικούς, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ένα μέρος ψυχολογικής και πρακτικής βοήθειας για τον συνάνθρωπο.

12) Ίδρυμα Ελευθέριος Βενιζέλος

Η ιδέα έρχεται στο χωρίο Μύλοι Κισσάμου και ανακοινώνεται εκεί για πρώτη φορά στον λαογράφο Γιάννη Σκουλούδη, για τη δημιουργία ενός Ιδρύματος στο οποίο θα προβάλλεται η προσωπικότητα και το έργο του μεγάλου Εθνάρχη… 

13) Το Αννουσάκειο Ίδρυμα διατηρείται ως πρότυπο Ίδρυμα στην Κρήτη, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, ανταλλάσοντας εμπειρίες και γνώσεις με πολλά κέντρα του εξωτερικού, για την καλύτερη και αρτιότερη λειτουργιά του… 

Ειρηναίος Γαλανάκης14) Τεχνικές σχολές Καστελίου, οι σχολές του σημερινού ΕΠΑΛ που εκατοντάδες παιδιά αποφοίτησαν σαν μηχανολόγοι και ηλεκτρολόγοι που με της γνώσεις τους βοήθησαν στον τουρισμό και γενικότερα στην οικονομία. Σπουδαίοι και εργατικοί καθηγητές που στελέχωσαν την Σχολή έδωσαν σε αυτά τα παιδιά της κατάλληλες γνώσεις, Καμπουράκης Θεόδωρος, Κοκοτσάκης Κωνσταντίνος, Πριναράκης Εμμανουηλ, Καστανάκης Ονούφρης, Τσουράκης Ελευθέριος, Παπαδάκης Ανδρέας και Διευθυντής Κυριακογιαννάκης Στυλιανος.

15) Τυπογραφείο , λειτούργησε από τα λίγα που ήταν τότε στην Κρήτη με το περιοδικό χριστός και κόσμος για την Ελλάδα και το εξωτερικό όπου υπήρχαν Έλληνες.

16) ΑΝΕΚ, (Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Κρήτης, 1967)…

17) ΕΤΑΝΑΠ (Εταιρία Αναπτύξεως Αποκορώνου, 1978)…

18) Ίδρυμα (Αγιά Σοφία) Αποκορώνου,1991 με σκοπό την ανάπτυξη του πολιτισμού και την ιστορία του Αποκόρωνα και γενικότερα της Κρήτης, σήμερα στεγάζει και τον επαρχιακό τύπο Ελλάδας.

19) Πρωτοστάτησε, σε συνεργασία με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Κακαβελάκη, σε ένα Ειρηνιστικό κίνημα για την Ανακήρυξη του ακρωτηρίου Σπάθας σε «Ακρωτήρι ειρήνης», καθώς επίσης και για την Ίδρυση Κέντρου Μελετών Προβλημάτων Ειρήνης και την καθιέρωση «Θείας Λειτουργίας της ειρήνης» τη νύχτα των Χριστουγέννων στα Σπήλαια Τοπολίων και Μαραθοκεφάλας Σπηλιάς Κισσάμου.

Αναφέρω επίσης επιγραμματικά και άλλα Ιδρύματα – δράσεις του αειμνήστου Γέροντα Μητροπολίτη μας, που λόγω χρόνου, δεν μπορώ να αναφερθώ εκτενέστερα: Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης, Τυροκομείο στο Σέλινο, Ωδείο της Ι.Μ.Κ.Σ.

Επίσης η κατασκευή του νέου Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στην Κίσσαμο, η ανακαίνιση των Ιερών Μονών και Χρυσοσκαλιτίσσης Κισσάμου, η δημιουργία των Πνευματικών Κέντρων Αγ. Σπυρίδωνος και Ευαγ. Θεοτόκου Κισσάμου και των ενοριών Σπηλιάς, Έλους, Καλουδιανών και Ροδοβανίου Σελίνου.

Καθιέρωσε ακόμα διάφορες Εορτές – Τελετές, όπως Μνήμη Βυζαντίου (μνημόσυνο Κ. Παλαιολόγου και σχετική ομιλία στην Κίσσαμο), Γιορτή Βασιλόπιτας (σε διάφορες ενορίες, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, στο ενοριακά Κέντρα Κισσάμου, Γιορτές Γραμβούσας, Εσπερινός της Αγάπης (Πάσχα, I. Μ. Γωνιάς, Κάντανος, Βουκολιές, Βουλγάρω κ.α.), Γιορτή Κάστανου (στο Έλος-Στροβλές-Ρογδιά), Ευλογία των καρπών της γης (1η Κυριακή Αυγούστου, στη Ροτόντα Επισκοπής Κισσάμου), Νυκτερινές Λειτουργίες Χριστουγέννων (Λειτουργίες της Ειρήνης, σπήλαια Αγίας Σοφίας Τοπολίων και Μαραθοκεφάλας Σπηλιάς).

Μέρος του Πολιτισμού που δημιούργησε και προσέφερε στις Επαρχίες μας είναι και το συγγραφικό του έργο, με την κυκλοφορία του Περιοδικού «Χριστός και Κόσμος» από 1/9/1960, μηνιαίο 16/σέλιδο περιοδικό της Επισκοπής Κισσάμου και Σελίνου. Περιλαμβάνει άρθρα Χριστιανικής Κατηχήσεως και Ζωής. Οι δυο τελευταίες σελίδες του περιοδικού, αρχικά ήταν αφιερωμένες στα «Παγκόσμια Χριστιανικά Νέα» και στο «Χρονικό της Μητροπόλεως» και από τις σελίδες αυτές μπορεί κανείς να αντλήσει πάμπολλες πληροφορίες για γενικότερα εκκλησιαστικά τοπικά γεγονότα από το 1960 έως σήμερα. Επίσης συνέγραψε περισσότερα από 39 βιβλία ποικίλου θρησκευτικού και πνευματικού περιεχομένου, τα περισσότερα των οποίων έχουν ήδη επανεκδοθεί…

Η σημαντικότερη παρακαταθήκη που μας άφησε είναι το μεγάλο μήνυμα η επανάσταση των συνειδήσεων! Εύχομαι να φυτρώσει και να καρποφορήσει στις επερχόμενες γενιές.

Σας ευχαριστώ πολύ που με ακούσατε!


ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τιμή βιβλίου: 10,90 (περιέχει και το ΦΠΑ)

+ αντικαταβολή: 4,00 για την Κρήτη, 5,00 για την υπόλοιπη Ελλάδα. (Ισχύει για παραγγελίες με συνολικό βάρος έως 2 κιλά).

Τηλέφωνο: 6983 091058
email: ekd.radamanthys@gmail.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s