Οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία στην Πάτρα

Από παράρτημα της νουβέλας «MIGOZARAD» του Χρήστου Τσαντή

Στην πόλη των καταυλισμών πριν από χρόνια

Migozarad - Χρήστος Τσαντής
Φωτογραφία εξώφυλλου: Αθηνά Γαλανάκη

Οι άνεργοι στην Πάτρα, σύμφωνα με μία παλιά τοπική εφημερίδα, τον «Τηλέγραφο», το Δεκέμβρη του 1926 είχαν φτάσει σε αριθμό τους 2.600, «αριθμός τεράστιος σύμφωνα με το συνολικό εργατικό δυναμικό της πόλης». Η ανεργία, η πείνα, η χρεωκοπία των επαγγελματιών, οι απολύσεις εργαζομένων, ήταν στην ημερήσια διάταξη. Οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης, η αύξηση των κρουσμάτων φυματίωσης, η κρίση που χτυπούσε ιδιαίτερα τον ιστό της πόλης, τον καπνό και τη σταφίδα, δημιουργούσαν ένα τοπίο πραγματικά εφιαλτικό για τους ανθρώπους.

Ταυτόχρονα οι πρόσφυγες από την Μικρά Ασία «αξιοποιούνταν» αρχικά σαν φτηνή εργατική δύναμη. Δεν είναι καθόλου μακριά από την αλήθεια ο ισχυρισμός πως αυτοί οι άνθρωποι αντιμετωπίστηκαν τότε, όπως αντιμετωπίζονται σήμερα οι πρόσφυγες και οι κυνηγημένοι από τις χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Ανατολικής Ευρώπης, που αναζητούν απεγνωσμένα μια ελπίδα, μιαν ανάσα ζωής. Η μοίρα των κυνηγημένων και των ξεριζωμένων, δεν κάνει διακρίσεις με βάση την εντοπιότητα, κι ο δικός μας λαός έχει γευτεί πολλές φορές στο πετσί του τις συνέπειες από αντίστοιχες συμφορές, μα κι άλλοτε ορισμένα τμήματά του διακρίθηκαν στο… κυνήγι μεταναστών, ακόμα και συμπατριωτών μας, αποδεικνύοντας έτσι πως είναι πολύ βαθύτερες οι αιτίες του ρατσισμού.

Τον Μάη του 1922 την πόλη της Πάτρας μάστιζε επιδημία πανούκλας, ενώ τον Οκτώβρη του 1922 βρίσκουν καταφύγιο στις στοές των δρόμων της Πάτρας οι πρόσφυγες από τη Μικρασία. Σύμφωνα με έκθεση του Νομάρχη Αχαϊοήλιδας τον Μάη του 1923, 20.000 είχαν βρει «καταφύγιο» στο νομό και από αυτούς οι 6.500 ήταν παιδιά και οι 2.000 ήταν γέροντες.

Το 1925 στην Πάτρα βρίσκονταν 12.000 πρόσφυγες. Οι πιο πολλοί έμεναν σε παλιές αποθήκες, σε ορισμένα σχολεία και σε άλλα δημόσια κτήρια. Ο πρώτος προσφυγικός συνοικισμός οικοδομήθηκε, μόλις το 1926 για 370 οικογένειες.

 Αυτοί οι άνθρωποι, όμως, ήταν που αναζωογόνησαν την κίνηση σε όλους τους τομείς της κοινωνίας της πόλης – όπως και σ’ ολόκληρη την Ελλάδα – διεκδικώντας καλύτερους όρους ζωής, εμπλουτίζοντας τις τέχνες, τα γράμματα, τη μουσική, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα, βάζοντας την σφραγίδα τους στην κατοπινή εξέλιξη της χώρας…


ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τιμή βιβλίου σε προσφορά: 9,90 (περιέχει και το ΦΠΑ 6%)

  • Αγορά με εξόφληση μέσω τράπεζας: κόστος αποστολής 2,90 ευρώ.
  • Αγορά με αντικαταβολή: κόστος αποστολής 5,00 για την Κρήτη, 6,00 για την υπόλοιπη Ελλάδα. (Ισχύει για παραγγελίες με συνολικό βάρος έως 2 κιλά).
  • Λογαριασμός κατάθεσης

Εθνική: 489/006615-04

και IBAN GR95 0110 4890 0000 4890 0661 504

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s