Ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης για το βιβλίο του Αντώνη Σχετάκη

«Το συγκεκριμένο βιβλίο, θα αποτελέσει σημαντική ιστορική, λαογραφική και όχι μόνο αναφορά, ως σημείο στο οποίο θα ανατρέξουν πολλοί μελετητές και πολλοί άνθρωποι που αγαπούν το λόγο και γενικά τη λογοτεχνία».

Αποσπάσματα από τον χαιρετισμό του Δημάρχου Χανίων στην παρουσίαση βιβλίου του Αντώνη Ελ. Σχετάκη «Στους δρόμους του Αυγερινού», Εκδόσεις Ραδάμανθυς 

Αντώνης Σχετάκης
Αντώνης Σχετάκης-Στους δρόμους του Αυγερινού

«Το βιβλίο μας μεταφέρει μ’ ένα απόλυτο γλαφυρό τρόπο σε μια εποχή που είχε μέχρι και πρόσφατα γενικά και στην ενδοχώρα των Χανίων είχε αφήσει το στίγμα της».

Η παρουσία μου σήμερα εδώ, έχει ως αρχή κάποιες πρώτες συναντήσεις που είχα με τον κύριο Αντώνη, πριν δεκαπέντε χρόνια, όταν κάνοντας κάποια δειλά βήματα στα κοινά, στην πολιτική, ο κύριος Αντώνης ήταν αυτός ο οποίος προσπάθησε ν’ ανοίξει έναν διάλογο μαζί μου. Έναν διάλογο που είχε να κάνει κυρίως με την ανάγκη του να αναζητεί. Να αναζητεί τα πράγματα μέσα από ένα πολιτικό πρίσμα. Αναζητώντας τα πράγματα μέσα από ένα πολιτικό πρίσμα, αν θες να κάνεις σωστές αναλύσεις, θα μπαίνεις μέσα στους χώρους της ιστορίας και της λογοτεχνίας, στο χώρο κάθε αναζήτησης.

Πριν λίγο καιρό, μου ανακοίνωσε πως θα ήθελε να παρουσιάσω μαζί του, μαζί με τους εξαιρετικούς συνομιλητές το βιβλίο του. Ένα βιβλίο το οποίο, μου είχε πει πριν από αρκετά χρόνια ότι εργάζεται πάνω σ’ αυτό. Μου εξηγούσε πως κάνει μια συγγραφική δουλειά, χωρίς κανένα σκοπό, απλά το κάνει γιατί θεωρεί ότι είναι ένα κομμάτι δημιουργικού χρόνου, στον απόηχο της πολύ έντονης πολιτικής παρουσίας του, που είχε για πολλές δεκαετίες.

Στους δρόμους του Αυγερινού

Δεν πίστευα, παρά τη μεγάλη εκτίμηση που έχω στο πρόσωπο του κυρίου Αντώνη, ότι θα ήταν αυτό που αντίκρισα τις τελευταίες μέρες, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια που έκανα να ολοκληρώσω την ανάγνωση αυτού του βιβλίου. Μια αγωνία που είχα λόγω της εξέλιξης και της πλοκής του βιβλίου. Με εξέπληξε ο πλούτος του γλωσσικού ιδιώματος που μπορεί κανείς να διαβάσει σ’ αυτό το βιβλίο. Μας μεταφέρει μ’ ένα απόλυτο γλαφυρό τρόπο σε μια εποχή που είχε μέχρι και πρόσφατα γενικά  και στην ενδοχώρα των Χανίων είχε αφήσει το στίγμα της.

Είναι πολύ σημαντικό για εμάς τους Κρητικούς, τους Χανιώτες, τους Κισαμίτες και όχι μόνο, να κατανοήσουμε την εξέλιξη της ιστορίας, από το 1860 έως το 1960. Να κατανοήσουμε πως η μακρο-ιστορία μπερδεύεται με την μικρο-ιστορία, δηλαδή την ιστορία με την καθημερινότητα των ηρώων.

Να παρακολουθήσουμε τις αγωνίες των ανθρώπων που έδρασαν και καθόρισαν την εξέλιξη της περιόδου αυτής. Είναι εντυπωσιακό πως η ιστορία του Αντώνη (του πρωταγωνιστή του βιβλίου), από τη γέννηση μέχρι το θάνατό του, καταφέρνει να περιγράψει μαζί και παράλληλα με την εξέλιξη της ζωής του, την εξέλιξη της τοπικής ιστορίας και της εθνικής ιστορίας. 

Ο συγγραφέας δίνει τα συναισθήματα που ένιωθε αυτός ο άνθρωπος. Δίνει όμως και τα συναισθήματα της οικογένειας και των γειτονιών που περιστοιχίζουν τη ζωή του συγκεκριμένου ανθρώπου. Και έτσι, στον αναγνώστη δίνει ένα ισορροπημένο μήνυμα λογικής, εννοώντας την παράθεση των ιστορικών γεγονότων, αλλά και συναισθήματα, και εννοώ εδώ την συναισθηματική πορεία του ήρωα, όλο αυτό το διάστημα.

Ολοκληρώνοντας το βιβλίο, με τον χρόνο να είναι περιορισμένος, δεν σας κρύβω ότι η συγκίνηση περίσσευε. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον αναγνώστη, όταν μπορεί να κάνει προβολή της ιστορίας και της εξέλιξης του κειμένου, αναλογιζόμενος την ίδια στιγμή τι ακριβώς σκέφτεται ο συγγραφέας, όταν έχει την τύχη και να τον γνωρίζει.

Εκδόσεις Ραδάμανθυς

(Απευθυνόμενος προς τον συγγραφέα) Όλο αυτό το ταξίδι, ήταν ένα συναρπαστικό ταξίδι, ένα εξαιρετικό διάλειμμα στην καθημερινότητα που απαιτεί ο δήμος, αλλά είχα τη βεβαιότητα ότι αφενός ξεκινάτε και ελπίζω να έχετε πολύ χρόνο μπροστά σας για να συνεχίσετε ένα συγγραφικό ταξίδι δημιουργικό σε επίπεδο αξιοζήλευτο, το οποίο έχει ξεκάθαρα τοπική αναφορά. Το βιβλίο αυτό έχει ξεκάθαρα, αναφορά όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά πιστεύω πως με μια καλή μετάφραση, μπορεί να κερδίσει διακρίσεις από αναγνώστες και στο εξωτερικό. Είναι για εμένα ένα μεγάλο μάθημα και ελπίζω για πολλούς, πως η πολιτική και ειδικότερα η αυτοδιοίκηση κέρδισε ένα άνθρωπο, γιατί η αυτοδιοίκηση στα Χανιά, για εμένα είναι χτισμένη και με την παρουσία του κυρίου Σχετάκη.

Το συγκεκριμένο βιβλίο, θα αποτελέσει σημαντική ιστορική, λαογραφική και όχι μόνο αναφορά, ως σημείο στο οποίο θα ανατρέξουν πολλοί μελετητές και πολλοί άνθρωποι που αγαπούν το λόγο και γενικά τη λογοτεχνία.  

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε στον Δημοτικό Κήπο Χανίων, στο καφέ Κήπος.

«Δεν θα αποθάνω μισακάρης των πλουσίων στην Αυγερινή». Το όνειρο του Αντώνη για μια καλύτερη ζωή τον παρασύρει σε μια Οδύσσεια από το μικρό χωριό του στην Κρήτη του 1885, στις επιχειρήσεις και τα σαλόνια των Ελλήνων της Οδησσού κι από εκεί εθελοντή στον πόλεμο της Μελούνας και το «αίσχος του ’97». Η επιστροφή στην πατρώα γη συνοδεύεται από θεαματικές εξάρσεις, μοιραίες πτώσεις, πλούτη, δόξα κι εμπειρίες αλλά και λάθη και συμφορές. Από την ανατολή του Αυγερινού μέχρι τη δύση του Αποσπερίτη. «Από κατακτητής της Τροίας ναυαγός στο ταξίδι για μια χαμένη Ιθάκη». Μέχρι που ήρθαν οι Ερινύες… 


ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τιμή βιβλίου:  18,90 (περιέχει και το ΦΠΑ 6%)

  • Αγορά με εξόφληση μέσω τράπεζας: κόστος αποστολής 2,90 ευρώ.
  • Αγορά με αντικαταβολή: κόστος αποστολής 5,00 για την Κρήτη, 6,00 για την υπόλοιπη Ελλάδα. (Ισχύει για παραγγελίες με συνολικό βάρος έως 2 κιλά).
  • Λογαριασμός κατάθεσης

Εθνική: 489/006615-04

και IBAN GR95 0110 4890 0000 4890 0661 504

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s