Σκόνη

Γράφει η Βίβιαν Σαρρή

 

blur close up dirty dust

«ΣΚΟΝΗ»

Αφιερωμένο στην Χρυσούλα

Στου λαβυρίνθου τα πατήματα χάθηκες μια μέρα.

Και σαν του Μινώταυρου είχες την αναθυμιά, πάνω-κάτω… καπνούς βγάζανε τα ρουθούνια σου.

Ένα άσπρο σύννεφο σε έκρυψε για λίγο μέσα του και ένα χαμόγελο έγινε μαντινάδα.

Τα μάτια σου σκοτείνιασαν ξαφνικά και ξέσπασε η μπόρα.

Ήξερες τι θα γίνει…

Κουράστηκες.

Σκόρπισες τη σκόνη από τα θραύσματά σου.

Μετά, παραδόθηκες στη δύναμη της εξουσίας, στο νόμο της ζούγκλας. Ύστερα, από το κελί σου, ένα λυπημένο τραγούδι φώναξες δυνατά, κάνοντας την επανάστασή σου.

Δεμένος, νικημένος από το νου σου, τους δαίμονες και τους ανθρώπους, παρακαλάς για ένα τσιγάρο και έναν καφέ…

Όμως η σιωπή θα είναι η μόνη σου παρέα για αρκετές μέρες.

Μια φωνή σού έμεινε μόνο και σιγοτραγουδάς ένα παιδικό στιχάκι.

Από τα μάτια σου έφυγε η ζωή. Αδειάσανε από κει όλες σου οι σκέψεις και μείνανε δυο τρύπες θαμπές σαν του ψόφιου ψαριού την όψη.

Μην κλαις… ο νοσοκόμος θα σου φέρει κρυφά ένα τσιγάρο μαζί με τα φάρμακα. Ένα στραβό-σπασμένο χαμόγελο θα στολίσει για λίγο το πονεμένο σου πρόσωπο.

Μην κλαις. Η μάνα σου που απεγνωσμένα ψάχνεις να βρεις, θα έρθει απόψε στον ύπνο σου για να σου δώσει ένα χάδι. Και οι φίλοι σου, όλοι, που σε ξέχασαν ή ντράπηκαν για σένα, όλοι μαζί, χέρι-χέρι απόψε θα τρέξετε στους δρόμους χαρούμενοι…

Κι αν δεις ένα σκυλί μοναχό του να ‘χει ξαπλώσει σε μιαν άκρη, μην το κλωτσάς, δεν δαγκώνει.  Κάποτε είχε κι αυτό ένα ζευγάρι χέρια να το κανακέψουνε, να το χαρούνε.

Κάποτε στόλιζε κάποιο σπίτι και έκανε ένα παιδί ευτυχισμένο.

Μην το κλωτσάς… δικό σου είναι!

Βίβιαν Σαρρή 


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ

Συντονίζει ο Χρήστος Τσαντής 

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Δημιουργική γραφή και αυτογνωσία: μία διαλεκτική σχέση με τη δική της δυναμική. Στο Εργαστήρι θα επιδιώξουμε να ανακαλύψουμε δυνατότητες, να αλληλεπιδράσουμε, να δώσουμε ώθηση στις διεργασίες δημιουργικής έκφρασης-γραφής αξιοποιώντας βιώματα, εμπειρίες και συναισθήματα, σε μία νέα σύνθεση, στον μετασχηματισμό… Το πλαίσιο των συναντήσεων (διάρκεια δύο ώρες η καθεμία) περιλαμβάνει ενότητες που διαδέχονται αρμονικά η μία την άλλη, μέσα σε ένα κλίμα αποδοχής και εμπιστοσύνης, αξιοποιώντας τεχνικές που ενισχύουν τις εκφραστικές ικανότητες. Προσεγγίζουμε τη δημιουργική γραφή και την αυτογνωσία μέσα από δραστηριότητες που αφήνουν τη φαντασία να ζωγραφίσει ελεύθερα. Τα χρώματα, έτσι κι αλλιώς, βρίσκονται στη ψυχή μας…  

close up of hand over white background

Με τα φτερά των βιβλίων πετάμε ψηλά και ταξιδεύουμε

 «Τα βιβλία είναι σαν τα νησιά. Δείχνουν απομονωμένα, μα φαίνονται έτσι μόνο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, γιατί αν κοιτάξεις κάτω από αυτήν, θα δεις τις πολύπλοκες και ισχυρές διασυνδέσεις τους στο διάβα του χρόνου. Σαν ξεχωριστές βουνοκορφές πάνω από το νερό, που συνδέονται όμως με αμέτρητα φυσικά και γεωλογικά νήματα στον πυθμένα και στη βάση τους. Με τα φτερά των βιβλίων πετάμε ψηλά και ταξιδεύουμε ενώ, άλλοτε, με το οξυγόνο που μας έδωσαν, αντέχουμε σε βαθιές καταδύσεις. Προσεγγίζουμε, λοιπόν, την έννοια της δημιουργικής γραφής, όχι ως ένα σύνολο από άκαμπτους κανόνες, σαν οδηγίες προς ναυτιλλομένους, αλλά ως μία συνεχή διαδικασία αλληλεπίδρασης. Η Δημιουργική Γραφή, προϋποθέτει την Δημιουργική Ανάγνωση, την απελευθέρωση της φαντασίας, τον μετασχηματισμό. Ο συμβολικός κόσμος συγκροτεί την ανθρώπινη κουλτούρα και μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο γραπτός λόγος, ο μύθος, η αφήγηση, το παραμύθι συνθέτουν μία κατάθεση στο θησαυροφυλάκιο της συλλογικής-κοινωνικής μνήμης».  Χρήστος Τσαντής.

Εκδόσεις Ραδάμανθυς
ΓΥΝΑΙΚΑ – (Συλλογικό) Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής και Αυτογνωσίας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s