ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ ΓΑΛΑΝΑΚΗΣ – «ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΝ»

ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019 στις 7.30 μμ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΝΙΩΝ

Ο ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ ΕΝΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ

σελίδα01

 

  • Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς και περιέχει σπάνια ντοκουμέντα του μακαριστού Ειρηναίου Γαλανάκη

Επιλεγόμενα, ανθολόγηση, φωτογραφίες και σχολιασμός κειμένων:

Σταμάτης Α. Αποστολάκης, Δάσκαλος-Λαογράφος

Επιμέλεια έκδοσης:  Χρήστος Τσαντής

Με την υποστήριξη της οικογένειας Γαλανάκη

«Η φιλοσοφική σκέψη του μακαριστού Ειρηναίου Γαλανάκη, και κυρίως η πράξη του, έχουν διαχρονική αξία και πανανθρώπινο περιεχόμενο. Απευθύνεται στις καρδιές και στο νου των ανθρώπων που δεν σκιάζονται να ανθρωπέψουν…», Χρήστος Τσαντής, συγγραφέας-σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, υπεύθυνος των Εκδόσεων Ραδάμανθυς, συντονιστής του Εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής και Αυτογνωσίας

Πρόγραμμα εκδήλωσης :

Α΄ Μέρος – Συντονίζει ο δάσκαλος -λογοτέχνης Βαγγέλης Κακατσάκης

  • Χαιρετισμοί.
  • Ανάγνωση αποσπάσματος από το βιβλίο: Κανδανολέων Ευτύχιος.
  • Σύντομη προβολή βίντεο για τον Ειρηναίο Γαλανάκη.
  • Ανάγνωση αποσπάσματος: Καραβασιλειάδη Ντένια.
  • Ανάγνωση ποιήματος για τον Ειρηναίο, από την εκπαιδευτικό-ποιήτρια Χουρδάκη Ανδρομάχη.
  • Ομιλίες από τον Δάσκαλο-Λαογράφο Σταμάτη Α. Αποστολάκη και από τον Αντιπροέδρο του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη Σήφη Μιχελογιάννη.

Β΄ Μέρος – Συντονίζει ο υπεύθυνος των Εκδόσεων Ραδάμανθυς, Χρήστος Τσαντής

  • Ανάγνωση αποσπασμάτων: Αθανασοπούλου Έλενα, Βορνιωτάκης Γεώργιος, Κανδανολέων Ευτύχιος.
  • Ποιήματα του Ειρηναίου Γαλανάκη μελοποιημένα, από την Χορωδία μαθητών του 11ου Δ.Σ. Χανίων, με συνοδεία πιάνο, φλογέρα, ταμπούρλο. Στο πιάνο η δασκάλα Κρανιά Βασιλεία.
  • Μαντινάδες των Ιωάννη Λυραντωνάκη και Ιωάννη Φατσέα από το βιβλίο του Σταμάτη Α. Αποστολάκη «Η λαϊκή μούσα της Κρήτης για τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ειρηναίο Γαλανάκη». Παίζουν και τραγουδούν οι μουσικοί από τον Παραδοσιακό Μουσικό Σύλλογο Αποκορώνου «Ο Χαρίλαος»: (Λύρα) Κορδατζάκης Κώστας, Μαθιουδάκης Γιώργος, Ξενάκης Ρούσσος, Παντερμάκης Χαρίλαος, Πιπεράκης Κυριάκος, Πολάκης Μανούσος, Τζαμαντάκης Γιώργος, (Λαούτο) Παντερμάκης Γιώργος, Σταυριανουδάκης Κυριάκος, (Κιθάρα) Κουρκουνάκης Κώστας.

Οι μαθητές του 2ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Χανίων (Κατάστημα Κράτησης Αγυιάς) δημιούργησαν σακούλες, από ανακυκλώσιμο χαρτί και σελιδοδείκτες.

 Καλλιτεχνική επιμέλεια: Χριστίνα Βεριβάκη & Χρήστος Τσαντής

Χορηγοί επικοινωνίας: Χανιώτικα Νέα – Νέα Τηλεόραση Κρήτης

Ειρηναίος Γαλανάκης

Φορείς που Συνδιοργανώνουν την εκδήλωση:

(μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές)

Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων

Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Διευθύνσεις Α΄βάθμιας & Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων

Δήμος Χανίων—ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ

Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης

Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη

Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο

Εμπορικός Σύλλογος Χανίων

Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία Χανίων

Κύτταρο Χαλέπας

Σύλλογος Φίλων Θεάτρου Χανίων

2o Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Χανίων (Κατάστημα Κράτησης Αγυιάς)

Παραδοσιακός Μουσικός Σύλλογος Αποκορώνου «Ο Χαρίλαος»

Γιατροί του Κόσμου

Διαβάζω για τους άλλους (Τμήμα Χανίων)

Ελληνογαλλικός Σύλλογος Χανίων

Σύλλογος Αποφοίτων Ελληνογαλλικής Σχολής Χανίων

Νέοι Πολίτες του Κόσμου

Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού – Τμήμα Χανίων

Με την υποστήριξη του

Εθνικού Ιδρύματος Μελετών και Ερευνών Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος

 

Ειρηναίος Γαλανάκης

Λίγα λόγια από τον επιμελητή της έκδοσης

Ειρηναίος ΓαλανάκηςΣυναντήθηκα για πρώτη φορά με τη σκέψη του μακαριστού Ειρηναίου Γαλανάκη, παρακολουθώντας τον να μιλά στην εκπομπή «Μονόγραμμα» της ΕΡΤ. Εντυπωσιάστηκα, καθώς τότε δεν γνώριζα το έργο του φωτεινού ιεράρχη. Άρχισα να διαβάζω τα βιβλία του, το ένα πίσω απ’ το άλλο, ποιήματα, θεολογικά και φιλοσοφικά κείμενα, διηγήματα. Μίλησα με ανθρώπους που βρίσκονταν πλάι του και με τους αγαπημένους του συγγενείς.

Τα κείμενα, η φιλοσοφία του και η ζωή του λειτούργησαν μέσα μου ως πηγή έμπνευσης και σύντομα ξεκίνησα να γράφω ένα μυθιστόρημα με ήρωα και πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Ειρηναίο. Μα όλα σταμάτησαν – προσωρινά –  όταν ξεκίνησα να διαβάζω τις ομιλίες που είχε κάνει στη δεκαετία του 1980 με τον γενικό τίτλο: «Επανάσταση των συνειδήσεων». Σε αυτά τα κείμενα βρίσκουμε συμπυκνωμένη τη φιλοσοφική σκέψη, τις ιδέες του, τις θέσεις και τις απόψεις του, οι οποίες διαθέτουν τέτοια δύναμη ώστε είναι σήμερα ακόμη πιο επίκαιρες σε σχέση με την εποχή που διατυπώθηκαν, και σίγουρα έχουν διαχρονική αξία, θέσεις και απόψεις όμως που δεν πρέπει να χαθούν αλλά αντίθετα να έρθουν πάλι στο προσκήνιο. Προσπάθησα να ερευνήσω τις πηγές που αναφέρει στο βιβλίο του και εντυπωσιάστηκα ξανά από τον πλούτο των γνώσεών του, αλλά κυρίως από το βάθος και τον συνθετικό τρόπο της εργασίας του.

Η έκδοση του βιβλίου από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς ήταν εργασία που δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την αμέριστη στήριξη της οικογένειας Γαλανάκη. Μία έκδοση που έχει παράλληλα τη σφραγίδα του σπουδαίου πνευματικού ανθρώπου των Χανίων, του προσωπικού βιογράφου του Ειρηναίου Γαλανάκη, του Σταμάτη Α. Αποστολάκη, ο οποίος μοιράστηκε με τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς ορισμένα από τα διαλεχτά έργα-άρθρα του μακαριστού, από τη δεκαετία του 1950, ενώ μας βοήθησε σημαντικά με τις παρεμβάσεις και τις παρατηρήσεις του. Θέλω και μέσα από αυτές τις γραμμές να του πω ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ θέλω να πω, τέλος, εκ μέρους των Εκδόσεων Ραδάμανθυς και σε όλους τους φορείς που ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρότασή μας για τη συνδιοργάνωση της εκδήλωσης στις 11 του Φλεβάρη. Απευθυνθήκαμε όπου έφταναν οι δυνάμεις μας, μα δεν αποκλείουμε κανέναν. Θέλουμε ακόμη περισσότεροι να ενώσουμε τις φωνές μας με την έκκληση που από το 1957 ακόμη έκανε ο μακαριστός…

…Ζούμε σ’ έναν κόσμο που απειλεί τόσο τη φυσική μας ύπαρξη, όσο και την πνευματική μας υπόσταση. Εξωτερικά, μας απειλούνε τα τρομερά πυρηνικά όπλα, η μόλυνση του περιβάλλοντος και η σπατάλη των αγαθών της δημιουργίας. Και εσωτερικά μας υποσκάπτει η αμφιβολία, η άρνηση, ο μηδενισμός, το μέγα ψυχικό κενό. «Γεννηθήκαμε», λέει ο Καζαντζάκης, «σε μια εποχή γεμάτη αλλοπρόσαλλες συγκρούσεις και περιπέτειες. Η γαλήνη, η αμέριμνη χαρά, η λεγόμενη ευτυχία, ανήκουν σε άλλες εποχές, περασμένες ή μελλούμενες και όχι στη δική μας. Μπήκαμε και ’μεις στον αστερισμό της Αγωνίας…», γράφει ο Ειρηναίος Γαλανάκης.

Ραντεβού λοιπόν, τη Δευτέρα 11 του Φλεβάρη 2019, στις 7.30 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Χρήστος Τσαντής

Ειρηναίος Γαλανάκης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s