Ο Ειρηναίος Γαλανάκης ενώνει την πόλη

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ, ΜΕ ΤΙΤΛΟ:

«ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΝ»

που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς

ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΝΙΩΝ, στις 7.30 μμ

Φορείς που Συν+διοργανώνουν την εκδήλωση

(μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές)

Περιφερειακή Ενότητα Χανίων—Πνευματικό Κέντρο–Δήμος Χανίων—ΚΕΠΕΔΗΧ ΚΑΜ—Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης—Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη—Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο—Εμπορικός Σύλλογος—Διευθύνσεις Α΄βάθμιας & Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων—Σωματείο ΑμεΑ Χανίων—Κύτταρο Χαλέπας—Γιατροί του Κόσμου—Νέοι Πολίτες του Κόσμου—Διαβάζω για τους άλλους – Ελληνογαλλικός Σύλλογος Χανίων—Σύλλογος Αποφοίτων Ελληνογαλλικής Σχολής Χανίων—Σύλλογος Φίλων Θεάτρου Χανίων – 2o Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Χανίων (Κατάστημα Κράτησης Αγυιάς)—Παραδοσιακός Μουσικός Σύλλογος Αποκορώνου «Ο Χαρίλαος»

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Χορηγοί επικοινωνίας: Χανιώτικα Νέα – Νέα Τηλεόραση Κρήτης

Λίγα λόγια από τον Επιμελητή της έκδοσης

Ειρηναίος Γαλανάκης

Συναντήθηκα για πρώτη φορά με τη σκέψη του μακαριστού Ειρηναίου Γαλανάκη, παρακολουθώντας τον να μιλά στην εκπομπή «Μονόγραμμα» της ΕΡΤ. Εντυπωσιάστηκα, καθώς τότε δεν γνώριζα το έργο του φωτεινού ιεράρχη. Άρχισα να διαβάζω τα βιβλία του, το ένα πίσω απ’ το άλλο, ποιήματα, θεολογικά και φιλοσοφικά κείμενα, διηγήματα. Μίλησα με ανθρώπους που βρίσκονταν πλάι του και με τους αγαπημένους του συγγενείς. Τα κείμενα, η φιλοσοφία του και η ζωή του λειτούργησαν μέσα μου ως πηγή έμπνευσης και σύντομα ξεκίνησα να γράφω ένα μυθιστόρημα με ήρωα και πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Ειρηναίο. Μα όλα σταμάτησαν – προσωρινά –  όταν ξεκίνησα να διαβάζω τις ομιλίες που είχε κάνει στη δεκαετία του 1980 με τον γενικό τίτλο: «Επανάσταση των συνειδήσεων». 

Σε αυτά τα κείμενα βρίσκουμε συμπυκνωμένη τη φιλοσοφική σκέψη, τις ιδέες του, τις θέσεις και τις απόψεις του, οι οποίες διαθέτουν τέτοια δύναμη ώστε είναι σήμερα ακόμη πιο επίκαιρες σε σχέση με την εποχή που διατυπώθηκαν, και σίγουρα έχουν διαχρονική αξία, θέσεις και απόψεις όμως που δεν πρέπει να χαθούν αλλά αντίθετα να έρθουν πάλι στο προσκήνιο. Προσπάθησα να ερευνήσω τις πηγές που αναφέρει στο βιβλίο του και εντυπωσιάστηκα ξανά από τον πλούτο των γνώσεών του, αλλά κυρίως από το βάθος και τον συνθετικό τρόπο της εργασίας του.

Εκδόσεις ΡαδάμανθυςΗ έκδοση του βιβλίου από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς ήταν εργασία που δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την αμέριστη στήριξη της οικογένειας Γαλανάκη. Μία έκδοση που έχει παράλληλα τη σφραγίδα του σπουδαίου πνευματικού ανθρώπου των Χανίων, του προσωπικού βιογράφου του Ειρηναίου Γαλανάκη, του Σταμάτη Α. Αποστολάκη, ο οποίος μοιράστηκε με τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς ορισμένα από τα διαλεχτά έργα-άρθρα του μακαριστού, από τη δεκαετία του 1950, ενώ μας βοήθησε σημαντικά με τις παρεμβάσεις και τις παρατηρήσεις του. Θέλω και μέσα από αυτές τις γραμμές να του πω ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ θέλω να πω, τέλος, εκ μέρους των Εκδόσεων Ραδάμανθυς και σε όλους τους φορείς που ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρότασή μας για τη συνδιοργάνωση της εκδήλωσης στις 11 του Φλεβάρη. Το πρόγραμμά της, πλούσιο και πολύμορφο, θα ανακοινωθεί σύντομα. Απευθυνθήκαμε όπου έφταναν οι δυνάμεις μας, μα δεν αποκλείουμε κανέναν. Θέλουμε ακόμη περισσότεροι να ενώσουμε τις φωνές μας με την έκκληση που από το 1957 ακόμη έκανε ο μακαριστός…

…Ζούμε σ’ έναν κόσμο που απειλεί τόσο τη φυσική μας ύπαρξη, όσο και την πνευματική μας υπόσταση. Εξωτερικά, μας απειλούνε τα τρομερά πυρηνικά όπλα, η μόλυνση του περιβάλλοντος και η σπατάλη των αγαθών της δημιουργίας. Και εσωτερικά μας υποσκάπτει η αμφιβολία, η άρνηση, ο μηδενισμός, το μέγα ψυχικό κενό. «Γεννηθήκαμε», λέει ο Καζαντζάκης, «σε μια εποχή γεμάτη αλλοπρόσαλλες συγκρούσεις και περιπέτειες. Η γαλήνη, η αμέριμνη χαρά, η λεγόμενη ευτυχία, ανήκουν σε άλλες εποχές, περασμένες ή μελλούμενες και όχι στη δική μας. Μπήκαμε και ’μεις στον αστερισμό της Αγωνίας…», γράφει ο Ειρηναίος Γαλανάκης.

Ραντεβού λοιπόν, τη Δευτέρα 11 του Φλεβάρη 2019, στις 7.30 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Χρήστος Τσαντής

Εκδόσεις Ραδάμανθυς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s