Παρουσίαση των πρακτικών του Συνεδρίου «Από την Απελευθέρωση στα Δεκεμβριανά»

Στην Πάτρα, το Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019,

στις 6.30 μ.μ., Αγορά Αργύρη

Σε β’  έκδοση ο ιστορικός τόμος του Πάντειου, που αναφέρεται και στην απελευθέρωση της Πάτρας το 1944

Αφίσα Από την Απελευθέρωση στα Δεκεμβριανά

Το 1944, ήταν μια καθοριστική χρονιά στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Η Ελλάδα απελευθερώθηκε από τους Γερμανούς και τους Βούλγαρους κατακτητές αλλά, πριν συμπληρωθούν δύο μήνες, εκδηλώθηκε μια σύγκρουση, τα Δεκεμβριανά, που προσδιόρισε το είδος του κράτους που διαδέχθηκε τις κατοχικές κυβερνήσεις.

Σε αυτά θα αναφερθούν τρεις προσωπικότητες, στην παρουσίαση του τόμου του Πάντειου Πανεπιστημίου, με τίτλο «Από την Απελευθέρωση στα Δεκεμβριανά» το Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019,  ώρα 6.30 μ.μ., στην Αγορά Αργύρη,  Αγ. Ανδρέα 12, της Πάτρας.

Ομιλητές θα είναι οι:

* Γιώργος Μόσχος,   Ιστορικός Ερευνητής-Συγγραφέας.                                                             

* Βασίλης Μανουσάκης, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Πανεπιστήμιο Κρήτης

* Βασίλης Μόσχος,   Δρ. Ιστορίας-Εκπαιδευτικός.   

Εισήγηση – Συντονισμός: 

Προκόπης Παπαστράτης,  Ομ. Καθηγητής Πάντειο Πανεπιστήμιο.                                          

Πρόκειται για τον τόμο που εκδόθηκε από την «Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία» Στο πλαίσιο του Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών  του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας  του Πάντειου Πανεπιστημίου διοργανώθηκε το 2ο Συνέδριο με θέμα «Από την Απελευθέρωση στα Δεκεμβριανά: μια τομή στην νεότερη πολιτική ιστορία της Ελλάδας». Στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν εισηγήσεις 60 προσωπικοτήτων για την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό χώρο, οι οποίες περιλαμβάνονται  στις 723 σελίδες του τόμου, και διατίθεται σε προσιτή τιμή.

Σκοπός του 2ου Συνεδρίου ήταν να αναλύσει, στη βάση των δύο θεματικών αξόνων Απελευθέρωση-Δεκεμβριανά, μια σειρά ζητημάτων και ερωτημάτων που παραμένουν ανοικτά και απαιτούν ενδελεχέστερη ιστορική προσέγγιση.  Με το Συνέδριο αυτό συνεχίζεται η εξέταση καίριων ζητημάτων της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας που είχαν παρουσιαστεί στο αντίστοιχο 1ο Συνέδριου που είχε οργανωθεί στο Πάντειο.

Οι ανακοινώσεις αυτού του τόμου εντάσσονται στο ευρύτερο φαινόμενο της Απελευθέρωσης που εκείνη την περίοδο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην Ευρώπη.  Η περίοδος που εξετάζεται είναι χρονικά περιορισμένη, αλλά εξαιρετικά πυκνή σε γεγονότα, επειδή η αποκατάσταση της κανονικότητας και των κρατικών δομών είχε υπονομευθεί εκ των προτέρων από πολιτικούς σχεδιασμούς που επέβαλαν απόλυτη προτεραιότητα στην αποκατάσταση του προπολεμικού πολιτικού συστήματος ερήμην του ελληνικού λαού.

Στο πλαίσιο αυτό οι ανακοινώσεις του Συνεδρίου φιλοδοξούν να εξετάσουν μία περίοδο όπου η ελληνική κοινωνία καλείται να διαχειριστεί την ελευθερία της  σύμφωνα με τις αρχές που έχει θεσπίσει η Χάρτα του Ατλαντικού μέσα όμως σε συνθήκες που ουσιαστικά της άφηναν περιορισμένα περιθώρια πρωτοβουλιών.

 Οι ανακοινώσεις αυτού του Συνεδρίου εμπλουτισμένες με χαρακτηριστικές φωτογραφίες της περιόδου, εκδόθηκαν σε 2η έκδοση από την Εταιρεία Σύγχρονης Ιστορίας σε ένα προσεγμένο τόμο 723 σελίδων.  Τιμή  16 ευρώ.

Λουντέμης

 

ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΡΑΔΑΜΑΝΘΥΣΣχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s