Στο Καστέλι Κισσάμου – Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής και Αυτογνωσίας

Σάββατο, 24/11/2018, η επόμενη συνάντηση 

Στη Βιβλιοθήκη του Φιλολογικού Συλλόγου  (5 με 7 το απόγευμα)

Πριν από δύο εβδομάδες έγινε η επανέναρξη του Εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής και Αυτογνωσίας στο Καστέλι Κισσάμου, στη φιλόξενη αίθουσα της Βιβλιοθήκης του Φιλολογικού Συλλόγου. Ανάμεσα στις δραστηριότητές μας ήταν και διάφορα λογοτεχνικά παιχνίδια, που οδήγησαν στη ελεύθερη και αυθόρμητη συγγραφή στίχων και ποιημάτων. Ορισμένα από αυτά, και με την άδεια φυσικά των δημιουργών τους, τα δημοσιεύουμε σήμερα εδώ.

red and blue hot air balloon floating on air on body of water during night time

 


Περίπατος με τη συντροφιά σου,

με το άρωμά σου,

με την προστατευτική εκείνη διάθεσή σου.

Περίπατος με σένα

κι όταν δεν είσαι εκεί.

Τότε η απουσία σου γίνεται ξανά παρουσία.

Αργυρώ Δ. 


Ευωδιά γιασεμιού το σούρουπο…

απελπισμένα,

σκύβοντας να μαζεύεις τα κομμάτια της καρδιάς

που ακόμα σφαδάζουν από πόνο…

εδώ κι εκεί…

κείτονται…

μες το νωπό το αίμα…

Ουρανία Α.


Το χρώμα που ‘χει ο ουρανός

όταν χαράζει η μέρα

το πλέκει ο νους μου ζωγραφιά

και το φυσά τ’ αέρα

Γιώργος Π.


«Ό,τι μπορείς να νιώσεις, μπορείς και να το πεις», Θερβάντες

Δημιουργική γραφή και αυτογνωσία: μία διαλεκτική σχέση με τη δική της δυναμική. Στο Εργαστήρι θα επιδιώξουμε να ανακαλύψουμε δυνατότητες, να αλληλεπιδράσουμε, να δώσουμε ώθηση στις διεργασίες δημιουργικής έκφρασης-γραφής αξιοποιώντας βιώματα, εμπειρίες και συναισθήματα, σε μία νέα σύνθεση, στον μετασχηματισμό… Το πλαίσιο των συναντήσεων (διάρκεια δύο ώρες η καθεμία) περιλαμβάνει ενότητες που διαδέχονται αρμονικά η μία την άλλη, μέσα σε ένα κλίμα αποδοχής και εμπιστοσύνης, αξιοποιώντας τεχνικές που ενισχύουν τις εκφραστικές ικανότητες. Προσεγγίζουμε τη δημιουργική γραφή και την αυτογνωσία μέσα από δραστηριότητες που αφήνουν τη φαντασία να ζωγραφίσει ελεύθερα. Τα χρώματα, έτσι κι αλλιώς, βρίσκονται στη ψυχή μας…  

close up of hand over white background

Με τα φτερά των βιβλίων πετάμε ψηλά και ταξιδεύουμε

 «Τα βιβλία είναι σαν τα νησιά. Δείχνουν απομονωμένα, μα φαίνονται έτσι μόνο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, γιατί αν κοιτάξεις κάτω από αυτήν, θα δεις τις πολύπλοκες και ισχυρές διασυνδέσεις τους στο διάβα του χρόνου. Σαν ξεχωριστές βουνοκορφές πάνω από το νερό, που συνδέονται όμως με αμέτρητα φυσικά και γεωλογικά νήματα στον πυθμένα και στη βάση τους. Με τα φτερά των βιβλίων πετάμε ψηλά και ταξιδεύουμε ενώ, άλλοτε, με το οξυγόνο που μας έδωσαν, αντέχουμε σε βαθιές καταδύσεις. Προσεγγίζουμε, λοιπόν, την έννοια της δημιουργικής γραφής, όχι ως ένα σύνολο από άκαμπτους κανόνες, σαν οδηγίες προς ναυτιλλομένους, αλλά ως μία συνεχή διαδικασία αλληλεπίδρασης. Η Δημιουργική Γραφή, προϋποθέτει την Δημιουργική Ανάγνωση, την απελευθέρωση της φαντασίας, τον μετασχηματισμό. Ο συμβολικός κόσμος συγκροτεί την ανθρώπινη κουλτούρα και μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο γραπτός λόγος, ο μύθος, η αφήγηση, το παραμύθι συνθέτουν μία κατάθεση στο θησαυροφυλάκιο της συλλογικής-κοινωνικής μνήμης. Με αυτή την αφετηρία συνεχίζουμε για 3η χρονιά, το Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής στο βιβλιοπωλείο Koukoubook στα Χανιά, και για 1η χρονιά στο Καστέλι, συνεχίζοντας τον κύκλο που ξεκίνησε υπό την αιγίδα του Φιλολογικού Συλλόγου το καλοκαίρι», Χρήστος Τσαντής.


Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες στο τηλέφωνο 6983 091 058

 ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας


Λίγα λόγια για τον συντονιστή

Ο Χρήστος Τσαντής είναι συγγραφέας, υπεύθυνος των Εκδόσεων Ραδάμανθυς και Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας. Σπούδασε «Συμβουλευτική και Ψυχολογία» και έχει παρακολουθήσει τα προγράμματα του Ε.Κ.Π.Α. «Δημιουργική Γραφή και Αυτογνωσία», & «Διαπαιδαγώγηση στην παιδική και εφηβική ηλικία». Συντονίζει τα «Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής και Αυτογνωσίας» (τμήματα ενηλίκων) που γίνονται στο βιβλιοπωλείο koukoubook στα Χανιά και στη βιβλιοθήκη του Φιλολογικού Συλλόγου στο Καστέλι Κισσάμου. Πολλά από τα έργα του έχουν αξιοποιηθεί σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, καθώς και σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ). Κυκλοφορούν μέχρι σήμερα 8 βιβλία του και έχει επιμεληθεί λογοτεχνικά μέχρι σήμερα 25 ακόμα τίτλους άλλων συγγραφέων.

Ήταν εισηγητής σε βιωματικά εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης-Π.Ε. Χανίων, οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Χανίων υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, με σκοπό την ενίσχυση των εκπαιδευτικών εργαλείων ενάντια στη σχολική βία και τον εκφοβισμό, με αφορμή το βιβλίο του «Ο μικρός πρίγκιπας συναντά τον Κύριο Καζαντζάκη στο δρόμο της αναζήτησης», καθώς και σε βιωματικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς με θέμα: «Δημιουργική γραφή-λογοτεχνικά κείμενα του Ν. Καζαντζάκη-Ελληνική Μυθολογία».

Ήταν εισηγητής σε κύκλο ενημερωτικών σεμιναρίων του 4ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Κωφοί και ακούοντες εν δράσει με τίτλο: «Από τη θεωρία στην πράξη με περιηγητή ένα βιβλίο», στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κρητικών Πολιτιστικών Συλλόγων, με θέμα: «Η λογοτεχνία στη σύγχρονη Κρήτη», καθώς και σε πρόσφατο Συνέδριο για τον Νίκο Καζαντζάκη, που διοργάνωσε η Ο.Α.Κ.

man standing on stage

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s