Σ’ ένα σύμπαν υπαρξιακών διεργασιών αναζητεί…

Η Φωτεινή Σεγρεδάκη γράφει

για το βιβλίο «Τα σκουλαρίκια της Περσεφόνης», της Ανδρομάχης Χουρδάκη, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς 

Αναδημοσίευση από την η στήλη ….Εν Συντομία… Νέοι Ορίζοντες 29.8.2018

Γράφει η Φωτεινή Σεγρεδάκη

Εκδόσεις Ραδάμανθυς

Ανδρομάχη Χουρδάκη – Τα σκουλαρίκια της Περσεφόνης

‘…Ας φοράμε λοιπόν τα ταπεινά στολίδια μας και ας ευλογούμε τον αγώνα μας για δικαίωση σε κάθε άνθισμα της ζωής…» (Α.Χ)

Εν σπέρματι η ελπίδα στον συμπερασματικό λόγο της ποιήτριας, και αφού ‘‘στην ψυχή της γυναίκας» αφιερώνεται η πρώτη της συλλογή,και σ’ εκείνη απευθύνεται, εν πολλοίς..Να κοινωνήσει μια μοναξιά,’‘επικονιαζόμενη’‘, θαυμαστή και αγιασμένη, στο φως αιωνίων ωραιοτήτων!!

…Η Ανδρομάχη Χουρδάκη βαφτισμένη στα »Μυθικά νάματα» της Ιερής Πολιτείας του Αισχύλου, εκφράζεται με την αρμονία και το μέτρο και με τις δοκιμότερες των λέξεων, για να »αναρτηθούν» ως μικρά αραβουργήματα στο λευκό χιτώνα της ΠΟΙΗΣΗΣ, και να »εγκριθούν» επαξίως! Σ’ ένα σύμπαν υπαρξιακών διεργασιών αναζητεί, σε μικρά ή μεγάλα ταξίδια, τον ιερό λυγμό πριν αναλυθεί στο καθαρτήριο υγρό, της καρδιάς γέννημα,και των ομματιών αγλάισμα…Δεν εξέρχεται από κείνο τον ωραίο κόσμο της, ούτε με αναγωγή στο Θείον-το χριστιανικό Θείον-ούτε με διείσδυση στο τοπίο της »αναλώσιμης συνάφειας» ούτε με »έκθεση» στα καταγγελτικά και »αγωνιστικά» πρόσω του πολιτικού λόγου… Εσωτερικά, ουσιαστικά, με ακρίβεια, ειλικρίνεια και »πειθαρχία», εκφράζεται και η »λυτρωτική ανάσα» της βρίσκει τον αναγνώστη στην καρδιά… Τον οποίον σέβεται μ’ ένα τακτ εκλεπτυσμένο, όχι βέβαια ως »αστική ευγένεια» αλλά ως υπέρτατη καλοσύνη, να μην βαρύνει υπέρ του δέοντος το θυμικό του…, με την προσωπική της θλίψη. Γιατί η Μάχη, έχει αγγίξει την τραγικότητα,αξιωμένη σε υψηλές κλίμακες πόνου, και εμπειρίες πένθους, ιδιαίτερα σκληρές… Και θέλω να καταθέσω εδώ, τα πρώτα μου δάκρυα διαβάζοντας την σελίδα με τα τρία μικρά ελεγεία. Με τούτα προσφωνεί υπερβατικά τους τρεις αγαπημένους της – όλους δηλαδή – την μανούλα,τον πατέρα και τον αδελφό της, που ‘‘που πλάγιασαν για πάντα στην ιερή γη της Ελευσίνας», όπως γράφει συγκλονιστικά.

…Είκοσι οχτώ ποιήματα μόνο, αλλά υπεραρκούν... Για να δώσουν εκδοχή και στίγμα. Στίχος ελεύθερος, με φόρμα μικρή ή μεγαλύτερη, αδιάφορο, για μυημένους, θεωρώ, μιας ποιότητας με την έννοια του βαθυστόχαστου και του συνειρμικού και ασφαλώς της ανίχνευσης αβίαστα, γνώσης βαθύτατης της φιλολογικής επιστήμης που κατέχει, άλλωστε. Την ελκύει ο αρχαίος μύθος, και σ’ αυτό το »αυθεντικό ρίζωμα» αναζητά τις »εμπνευστικές απαρχές» της, ίσως και ασυνείδητα ως ένα βαθμό, για να θωπεύσει αλληλέγγυα και τρυφερή, κάθε πρόσφορη ψυχή… Ανοίγει »διάλογο» με τον Έρωτα, προσεύχεται στο τοπίο, το οποίο πλουραλιστικά χαιρετίζει με φιλήματα, μεγαλυνάρια, και ασπρομάντηλα νοσταλγίας…, και υμνεί τους μεγάλους μας ποιητές με τη σεμνότητα του διδαγμένου παιδιού…

…Με την Μάχη, έχουμε κοινές αναφορές στην Ιερή πολιτεία της Δημάτηρος… Στην »Αγέλαστη Πέτρα», στο καλλίχορον φρέαρ δηλαδή, που…, στόλιζε τα μαλλάκια της έφηβη αλλά και τα …»ανθοενώτια» για τ’ αυτάκια της, έχω καθίσει κι εγώ, με συγκίνηση πολλή στα δεκατέσσερά μου, για πρώτη φορά… Ψηλάφιζα την πέτρα. Να βρω, λέει, υγρασία, από τα δάκρυα της Μάνας, για την πανέμορφη Περσεφήνεια… Κι ο Τριπτόλεμος, με πλησίασε μεγαλοπρεπής κι αρρενωπός, ως μυθικός ήρωας και μου είπε.

-Μην λυπάσαι… Εγώ, εγώ βοήθησα την Μεγαλειώδη Θεά να βρει την Περσεφόνη της… Όλα τ’ άλλα, είναι γνωστά…

… Το βιβλίο θα παρουσιάσουμε σε χώρο της Μητρόπολης, αργότερα. Ευχαριστώ την ποιήτρια που με χαροποίησε με το δώρο της από τις αρχές του Αυγούστου, που με τίμησε με την εμπιστοσύνη της, αλλά και μου θυμίζει γλυκά, πλάνα της δεκαετίας του ’60 και ’70 από το »Σιταρένιο» Θριάσιο χώμα…

Προσλαμβάνουσες αθωότητας που γονιμοποιούν τα έσω μας, δηλαδή αυτή την »στιλπνή πατίνα» »παλίμψηστης δυνατότητας»!

Οπωσδήποτε, νομίζω, με τις σημερινές προβολές… Το »Πανευρωπαϊκό στέμμα» ας πούμε, που »έθεκεν» στο μέτωπο εδώ και εννέα μήνες! Αξιολόγηση και επιλογή επαξίως. Της Κόρης της Πόλης! Όχι,όχι συγγνώμη. Της Πόλης της Κόρης! (Ίδε άρθρο της γράφουσας σχετικό, Χανιώτικα Νέα, 27-8-2018, Ελευσίνα 2021, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης).

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΕΓΡΕΔΑΚΗ


Για παραγγελίες του βιβλίου καλέστε στο 6983 091 058 ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας

  • Τιμή βιβλίου: 11,00 (περιέχει και το ΦΠΑ 6%) + έξοδα αποστολής

    Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 30,00 ευρώ

    Αγορά με αντικαταβολή: κόστος αποστολής 5,00

  • Αγορά με εξόφληση μέσω τράπεζας: κόστος αποστολής 2,50 ευρώ.

[Λογαριασμοί κατάθεσης]

Εθνική: 489/006615-04

και IBAN GR95 0110 4890 0000 4890 0661 504

Πειραιώς: 6569-102972-851 και IBAN GR24 0171 5690 0065 6910 2972 851

Σχολιάστε