Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συνέδριο για τον Νίκο Καζαντζάκη

Λίγα λόγια για τις εκδηλώσεις στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (VIDEO)

«Πνευματικότητα – Θρησκευτικότητα – Καζαντζάκης και Κρήτη»

Ομιλίες, προβολές, και μελοποιημένα τραγούδια του Νίκου Καζαντζάκη

Γράφει ο Χρήστος Τσαντής

Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης - Εκδόσεις Ραδάμανθυς«Πνευματικότητα – Θρησκευτικότητα – Καζαντζάκης και Κρήτη», αυτό ήταν το θέμα του Πανελλαδικού Συνεδρίου που φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις της Ο.Α.Κ. στο Κολυμπάρι, στις 9 και 10 Φλεβάρη του 2018. Ένα συνέδριο το οποίο διοργανώθηκε  από την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (Ο.Α.Κ.), σε συνεργασία με τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (Δ.Ε.Φ.Ν.Κ.). Οι δυο φορείς συνεργάστηκαν με το Εργαστήριο Μελέτης Γλώσσας και Λογοτεχνίας στην Εκπαίδευση του Πανεπιστημίου Κρήτης, αλλά και με την Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, καθώς και τον Δήμο Πλατανιά

Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια στους διοργανωτές, και ιδιαίτερα στον κ. Κ. Ζορμπά, Γενικό Διευθυντή της Ο.Α.Κ. και την κα. Μ. Χατζηαποστόλου, για τον άρτιο συντονισμό και την άψογη διεξαγωγή των εργασιών του Συνεδρίου. Παράλληλα όμως θα πρέπει να επισημάνουμε ότι για μία ακόμα φορά η Ο.Α.Κ. δίνει βήμα σε νέους ερευνητές, σε ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού, ανοίγοντας καινούριους δρόμους στην έρευνα, ενώ τολμά να αγγίξει θέματα που για πολλούς ήταν και παραμένουν ταμπού, όπως η «Πνευματικότητα και Θρησκευτικότητα στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη».

Σκοπός του Συνεδρίου ήταν να παρουσιαστεί και να αναλυθεί από διακεκριμένους επιστήμονες και εισηγητές, η πνευματική διάσταση της σκέψης του μεγάλου συγγραφέα, καθώς και η στενή του σχέση με την ιδιαίτερη πατρίδα του.

ΜαρτινένγκοΣτην έναρξη των εργασιών χαιρέτησαν οι: Γιώργος Στασινάκης (Πρόεδρος της Δ.Ε.Φ.Ν.Κ.), Απόστολος Βουλγαράκης, (Αντιπεριφερειάρχης Χανίων), Γιάννης Μαλανδράκης (Δήμαρχος Πλατανιά), Σήφης Μιχελογιάννης (Υπεύθυνος Τομέα Κρήτης της Δ.Ε.Φ.Ν.Κ.), Μιχάλης Ταρουδάκης (Πρόεδρος Δ.Σ. Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη), Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς (Γενικός Διευθυντής της Ο.Α.Κ.).

Η εναρκτήρια συνεδρία είχε ως θέμα: «Η πνευματικότητα στον Νίκο Καζαντζάκη και η σχέση του με την Κρήτη», με συντονιστή τον Δρ Κωνσταντίνο Ζορμπά. Σε αυτή την ενότητα μίλησε ο Αντώνης Σανουδάκης, με θέμα «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Κρήτη». Ακολούθησε συζήτηση και ένα μικρό θεατρικό δρώμενο από το Δημοτικό Σχολείο Κολυμπαρίου.   

Το Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2018, η Α΄ Συνεδρία είχε θέμα: «Καζαντζάκης και Κρήτη», με συντονιστή τον Ερατοσθένη Καψωμένο, και ομιλητές τους: Σήφη Μιχελογιάννη, «Το αγωνιστικό πνεύμα στα έργα του Νίκου Καζαντζάκη», και τον Εμμανουήλ Χαλκιαδάκη, «Βίοι Παράλληλοι: Νίκος Καζαντζάκης, Παντελής Πρεβελάκης και η σχέση τους με τη Νεότερη Ιστορία της Κρήτης»

Η Β΄ Συνεδρία είχε θέμα: «Καζαντζάκης αέναος ταξιδευτής», με συντονιστή τον Αντώνη Σανουδάκη και ομιλητές τους: Ερατοσθένη Καψωμένο, «Ο Νίκος Καζαντζάκης και ο κρητικός πνευματικός πολιτισμός», Αλεξάνδρα Ζερβού, «Η Ομηρική Μετάφραση του Νίκου Καζαντζάκη και του Ι.Θ. Κακριδή, σήμερα: Επιδράσεις και Αντιδράσεις», Ελπινίκη Νικολουδογιαννάκη-Σουρή, «Η έννοια της πνευματικότητας και οι εκδοχές της στο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη Καπετάν Μιχάλης», Νικόλαο Παπαδογιαννάκη, «Οι φωνές του τόπου και οι φωνές των ανθρώπων στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη».

Ακολούθησε η προβολή ντοκιμαντέρ παραγωγής Ε.Ρ.Τ. 3, με τίτλο «Πάνω απ’ όλα το έργο» και ακολούθησε σύντομη παρουσίαση από τον δημοσιογράφο Αλέξανδρο Τριανταφύλλου.

Η Γ΄ Συνεδρία είχε θέμα: «Η πνευματικότητα στον Νίκο Καζαντζάκη», με συντονιστή τον Γιώργο Στασινάκη. Σε αυτή την ενότητα μίλησαν οι: Ρούλα Βουράκη, «Νίκος Καζαντζάκης: θηρευτής του αγνώστου»Μαριάνθη Παπαδάκη, «Ο Φτωχούλης του Θεού του Νίκου Καζαντζάκη –Ο χριστιανός άγιος και ο ασυμβίβαστος συγγραφέας σε κοινή πορεία», Χρήστος Τσαντής, «Η κρητική ματιά του Νίκου Καζαντζάκη –Η οικουμενική διάσταση της σκέψης του»Μαρία Χατζηαποστόλου, «Νίκος Καζαντζάκης –Ακροβάτης πάνω στο χάος και πουλί πάνω από την άβυσσο».

Το Συνέδριο έκλεισε με μία τιμητική εκδήλωση και με μία ξεχωριστή μουσική βραδιά από το μουσικό σχήμα «Vamos Ensemble». Οι μουσικοί μάγεψαν το κοινό και κατάφεραν να αποδώσουν εξαιρετικά, έργα του Μάνου Χατζιδάκι, του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και νέων καλλιτεχνών, σε στίχους Νίκου Καζαντζάκη. Στο πρόγραμμά τους ξεχώρισαν ιδιαίτερα τρία τραγούδια από την «Οδύσεια» του Νίκου Καζαντζάκη που παίχτηκαν πρώτη φορά σε κοινό (πρώτη εκτέλεση). Δύο από αυτά είναι του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή, με την ενορχήστρωση του Θανάση Παπαθανασίου, και το ένα του Θανάση Παπαθανασίου και του Πρόδρομου Καραδελόγλου. Μπορείτε να απολαύσετε το μουσικό σχήμα «Vamos Ensemble», σε ποίηση Νίκου Καζαντζάκη. Το βίντεο ξεκινά από το 5:00.


1

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: