Οι ανεμώνες άνθισαν Αλκυόνη

…και η Άνοιξη ζυγώνει

Ρεπορτάζ

Από την παρουσίαση της ποιητικής-εικαστικής σύνθεσης «Ανεμώνες Αλκυόνη» στο Νεώριο Μόρο

Γράφει ο Χρήστος Τσαντής

Εκδόσεις ΡαδάμανθυςΟι «ανεμώνες», τα λουλούδια των ανέμων που ανθίζουν μέσα στο καταχείμωνο, έγιναν μια ζεστή αγκαλιά για την ποιητική «Αλκυόνη» της Κατερίνα Παπαδάκη. Τα σχέδια που φιλοτέχνησε η Σμαράγδη Τζιτζικαλάκη, συνομιλούσαν με τον Αίολο κι έτσι εκείνος γαλήνεψε και επέτρεψε στον κόσμο να φτάσει ως το Ενετικό λιμάνι, να γεμίσει την αίθουσα του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Χανίων και να απολαύσει μια υπέροχη μουσικο-ποιητική και εικαστική συνάντηση. Και η αλήθεια είναι πως όσοι φίλοι της ποίησης βρέθηκαν στο Νεώριο Μόρο την Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου του 2018, δεν είχαν φανταστεί ότι θα έπρεπε να έρθουν από νωρίς για να βρουν μία θέση, καθώς ήταν εκατοντάδες τελικά αυτοί που τίμησαν με την παρουσία τους την Κατερίνα Παπαδάκη και την Σμαράγδη Τζιτζικαλάκη.

Οι στροφές της ζωής – πότε ανήφορος δύσβατος και πότε γελαστή κατηφόρα – εναλλάσσονται και συνήθως «δεν μας ρωτούν για τη δική μας μελαγχολία», όπως οι στίχοι ενός ποιήματος που – πάντα – μέσα στη θλίψη τους, κρύβουν και την υπόσχεση ενός καινούριου ταξιδιού. Η χαρά και η λύπη, προαιώνιες δίδυμες αδελφές συνταξιδεύουν στην ποίηση και στις εικόνες της συλλογής, επικοινωνώντας το μήνυμά τους στους ανθρώπους. 

Τα λόγια του φίλου Γ. Σ. στην εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα«, μας δίνουν με τον καλύτερο τρόπο το στίγμα της εκδήλωσης:   

«Τυχεροί όσοι βρέθηκαν τις προάλλες στο Νεώριο Μόρο και στην παρουσίαση του βιβλίου της Κατερίνας Παπαδάκη “Ανεμώνες Αλκυόνη” με σχέδια της Σμαράγδης Τζιτζικαλάκη.

Όσοι αφηγούνται αναζητούν τα χνάρια της αγάπης του πόνου που δεν έχουν σβηστεί. 
Κάπου σχεδόν τρεις δεκαετίες πριν, τότε που ο χρόνος κυλούσε νωχελικά, ένας κεραυνός έδωσε γρήγορες στροφές στο ρολόι του χρόνου και κάπως έτσι χάθηκε η αθωότητα της νιότης.

Προχθές η Κατερίνα σταμάτησε για λίγο αυτό το ρολόι και βρέθηκαν ξανά παλιοί φίλοι, παλιοί συμμαθητές, στο κατάμεστο Μόρο. Ήταν η δική της απάντηση στον κεραυνό του τότε, αλλά αυτή τη φορά είχε τη δύναμη να αναστρέψει το χρόνο μέσα από την ποιητική της συλλογή, και να καταφέρει να συγκεντρώσει όλα αυτά τα ίχνη, να φωτίσει αυτόν τον δύσκολο δρόμο και να οριοθετήσει τα νέα της βήματα.

Όλοι εκεί… ο Νικηφόρος, ο Γιάννης, ο Αποστόλης, η Ελένη, η Κατερίνα…
Δεν ξέρω, μου φάνηκε πως ήταν εκεί και ο Γιώργος.
Πώς τα κατάφερες ρε Κατερίνα και μάζεψες όλα αυτά τα χρόνια και τα χώρεσες σε λίγες σελίδες;
Πώς τα κατάφερες και κάλυψες όλο αυτό το κενό και του ’δωσες συνέχεια σε 14 ποιητικά διαμάντια;
Πώς τα κατάφερες και γύρισες ξανά την ανέμη με την κόκκινη κλωστή;

εκδόσεις Ραδάμανθυς
Φωτογραφίες: Μανόλης Κουφογιαννάκης

Ψάχνω το πέρασμα της ζωής
το πέρασμα του χρόνου.
Μες τους ανέμους
στη θαλπωρή των κυμάτων.
Κάτω από τη νύφη του χειμώνα
του θέρους την καυτή άμμο
και τις ανεμώνες των βράχων.
“Ανεμώνες Αλκυόνη”, 6ο ποίημα».

εκδόσεις Ραδάμανθυς

Την εκδήλωση άνοιξε ο Χρήστος Τσαντής (συγγραφέας – σύμβουλος ψυχικής υγείας και υπεύθυνος των εκδόσεων Ραδάμανθυς), ο οποίος παρουσίασε σύντομα το πρόγραμμα της βραδιάς και τους συντελεστές της εκδήλωσης. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στους ποιητές που έχουν επηρεάσει το έργο της Κατερίνας Παπαδάκη, ανάμεσά τους και ο γνωστός Χανιώτης ποιητής Λεωνίδας Κακάρογλου. Από έργο του στη συλλογή «Στο λευκό του Βυθού», (Εκδόσεις Πλέθρον), η δημιουργός εμπνεύστηκε τους στίχους του πρώτου ποιήματος του βιβλίου της «Ανεμώνες Αλκυόνη» (Εκδόσεις Ραδάμανθυς).

Την παρουσίαση της συλλογής έκαναν η Αργυρώ Λουλαδάκη και η Ντένια Καραβασιλειάδη.

Η Αργυρώ Λουλαδάκη (ποιήτρια – εκπαιδευτικός- δρ νεοελληνικής φιλολογίας), τόνισε ότι: «τα νεωτερικά στοιχεία που απαντώνται στα ποιήματα της συλλογής Ανεμώνες Αλκυώνη συνομιλούν με την παραδοσιακή ποιητική γραφή. Ειδικότερα, μέσω της χρήσης καθημερινού λεξιλογίου, χωρίς εκφραστική υπερβολή, με εικόνες που ακροβατούν ανάμεσα στην πολυσημία και την πρωτότυπη χρήση συμβόλων της μοντέρνας ποίησης από τη μια πλευρά και την διατήρηση των κοινών νοημάτων των λέξεων της παραδοσιακής ποίησης από την άλλη, επιχειρεί να ταξιδέψει στο ποιητικό σύμπαν η κ. Παπαδάκη». (Ολόκληρη η ομιλία θα δημοσιευθεί στη συνέχεια).

εκδόσεις ΡαδάμανθυςΗ εκπαιδευτικός – φιλόλογος Ντένια Καραβασιλειάδη είχε «συνομωτήσει» με τον Γιώργο Λουτσέτη και παρουσίασαν μία απαγγελία – έκπληξη, «ντυμένη» με την εξαιρετική μουσική που έγραψε ειδικά για το ποίημα της Κ. Παπαδάκη ο ίδιος ο συνθέτης. Η εκπαιδευτικός και προσωπική φίλη της ποιήτριας, μίλησε για την «ποίηση και τους στίχους της καρδιάς», για την ψυχή που καταθέτει η δημιουργός στο έργο της. 

Το μουσικό ντουέτο «Είμαστε 2«, με την Ελισάβετ Βερούλη και τον Γιώργο Λουτσέτη, ταξίδεψαν όλους τους φίλους του βιβλίου σε αρμονικές μουσικές συνομιλίες με την ποίηση και τις εικόνες της συλλογής.

Η βράδια έκλεισε με ένα ζεστό χειροκρότημα από όλους τους φίλους του βιβλίου για την Κ. Παπαδάκη και την Σ. Τζιτζικαλάκη, που αφού ευχαρίστησαν όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης, υποσχέθηκαν πως το ταξίδι… μόλις ξεκίνησε.


Ευχαριστούμε τον Γιώργο Λουτσέτη και την Αθηνά Γαλανάκη για την πολύτιμη τεχνική υποστήριξη, καθώς και τον Μανόλη Κουφογιαννάκη για τις φωτογραφίες.

 H έκθεση των σχεδίων της Σμαράγδης Τζιτζικαλάκη θα βρίσκεται στο χώρο του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Χανίων, στο Νεώριο Μόρο, μέχρι την Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018.
Τα έργα διατίθενται προς πώληση, και όλα τα έσοδα θα δοθούν για την ενίσχυση του παραρτήματος Χανίων της ΕΛΕΠΑΠ, «Κέντρο Δρ Μαρίας Τζαμαριουδάκη». Την Τρίτη 13/2, και στις ώρες 19:15-21:00, τα έργα θα παραδοθούν στους αγοραστές τους.

  


Για να προμηθευτείτε το βιβλίο συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας ή καλέστε στο 6983091058

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30 ευρώ

Τιμή βιβλίου: τώρα 9,90 (περιέχει και το ΦΠΑ 6%) από 12,00

+ έξοδα αποστολής

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s