Παρουσιάστηκε στο σπίτι των εξορίστων, στη Γαύδο, το βιβλίο του Δημήτρη Δαμασκηνού για τη ζωή του Μ. Λουντέμη

«Τα πλοία άραξαν στην όχθη της καρδιάς μας»

Σ’ έναν χώρο με έντονο συμβολισμό, στο σπίτι των εξορίστων, στη Γαύδο, έγινε τη Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017, η παρουσίαση του βιβλίου του Δ. Δαμασκηνού για τη ζωή και το έργο του Μενέλαου Λουντέμη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Λίλιαν Στεφανάκη και του Σταύρου Μαραβελάκη, που φρόντισαν όλα τα σχετικά ζητήματα της διοργάνωσης, και τους ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό.

Εκδόσεις Ραδάμανθυς

Με θέα το πέλαγος και την παραλία του Σαρακήνικου, στη Γαύδο, στην αυλή του σπιτιού των εξορίστων, του σπιτιού που έφτιαξε ο Άρης Βελουχιώτης όταν βρέθηκε εξόριστος στο νησί, οι φίλοι του βιβλίου άκουσαν από τον συγγραφέα Δημήτρη Δαμασκηνό τους λόγους για τους οποίους επιλέχθηκε το νησί και ο συγκεκριμένος χώρος, για την παρουσίαση του βιβλίου «Τα πλοία άραξαν στην όχθη της καρδιάς μας. Ένα δοκίμιο-μελέτη για τη ζωή και το έργο του Μενέλαου Λουντέμη», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς.

Εκδόσεις Ραδάμανθυς

Την παρουσίαση του βιβλίου έκαναν ο Ηλίας Τριανταφυλλόπουλος και ο Γιώργος Παπαγρηγοράκης. Ο πολιτικός επιστήμονας και κοινωνιολόγος Ηλίας Τριανταφυλλόπουλος, έπλεξε την ομιλία του γύρω από το ρεαλισμό της Ουτοπίας και τη ματαίωση που βίωσε μια ολόκληρη γενιά. Την αγωνία του δημιουργού Μενέλαου Λουντέμη και τον αγώνα του για ζωή, την πολιτική και κοινωνική του ένταξη, τη συμμετοχή του στην Αντίσταση, τις πληγές του στην εξορία και στην αναγκαστική πολιτική προσφυγιά. Ο Ηλίας Τριανταφυλλόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στην ματαίωση που βίωσε μια ολόκληρη γενιά που έδωσε το αίμα της για τη λευτεριά και την προκοπή της Ελλάδας, τη ματαίωση του οράματος, τις διαχρονικές ευθύνες κομματικών ηγεσιών, τις οποίες εξάλλου είχε στηλιτεύσει, από τους πρώτους, ο ίδιος ο Μενέλαος Λουντέμης. Τον αγώνα του για την κατάργηση όλων των στρατοπέδων, την αγάπη του για τον άνθρωπο. Παράλληλα, όμως, μίλησε για τις «σιωπές» που μπορούν να ντύσουν με μελωδίες τα αυριανά τραγούδια της ουτοπίας, τα τραγούδια όπου θα βρουν τη θέση τους οι στίχοι και το συναίσθημα που καταθέτει στα έργα του ο Μενέλαος Λουντέμης. Ο Ηλίας Τριανταφυλλόπουλος συνεχάρη τον συγγραφέα και τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς για την κυκλοφορία του βιβλίου.

Εκδόσεις Ραδάμανθυς

Ο Γιώργος Παπαγρηγοράκης, στην παρέμβασή του, είπε ανάμεσα στα άλλα ότι «ο Δ. Δαμασκηνός όπως φαίνεται και από το χωρισμό των ενοτήτων του βιβλίου, πλησιάζει τη ζωή και το έργο του Μενέλαου Λουντέμη μέσα σε ένα ιστορικό χρονικό πλαίσιο εντάσσοντάς τα μέσα στο κοινωνικό–πολιτικό γίγνεσθαι. Το βιβλίο συνολικά με το πάμπλουτο και πολύπλευρο περιεχόμενο του μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν βιβλίο αναφοράς από κάθε ενδιαφερόμενο ιστορικό ερευνητή- λογοτέχνη- φιλόλογο-φοιτητή και να διαβαστεί όμως και σαν ένα σοβαρό και με περιεχόμενο ιστορικό μυθιστόρημα».

Εκδόσεις Ραδάμανθυς
Ο Δημήτρης Δαμασκηνός υπογράφει βιβλία του πριν από την εκδήλωση στο σπίτι των εξορίστων, στη Γαύδο

Στη διάρκεια των παρεμβάσεων του Ηλία Τριανταφυλλόπουλου και του Γιώργου Παπαγρηγοράκη, διαβάστηκαν από την Βίκυ Παπαπαναγιώτου και την Νάγια Πιέρου, τα ποιήματα του Μενέλαου Λουντέμη «Ενώπιων του Έκτακτου Στρατοδικείου» και «Stabat Mater».

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο συγγραφέας, φιλόλογος και ιστορικός, Δημήτρης Δαμασκηνός μίλησε για την ιστορική και λογοτεχνική έρευνα που προηγήθηκε της συγγραφής του βιβλίου, καθώς και για άγνωστες πτυχές της ζωής του Λουντέμη που περιγράφονται μέσα στο έργο του. Επίσης, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει για αρκετή ώρα με τους φίλους του βιβλίου που έκαναν πολλές ερωτήσεις αλλά και σχετικές παρεμβάσεις. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε έπειτα από δύο περίπου ώρες κι ενώ ήδη είχε αναδυθεί μέσα από τη θάλασσα κατακόκκινο το φεγγάρι.

Η παρουσίαση στη Γαύδο ήρθε ως συνέχεια των επιτυχημένων εκδηλώσεων για την παρουσίαση του βιβλίου που έγιναν στην Αθήνα και στα Χανιά, ενώ θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις και σε άλλες πόλεις.  

Για παραγγελίες του βιβλίου συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας

ή καλέστε στο 6983091058

Τιμή βιβλίου: 17,40 + έξοδα αποστολής

500 σελίδες

Διαστάσεις 15 Χ 23

Με φωτογραφικά ντοκουμέντα

  ISBN 978-618-82572-8-3

18216774_10209071134117291_4625482079330823415_o

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s