Ρεπορτάζ από την παρουσίαση βιβλίου του Μιχάλη Τζανάκη σε Χανιά και Ρέθυμνο

Η «Καταιγίδα» στα Χανιά και το Ρέθυμνο

Εκδηλώσεις για το βιβλίο του Μιχάλη Τζανάκη, έγιναν στα Χανιά και στο Ρέθυμνο. Την ιστορική νουβέλα «Καταιγίδα» παρουσίασε το Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής των Εκδόσεων Ραδάμανθυς στον κήπο της γκαλερί «VILLA DES ARTS«, στα Χανιά. Η αντίστοιχη εκδήλωση στο Ρέθυμνο, έγινε στο Cafe Le Jardin, στο Δημοτικό Κήπο. Οι φίλοι του βιβλίου που πήραν μέρος στην εκδήλωση, συνομίλησαν με τον συγγραφέα Μιχάλη Τζανάκη και τους εισηγητές, έπειτα από τις σύντομες και περιεκτικές παρεμβάσεις που προηγήθηκαν.

Στα Χανιά

DSCN3494

Την εκδήλωση άνοιξε ο υπεύθυνος του εργαστηρίου και των Εκδόσεων Ραδάμανθυς, Χρήστος Τσαντής, ο οποίος τόνισε ιδιαίτερα τον πολυστρωματικό χαρακτήρα της ιστορικής νουβέλας του Μ. Τζανάκη.

Η «Καταιγίδα» συναρπάζει 

DSCN3495
Από αριστερά: Όλγα Κεκάκη-Φραντζεσκάκη, Αγγελική Μπεμπλιδάκη, Αντωνία Παπαδοπούλου, Μιχάλης Τζανάκης

Η Όλγα Κεκάκη-Φραντζεσκάκη άνοιξε τον κύκλο των εισηγητών δίνοντας συνοπτικά την περίληψη του έργου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Καταιγίδα είναι ένα μυθιστόρημα συγκλονιστικό, που από τις πρώτες κιόλας σελίδες συναρπάζει. Ο συγγραφέας κάνει τον αναγνώστη να ταξιδεύει. Ο Άθως πάντα μαγνητίζει τα σύννεφα και τους ανθρώπους που τον επισκέπτονται. Μια ξαφνική καταιγίδα φέρνει πιο κοντά δυο άντρες με πολλές κοινές εμπειρίες στο παρελθόν».  Η ομιλήτρια διάνθισε την παρέμβαση της διαβάζοντας καίρια αποσπάσματα από το έργο, που δημιουργούσαν εικόνες. Εικόνες από την Κάνδανο, από τα Χανιά στην περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, από το Νταχάου, τη Μακρόνησο και την Κωνσταντινούπολη.

[Ολόκληρες οι ομιλίες θα παρουσιαστούν σε επόμενες δημοσιεύσεις]. 

Ο συγγραφέας μας κάνει κοινωνούς και συμμέτοχους στα γεγονότα που περιγράφει

Στη συνέχεια πήρε το λόγο η Αγγελική Μπεμπλιδάκη: «Ποιος είναι καταλληλότερος στο να παρουσιάσει ένα βιβλίο από εσάς μια ομάδα δημιουργικής γραφής, προέβαλε ο δάσκαλος το ατράνταχτο επιχείρημα στις αντιρρήσεις μας: τι δουλειά έχουμε εμείς με παρουσιάσεις βιβλίων; όταν μας το πρότεινε. Κι έτσι σιγά-σιγά έκαμψε τις αντιστάσεις μας και πήρε ένα διστακτικό αλλά θετικό εντάξειιι. Λοιπόν, εδώ είμαστε. Για να μας δω τώρα κυρίες μου! Και μ’ αυτά και με κείνα ξεκίνησα την ανάγνωση του έργου του Μιχάλης ΤζανάκηςΜιχάλη Τζανάκη:  Καταιγίδα. Α, τι καλά… σκέφτηκα με το που άρχισα. Δικός μας είναι αυτός. Για την κρίση μιλάει, για διαδικτυακές αγορές και κουτσουρεμένα οικονομικά. Τέτοια πράγματα, σημερινά και καθημερινά. Πολύ οικεία. Και πάνω που άρχιζα να ταυτίζομαι με τον ήρωα, τσουπ, αλλαγή πλεύσης, και να μέσα στο κείμενο ιστορίες της Μακρονήσου, του ολοκαυτώματος της Καντάνου από την Μάχη της Κρήτης, της εξαφάνισης των Εβραίων από το νησί μας, του Νταχάου και των Σεπτεμβριανών του ‘55 της Κωνσταντινούπολης. Κοντολογίς, ο συγγραφέας παρεμβάλλει μέσα στη διήγηση του ταξιδιού δυο φίλων, προς το Άγιο Όρος, σήμερα, κομμάτια της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας των δεκαετιών 40 και 50. Μέσα από την παράλληλη ιστορία δυο άλλων προσώπων, αγνώστων μεταξύ τους που η μοίρα τα φέρνει το ένα δίπλα στο άλλο από συμφορά σε συμφορά. Μας μιλά σύντομα μα ουσιαστικά και περιεκτικά για όλα τα παραπάνω ιστορικά συμβάντα. Μας κάνει κοινωνούς και συμμέτοχους στα γεγονότα που περιγράφει».

Η φύση και ο άνθρωπος και οι δύο πρωταγωνιστές σε αυτό το βιβλίο

Μιχάλης ΤζανάκηςΗ Αντωνία Παπαδοπούλου έκλεισε τον κύκλο παρεμβάσεων του Εργαστηρίου Δημιουργική Γραφής λέγοντας ότι: «Ο χρόνος γυρνά για όλους μέσα στο καθημερινό μας Είναι. Μνήμες, προσδοκίες, μυστικά, εφιάλτες, απωθημένα, όρκοι, όνειρα, όλα σημαδεύουν το παρόν διασκορπίζοντάς μας, μία στο παρελθόν, μία στο μέλλον. Ο έρωτας, η επανασύνδεση, η καταστροφή, ο πόλεμος για κυριαρχία, εξόντωση, εκδίκηση, ακόμα και για προσωπική γαλήνη χρωματίζουν τις ιστορίες ανθρώπων άρρηκτα συνδεδεμένων. Και τελικά δεν σώζονται πάντα μόνο οι ενάρετοι. Γιατί κάποιοι ήρωες έχουν βάλει στοίχημα να σώσουν τους άλλους. Και νικάνε. Έστω και εάν τα μυστικά αποκαλύπτονται αργά ή και μισά ακόμα στο διάβα της ζωής, η ζωή νικάει και συνεχίζει. Θα συναντήσουμε τόπους από τα ελληνικά δρώμενα, ιστορία δική μας και άλλων, με φρονήματα πεθαμένα ίσως, που ανασκαλεύουν το ανθρώπινο θεριό που ζει πάντα. Η σκιά του συγγραφέα, ο αναγνώστης μαθαίνει και εκπαιδεύεται, κατανοεί και ανακαλύπτει το ανθρώπινο ταξίδι. Η φύση και ο άνθρωπος και οι δύο πρωταγωνιστές σε αυτό το βιβλίο».

Μιχάλης ΤζανάκηςΟ Μιχάλης Τζανάκης, αφού ευχαρίστησε όλους τους φίλους που βιβλίου που πήραν μέρος στην εκδήλωση, καθώς και του συντελεστές της, αναφέρθηκε στη σχέση ιστορίας και λογοτεχνίας, μιλώντας για την μυθοπλασία του βιβλίου και για το γιατί επέλεξε τα Χανιά, τα οποία είχαν αρκετές ιδιαιτερότητες σε εκείνη την ιστορική περίοδο, την περίοδο της Κατοχής, η οποία στην πόλη παρατάθηκε κατά παράδοξο τρόπο ακόμα και μετά από την επίσημη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Η βραδιά εξελίχθηκε σε μια πλούσια συζήτηση με τους φίλους του βιβλίου, όπου δόθηκε η υπόσχεση για μία νέα συζήτηση έπειτα από μερικούς μήνες. Και αυτή τη φορά η αφορμή θα είναι ένα νέο βιβλίο του Μιχάλη Τζανάκη από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς. Ένα βιβλίο που θα συζητηθεί…

Η παρουσίαση στο Ρέθυμνο

Εκδόσεις Ραδάμανθυς

Η εκδήλωση στο Ρέθυμνο, έγινε στο υπέροχο και φιλόξενο καφέ «Le Jardin«, το οποίο βρίσκεται μέσα στο Δημοτικό Κήπο της πόλης. Παρά τον καύσωνα, αισθητός ακόμα και στις 8 το βράδυ, ώρα που ήταν προγραμματισμένη για να ξεκινήσει η βιβλιοπαρουσίαση, οι φίλοι του βιβλίου και του συγγραφέα ήταν εκεί. Ο Χρήστος Τσαντής τους καλωσόρισε με μία σύντομη αναφορά στο έργο του Μιχάλη Τζανάκη για να δώσει στη συνέχεια το λόγο στην Δέσποινα Σκούληκα και στον Μανόλη Καμπανάκη, οι οποίοι ανέλυσαν το έργο.

Η Δέσποινα Σκούληκα στάθηκε στην παρουσίαση του ίδιου του συγγραφέα τονίζοντας το πλούσιο δημιουργικό του έργο και τα βήματα εξέλιξης στη γραφή του από κείμενο σε κείμενο. Παράλληλα όμως, έδωσε το στίγμα της «Καταιγίδας» επικεντρώνοντας στα κύρια σημεία της αφήγησης, στους ιστορικούς σταθμούς και στο πλαίσιο στο οποίο εκτυλίσσεται η δράση.

Εκδόσεις ΡαδάμανθυςΟ Μανόλης Καμπανάκης στάθηκε στον τρόπο με τον οποίο έχει συγκροτηθεί το βιβλίο του Μιχάλη Τζανάκη. Στις χρονικές αναδρομές, στα ιστορικά στιγμιότυπα που υπηρετούν τη ροή της αφήγησης, αλλά και στα γεγονότα της Κανδάνου, της Κατοχής, την εξόντωση των Εβραίων της Κρήτης με το πλοίο «Ταναΐς», την ανάπλαση της ατμόσφαιρας μιας ολόκληρης εποχής για την πόλη των Χανίων, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης: Νταχάου και Μακρόνησος, το διωγμό της Κωνσταντινούπολης, το ερωτικό και υπαρξιακό δράμα που βίωσαν οι πρωταγωνιστές. Μίλησε επίσης, για τη σχέση ιστορίας και λογοτεχνίας, γενικά, αλλά και μέσα από την «Καταιγίδα».

Ο συγγραφέας, συγκινημένος, ευχαρίστησε φίλους και συνεργάτες και μίλησε για την αφορμή που τον οδήγησε στη συγγραφή του βιβλίου του. Η βραδιά κύλησε με συζήτηση αλλά και με εκπλήξεις από τους φίλους του συγγραφέα, ενώ το ραντεβού ανανεώθηκε, καθώς στην εκδήλωση προαναγγέλθηκε το επόμενο βιβλίο του Μιχάλη Τζανάκη και των Εκδόσεων Ραδάμανθυς. 

        Για το Ρεπορτάζ: Χρήστος Τσαντής

Για παραγγελίες του βιβλίου συμπληρώστε τη φόρμα ή επικοινωνήστε το 6983 091058

Τιμή βιβλίου: 8,90 + έξοδα αποστολής

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s