Ο ήρωας της θάλασσας στο 2ο οικολογικό νηπιαγωγείο Χανίων (video)

Διασκευή του παραμυθιού της Ελευθερίας Τσικαλά

Το παραμύθι της Ελευθερίας Τσικαλά «Ο ήρωας της θάλασσας» , που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς, διασκευάστηκε από παιδιά και εκπαιδευτικούς του 2ου οικολογικού νηπιαγωγείου Χανίων, στο πλαίσιο της θεματική «Βυθός-Θάλασσα», έπειτα από μία επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με το παραμύθι, κατασκεύασαν κούκλες, το διασκεύασαν, επέλεξαν μόνα τους τούς ρόλους και έπαιξαν την ιστορία.

Υπεύθυνοι Νηπιαγωγοί: Μαρία Κατσικανδαράκη και Δάφνη Τσώτου.

 

 Ο ήρωας της θάλασσας

Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένα παιδί, ο Δημήτρης, που ζούσε με την οικογένεια του σε ένα σπίτι κοντά στη θάλασσα. Ο Δημήτρης ήθελε να γίνει ήρωας της θάλασσας γι αυτό αποφάσισε να φύγει κρυφά από το σπίτι του και να ανακαλύψει το βυθό. Ακόμα και το φύλακα  σκύλο ξεγέλασε για να φτάσει στη θάλασσα. Εκεί συνάντησε μια χορευταρού γαρίδα, τη Φαίδρα, που της είπε τα σχέδιά του. Βρήκε έναν αναπνευστήρα και βούτηξε στην υπέροχη θάλασσα και του άρεσε πολύ γιατί είδε τόσα πολλά ψάρια και άλλα πλάσματα όπως αστακούς, καβούρια, ξιφίες, χελώνες, κοράλλια, ιππόκαμπους κ.α.

Ξαφνικά ακούει κλαψουρίσματα και βλέπει μπροστά του ένα χταπόδι που του έλειπε ένα πόδι. Ήταν ο Δάκης Χταποδάκης και είχε μεγάλη στεναχώρια μα και φόβο, γιατί διαπίστωσε πως οι άνθρωποι έχουν βαλθεί να εξαφανίσουν τα χταπόδια. Μα ο Δημήτρης δε θέλει να του κάνει κακό, θέλει να γίνουν φίλοι. 

Κείνη την ώρα εμφανίστηκε μπροστά τους μια μέδουσα, ο Σάκης Μεδουσάκης που κι αυτός έχει παράπονα από τους ανθρώπους που, δε μας αφήνουν να ζήσουμε, όπως είπε. Ο κυρ Καλαμάρης που άκουγε, είπε, πως αυτός ο κόσμος καταστρέφεται γιατί οι άνθρωποι δε σκέφτονται κι έχουν γεμίσει σκουπίδια τη θάλασσα.

Ο Δημήτρης κατάλαβε πως κάτι σοβαρό συμβαίνει στο βυθό και θέλει να βοηθήσει…

Μα πώς να μιλήσει στους μεγάλους; Εξάλλου αυτός δε μιλάει τη γλώσσα τους…όμως κάτι σκέφτηκε, θέλει να βοηθήσει.

Πάνω στην ώρα εμφανίστηκε ο δήμαρχος της θαλασσοπεριφέρειας, ο κύριος Αστέρης, κι αυτός απογοητευμένος από την συμπεριφορά των ανθρώπων.

Πρέπει να επαναστατήσουμε, είπε ο Μεδουσάκης, οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να μας σέβονται γιατί εμείς τους δίνουμε τροφή και τώρα κινδυνεύουμε να εξαφανιστούμε,όπως τις καημένες τις χελώνες καρέτα-καρέτα που κανείς δε νοιάζεται, σας τα έχει πει νομίζω ο Τάκης Καρετάκης, τι τραβάνε κι αυτές..

Τότε ο Δημήτρης υποσχέθηκε να τους βοηθήσει να σωθούν, μα και να βάλουν μυαλό στους ανθρώπους, που έγιναν επικίνδυνοι για τη φύση και το περιβάλλον.

Όλα τα πλάσματα της θάλασσας συγκεντρώθηκαν να ακούσουν τι έχει να ανακοινώσει ο κύριος δήμαρχος, μα σαν είδαν το Δημήτρη, τρόμαξαν γιατί νόμισαν πως θα τους κάνει κακό.Φώναξαν δυνατά τότε: να φύγει γιατί είναι εχθρός μας.

Μα σαν τους είπε ο Δάκης, πως είναι φίλος και χάρη στην ιδέα του μπορεί να σωθούν τα ψάρια, τότε όλοι άκουσαν το Δημήτρη που τους πρότεινε να διαμαρτυρηθούν και να φύγουν για λίγο καιρό, έτσι που οι άνθρωποι να μην τα βρίσκουν κι ίσως σκεφτούν λογικά και βάλουν μυαλό.

Όλοι έιπαν ΝΑΙ! πάμε να κρυφτούμε..

Τώρα οι άνθρωποι δεν έβρισκαν καθόλου ψάρια, ανησύχησαν, κάτι συμβαίνει είπαν κι άρχισαν να σκέφτονται λίγο διαφορετικά.. Λες και έγινε ένα θαύμα! Κατάλαβαν το λάθος τους, και τα ψάρια το ένιωσαν κι έτσι γύρισαν πίσω. Κι ο Δημήτρης ήταν τώρα χαρούμενος που έκανε κάτι καλό για τον κόσμο και τους φίλους του, μα και γιατί κατάφερε να γίνει ήρωας!

DSCN3437

εξώφυλλο ο ήρωας της θάλασσας

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s