Στην αίθουσα των αριθμών

Απόσπασμα από το μαθηματικό μυθιστόρημα του Σάκη Ροδίτη

«Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ Β»

roditis4«Καλώς ήρθατε και επίσημα στην πρώτη αίθουσα. Στην αίθουσα των αριθμών. Να εξαντλήσετε την αίθουσα παίρνοντας ό,τι σας αρέσει και να μην ξεχνάτε να αφήνετε κάτι για τους επόμενους. Τώρα δεν έχετε πίεση χρόνου. Απολαύστε την παραμονή σας και επικοινωνήστε μαζί μου όποτε θέλετε. Απλά τραβήξτε το κορδόνι που κρέμεται. Όταν προσφέρετε το κατιτί σας στο κάστρο, μην ξεχνάτε να χαμογελάτε στην κάμερα. Καλή συνέχεια», είπε χαμογελώντας και χάθηκε.

«Σειρά σου να διαλέξεις με τι θα συνεχίσουμε», είπα με αυστηρό ύφος στον φίλο μου.

«Μην ξεχνάς ότι εγώ έλυσα τον τελευταίο γρίφο», είπε ο Αλ κι έκανε μια υπόκλιση αντάξια ενός ιππότη που ζούσε στο κάστρο αιώνες πριν τον ερχομό μας.

«Άμα το βλέπεις έτσι, σε καλώ σε αγώνα μαθηματικών λογοπαιγνίων. Ένα εγώ. Ένα εσύ. Μέχρι να στερέψουμε. Και τότε θα έχει κριθεί το ποιος θα διαλέξει».

«Πολύ ωραία», είπε ο Αλ. «Αγώνα θέλεις; Αγώνα πάρε. Λοιπόν… 6 άλογα τρώνε 6 μπάλες σανό σε 6 ώρες. 3 άλογα, σε πόση ώρα τρώνε 3 μπάλες σανό;»

«Κάθε άλογο χρειάζεται 6 ώρες για να φάει μια μπάλα σανό. Άρα χρειάζονται 6 ώρες. Εσύ τώρα: πέντε σκύλοι τρώνε πέντε γάτες σε πέντε λεπτά. Πόσοι σκύλοι τρώνε εκατό γάτες σε εκατό λεπτά;»

«Πέντε σκύλοι», απάντησε ο Αλ. «Αφού κάθε σκύλος χρειάζεται πέντε λεπτά για να φάει μια γάτα. Δηλαδή σε 100 λεπτά έχει φάει 20. Πιο μακάβριο πρόβλημα δεν είχες; Χάθηκε μια άλλη διατύπωση;» σχολίασε ο Αλ και αντιπρότεινε με το γνωστό παιδικά πονηρό του υφάκι: «Πέντε δάσκαλοι να τρώνε πέντε μαθητές σε πέντε λεπτά» και συνέχισε: «Σε μια αυλή υπάρχουν δέντρα και πουλιά. Αν σε κάθε δέντρο κάτσουν δύο πουλιά, περισσεύει ένα δέντρο αδειανό. Αν σε κάθε δέντρο κάτσει από ένα πουλί, τότε μένει ένα πουλί χωρίς δέντρο. Πόσα είναι τα δέντρα και πόσα είναι τα πουλιά;»

«Τί θα έλεγες για τρία δέντρα και τέσσερα πουλιά; Υπάρχουν άπειροι μαθηματικοί γρίφοι, άσε που νιώθω άπειρη ανάγκη για ξάπλα και κουβεντούλα. Πάμε για… άραγμα; Έλα, μη με κοιτάς έτσι. Δουλεύουμε τόση ώρα. Ας ξεκουραστούμε λίγο, γιατί αλλιώς.. το πρωί θα σερνόμαστε. Πάμε να ξαπλώσουμε σε εκείνη τη γωνία με τους πολύχρωμους κύβους».


Το μυθιστόρημα του Σάκη Ροδίτη κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς

Ένα παιδαγωγικό παιχνίδι μύησης στη μαγεία των αριθμών και της γεωμετρίας, στην εξέλιξη της ανθρώπινης σκέψης μέσα από την ιστορία των μαθηματικών.

Ένα συναρπαστικό μαθηματικό ταξίδι στη νήσο «ΑΙΦΟΣ» (αναγραμματισμός της λέξης ΣΟΦΙΑ). Ο μυθικός Πύργος του Β περιμένει δυο ανήσυχους νέους που ρίχνονται σε ένα απίστευτο ταξίδι διατρέχοντας την ιστορία των μαθηματικών. Οι δύο νέοι βρίσκουν εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης προβλημάτων, τέτοιους που να τους επιτρέπουν να προσεγγίζουν σύνθετες μαθηματικές έννοιες χρήσιμες στη ζωή και την εκπαίδευση, με απλά υλικά και κατανοητά βήματα.

Ένα σύνολο 370 σελίδων (με πλούσια εικονογράφηση) δομείται σε 12 κεφάλαια ανεπτυγμένα σε αλλεπάλληλες αίθουσες που φέρουν τα ονόματα μαθηματικών οντοτήτων, όπως η αίθουσα των αριθμών, η αίθουσα των γρίφων ή ονόματα Ελλήνων μαθηματικών, όπως η αίθουσα Θαλή-Πυθαγόρα και η αίθουσα του Αρχιμήδη. Η δομή αυτή μας παραπέμπει στο «Όνομα του Ρόδου» του Ουμπέρτο Έκο. Η είσοδος σε κάθε αίθουσα δημιουργεί ένα αίσθημα περιέργειας, μυστηρίου, προσμονής…

©Σάκης Ροδίτης & Εκδόσεις Ραδάμανθυς

Για παραγγελίες συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας ή καλέστε στο 6983 091058

τιμή: 17,40 + έξοδα αποστολής

Ο πύργος του β

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s