Γιώργος Ηλιάδης, Μάνος Καλομοιράκης και Λευτέρης Μποτωνάκης video από τα θεατρικά δρώμενα στην παρουσίαση του βιβλίου, που έγινε στα Χανιά
Ο Γιώργος Ηλιάδης διαμορφώνει το δικό του πλαίσιο γραφής και αποτυπώνει τα χνάρια της δικής του μοναδικής αφηγηματικής τεχνικής μέσα στα κείμενά του… «Τα δυο πουγκιά», μπορούν να γίνουν πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών που θέλουν να μιλήσουν για τον πόλεμο, για την Μάχη της Κρήτης, για την προσφυγιά, για τις οικογενειακές-ανθρώπινες σχέσεις.
«Τα δυο πουγκιά», το πρώτο αλλά εξαιρετικό μυθιστόρημα του Γιώργου Ηλιάδη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ραδάμανθυς, ταξίδεψε στην Αθήνα, στο Ηράκλειο, στα Χανιά, στον Άγιο Νικόλαο, στο Βενεράτο. Ξαποσταίνει για λίγο και προετοιμάζει το νέο κύκλο συναντήσεων που θα έχει με τους φίλους του βιβλίου.
Πρόκειται χωρίς καμία υπερβολή για ένα έργο διαχρονικής αξίας, που όταν το κρατήσεις στα χέρια σου δεν μπορείς να το αφήσεις. Δεν γίνεται να σταματήσεις να διαβάζεις. Είναι τέτοια η αφηγηματική του ροή που σε παρασέρνει και γίνεσαι κι εσύ μέρος της ιστορίας. Ο Γιώργος Ηλιάδης με μαεστρία, σαν «έτοιμος από καιρό» και με την τέχνη έμπειρου μυθιστοριογράφου ξεδιπλώνει τα στοιχεία της ιστορίας του με συγκλονιστικό τρόπο.
Η Μικρασιατική Καταστροφή, η ζωή των προσφύγων στο Ηράκλειο, η ζωή των Ελλήνων μεταναστών στην Αργεντινή και στις ΗΠΑ, ο πόλεμος, η Μάχη της Κρήτης, η Κατοχή και η Αντίσταση, η Γιάλτα, η Μακρόνησος, και τόσα άλλα σημαντικά ιστορικά γεγονότα του αιώνα που πέρασε, αναπτύσσονται μέσα στις σελίδες του βιβλίου με έναν τρόπο που δεν έχει γραφτεί ποτέ ξανά. Παράλληλα, σε πρώτο πλάνο ο συγγραφέας θέτει την καθημερινή ζωή και την ιστορία των πρωταγωνιστών του, έτσι που ο αναγνώστης ταυτίζεται μαζί τους στη κοπιαστική τους προσπάθεια να ανέβουν το δικό τους ανήφορο.

Αρχικά, σε μία συζήτησή μας, είπα στον συγγραφέα πως μου θυμίζει η γραφή του τον τρόπο που γράφει ο Τσιφόρος. Μα, τώρα πλέον, μπορώ να πω, διαβάζοντας και το δεύτερο βιβλίο του που υπό έκδοση, με τίτλο «Το μαγκάλι», πως έχουμε να κάνουμε με έναν εξαιρετικό νέο δημιουργό, ο οποίος διαμορφώνει το δικό του πλαίσιο γραφής και αποτυπώνει τα χνάρια της δικής του μοναδικής αφηγηματικής τεχνικής μέσα στα κείμενά του. Και δεν είναι υπερβολή. Τα σχόλια των αναγνωστών για το βιβλίο είναι χαρακτηριστικά. Όπως επίσης και οι θετικές κριτικές που έχει ήδη πάρει. Οι ομιλίες της Ελπίδας Γρηγοράκη, του Μανώλη Νικολούδη, του Μάκη Πέτσα, του Χρήστου Τσαντή, του Μαρίνου Σμπώκου, στις εκδηλώσεις που έγιναν μέχρι σήμερα για την παρουσίαση του βιβλίου, ήρθαν για να επιβεβαιώσουν τα πρώτα σχόλια των αναγνωστών.
Στις εκδηλώσεις ο Γιώργος Ηλιάδης, μέσα από θεατρικά δρώμενα και με τη συμβολή της Μάνιας Παπαδημητρίου, του Ανδρέα Μαυραγάνη, του Μάνου Καλομοιράκη, του Λευτέρη Μποτωνάκη, του Ζαχαρία Κατσακού, του Μανόλη Δεσποτάκη και του Χρήστου Τσαντή, παρουσίασαν με έναν πρωτότυπο τρόπο σκηνές από το βιβλίο. Μιλάμε συγκεκριμένα για τη σκηνή στη Καγκελαρία, στο Βερολίνο του 1940, με τον διάλογο Χίτλερ-Γκαίρινγκ, ένα σπουδαίο αντιφασιστικό θεατρικό δρώμενο που θα μπορούσε να παιχτεί άνετα ακόμα και σε σχολεία. Το ίδιο ισχύει και για τη σκηνή από την ταφή των νεκρών στρατιωτών μετά από τη Μάχη της Κρήτης, που επίσης αποδόθηκε στις εκδηλώσεις με θεατρικά δρώμενα.
Το βιβλίο του Γιώργου Ηλιάδη, «Τα δυο πουγκιά», μπορεί να γίνει πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών που θέλουν να μιλήσουν για τον πόλεμο, για την Μάχη της Κρήτης, για την προσφυγιά, για τις οικογενειακές-ανθρώπινες σχέσεις.
Στα video που ακολουθούν βλέπουμε τον ηθοποιό Λευτέρη Μποτωνάκη να διαβάζει αποσπάσματα του βιβλίου και να δίνει τη σκυτάλη στον Μάνο Καλομοιράκη και στον Γιώργο Ηλιάδη για τα θεατρικά δρώμενα, στην εκδήλωση που έγινε στα Χανιά τον Νοέμβριο του 2016, στον πολυχώρο «Το Μεγάλο Ο». Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Μανώλης Νικολούδης, ο Χρήστος Τσαντής και ο συγγραφέας (το video με τις ομιλίες θα παρουσιαστεί σε επόμενη δημοσίευση).
Ευχαριστούμε τις κυρίες Αθηνά Γαλανάκη και Βλασία Λάγιου, για το βίντεο και για τη γενικότερη στήριξη και συνεισφορά τους στο εγχείρημα των Εκδόσεων Ραδάμανθυς.
…και το ταξίδι, συνεχίζεται!
©Χρήστος Τσαντής, Μάιος 2017
