Η Εξίσωση του Διόφαντου – Σάκης Ροδίτης

Ο Πύργος του Β – Μια Μαθηματική περιπέτεια

Το μυθιστόρημα του Σάκη Ροδίτη κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς

Απόσπασμα από το Κεφάλαιο 2

Γνωριμία με τον άρχοντα του Πύργου

Για αρκετή ώρα προχωρούσαμε ακούγοντας μόνο την αναπνοή και τους χτύπους της καρδιάς μας, μέχρι τη στιγμή που περάσαμε δίπλα από ένα πελώριο γερασμένο κέδρο. Μία βραχνή φιλική φωνή μας καλωσόρισε: «Καλώς τους. Δε σας κρύβω πως σας περίμενα με αρκετή ανησυχία».

Προφανώς η άφιξή μας με το καΐκι είχε γίνει αντιληπτή. Αντικρίσαμε έναν γέροντα με μακριά μαλλιά και μούσια, καθισμένο πάνω σ’ ένα κύβο, να στέκεται ατάραχος και να μας περιμένει.

Χωρίς τίτλο3
Ο Πύργος του Β. Μια μαθηματική περιπέτεια – Σάκης Ροδίτης

«Ελπίζω να αγαπάτε πραγματικά την περιπέτεια και μάλιστα να είσαστε έτοιμοι να πονέσετε γι’ αυτήν. Μιλάω τόσο για τα μαθηματικά όσο και για την περιπέτεια της ζωής. Ο δρόμος πολλές φορές θα σας μοιάζει αδιάβατος, όμως αν κάτι το θες πολύ αξίζει να παλέψεις γι’ αυτό. Άσε που τις περισσότερες φορές απλά αρκεί να αλλάξεις τα… γυαλιά με τα οποία κοιτάζεις τον κόσμο. Χα! Χα! Χα!» είπε και ξεκαρδίστηκε στα γέλια.

Έμοιαζε με δεκάχρονο παιδί ή με κάποιο σοφό που κάτι παραπάνω ξέρει και γελάει, απολαμβάνοντας τη δική μας αμήχανη στάση μπροστά στη γνώση. Ένα γλυκό γέλιο που όχι μόνο δεν σου κόβει τα πόδια αλλά, αντίθετα, σου δίνει κουράγιο για τη συνέχεια κι ελπίδα για ένα αίσιο τέλος.

«Σίγουρα για να φτάσετε μέχρι εδώ, έχετε τόλμη και γνώση. Όμως αυτό που βασικά θα σας χρειαστεί είναι η ικανότητα να κοιτάτε με τα μάτια της ψυχής και να τρέχετε, άμα χρειαστεί, με την ταχύτητα του φωτός. Πάνω απ’ όλα, θα χρειαστεί να είσαστε δεκτικοί και ανοιχτοί στην επικοινωνία, έτσι που να μπορείτε να καταλάβετε το σύντροφό σας. Να δίνετε και να παίρνετε συνεχώς, σε μία αμφιμονοσήμαντη επικοινωνιακή σχέση».

«Χρόνια θα έχει να μιλήσει με άνθρωπο και τον έπιασε ακατάσχετη πολυλογία», σκέφτηκα. Αν κι όλα αυτά που έλεγε μας άγγιζαν αρκετά, το μόνο που καταφέραμε να αρθρώσουμε ήταν ένα… ξερό «γειά».

«Με λένε Ερατοσθένη», συνέχισε ο γερο-σοφός. «Έτσι με βάφτισε ο δάσκαλός μου και ιδιοκτήτης του πύργου. Άμα προσθέσεις τα ψηφία της χρονολογίας γέννησής μου και ύστερα αφαιρέσεις ένα, θα βρεις το αρχικό γράμμα του θρόνου μου. Την χρονολογία που γεννήθηκα θα την μάθετε αφού πρώτα βρείτε την ηλικία μου. Προσθέτοντας στο x του γρίφου τρία χρόνια, θα ανακαλύψετε πόσων χρόνων είμαι. Όσο για το x… αυτό θα το ανακαλύψετε εδώ, στο φάκελο».

Μας έδωσε έναν κιτρινισμένο φάκελο, μεγέθους μπιλιέτου, που μέσα του βρήκαμε γραμμένο με κάτι… ψείρες γράμματα που παρέπεμπαν σε σκονάκι, ένα κείμενο παραφθορά του γρίφου του Διόφαντου.

Όταν πέθανε ο μέγας μαθηματικός Διόφαντος, οι μαθητές του κατά παραγγελία του, αντί άλλου επιγράμματος, συνέθεσαν ένα γρίφο και τον έγραψαν πάνω στον τάφο του. Ο φάκελος λοιπόν του Ερατοσθένη που θα μας έδινε το x και άρα την ηλικία του, έλεγε: «Σ’ αυτόν εδώ το θρόνο που κάθεται ο Ερατοσθένης, αλήθεια τι θαυμαστός θρόνος! (Με αριθμητική τέχνη μας λέει την ηλικία του). Το ένα έκτο της ζωής τού χάρισε ο Θεός να είναι παιδί. Το ένα δωδέκατο μετά από αυτό να βγάλει τρίχες στα μάγουλά του. Μετά το επόμενο ένα έβδομο παντρεύτηκε. Και πέντε χρόνια αργότερα του χάρισε ένα γιο. Αλίμονο… άτυχο παιδί. Στα μισά της ηλικίας του πατέρα του σαν έφτασε, αφού πέθανε, κρύο πτώμα κάηκε. Τότε παρηγόρησε το πένθος του για τέσσερα χρόνια με τη σοφία των αριθμών και σήμερα… να!. Κάθεται σ’ αυτόν εδώ το θρόνο. Πόσο διήρκεσε η ζωή του μέχρι σήμερα;»

1/6x+1/12x+1/7x+5+1/2x+4=x, άρα x=84

Το x της γνωστής εξίσωσης του Διόφαντου, που είναι ακριβώς η ίδια στο φάκελο με αλλαγμένα μόνο τα ονόματα, αυξημένο κατά τρία μας κάνει 87. Άρα γεννήθηκε το 1910 σκέφτηκα αμέσως. Αφού 1+9+1-1=10… αντιστοιχεί στο γράμμα Κ.

«Κύβος», αναφώνησα αμέσως με μια σεμνή ικανοποίηση στη φωνή μου. Απάντησα στην πρόσκλησή του περισσότερο για να τον ικανοποιήσω και λιγότερο για να δείξω τις ικανότητές μου. Βέβαια το ίδιο θα μπορούσα να είχα πει και χωρίς τόση σκέψη, μιας και καθότανε ήδη επάνω σ’ έναν κύβο.

«Και τώρα… μία ακόμη συμβουλή. Χαλαρώστε. Γιατί το ταξίδι σας δεν θα είναι ούτε μικρό ούτε εύκολο».

Καθώς τα έλεγε αυτά σηκωνόταν από το θρόνο του με αργές μεγαλοπρεπείς κινήσεις. Πήραμε φόρα για τον πύργο, όμως ο οδηγός της περιπέτειάς μας έμενε ακίνητος δίπλα στον κυβοθρόνο του.

«Το ταξίδι σας ξεκινάει εδώ. Στο κάστρο θα μπαίνατε και μόνοι σας. Όπως άλλωστε έχουν μπει και άλλοι πριν από σας. Όχι όμως στον πραγματικό πύργο του οποίου η είσοδος είναι εδώ», είπε και μας έδειξε τον κύβο που πριν από λίγο καθόταν επάνω του. «Θα μπούμε λοιπόν μόνο αν εσείς καταφέρετε να ανοίξετε τη μυστική πόρτα που οδηγεί στο δρόμο με τα μαθηματικά αινίγματα. Τα παράξενα προβλήματα, θεία παιχνίδια, που τελικά οδηγούν στη γνώση. Όμως πριν μπούμε, πείτε μου κάτι για σας. Δεν ξέρω ούτε τα ονόματά σας ούτε τι ήταν αυτό που σας έφερε στα μέρη μας».

«Εμένα με φωνάζουν Εβαρίστ» και πριν προλάβω να αρθρώσω κουβέντα, συνέχισε για μένα ο Αλ: «Του δώσαμε αυτό το όνομα γιατί έχει κάτι από τη φλόγα αυτού του περίφημου Γάλλου μαθηματικού. Του Εβαρίστ Γκαλουά. Από μικρός απαντούσε σε όλες τις μαθηματικές προκλήσεις των δασκάλων στο σχολείο. Συνήθως με έναν δικό του τρόπο που κάποιες φορές δεν τον έπιαναν οι κεραίες τους. Έτσι, δεν αποκόμιζε τα αναμενόμενα βαθμολογικά κέρδη. Θεωρώ ότι είναι γεννημένος αγωνιστής. Λατρεύει τις γυναίκες, τόσο όσο και ο συνονόματός του. Είναι πάντα έτοιμος να πεθάνει σε μονομαχία γι’ αυτές».

«Καλά… καλά. Δε λέω. Με κολακεύει το όνομα που μου χάρισαν οι φίλοι μου», είπα φανερά ευχαριστημένος. «Αλλά ας τα αφήσουμε αυτά, γιατί τώρα αυτό που μας καίει είναι να ξεκινήσουμε».

«Φυσικά και θα συνεχίσετε», με πρόλαβε ο γερο-σοφός. «Άλλωστε το ταξίδι σας, που ελπίζω να πάει καλά, έχει ήδη ξεκινήσει. Απολαύστε το λοιπόν και αφήστε την ιστορία να πάρει το δρόμο της και το χώρο που της αναλογεί».

©Σάκης Ροδίτης & Εκδόσεις Ραδάμανθυς

Για παραγγελίες του βιβλίου συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας ή καλέστε στο 6983 091058

Τιμή για εσάς: 17,40 € + έξοδα αποστολής

Επιμέλεια: Χρήστος Τσαντής

Μακέτα – Εικαστικό εξώφυλλου – Εικονογράφηση: Μιχάλης Ροδίτης

Σελιδοποίηση: Μιχάλης Ροδίτης, Άννα Ροδίτη

ISBN: 978-618-82572-0-7

Διαστάσεις: 17 Χ 24 (μεγάλο μέγεθος)

Σελίδες: 376

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Σάκης Ροδίτης Εκδόσεις Ραδάμανθυς
Ο Σάκης Ροδίτης στην παρουσίαση του βιβλίου στα Χανιά. Αριστερά του διακρίνονται οι: Σήφης Μιχελογιάννης και Δημήτρης δαμασκηνός, ομιλητές στην εκδήλωση που έγινε στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων-Νεώριο Μόρο, σε κοινή διοργάνωση με το παράρτημα Χανίων της Μαθηματικής Εταιρείας, τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς, την Επιτροπή Χανίων της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και το εργαστήρι κατασκευής μουσικών οργάνων του Αν. Ποταμίτη.

Ο Σάκης Ροδίτης, μαθηματικός και βραβευμένος συγγραφέας από το Υπουργείο Παιδείας για το βιβλίο «Τα μαθηματικά και ο χαρταετός», επιστρέφει με ένα νέο συναρπαστικό μυθιστόρημα. Άνθρωπος με έντονη κοινωνική δράση και με συμβολή στα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά δρώμενα, έχει διατελέσει επιμορφωτής εκπαιδευτικών, με έμφαση στην εμψύχωση ομάδων παιδιών και στη βιωματική εκπαίδευση.

Απόφοιτος της Βαρβάκειου και του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών, έχει παρακολουθήσει ετήσια και πολύμηνα εκπαιδευτικά σεμινάρια, μεταπτυχιακό-επιμορφωτικό πρόγραμμα συμβουλευτικής για τον Σχολικό Επαγγελματικό Προσανατολισμό, σεμινάρια εκπαίδευσης, εμψύχωσης νέων, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, θεατρικού παιχνιδιού, καθώς και σεμινάρια καρναβαλικών κατασκευών, μάσκας κ.λπ.

Ο Σάκης Ροδίτης είχε πάρει μέρος στην ομάδα εργασίας του Τομέα Παιδαγωγικής, Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών, για τη συγγραφή Λογισμικού Διδασκαλίας Πιθανοτήτων και Στατιστικής με Η/Υ σε σχολεία, σε συνεργασία με την «KEYSTONE». Είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Πάτρας και από το 2000 πρόεδρος του συλλόγου «Α.Σ.Τ.Ο-Επικοινωνούμε». Υπήρξε μέλος πολλών πολιτιστικών συλλόγων στην Αθήνα και την Πάτρα, καθώς και της ομάδας εποπτικών μέσων της Μαθηματικής Εταιρείας της Πάτρας. Από το 1991 μέχρι το 2000 ήταν μέλος της επιτροπής λειτουργίας του Κ.Δ.Α. της κίνησης Πρόταση κατά των ναρκωτικών στην Πάτρα. Διετέλεσε επίσης μέλος στο Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Αχαΐας.

Εργαζόταν, μέχρι και τη συνταξιοδότησή του, στη Δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από το 1981 και από το 1985 στο 17ο γυμνάσιο Πάτρας, ως μαθηματικός και σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού.

dsc_7282
Ο Σάκης Ροδίτης μιλάει για το βιβλίο του στην παρουσίαση που έγινε στην Πάτρα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s