Ο μικρός πρίγκιπας συναντά τον Κύριο Καζαντζάκη – στο Ρέθυμνο

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017, στις 7 το απόγευμα

Στο βιβλιοπωλείο Αυτογνωσία

Οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς και το βιβλιοπωλείο Αυτογνωσία στο Ρέθυμνο (Πορτάλιου Μάρκου 14), παρουσιάζουν το βιβλίο του Χρήστου Τσαντή «Ο μικρός πρίγκιπας συναντά τον Κύριο Καζαντζάκη στο δρόμο της αναζήτησης», την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017, στις 7 το απόγευμα.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει:

Συζήτηση με την Αγγελική Μπεμπλιδάκη και τον συγγραφέα.

Δρώμενο με τίτλο «Το νήμα που ενώνει«

  • Το βιβλίο έχει παρουσιαστεί, μέχρι τώρα, σε εκδηλώσεις που διοργάνωσαν: οι Επιτροπές Ηρακλείου και Χανίων του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, η Περιφέρεια Κρήτης – Π.Ε. Χανίων σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων Ηρακλείου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού σε συνεργασία με το 9ο και 13ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, ο Όμιλος Φίλων για την UNESCO Πειραιώς, καθώς και η ΧΕΝ Ελλάδος. Τμήματα του βιβλίου αξιοποιήθηκαν και δραματοποιήθηκαν σε εκδηλώσεις σχολείων όλων των βαθμίδων (2ο Νηπιαγωγείο Τσικαλαριών, 2ο Οικολογικό Νηπιαγωγείο Χανίων, 2ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων, 10ο Γυμνάσιο Ηράκλειου, 2ο Γυμνάσιο Νέας Σμύρνης).

Λίγα λόγια για το βιβλίο

«Ο μικρός πρίγκιπας συναντά τον Κύριο Καζαντζάκη στο δρόμο της αναζήτησης»  

Ο μικρός πρίγκιπας επιστρέφει στη γη! Τα τριαντάφυλλό του μαραίνεται και η ισορροπία του κόσμου κινδυνεύει. Ό,τι συμβαίνει στον πλανήτη του, επιδρά σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι ήρωες του Καζαντζάκη δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια. Ανταποκρίνονται στο κάλεσμα και φεύγουν απ’ τα βιβλία τους για να βοηθήσουν. Η περιπέτειά τους μεγάλη, καθώς θα χρειαστεί να ανέβουν στις βουνοκορφές της Κρήτης, να προσπεράσουν τα εμπόδια, να βγουν με την «Οδύσεια» στη μεγάλη θάλασσα.

Την ίδια στιγμή, δυο φίλοι αναζητώντας την προσωπική τους αλήθεια, αποφάσισαν να ενσαρκώσουν ρόλους μέσα από ένα θεατρικό παιχνίδι. Ο ένας υποδύεται ήρωες του Καζαντζάκη και ο άλλος του Εξυπερύ. Έρχονται στο φως παιδικά βιώματα, συναισθήματα, προκαταλήψεις, στερεότυπα και συμπεριφορές που προβληματίζουν. Η προσπάθειά τους περνάει μέσα από το δρόμο της αναζήτησης!

Δύο εμπνευσμένοι και πρωτότυποι μύθοι συνενώνουν τις παράλληλες ιστορίες που, σαν γέφυρες, συνδέονται στενά μεταξύ τους.

  • «Το εκπληκτικό που σαν ιδέα-σύλληψη υλοποίησε ο Χρήστος σε αυτό το βιβλίο, είναι η ευλαβική νεκρανάσταση λογοτεχνικών ηρώων (που έρχονται από διαφορετικά βιβλία) και η Συνάντησή τους στον ίδιο τόπο, στο ίδιο νοητικό δράμα, για να δηλώσουν με λόγια και έργα πως η αγωνία τους και η στάση ζωής τους συνεχίζεται και θα συνεχίζεται όσο ο κόσμος ταξιδεύει και όσο ακόμη υπάρχουν άνθρωποι με ευαισθησίες και αναζητήσεις για να προβάλουν σε μια νοητική οθόνη το δράμα καθενός που… γεννήθηκε Άνθρωπος», είπε ο Νικόλαος Νημάς προλογίζοντας το βιβλίο σε εκδήλωση στην Αθήνα.
  • Ο ποιητής Ανδρέας Βάλσαμος, στην παρουσίαση του βιβλίου στην Πάτρα, είπε χαρακτηριστικά: «Ο συγγραφέας μέσα από τα κείμενά του υπερασπίζεται τα γραφόμενά του και τα υποστυλώνει με πάθος. Ένα πάθος λυρικό και δραματικό μαζί, γεμάτο εικόνες, χρώματα και μυρωδιές που ο αναγνώστης διαβάζοντας τις σελίδες έχει τη δυνατότητα συνειρμικά να συνθέσει και να σκηνοθετήσει θεατρικά τα τεκταινόμενα του έργου. Η θάλασσα η βαθιά με την τρικυμία της, βρίσκεται μέσα μας κι εκεί ο συγγραφέας μάς παραπέμπει για το ψάξιμο της ελπίδας. Αυτή η ανίχνευση είναι το ταξίδι ολόκληρης ζωής. Είναι το ταξίδι για την Ιθάκη του καθενός. Δύσκολα την προσεγγίζουμε. Ίσως να μη φτάσουμε ποτέ στο λιμάνι της. Οι Ιθάκες αχνοφαίνονται πολύ μακριά μας. Μας έδωσαν όμως το ωραίο ταξίδι, κι αυτό είναι το νόημα και η ουσία της ζωής».
  • «Το εγχείρημα του κ. Τσαντή είναι αξιέπαινο για την Εταιρεία (ΔΕΦΝΚ). Κατάφερε να προσεγγίσει το Νίκο Καζαντζάκη έτσι που μπορεί μόνο να τον προσεγγίσει κανείς. Με την καρδιά. Όχι με το νου. Κι όχι μόνο το Νίκο Καζαντζάκη αλλά και τον Σαιντ Εξυπερύ. Κατάφερε ν’ αποδείξει, προβάλλοντας την πανανθρώπινη διάσταση του έργου τους, πως τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται παρά τις όποιες διαφορές τους και μάλιστα με πολλούς τρόπους υπερβαίνοντας τοπικά και χρονικά όρια και σύνορα. Και όχι μόνο συναντώνται, αλλά και δικαιώνονται ταυτόχρονα, αφού το έργο τους εξακολουθεί να τροφοδοτεί την ανθρώπινη σκέψη. Οι αγωνιζόμενοι ήρωες του Νίκου Καζαντζάκη γίνονται οι δικοί του ήρωες. Ο αιώνιος αναζητητής κι ανικανοποίητος ταξιδευτής, πυξίδα στη δική του προσωπική αναζήτηση, σμίγει με την ονειροπόληση του Σαίντ Εξυπερύ σε μια κοινή προσπάθεια, σ’ έναν πόλεμο μ’ έναν άλλο κατακτητή που έχομε μέσα μας: την κακία, την άγνοια, το φόβο, τις λαμπερές και ψεύτικες ιδέες, τα είδωλα. Σ’ έναν κοινό αγώνα, σ’ έναν ανήφορο για την εύρεση των χαμένων αξιών, της αλήθειας, της αγάπης, της ουσίας της ζωής. Πάει να πει της λύτρωσης. Σε μια πάλη κοινή, αέναη για έναν κόσμο όπου ο φανατισμός δεν θα στραγγαλίζει κάθε μέρα τη λογική και η δύναμη δεν θα δολοφονεί τη δικαιοσύνη». Με αυτά τα λόγια χαιρέτισε στην πρώτη παρουσίαση του βιβλίου στο Ηράκλειο η Σοφία Κανάκη υπεύθυνη της τοπικής επιτροπής της ΔΕΦΝΚ.
  • «Το πιο σημαντικό εύρημα του βιβλίου είναι ότι μέσα από την πορεία της ενδοσκόπησης των ηρώων της νουβέλας του, προωθούνται οι αξίες και τα ιδανικά της αλληλεγγύης, της συλλογικότητας, και της συνεργασίας, ιδανικά που δυστυχώς θυσιάσαμε στον βωμό της ιδιοτέλειας και του προσωπικού συμφέροντος. Αναδύεται στην επιφάνεια η κοινωνική διάσταση του ανθρώπου, αναδεικνύεται ο σεβασμός στην ανθρώπινη φύση, προβάλλεται η αξία της διαφορετικότητας και της διαπροσωπικής επικοινωνίας. Το μήνυμα που μεταφέρει στον αναγνώστη ο Χρήστος Τσαντής είναι ένα μήνυμα ελπίδας ότι μέσα από την ουσιαστική επαφή με τους άλλους, μπορούμε όλοι να αναδείξουμε ό,τι καλύτερο έχουμε μέσα μας. Ο αναγνώστης εισπράττει την αισιόδοξη οπτική ότι όλοι μας συναποτελούμε ένα αδιάσπαστο σύνολο, τους κρίκους της κρίσιμης αλυσίδας της ζωής. Και ως τέτοιοι, έχουμε τη δύναμη να συνεισφέρουμε, ο καθένας με τη διαφορετικότητά του, στην οικοδόμηση υγιών σχέσεων. Να φθάσουμε δηλαδή πιο κοντά στην ολοκλήρωση και την ευτυχία», είπε η φιλόλογος Ειρήνη Σπυριδάκη παρουσιάζοντας το βιβλίο σε μία από τις εκδηλώσεις που έγιναν στο Ηράκλειο.

Για παραγγελίες του βιβλίου συμπληρώστε τη φόρμα ή επικοινωνήστε στο 6983 091058

Αφίσα Ρέθυμνο

 

Ο μικρός πρίγιπας συναντά τον κύριο Καζαντζάκη
Η εικόνα του μικρού πρίγκιπα είναι δημιουργία του Γιώργου Θωμαδάκη (2015)

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s