Ο μικρός πρίγκιπας συναντά τον Κύριο Καζαντζάκη Η Κρίση

Απόσπασμα από τη νουβέλα του Χρήστου Τσαντή:

Ο μικρός πρίγκιπας συναντά τον Κύριο Καζαντζάκη,

2η έκδοση, Εκδόσεις Ραδάμανθυς

…Κρητικές λύρες με κουδουνάκια βαρούσαν μέσα μου, κι έξω έβγαιναν μελωδίες ανάκατες, ένα χαρμάνι πολιτισμού σαν το πολύτιμο φορτίο που κουβαλάει η Κρήτη. Ένα χωνευτήρι πολιτισμών που άνοιξε το δρόμο σε μια νέα ανώτερη σύνθεση. Ο τόπος που γέννησε το «Γιατί» και τη Δημοκρατία, σήμερα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Ένα τμήμα ζητά να δει το φως και να μιλήσει πάλι, καθώς επιβίωνε για χρόνια φιμωμένο, οικειοθελώς, με τηλεοράσεις και με συλλογικές ψευδαισθήσεις. Μια κοινωνία που γαλουχήθηκε στον πεντοζάλη των νομισμάτων και στην εκπόρνευση αξιών και ιδανικών. Γίναμε κατάστημα υπερπολυτελείας, απ’ έξω. Από κάτω όμως, μέσα στα υπόγεια, μούχλα και υγρασία. Κι έτρωγε τα ντουβάρια το σκουλήκι κι έτρωγε, ώσπου ράγισαν οι τοίχοι. Σαν αράχνη έστησε ιστό κι ύστερα στέγαστρο για να κλείσει απ’ έξω το φως. Οι ποιητές βαφτίστηκαν «λαπάδες». Η ξιπασιά έγινε επάγγελμα και πήγαμε να χάσουμε γλώσσα, ήλιο και θάλασσα.

Πιάσαμε τη μεγάλη κουβέντα για την κρίση, λες και στο τόπο μας γνωρίσαμε ποτέ ήμερες νύχτες. Μόνο αντάρα και ταραχή δείχνει η ιστορία, αλλά κάποτε και μεγαλείο και προκοπή. Εμείς γράφαμε τις σελίδες στα βιβλία του κόσμου κι ήμασταν πάντα φτωχοί και ρακένδυτοι. Τσακωνόμασταν με τους πρόσφυγες, τους λέγαμε ξένους κι ύστερα τραγουδούσαμε τους σκοπούς τους. Πάντα συγκρούονταν ο μοχθηρός και ο άπληστος με τον δίκαιο και τον αντάρτη. Πάντα συγκρούονταν η καλοπέραση του ραγιά με την κραυγή του πολεμιστή που μάχεται να έχουν ψωμί τα παιδιά, δουλεμένο τίμια, γράμματα και τέχνες για να μιλήσει το χαρμάνι μας στις ψυχές των ανθρώπων, και λευτεριά για να διαφεντεύει τη μοίρα του ο καθένας. Πάντα; Ε, ίσως κάποτε-κάποτε.

Η μάχη χάθηκε κάποια στιγμή κι έγιναν πολλοί οι σπουδαγμένοι την αγυρτεία. Δίχως τελειωμό η κατρακύλα, η κατηφόρα, κι ήρθε η στιγμή που έσπασε το τσόφλι. Ωρίμαζε, ωρίμαζε το σκουλήκι και βγήκε στα σκοτάδια να πιει αίμα, να τραφεί με τις σάρκες μας. Κι είχαμε γίνει τόσο ξένοι μέσα, που κάναμε και Ναζιστικό Κόμμα να έχει φωνή και να ουρλιάζει, να διώξουμε λέει τους έξω ξένους. Βγήκαν οι τσαρλατάνοι να κάνουν αστείο στο στόμα των παιδιών τα κρεματόρια, τα Μπέλσεν και τα Άουσβιτς κι άλλοι να κάνουνε μόδα τα πουλιά, όχι της άνοιξης όμως, αλλά της χούντας. Όρνια έτοιμα να ξεσκίσουν κορμιά ξανά κι όλοι να λένε… «δεν πειράζει. Είναι οργισμένος ο κόσμος».

Έγινε τώρα δικαιολογία της παρακμής και της σαπίλας η «οργή». Νέος νόμος αναδύθηκε. Σου έβγαλαν το μάτι; Βγάλε μόνος σου και το άλλο, να γίνουν όλοι τέλεια τυφλοί…

Λίγα λόγια για το βιβλίο «Ο μικρός πρίγκιπας συναντά τον Κύριο Καζαντζάκη» (2η έκδοση) 

Ο μικρός πρίγκιπας επιστρέφει στη γη! Τα τριαντάφυλλό του μαραίνεται και η ισορροπία του κόσμου κινδυνεύει. Ό,τι συμβαίνει στον πλανήτη του, επιδρά σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι ήρωες του Καζαντζάκη δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια. Ανταποκρίνονται στο κάλεσμα και φεύγουν απ’ τα βιβλία τους για να βοηθήσουν. Η περιπέτειά τους μεγάλη, καθώς θα χρειαστεί να ανέβουν στις βουνοκορφές της Κρήτης, να προσπεράσουν τα εμπόδια, να βγουν με την «Οδύσεια» στη μεγάλη θάλασσα.

Την ίδια στιγμή δυο φίλοι, αναζητώντας την προσωπική τους αλήθεια, αποφάσισαν να ενσαρκώσουν ρόλους μέσα από ένα θεατρικό παιχνίδι. Ο ένας υποδύεται ήρωες του Καζαντζάκη και ο άλλος του Εξυπερύ. Έρχονται στο φως παιδικά βιώματα, συναισθήματα, προκαταλήψεις, στερεότυπα και συμπεριφορές που προβληματίζουν. Η προσπάθειά τους περνάει μέσα από το δρόμο της αναζήτησης!

Δύο εμπνευσμένοι και πρωτότυποι μύθοι συνενώνουν τις παράλληλες ιστορίες που, σαν γέφυρες, συνδέονται στενά μεταξύ τους.

Για παραγγελίες του βιβλίου συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας ή επικοινωνήστε στο 6983 091058

Τιμή βιβλίου: 9,90 ευρώ (περιέχει ΦΠΑ 6%) + έξοδα αποστολής

Δωρεάν αποστολή με παραγγελίες άνω των 30 ευρώ

Είπαν για το βιβλίο…

«Ο συγγραφέας μέσα από τα κείμενά του, υπερασπίζεται τα γραφόμενά του και τα υποστυλώνει με πάθος. Ένα πάθος λυρικό και δραματικό μαζί. Αυτό θα το λέγαμε δραματοποιημένο λυρισμό, γεμάτο εικόνες, χρώματα και μυρωδιές… Ο αναγνώστης διαβάζοντας τις σελίδες έχει τη δυνατότητα συνειρμικά να συνθέσει και να σκηνοθετήσει θεατρικά τα τεκταινόμενα του έργου… Η θάλασσα η βαθιά με την τρικυμία της, βρίσκεται μέσα μας κι εκεί ο συγγραφέας παραπέμπει για το ψάξιμο της ελπίδας. Αυτή η ανίχνευση είναι το ταξίδι ολόκληρης ζωής. Είναι το ταξίδι για την Ιθάκη του καθενός. Δύσκολα την προσεγγίζουμε. Ίσως να μη φτάσουμε ποτέ στο λιμάνι της. Οι Ιθάκες αχνοφαίνονται πολύ μακριά μας. Μας έδωσαν όμως το ωραίο ταξίδι, κι αυτό είναι το νόημα και η ουσία της ζωής…» Ανδρέας Βάλσαμος, ποιητής

  • «Καταφέρνει με μία νουβέλα ο κ. Τσαντής να βρει τα κοινά σημεία μεταξύ των ηρώων του Νίκου Καζαντζάκη και του Αντουάν Ντε Σαιντ Εξυπερύ, να φέρει τόσο κοντά δυο γίγαντες της παγκόσμιας λογοτεχνίας…» Σήφης Μιχελογιάννης, υπεύθυνος Τομέα Κρήτης του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη

«Ένα βιβλίο ανεκτίμητο, ένα άριστο εργαλείο στα χέρια του εκπαιδευτικού…» Αθηνά Γαλανάκη, φιλόλογος.

  • «Ο Χρήστος μας παίρνει από το χέρι και μας ταξιδεύει εκεί στα βάθη της ψυχής, όπου είναι στημένο το δικό του δραματουργικό εργαστήρι, με την ελπίδα να συναντήσουμε το παιδί που μέσα μας κρατάει το τριαντάφυλλό του και πασχίζει να το σώσει…» Νικόλαος Νημάς, επιμορφωτής

«Το εγχείρημα του κ. Τσαντή είναι αξιέπαινο για την Εταιρεία. Κατάφερε να προσεγγίσει το Νίκο Καζαντζάκη έτσι, που μπορεί μόνο να τον προσεγγίσει κανείς. Με την καρδιά . Όχι με το νου. Κι όχι μόνο το Νίκο Καζαντζάκη αλλά και τον Σαιντ Εξυπερύ. Κατάφερε ν’ αποδείξει, προβάλλοντας την πανανθρώπινη διάσταση του έργου τους, πως τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται, παρά τις όποιες διαφορές τους, και μάλιστα με πολλούς τρόπους, υπερβαίνοντας τοπικά και χρονικά όρια και σύνορα. Και όχι μόνο συναντώνται, αλλά και δικαιώνονται ταυτόχρονα, αφού το έργο τους εξακολουθεί να τροφοδοτεί την ανθρώπινη σκέψη. Οι αγωνιζόμενοι ήρωες του Νίκου Καζαντζάκη γίνονται οι δικοί του ήρωες…» Σοφία Κανάκη, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (υπεύθυνη για την Ελλάδα).

  • «Το πιο σημαντικό εύρημα του βιβλίου του Χρήστου Τσαντή είναι ότι μέσα από την πορεία της ενδοσκόπησης των ηρώων της νουβέλας του, προωθούνται οι αξίες και τα ιδανικά της αλληλεγγύης, της συλλογικότητας, και της συνεργασίας, ιδανικά που δυστυχώς θυσιάσαμε στον βωμό της ιδιοτέλειας και του προσωπικού συμφέροντος… Το μήνυμα που μεταφέρει στον αναγνώστη είναι ένα μήνυμα ελπίδας ότι μέσα από την ουσιαστική επαφή με τους άλλους μπορούμε να αναδείξουμε ό,τι καλύτερο έχουμε μέσα μας. Ο αναγνώστης εισπράττει την αισιόδοξη οπτική ότι όλοι μας συναποτελούμε ένα αδιάσπαστο σύνολο, κρίκους της κρίσιμης αλυσίδας της ζωής. Και ως τέτοιοι, έχουμε τη δύναμη να συνεισφέρουμε, ο καθένας με τη διαφορετικότητά του, στην οικοδόμηση υγιών σχέσεων. Να φθάσουμε δηλαδή πιο κοντά στην ολοκλήρωση και την ευτυχία…» Ειρήνη Σπυριδάκη, φιλόλογος.

«Είναι ένα κείμενο με έντονο λυρισμό και συναίσθημα, που αγγίζει τον αναγνώστη και τον μεταφέρει με όλες του τις αισθήσεις στον κόσμο των πρωταγωνιστών του, στον κόσμο που τελικά γίνεται δικός του, αφού ταυτίζεται μαζί τους σε αυτή την μάχη μέσα στα «βουνά», στο «εργαστήριο» και στο «πέλαγος», στο ταξίδι της αναζήτησης…» Όλγα Γεωργαντέα, σύμβουλος ψυχικής υγείας.

«Μια πρωτότυπη, ξεχωριστή συγγραφική δουλειά…» από ρεπορτάζ της εφημερίδας Χανιώτικα Νέα.

  • «Άνθισε τριαντάφυλλο και μύρισε μεράκι,

    σαν ο μικρός ο πρίγκιπας βρήκε τον Καζαντζάκη…» Δήμητρα.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Χρήστος Τσαντής σπούδασε Συμβουλευτική και Ψυχολογία. Είναι συγγραφέας, επιμελητής βιβλίων λογοτεχνίας και υπεύθυνος των Εκδόσεων Ραδάμανθυς.

Παρακολούθησε το πρόγραμμα του Ε.Κ.Π.Α. «Δημιουργική Γραφή και Αυτογνωσία», καθώς και το πρόγραμμα «Διαπαιδαγώγηση στην παιδική και εφηβική ηλικία», το 2016. Παρακολούθησε σεμινάρια εισαγωγής στο Ψυχόδραμα με την Δανάη Χορομίδου (ψυχολόγος-ψυχοδραματίστρια-συνεργάτης του ΨΥΚΑΠ), το 2013.

Ήταν εισηγητής σε βιωματικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Χανίων σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων το 2014, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, με σκοπό την ενίσχυση των εκπαιδευτικών εργαλείων ενάντια στη σχολική βία και τον εκφοβισμό.

Εισηγητής σεμιναρίου για εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας που διοργάνωσαν το Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δημοτικής Εκπαίδευσης Χανίων, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Χανίων και το Δημοτικό Σχολείο Νεροκούρου, το 2016, με θέμα τη Δημιουργική γραφή και λογοτεχνικά κείμενα του Ν. Καζαντζάκη που σχετίζονται με την Ελληνική Μυθολογία. Το σεμινάριο ήταν ενταγμένο στις τοπικές δράσεις του Πανελληνίου Δικτύου Αναβίωσης της κλασσικής Ολυμπιάδας και του τοπικού σχολικού δικτύου πολιτιστικών θεμάτων «ΟΙΚΟΚΡΗΤΟ».

Εισηγητής σε κύκλο ενημερωτικών σεμιναρίων του 4ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Κωφοί και ακούοντες εν δράσει 2016 (Χανιά-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Λιτόχωρο), που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Δίου Ολύμπου, η Λέσχη για τη Διάδοση της Νοηματικής Γλώσσας, η Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών & ΟΜΚΕ, ο Πολιτιστικός Οργανισμός Μακεδονίας-Θράκης Εσαεί εν Ροή, ο Σύλλογος ΑμεΑ Χανίων, ο ΟΠΑΝΔΑ Δήμου Αθηναίων, η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Παιδείας, Πολιτισμού & Αθλητισμού, Οικονομίας, καθώς και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.

Το 2012 βραβεύτηκε στον 30ο διαγωνισμό της «Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών».

Το 2013 τιμήθηκε με έπαινο από τον Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, για τη νουβέλα: «Ο μικρός πρίγκιπας συναντά τον Κύριο Καζαντζάκη στο δρόμο της αναζήτησης». Η νουβέλα παρουσιάστηκε από τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και από κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς φορείς, όπως τον Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων της Δ.Ε. Ηρακλείου. Αξιοποιήθηκε σε βιωματικά σεμινάρια που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης – Π.Ε. Χανίων, οι Διευθύνσεις Π.Ε. και Δ.Ε. Χανίων, με σκοπό την ενίσχυση των εκπαιδευτικών εργαλείων ενάντια στη σχολική βία και τον εκφοβισμό.
Αξιοποιήθηκε επίσης, σε νηπιαγωγεία και γυμνάσια, στην Αθήνα, στο Ηράκλειο και στα Χανιά, δραματοποιήθηκε από μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενώ παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση της Χ.Ε.Ν. Ελλάδας. Το βιβλίο έχει προταθεί από δραματοθεραπευτές και ψυχοδραματιστές ψυχολόγους για αξιοποίηση σε θεραπευτικές ομάδες και σε βιωματικές ομάδες προσωπικής ανάπτυξης.

Βιβλία του Χρήστου Τσαντή έχουν παρουσιαστεί από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) της Πάτρας, από το Σ.Δ.Ε. του Καταστήματος Κράτησης Αγ. Στεφάνου Αχαΐας και από το Σ.Δ.Ε. του Πύργου.

Έργα του που κυκλοφορούν:

«Migozarad», νουβέλα, 2016

«Ο μικρός πρίγκιπας συναντά τον Κύριο Καζαντζάκη στο δρόμο της αναζήτησης», νουβέλα, 2013 – 2η ανανεωμένη έκδοση, Δεκέμβριος 2015

«Κόκκινο Τριαντάφυλλο», ποιήματα, 2014

«Φάρος», νουβέλα, 2012

«Το πηγάδι», μυθιστόρημα, 2008

«Με βάρκα το ταξίδι», μυθιστόρημα, 2007

-Επιμελήθηκε το μυθιστόρημα «Στη ρίζα του αετού», της Βαγγελιώς Καρακατσάνη, 2015.

-Επιμελήθηκε την ποιητική συλλογή «Οι θαλασσινοί κήποι», της Μαρίας Ζαβιανέλη, 2016.

-Επιμελήθηκε το μυθιστόρημα «Ο Πύργος του Β – Μαθηματική περιπέτεια», του Σάκη Ροδίτη, 2016.

-Επιμελήθηκε την επιστημονική μελέτη της Ελένης Καβαζίδου «Νοηματική Γλώσσα-Ένα κλειδί και μια παγίδα για κωφούς και ακούοντες», 2016.

-Επιμελήθηκε το μυθιστόρημα του Γιώργου Ηλιάδη «Τα δυο πουγκιά», 2016.

Ο μικρός πρίγκιπας συναντά τον Κύριο Καζαντζάκη

Παρουσίαση Μικρού Πρίγκιπα Χρ. Τσαντής ΔΡΟΜΟΣ
Από το δρώμενο στο κλείσιμο της εκδήλωσης-παρουσίασης του βιβλίου στην Πάτρα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s