Νοηματική Γλώσσα – Γκρεμίζοντας τα τείχη της κοινωνικής απομόνωσης

Ρεπορτάζ και video από την παρουσίαση του βιβλίου της Ελένης Καβαζίδου

στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Μια μεγάλη συζήτηση άνοιξε στη Χανιώτικη κοινωνία με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου της Ελένης Καβαζίδου «Νοηματική Γλώσσα» (Εκδόσεις Ραδάμανθυς). Συζήτηση που μετουσιώνεται ήδη σε δράση, αφού άμεσα εκδηλώθηκε η επιθυμία σχολείων και εκπαιδευτικών και άλλων φορέων για την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων με στόχο να ραγίσει το τείχος της κοινωνικής απομόνωσης.

Η παρουσίαση του βιβλίου μετατράπηκε – με τη συμμετοχή και την από κοινού διοργάνωση φορέων, της Περιφέρειας Κρήτης-Π.Ε. Χανίων, του Πνευματικού Κέντρου, των Διευθύνσεων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, του Σωματείου ΑμΕΑ, του Συλλόγου Κωφών Χανίων «Σαμαριά», αλλά και με την ενεργό συμβολή της Λέσχης για τη διάδοση της νοηματικής – σε μία επιστημονική συζήτηση για τον κομβικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Νοηματική Γλώσσα στην ανθρώπινη επικοινωνία.

Η εκδήλωση άνοιξε με ένα βίντεο βασισμένο σε δημιουργίες του Κέντρου Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας και του Ειδικού Σχολείου Κωφών και Βαρηκόων Πάτρας. Η συγγραφέας Αργυρώ Ντουσάκη καλωσόρισε τους συμμετέχοντες λέγοντας λίγα λόγια για τον χαρακτήρα της εκδήλωσης και διαβάζοντας το πλούσιο βιογραφικό της Ελένης Καβαζίδου. Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί εκπροσώπων φορέων που είχαν χαρακτήρα σύντομων, ουσιαστικών παρεμβάσεων πάνω στο θέμα, πλουτίζοντας έτσι τις εμπειρίες όλων των συμμετεχόντων. (Αναλυτικά τις παρεμβάσεις των ομιλητών θα τις παρουσιάσουμε σε διαδοχικές αναρτήσεις).

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης στάθηκε στις δυνατότητες που ανοίγει το βιβλίο της Ελένης Καβαζίδου, καθώς βοηθά στη δημιουργία νέων δρόμων επικοινωνίας ανάμεσα σε κωφούς και ακούοντες. Ο Ιωάννης Τσισμενάκης, αναπληρωτής Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης επικεντρώθηκε στις διαστάσεις που δίνει το βιβλίο της Ελένης Καβαζίδου όσο αφορά στην αξιοποίηση της νοηματικής στην παιδεία και στη σχολική τάξη. Η Αρετή Μαρματάκη, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανέδειξε την προσφορά της συγγραφέως στην τοπική κοινωνία και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μία μητέρα εκπαιδευτικός και δραστήρια, επιστημονικά και κοινωνικά, προσωπικότητα.

Η Αμαλία Μπασιά, πρόεδρος του Σωματείου ΑμΕΑ Χανίων τόνισε ότι το βιβλίο αποτελεί ένα εργαλείο έτσι ώστε να έρθουν οι κωφοί μέσα στην κοινωνία και να πάψουν να αισθάνονται απομονωμένοι. Ο πρόεδρος του Σωματείου Κωφών «Σαμαριά», Δημήτρης Τσιχλιάς, υπογράμμισε τη σημασία του βιβλίου στην προσπάθεια να γκρεμιστούν τα τείχη της κοινωνικής απομόνωσης και τον ιδιαίτερο ρόλο των εκπαιδευτικών σε αυτή την προσπάθεια. Ο υπεύθυνος της «Λέσχης για τη διάδοση της Νοηματικής Γλώσσας», Ανδρέας Καλαϊτζάκης, επεσήμανε ότι το βιβλίο βοηθά κάθε αναγνώστη να παρακολουθήσει την εξέλιξη της νοηματικής γλώσσας και έκανε ιδιαίτερη αναφορά, όπως και ο Δημήτρης Τσιχλιάς, για το θετικό ρόλο της Ελένης Καβαζίδου στην καταπολέμηση του κοινωνικού ρατσισμού μέσα από τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Κωφοί και ακούοντες εν δράσει.

Αναλυτική παρουσίαση του βιβλίου «Νοηματική Γλώσσα, ένα κλειδί και μια παγίδα για κωφούς και ακούοντες», έκανε η Δασκάλα Ειδικής Αγωγής και Λογοθεραπεύτρια Ελένη Μαραθάκη. Η ομιλία της ανέδειξε με επιστημονική επάρκεια πλευρές του βιβλίου που έχουν κομβική σημασία για την εκπαίδευση και τη γλώσσα. (Την ομιλία της Ελένης Μαραθάκη θα την παρουσιάσουμε αναλυτικά σε επόμενη δημοσίευση).

Ο γλύπτης Γιάννης Μαρκαντωνάκης στη σύντομη ομιλία του με θέμα: «Αιγίδα. Γλώσσα ή νοηματική παγίδα», στάθηκε στη συνεργασία που έχει αναπτύξει με τη συγγραφέα μέσα από το Φεστιβάλ Κωφοί και Ακούοντες Εν Δράσει, στην κοινωνική σημασία του περιεχομένου του βιβλίου της αλλά και στην κοινωνική συνεισφορά, στα θετικά δείγματα γραφής των Εκδόσεων Ραδάμανθυς που επιλέγουν, προωθούν και αναδεικνύουν κείμενα με ιδιαίτερο προβληματισμό.

Η συγγραφέας Ελένη Καβαζίδου μίλησε για την περιπέτεια της συγγραφής του βιβλίου, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι είχε αναλάβει παράλληλα και την διερμηνεία για τους κωφούς συμπολίτες μας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Έχει αξία να τονίσουμε εδώ τη συμβολή της Α. Αθανασάκη που βοήθησε εθελοντικά στη διερμηνεία νοηματικής σε μεγάλο μέρος της εκδήλωσης. Να ευχαριστήσουμε επίσης τον Κ. Κακαβελάκη που βοήθησε με διερμηνεία στην αρχή της εκδήλωσης.

Η Ελένη Καβαζίδου προλόγισε το χοροθεατρικό δρώμενο και τους «Παραδοξογράφους», σχήμα που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της «Εσαεί Εν Ροή» και αποτελείται από τους: Καλομοιράκη Μάνο, ηθοποιός, Κατσικανδαράκη Μαρία, νηπιαγωγός, Κελαϊδή Λίνα, ηθοποιός, Κερδελά Γεωργία, δασκάλα-χορεύτρια. Η χορογραφία στο δρώμενο είναι της Ελένης Καβαζίδου. Μουσική: Πάρις Ιωαννίδης. Το δρώμενο είναι βασισμένο στη νοηματική και στη διαχρονική επικοινωνία ανάμεσα στις γλώσσες των ανθρώπων, από τα Αρχαία Ελληνικά, τα Αραμαϊκά, καθώς και στις ιστορίες που αφηγήθηκαν τα μέλη της ομάδας.

Από την πλευρά των Εκδόσεων Ραδάμανθυς θέλουμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους φορείς και στους ανθρώπους οι οποίοι συνδιοργάνωσαν και συμμετείχαν στην εκδήλωση, όπως επίσης ευχαριστούμε την Σ. Ζώτου και τους τεχνικούς του Πνευματικού Κέντρου Χανίων για την άψογη συνεργασία.     

Για παραγγελίες του βιβλίου συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας ή επικοινωνήστε στο 6983 091058

Τιμή βιβλίου 9,90 + έξοδα αποστολής

Εξώφυλλο Νοηματική     

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s